Fokustema
V86
Läs senare

Stark, snabb och snygg

Norton Commander fick verkligen kämpa för att komma till spets.
Fyraåringen stod ändå hela vägen hem på starka 1.11,5,a/1.640 meter och nu kan kretsen kring fuxen blicka mot Solvalla på annandag jul.
Av
Pär Gustafsson
Vacker som en tavla Norton Commander. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Vacker som en tavla Norton Commander. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Norton Commander (e. Gift Kronos) svarade för en svettig insats. Fyraåringen fick svar i spetskörningen in i första sväng och första 500 meterna travades efter 1.07,5. In på slutrundan släpptes hästen till ledningen och fuxen passerade första 1.000 i underkant av 1.11. Trots det hade bildsköne Norton Commander kraft och mod att vinna lätt på 1.11,4a/1.640 meter.
– Han snygg och bra. Jag är jätteglad att ha honom i stallet, sade Conrad Lugauer.

Kvällens lopp var ett klass I-försök och Norton Commander är klar för finalen på Solvalla den 26 december. Lugauer också vann med Hennesy Boko (e. Chocolatier). Fyraåringen släpptes till ledningen och vann bekvämt på 1.15,2a/2.140 meter. Hästen har vunnit fyra av tolv starter och galopperat i hälften av loppen.
– Han är lugnare och bättre som valack. Hästen kändes fin hela vägen, sade Conrad om Hennesy Boko, som gjorde tredje starten som valack.

Adrian Kolgjini körde spårsnålt med Surprise Power (e. Finish) och när favoriten Vincent As galopperade med i grepp i början av upploppet var skrällen en faktum. Tioåringen landade på 1.15,6/3.160 meter.
– Äntligen, fantastiskt. Surprise Power är grym, utbröt hemmaamatören Joachime Gustafsson.

Magnus Dahlén och Carl Johan Jepson fick plåster på såren för Vincent As galopp. Velvet Gio (e. Nad al Sheba) styrdes fram i dödens och vann på rejält sätt. Segertiden blev 1.12,3a/2.140 meter.
– Vi slapp vara med i körningen från början och han var bara bäst, sade Jepson.

Sprudlande spurt av Kalmarhäst

Ritz Guiness (e. Clerk Magistrate) svarade ryckande avslutning från bricka tolv till enkel seger på 1.13,6a/2.140 meter i händerna på Martin Malmqvist. Det sexåriga stoet anslöt Emma E Johanssons stall i våras och har vunnit fem av nio starter i sin nya regi.
– Jag fattar inte att hon hann fram, sade Kalmaramatören.

Hans-Owe Sundberg körde resolut till ledningen med Largo (e. Orlando Vici). Sexåringen blev utmanad till slut, men sexåringen sträckte på sig och landade på 1.12,3a/1.640 meter.
– Hästen är jätteduktig, konstaterade Solvallatränaren.

Per Lennartsson styrde på i fjärdespår i sista sväng med Quite Nice (e. Quite Easy U.S.) och kopplade i grepp i början av upploppet. Fyraåringen slog av på takten, men räddades av mållinjen på 1.13,8a/2.140 meter.
– Det var fullt ös sista 400 meter och hon var mycket bra. En mysig häst som blivit allt lugnare, sade Lennartsson.

Jörgen Westholm-tränande Sete (e. Ready Cash) fick chansen från vinnarhålet och speedade till seger på 1.13,8a/2.1640 meter.
– Hästen har fin form och det löste sig bra, sade körande Oskar J Andersson.

Fakta

V86 onsdag den 21 november

Rätt rad: 2-4-5-9-4-12-10-2
Åtta rätt: 629.426 kronor
Sju rätt: 2.215 kronor
Sex rätt: 147 kronor
Omsättning: 22.699.774 kronor

Expandera
Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.