Fokustema
Delårsrapport
Läs senare

Stark ATG-rapport för kvartal 3

ATG fortsätter bättra sin omsättning och – äntligen – ses också en positiv lönsamhetsutveckling för Hästsportens spelbolag. Omsättningen under det tredje kvartalet ökade med 5,9 procent – och resultatet under perioden uppgick till 49 miljoner kronor.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG satsar på ridsporten igen. För vilken gång i ordningen? .Foto: Micke Gustafsson/ALN
ATG satsar på ridsporten igen. För vilken gång i ordningen? .Foto: Micke Gustafsson/ALN

Det sistnämnda ska jämföras med fjolårets Q3 då resultatet var minus 24 miljoner.
– Siffrorna är de starkaste i ATG:s historia. Det är en bra grund för oss att bygga vidare på inför den kommande licensmarknaden 2019, säger Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef på ATG i ett pressmeddelande.
Under årets första nio månader har ATG höjt omsättningen med 4,3 procent och visar ett positivt resultat på 55 miljoner kronor. Långt ifrån de 300 miljoner kronor som ska delas ut under pokalåret, men delårsrapporten för det tredje kvartalet (juli till september) ger flera positiva signaler. Ifjol var ATG:s resultat under samma period minus sju miljoner kronor.

”Fortsätter ligga på plan”

– Vi fortsätter att investera i en långsiktigt hållbar omsättningsökning och i förlängningen också ett ökat resultat. Vår vision är att vi ska bli Nordens största och mest lönsamma spelbolag. Vi fortsätter också att ligga på plan med målet att öka medel till trav- och galoppsporten med 300 miljoner kronor under 2018, säger Lotta Nilsson Viitala.

Antalet anställda har ökat från 298 till 315 personer och ATG:s omkostnader har fortsatt öka. Nettokostnaderna för de första nio månaderna blev 636 miljoner, en ökning med 20 miljoner (eller 3,2 procent).
Samtidigt konstaterar ATG att nettokostnaderna står för 20,6 procent av nettoomsättningen, vilket är en liten minskning i jämförelse med samma period förra året.
Antalet ATG-medlemmar är uppe i en halv miljon och har ökat med 16 procent under en ettårsperiod.

ATG har kallat till presskonferens gällande delårsrapporten 10.30 och självklart kommer Sulkysport med fler kommentarer kring delårsrapporten under dagen.

ATG:s omsättning

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.