Fokustema
Elitloppsdagen
Läs senare

Startfältet klart till Treåringseliten

Treåringseliten har fått ett penningmässigt ansiktslyft då det numera är den första Breeders Course-finalen för året.
Nu står det klart vilka tolv hästar som gör upp om förstapriset på en miljon kronor under självaste Elitloppsdagen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Acciaio är en av två hästar från Alessandro Gocciadoros stall i Breeders Course-finalen. Foto: Tommy Andersson, ALN
Acciaio är en av två hästar från Alessandro Gocciadoros stall i Breeders Course-finalen. Foto: Tommy Andersson, ALN

Sex uttagningslopp har avgjorts från Milano i syd till Stockholm i norr, men då endast fyra av de sex uttagningsloppens vinnare varit anmälda till Breeders Course så får en försökstvåa och en försökstvåa chansen till rena guldlägen i finalen.

Försöksvinnarna lottas nämligen mellan spår ett och sex och de övriga sex mellan spår sju och tolv.

Startfältet Breeders Course-final/Treåringseliten, Håkan Wallner Memorial
2.140 meter autostart
Häst/tränare

Spår 1-6

 • Amelie Grif – Björn Goop
 • Axl Rose – Alessandro Gocciadoro
 • Acciaio – Alessandro Gocciadoro
 • Andromeda Font – Paul Hagoort
 • Sahara Peyote – Markku Nieminen
 • Upset Face – Adrian Kolgjini

Spår 7-12

 • Muscle Valky – Svante Båth
 • Alien Kronos – Svante Båth
 • Marylin Monroe Bo – Michael Nimczyk
 • Galapagos Sisu – Mattias Djuse
 • Goofy Sisu – Per Nordström
 • Aetos Kronos – Jerry Riordan
Fokustema
Moni Viking
Läs senare

Med anor från ”den störste”

Varenne får ursäkta, men många anser att Greyhound var travsportens underverk nummer ett och gårdagens vinnare av Harper Hanovers lopp är sprungen ur samma möderne som ”The Grey Ghost”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop och Moni Viking efter segern i Harper Hanovers lopp. Foto: Mathias Hedlund
Björn Goop och Moni Viking efter segern i Harper Hanovers lopp. Foto: Mathias Hedlund

Moni Vikings möderne går tillbaka till Greyhounds halvsyster Yankee Maid (e. Volomite-Elizabeth), 1.16,8*/$39.065, som vann Hambletonian Stakes ($33.577) på Good Time Park den 9 augusti 1944. Storebror Greyhound (e. Guy Abbey), 1.11,6*/$54.501, hade vunnit löpningen nio år tidigare.

Yankee Maid.

Tillsammans med Margaret Arion var Elizabeth först att lämna två vinnare av Hambletonian Stakes. Redan som tvååring visade Yankee Maid framhovarna och satte världsrekord på 800-metersbanan Delaware County Fair med tiden 1.18,7.

Yankee Maid vann Hambletonian Stakes i två raka heat – 1.17,7 och 1.17,1 – för Henry Thomas. Som ettåring kostade hon 1.500 dollar på Tattersalls Sale.

Bruno Janstorp köpte American Beauty

För svenskt vidkommande kom den här stammen in när Bruno Janstorp köpte Yankee Maids dotterdotter American Beauty (e. Speedy Crown-Miss America).

Ostartade American Beauty fick sin främsta avkomma i Sweet Young Thing (e. Nevele Pride), 1.11,6/$130.955, vilken förvärvades av Margareta Wallenius-Kleberg som årsföl i oktober 1989.

För Stanley Dancer vann Sweet Young Thing fem lopp och den största segern togs i Kentucky Futurity Filly ($32.085) i vars final hon besegrade Worldly Woman.

Totalt fick Sweet Young Thing tolv avkommor, varav tre tjänade över 400.000 kronor….Expectations, Pigtails och Honeyed, medan Moni Vikings mor Jeunesse Doree (e. Coktail Jet), 1.15,2k, fick ihop 378.293 kronor.

Stamtavlan är hämtad från worldwidepedigree.com

American Beauty är mormor till montéstjärnan Hot Tub (e. Sugarcane Hanover), 1.11,2am*/8.721.531 kr, via Bathing Beauty medan en annan av hennes döttrar – Garden Rose – har lämnat Gardens Mack (e. Mack Lobell), 1.14,1ak/1.186.210 kr, vinnare av Svensk Uppfödningslöpning.

Uppfödd av Wallenius-Kleberg

Jeunesse Doree är uppfödd av Margareta Wallenius-Kleberg (Menhammar Stuteri) och stoet ägdes i två omgångar av Stall Segerhuva och tränades i tur och ordning av Stefan Hultman, Christer Nyström, Stefan Hultman och Robert Berghs bror Hans på Bergsåker.

Margareta Wallenius-Kleberg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Christer Nyström körde premielopp (1.35,7/2.200 meter) och för Hans Bergh – Linda Hedin satt i sulkyn– kvalade hon på 1.25,1/2.140 meter i augusti 2005, men blev inte godkänd.

Tände till i Norge

Året efter såldes hon till Norge och för Jan Lyng vann hon nio lopp på 41 starter. Karriären avslutades 2008 och hon inledde i avelsboxen med två avkommor efter Up Front Larry – ostartade Moni Up och Moni Amoure, 1.17,3/36.244 nok – innan Moni Viking (e. Maharajah) såg dagens ljus 2013.

Igår slog han nytt världsrekord över 3.180 meter med tiden 1.11,9 i Harper Hanovers lopp för Björn Goop, som övertog träningen från Pierre Vercrysse inför starten i Paralympiastayern.

Jeunesse Doree har fått två avkommor till; femårige Moni Paris (e. Ready Cash), 1.15,9/10.000 nok, och ostartade treåringen Moni Bank (e. The Bank), vilken kvalade på 1.27,2/1.640 meter som tvååring i november ifjol.

Världsrekord av Moni Viking

Fokustema
Inför Montéeliten
Läs senare

Galactica tillbaka under Elitloppshelgen

Tävlingskarriären var över och ett liv som avelssto stundade. Trodde alla.
Galactica blev dock inte dräktig och fick återuppta tävlingskarriären, något som gett en häftig nytändning.
Idag gör järnladyn sin fjärde start under Elitloppshelgen och tillhör den tydliga outsiderskaran i Montéeliten.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stochampionatsvinnaren Galactica har gjort fyra av sina fem senaste starter under sadel tillsammans med Anna Erixon. Foto Hanold/ALN

Eskilstunaamatören Malin Bergström är tydlig med att allt Galactica gjort från första stund på tävlingsbanan bara setts som en bonus, nu mer än någonsin.

Storyn om Galactica är välkänd sedan tidigare. Som fyraåring varvade hon upp med seger i ett ramlopp under Elitloppslördagen innan hon två månader senare vann Stochampionatet.
Allt pekade spikrakt och redan som femåring var Galactica tvåa i Stoeliten under Elitloppshelgen bakom Shadow Gar. Året därpå slutade hon förvisso oplacerad i samma lopp, men noterades då för sitt rekord 1.10,7.
Under 2018 och 2019 gjorde Galactica få starter och de stora resultaten uteblev.
– Vi tog beslut att ta henne till avel, men hon tog sig inte. Att gå runt i hagen var inte hennes grej så vi satte igång henne igen för att hon skulle aktiveras och märkte efter hand att hon kändes så fin att vi ville testa att tävla med henne igen, säger Malin Bergström.

Aldrig sämre än trea

Att möta topparna i Stoeliten eller Gulddivisionen lockade dock inte särskilt mycket. Inte heller att starta med flera tillägg i vardagslopp.
Istället bestämde man sig för att testa Galactica med sadel på ryggen.
– Det har aldrig funnits några krav på henne och gjorde inte det när hon fick sadel på sig heller, men vi ville testa i alla fall. Innan det vet man ju inte.

Malin Bergström lever just nu drömmen på Grosbois med Galactica och den yngre fuxiga systern Metallica. Foto Mia Törnberg
Malin Bergströms Galactica ska starta i Montéeliten. Foto Mia Törnberg

Anna Erixon som i det skedet firade stora framgångar ovanpå Ladyofthelake ska ha varit tydlig med att just den hästen var hennes förstaval, men…
– Hon flaggade för att det kunde bli bra efte ratt ridit henne i ett lättare jobb. Hästen var otroligt glad efter jobbet, det märktes att hon trivdes och tyckte det var roligt igen.
Galactica slutade trea i sitt första montélopp dagen innan julafton ifjol.
Sedan dess har det blivit ytterligare fyra starter för sadel med en seger, två andra- och en tredjeplatser som resultat.
– Jag tycker egentligen inte att hästen är byggd för monté, men hon har haft en jädra utveckling! Tittar vi till exempel på loppet när hon gick 1.11,8 utvändigt om Tobacco i mars så trodde jag att hon skulle stanna efter efter varv, det var en overklig prestation.

”Allt är bara bonus”

I genrepet slutade Galactica trea bakom Balzac de Chatelet och Tobacco, blott slagen med två längder.
– Hon tog det loppet otroligt bra och hade bara 84 i puls en stund efter loppet. Det är fyra år sedan hon vann under Elitloppshelgen och då hade hon spår sju, precis som nu. Därmed inte sagt att jag hade valt det spåret, självklart hade jag hellre haft Tobacco på utsidan.
Att det kan gå fort idag är Malin Bergström på det klara med och att en rekordsänkning under sadel för Galacticas del sannolikt är nödvändig.
– Men att vi över huvud taget är med här idag känns surrealistiskt. Hon skulle ju fått föl ungefär vid den här tiden var ju grundtanken, istället så ska vi starta i Montéeliten. Som sagt; allt som sker nu är bara bonus och det finns också så många glädjeämnen utanför tävlingsbanan. Mina barn rider henne i skogen mellan varven, något som får henne att vara på gott humör. Jag hoppas hon kan ta med sig den glädjen även till Solvalla, avslutar Malin Bergström.

Fokustema
Inför Fyraåringseliten
Läs senare

Osterc svaret i klassikern?

Med råge snabbast i fältet och härdad i tuffast tänkbara konkurrens i Nordamerika.
Är Osterc svaret i Fyraåringseliten från rena drömläget?
– Jag tror inte att han var trött när galoppen kom i Kungapokalen och jag hoppas vi kan ta revansch nu, säger Helena Burman.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Osterc och Björn Goop vid segern i Kungapokalskvalen. Idag är det Jos Verbeeck som kör Helena Burmans häst. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Osterc och Björn Goop vid segern i Kungapokalskvalen. Idag är det Jos Verbeeck som kör Helena Burmans häst. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Cantab Hall-sonen Osterc kom till Sverige under vintern från Per Engbloms stall. På meritlistan syns en finalseger i Pennsylvania Sire Stakes som tvååring samt Dexter Cup som treåring.
Hambletonian-finalisten (oplacerad i finalen) sprang 1.08,7 i sitt försök och har även hunnit visa fin fart på svensk mark.
– Vid segern i uttagningsloppet till Kungapokalen så vann han ju på 1.12,2 trots att han öppnade första varvet i 1.11-tempo. Där visade han att han står distansen utan problem och det är ju en bra egenskap, det ger oss större möjligheter när vi väljer lopp framöver, säger Helena Burman.

Även om Osterc hunnit visa prov på stora fartkunskaper så medger Jägersrotränaren att hästen inledning på svensk mark gjort henne en aning orolig.

Helena Burman. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Han har ju galopperat i två av fyra starter så det är klart att sådana saker oroar alltid. Senast sade Erik Adielsson att hästen fuskade allt mer med travet och när det gick som fortast kunde han helt enkelt inte hjälpa hästen mer utan det blev galopp där i slutkurvan. Det har varit lite svårt att hitta helt rätt i balansen kring honom; när han tävlade i Halmstad hade vi med facit i hand gummistövlar på honom. Det blev inte alls bra den dagen.

”Bits och springer…”

Inför dagens start finns en liten öppning för att det kan tänkas bli så att man plockar av bakskorna för första gången på svensk mark.
– Det vore spännande att testa det nu, men jag vill låta det vara lite öppet hur vi gör. Jag körde hästen i ett banjobb i måndags och var nöjd med honom även om det kanske fattades lite för att säga att han var hundraprocentig. Hästen tycks i alla fall må bra och vara på topp; han är olidlig just nu och ska bitas och springer rundor kring skötaren när han bli ledd.

”Spår ett var vad jag önskade mig”

Ostercs utgångsläge är precis vad Helena Burman hade önskat.
– Ja, jag sade spår ett när jag fick frågan innan lottningen vad jag önskade. Hästen är ju väldigt startsnabb, men något taktiksnack tänker jag inte ge mig in på utan det får Jos Verbeeck sköta. Däremot kommer han givetvis få instruktioner om hur hästen fungerar i stort, avslutar en hoppfull Helena Burman.