Fokustema
ATG:s bokslut
Läs senare

Stark spurt gav rekordomsättning

ATG nådde rekordomsättning under 2016 vilket var väntat. Men det som ser märkligt ut är att man samtidigt betalat ut nästan tio miljoner kronor mindre till trav- och galoppsporten än vad som var planerat och budgeterat!
Av
Lars G Dahlgren
ATG:s totochef Marcus Wahlman har svarat på Sulkysports frågor rörande hur en icke markerad häst kunde dyka upp å en V86-spelares spelkvitto. Foto: Micke Gustafsson/ALN
ATG:s totochef Marcus Wahlman har svarat på Sulkysports frågor rörande hur en icke markerad häst kunde dyka upp å en V86-spelares spelkvitto. Foto: Micke Gustafsson/ALN

– Egentligen har det gått ut 20 miljoner kronor mindre till travsportens aktiva och travbanor under 2016 än vad som var budgeterat. Man kan säga att 9,7 miljoner av dem sitter i ATG:s bokföring. De 20 miljonerna är till hälften att incitamentsprogrammet till banorna för aktiva och hästar inte uppfyllts. Fyra miljoner handlar om att det blivit inställda tävlingsdagar. Två miljoner är lägre uppfödarpremier på vad svenska hästar tjänar utomlands än vad vi räknat med. Två miljoner är mindre premieloppsersättning än vi räknade med och två miljoner blev kvar som outnyttjad i potten som öronmärkts för att dela lopp, redogör Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

De här 20 miljoner kronorna finns kvar inom sportens domän och ska gå ut i år.

– ST har styrelsemöte den 10 februari. Då ska det beslutas om hur de här 20 miljonerna ska fördelas i år istället, säger Johan Lindberg.

Fakta

Nyckeltal ATG:s bokslut 2016

Svensk spelomsättning:
2015: 12 535 mkr
2016: 13 227 mkr
Förbättring: 742 mkr

Omsättning från internationella partners:
2015: 2 520 mkr
2016: 3 234 mkr
Omsättning turspel (boost och virtuell racing):
289 mkr

Totoöverskott (före skatt):
2015: 3 820 mkr
2016: 4 086 mkr
Förbättring: 266 mkr

ATG:s nettokostnader:
2015: 712 mkr
2016: 881 mkr
Ökning 169 mkr

Avsättning till trav- och galoppsporten:
2015: 1 699,6 mkr
2016: 1 705,3 mkr
Ökning: 5,7 mkr

ATG:s investeringar:
2015: 143,5 mkr
2016: 147,6 mkr

Antal helårsanställda:
2015: 281
2016: 299

ATG:s resultat efter skatt/kostnader:
2015: 25,7 mkr
2016: 8,6 mkr

 

 

Expandera

ATG:s bokslutskommuniké för 2016 presenterades idag. Innehållet var det väntade: En stark spurt sista kvartalet, hjälpt av att det kördes V75 varje kväll runt jul och nyår, resulterade i rekordomsättning. Det ATG nu använder som huvudmåttstock, den svenska omsättningen, ökade med 752 miljoner kronor till 13,277 miljarder jämfört med 2015. Det tidigare rekordåret var 2011 då siffran var 13,111 miljarder.

Men omsättningsökningen var dyrköpt. De 752 miljonerna i ökad omsättning gav endast ett ekonomiskt plusresultat för ATG på 8,6 miljoner kronor. Resultatet på rekordomsättningen är 17,1 miljoner kronor sämre än 2015, då ATG fick 25,7 miljoner kronor plus efter att ”alla” fått sitt och alla kostnader var tagna.

Enligt budgeten och pokalårsuppgörelsen som träffades 2014 skulle trav- och galoppsporten fått 15 miljoner kronor i ökad tilldelning under 2015 jämfört med 2016, men det blev bara 5,7 miljoner kronor mer beroende på det Johan Lindberg ovan redogör för. Om sporten uppnått den tilldelning den var lovad och som budgeterats hade alltså ATG egentligen gått back med 700 000 kronor –  trots rekordomsättningen!

ATG:s kostnader och marknadsinvesteringar under 2016 har alltså ökat mer än vad det omedelbara utfallet från investeringarna blivit. Kostnaderna har ökat med 206 miljoner och trots omsättningsökningen med 752 miljoner kronor är alltså fjolårsresultat 17,1 miljoner kronor sämre än 2015.

Det oroar dock varken Johan Lindberg eller ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala.

– Målet har varit att bygga tillväxt. Nu byter vi fokus och blir resultatinriktade. 2017 ska vi bibehålla tillväxten och förbättra lönsamheten. Därför sätter vi fokus på effektivitet och ifrågasätter alla utgifter. Vi ska få ut mesta möjliga av varje kostnadskrona. Det är så här vi har tänkt hela tiden, först bygga tillväxt och därefter övergå till att tillväxten ska generera lönsamhet, säger Lotta Nilsson-Vitala.

Så ATG ska alltså sänka sina kostnader under 2017?

– Det vi ska göra är att förbättra relationen mellan kostnader och intäkter, vilket är ett av de nyckeltal vi mäter Det är nu 21,6 procent och sänks det talet ökar lönsamheten, förklarar Lotta Nilsson-Vitala.

Sista kvartalet var som sagt en framgång och V75-veckan mellan jul och nyår, plus jackpot-effekter, var naturligtvis väldigt viktig för det. Fjärde kvartalet var den enda del av året då ATG straffade jämförelsesiffrorna för 2015. Ordentligt också. Q4 2015 var ATG:s resultat minus 34,3 miljoner. 2016 blev det plus 15,4 miljoner.

– Hittills följer och uppfyller ATG punkt för punkt den plan som sattes 2014. Att bygga tillväxt kostar, det har vi vetat hela tiden. Nu är målet att förbättra lönsamheten under 2017, för att möjliggöra de 300 miljoner kronor mer som ska gå ut till trav- och galoppsporten 2018. Med tanke på hur starkt ATG spurtade sista kvartalet går vi in i 2017 med hög fart och det känns väldigt bra, avslutar Johan Lindberg.

Fokustema
Läs senare

Francesco på löpningsrekord

Tillbaka som en vinnare och därtill på nytt löpningsrekord.

Trots en varvnotering på 1.09,6 stod Francesco Zet pall i Norrbottens Stora Pris!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Francesco Zet vann Norrbottens Stora Pris. Foto Skärmdump ATG Live.
Francesco Zet vann Norrbottens Stora Pris. Foto Skärmdump ATG Live.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

För tredje året i följd kunde Daniel Redén räkna hem segern i Norrbottens Stora Pris och precis som ifjol var det Francesco Zet (e. Father Patrick) som Örjan Kihlström rattade till seger.
Efter fjärdeplatsen i finalen av Elitloppet hade Francesco Zet fått kungakronan på sniskan, men nu rätade han upp den och såg till att den åter var på rätt plats.

Det tog fram tills andra kurvan innan Örjan Kihlström kunde forcera en löpsugen Francesco Zet till tät gentemot Castor the Star (e. Maharajah) och en varvnotering på 1.09,6, men det spelade ingen roll.

Det var just Castor the Star som var det kvarvarande hotet och fick chansen när 100 meter återstod, men Francesco Zet höll en säker längd som segermarginal och kom i mål på nya löpningsrekordet 1.10,7a/2.140 meter. Det var en putsning av Oasis Bi (e. Toss Out) gamla rekord med en tiondel och det såg långt ifrån ut att vara färdigkört i Francesco Zet när han nu kammade hem en miljon kronor och sin första Grupp I-seger för året.
– Det är lättnad. Han var lite väl pigg kanske, var löpglad, men har tagit loppet bra. Jag är jävligt lättad. Det hade känts så jäkla mycket bättre i träningen inför det här loppet och det ska bli kul att höra om Örjan Kihlström kände likadant, sade Daniel Redén till TV12 och fortsatte:
– Nu ska han få en riktig säsong såsom det blev när han var fyra år gammal. Då tror jag han blir jäkligt bra. Åby World Grand Prix har varit mitt huvudmål och jag tror han blir bra till det. Vi tittar framåt; inte bakåt. Jag ska försöka hålla igång honom nu och vill gärna se en hel säsong.

Bakom toppduon höll Great Skills (e. Ready Cash) starkt som trea efter att gått i tredjespår utan rygg de sista 700 meterna. Däremot blev det galopp för Always Ek (e. Filipp Roc) in mot upploppet som hade följt med i Great Skills rygg efter att hästen dragits med aktionsproblem under en lång period dessförinnan.

Urtapper

Kallblodsloppet var en stökig tillställning på förhand med många om budet, men när krutröken skingrats stod likväl favoriten Pyrotek (e. Tekno Odin) som vinnare.
Det handlade sannerligen inte om någon turseger för Jan-Olov Perssons sexåring tillbringade hela loppet i tredjespår och var ”ohästligt” bra som höll huvudet före Modig Ripa (e. Månprinsen A.M.) när det stod och vägde.
– Han är jäkligt stark, men det var inte min plan att bli kvar där ute hela vägen. Det är klart att det inte kändes bra när vi blev kvar där ute hela vägen, men det kändes ändå inte helt kört, sade Mats E Djuse.

Antti Ojanperä startade tre hästar i Boden och fick med sig två segrar. Efter att Kalsarikännit (e. Centurion A.T.M.) slutade tvåa i sitt lopp vann Lancelot B.R. (e. Maharajah) ett långlopp i lag med Santu Raitala och det var även han som anförde hela vägen bakom Goodwin Zet (e. Hard Livin) i Klass II-försöket.

Väljer bort finalen?

Daniel Wäjerstens Kingen Mearas (e. Chapter Seven) kom från en tredjeplats i Klass II-finalen på Solvalla under Elitloppshelgen och det kändes som han gick ner i klass trots att det handlade om debut i Klass I.

När det blev tuff körning i omgångar bland konkurrenterna bet Kingen Mearas slutvarv utmärkt och det är bara att gratulera konkurrenterna som sannolikt slipper möta honom i finalen.
– Ägaren Kjell Johansson är från Skåne och har nära till Halmstad. Han vill gärna att hästen starta i Sprintermästaren så det lutar åt att vi startar där nästa gång, sade Daniel Wäjersten till TV12.

Hur till vida Working Class Hero (e. Village Mystic) skulle blivit märkt av ”dubbla heat” i Harper Hanovers lopp eller ej var ett stort frågatecken på förhand, men det rätades ut till ett utropstecken.
Westholms femåring klev runt sina konkurrenter med lätthet i Silverdivisionen trots en position som nästjumbo och halvljummet tempo.
– Han har utvecklats av Frankrikeloppen precis som de flesta gör. Sedan var vi inriktade på Harpers, men det vart bara tok där. Han tog det loppet på rätt vis och det var skönt att visa det idag. Jag var inte nöjd med 1.13,3 första varvet när jag satt många längder bak, men när jag stötte så högg han tag i grejerna direkt, sade Jörgen Westholm.

Övriga V75-lopp vanns av Katja Melkko-tränade Relevant Stride (e. Maharajah) som forcerades till tät efter 600 meter i Diamantstoet samt Imperator (e. Maharajah) som spårade hem varje meter av Bronsdivisionen.

Fokustema
Finland
Läs senare

Borups Victory imponerade

Borups Victory visade att andraplatsen i Elitloppet inte var någon tillfällighet och Daniel Wäjerstens stjärna stod emot Go On Boy utan några större problem när han spetsvann Kymi Grand Prix (€160.000) i Kouvola idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten och Borups Victory vinner Kymi Grand Prix i stor stil från spets. Photo: Terhi Piispa-Helisten
Daniel Wäjersten och Borups Victory vinner Kymi Grand Prix i stor stil från spets. Photo: Terhi Piispa-Helisten
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Det började bra för oss och det kändes väldigt fint för vår del inledningsvis. När Go On Boy kom utvändigt sista kilometern var jag lite orolig, men Borups Victory hade mycket krafter sparade, sade Daniel Wäjersten.

Efter ha inlett utan rygg kunde Borups Victory (e. Googoo Gaagaa-) och Daniel Wäjersten överta täten efter 500 meter i 1.10,5-fart och varvet klockades till 1.13,0. Då det återstod 900 meter fick Borups Victory sällskap på utsidan av Go On Boy, vilken attackerat i tredjespår från jumboplats 1.500 kvar och fått svar kort senare av Diamond Truppo.

Daniel Wäjersten och Borups Victory och skötaren Moa Bylund. Photo: Terhi Piispa-Helisten

Snabba 1.09,0 sista kilometern och 1.07,5 sista 500 visade klockan för Daniel Wäjerstens Borups Victory och det kanske inte var så konstigt att Go On Boy inte kunde haka på sista 100 meterna. Segertiden skrevs till 1.11,0a/2.100 meter och förstapriset i Kymi Grand Prix uppgick till 100.000 euro.

Go On Boy (e. Password) var tapper tvåa – slagen med en dryg längd – och kom hem på 1.11,1, medan tredjeplatsen gick till Jason’s Camden (e. Muscle Mass) efter en resa i rygg på Borups Victory.

S:t Michel-Ajo nästa?

För Borups Victory var det andra segern i år på finsk mark. Tidigare har han vunnit Seinäjoki-Race (€127.000) och nu hoppas finländarna att nästa framträdande blir i S:t Michel-Ajo i Mikkeli i juli, men Wäjersten ville inte lova något redan nu.

Googoo Gaagaa-sonen Borups Victory är undan Borups Julia (e. Naglo), vilken aldrig kom till start och endast var ute i ett premielopp som tvååring och travade 1.31,6/2.180 meter.

Borups Victory är Borups Julias fjärde avkomma och hon är också mor till Borups Puma (e. From Above), 1.15,0ak/149.000 kr. Mormor Lipstick (e. Pine Chip), 1.20,0m/2.000 kr, fick fyra avkommor fick hon och bäst lyckades Borups Hilde (e. Gidde Palema), 1.15,3ak/131.900 kr.

Urstark mödernelinje

Lipsticks mor är amerikanskan High Powered Lady (e. Speedy Crown), vars möderne går tillbaka till Exciting Speed, som är mor till Hambletonian-vinnaren Bonefish ($309.375), World Trotting Derby-ettan Panty Raid ($473.932), och mormors mor till två vinnare av Hambletonian Stakes; Giant Victory ($1.252.243) och Tagliabue ($904.600).

From Above och Örjan Kihlström. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Vidare är Exciting Speed mormors mormor till kanadensiska storstjärnan Elusive Desire ($1.383.848) och mormors mormors mor till From Above (8.344.320 kr), vinnare av Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Elitloppet.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Överlägsen på Enghien

I en klass helt för sig stod 24-oddsaren Galileo Bleu i Prix de New York (€90.000) på Enghien idag när han knäckte storfavoriten Inexess Bleu i sista sväng och försvann till en överlägsen seger.
Till andraplatsen spurtade svenskfödde Bordeaux S.
Av
Claes Freidenvall
Galileo Bello var överlägsen sina motståndare i Prix de New York. Foto: Gerard Forni
Galileo Bello var överlägsen sina motståndare i Prix de New York. Foto: Gerard Forni

Inexess Bleu och Alexandre Abrivard övertog täten från svenskfödde Bordeaux S. Dryga kilometern före mål och allt såg mer eller mindre klappat och klart ut när första 1.150 meterna inte gick snabbare än 1.14,8.

Utvändige Galileo Bello (e. Aladin d’Ecajeul-Aura des Jacquets) och Mathieu Mottier ville dock annat. Mitt i sista sväng kapitulerade Inexess Bleu och sedan kunde Mathieu Mottier och Galileo Bello mer eller mindre defilera hem segern på 1.12,4a/2.150 meter.

Inexess Bleu galopperade (tvåa) på upploppet och istället kunde Bordeaux S. (e. Orlando Vici) ta hand om andraplatsen på 1.12,9 och 22.500 euro. Trea slutade Harlem de Bucy (e. Lilium Madrik) på 1.13,0.

Första årssegern

Anne Francoise Donati Marc-tränade Galileo Bello räknade in sin första seger sedan den 9 september på Vincennes ifjol. Då vann han Prix du Mont Saint-Michel (€68.000) och Prix de Montsoreau (€65.000) på Vincennes, men också Prix de l’Opera (€68.000) på Enghien.

Vinnaren är undan Aura des Jacquets (e. Ready Cash), 1.15,1/€24.090, vilken också är mor till Intello Bello (e. Voltigeur de Myrt), 1.12,6/€60.350, och Kingmambo Bello (e. Express Jet), 1.14,2/€25.360.