Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Stark som brännvin”

Rekordsänkning med fyra tiondelar och seger med 50 meter.
Den norska gästen Kong C.K. övertygade kolossalt vid torsdagslunchens uppvisning på Färjestad!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Oleg Midtfjeld satt bakom Kong C.K. vid det övertygande segerloppet på Färjestad. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Oleg Midtfjeld satt bakom Kong C.K. vid det övertygande segerloppet på Färjestad. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nej, det kom inte som en blixt från klar himmel på något vis att Kong C.K. (e. Norheim Faksen) är en bra häst, men på svensk mark hade han inte hunnit visa det förrän under torsdagseftermiddagen.
Starten på Färjestad var nämligen sexåringens första på denna sida gränsen, men knappast den sista.

Fakta

KONG C.K.

Sexårig svart hingst e. Norheim Faksen–Romhus Molla e. Frigg Mollyn

St: 12: 10–1–0, 1.25,8m*/276.703 kr

Ägare & uppfödare: Thea Merete Kulblik, Norge.

Tränare: Sverre Hjörneröd, Norge.

Kong C.K. kom till start med nio segrar på elva starter, men hade inte startat sedan annandag jul då det blev ett galoppmisslyckande på Bjerke.
Dessförinnan hade han nio raka segrar efter att inlett karriären med en andraplats, men det hade hunnit gå över ett halvår sedan senaste segern så det fanns utrymme för att fundera kring Kong C.K.:s dagsstatus.
Alla frågetecken rätades dock ut till ett enda, tydligt utropstecken. Som blott en av tre hästar på startvolten bar det iväg till tät för Kong C.K. som fick ånga på i jämn fart hela vägen. Ett tempo som konkurrenterna var chanslösa att följa och som bara växte.
Över målgången var det 50 meter ner till Lysjö Kasper (e. Bork Odin) som hade inlett 20 meter bakom. Det visade sig att det var fel häst som startade från tillägg…
– Han är bra den här hästen! Han var skadad som unghäst och har tagit tid på sig, men har nästan gjort allt rätt sedan han började starta, sade segerkusken Per Oleg Midtfjeld och fortsatte:
– Hästen var dock under pari i senaste starten, men bra förberedd inför comebacken och har en tränare (Sverre Hjörneröd, red.anm.) som kan jobbet.

Modern vann Oaks

Enligt segerkusken var det hästen själv som bestämde farthållningen i segerloppet.
– Det var aldrig någon fara att han skulle stumna; hästen är stark som brännvin!
Kong C.K. gjorde tävlingsdebut i november som fyraåring, men visade direkt att han varit värd att vänta på. I karriärens fjärde start vann hästen V75-klassade Kaare Krosbys Minneslöp på Momarken med 60.000 norska kronor i segerpremie, trots galopp och under fjolåret fyllde han på med nya V75-segrar på såväl Biri som Leangen.
Modern Romhus Molla (e. Frigg Mollyn) 1.27,9ak/518.500 NOK var själv en unghäststjärna som vann Norskt TravOaks för kallblod som treåring och som slutade trea i finalen av Norskt Travderby för kallblodiga ston året därpå.
Romhus Molla är även mor till Joker C.K. (e. Bork Odin) 1.21,9k/1.056.392 kr som i Jan-Olov Perssons regi vann Th Egnells Memorial, men dessförinnan även en final av Dubbelcupen.
Då i träning hos Sverre Hjörneröd, mannen som alltså tränar Kong C.K. och i hans vård finns även den treårige halvbrodern Keiser C.K. (e. Balder Mollyn).