Fokustema
Ladda ner startlistor
Läs senare

Startlistor: Här är Kriterie- och Oakskvalen

Spår fyra för både Aetos Kronos och Bythebook i Kriteriekvalen och Zolly i Oakskvalet. Flera av tunga favoriterna drog inga nitlotter när startlistorna till kvalkvällen på Solvalla nästa tisdag blev klara i eftermiddag.
Av
Sulkysport
Aetos Kronos krigar ner Bythebook i långa E3-finalen på nytt världsrekord över medeldistans. Foto: Simon Hagen
Aetos Kronos krigar ner Bythebook i långa E3-finalen på nytt världsrekord över medeldistans. Foto: Simon Hagen
Fokustema
Flyttar
Läs senare

Rikard N Skoglund till Solvalla

Rikard N Skoglund vill dra ner på antalet mil han sitter i bil som catchdriver. Därför flyttar han till ett hus nära Erikssund och blir Solvallalicensierad.
Av
Lars G Dahlgren
Rikard N Skoglund. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport.
Rikard N Skoglund. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport.

– Man är nästan aldrig hemma. Jag har dieselräkningar på 20.000 kronor varje månad och på det här sättet hoppas jag kunna halvera det, säger Rikard N Skoglund till Travronden.se.

Rikard N Skoglund och hans sambo Lina Bergström har sex hästar i träning på Wolmsta Gård, som de också äger. När de någon gång i början på nästa år väljer att flytta söderut byter på Rikard också sin Bergsåkershemhörighet och blir Solvallalicensierad. Samtidigt säljer Skoglund och Bergström Wolmsta Gård. Igen, är man beredd att tillägga. Rikard N Skoglund köpte träningsanläggningen där flera Bergsåkerstränare är inhysta så sent som hösten 2016.

– Vi har inte lagt ut den hos mäklaren än. Det finns intresse från ridsidan också, men min målsättning är att det ska vara en travgård, säger Rikard N Skoglund till Travronden om försäljningen av Wolmsta.

Fokustema
Flyttar
Läs senare

Nicklas Westerholm till Bergsåker

Nicklas Westerholm lämnar Romme och blir tränare på Bergsåker.
– Det känns väldigt bra att få komma hem till Bergsåker där allt började, säger Nicklas Westerholm i ett pressmeddelande från Norrlands Travsällskap.
Av
Lars G Dahlgren
Nicklas Westerholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nicklas Westerholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

27-årige Nicklas Westerholm blev Årets komet i svensk travsport 2017 efter att sitt första helår som proffstränare ha fått ihop 67 segrar på 258 starter. Segerantalet kopierades ifjol, men i inkörda pengar blev det (pokalåret) 2018 betydligt mer än året innan, 5,5 miljoner jämfört med 3,2 miljoner.

När Nicklas etablerade sig som proffs gjorde han det som Rommetränare och han har investerat en hel del i träningsanläggningen Axelsbo sedan han flyttade dit. Denna lämnar Westerholm alltså nu för att istället etablera sig på sin pappa Robert Berghs gård, där Robert nu har filial, i Töva strax utanför Sundsvall.

Nicklas Westerholm har i dagsläget 47 hästar på sin träningslista.

Flytten är planerad att äga rum vid årsskiftet.

Fotnot: Sulkysport har sökt Nicklas Westerholm.

Fokustema
Kriterie- och Oakskvalen
Läs senare

Färre tvångsstrukna i år

Det blir tvångsstryklningar i både Kriterie- och Oakskvalen på Solvalla på tisdag, men inte i lika stor omfattning som de senaste åren. I Oaks kommer inte elva ston med och i Kriteriekvalen blir tre hästar utanför.
Av
Lars G Dahlgren
Aetos Kronos är toppseedad i Kriteriet efter sina tre miljonsegrar tidigare i år. Foto: Sulkysport
Aetos Kronos är toppseedad i Kriteriet efter sina tre miljonsegrar tidigare i år. Foto: Sulkysport

72 hästar, fördelade på sex uttagningar, får plats i varje klass. Anmälningssiffrorna blev inte lika höga som de senaste åren. Förra året tvångsströks hela 35 hästar ur kvalen. I år blev det alltså ”endast” 14.

Fakta

Tvångsstrukna ur Kriterie- och Oakskvalen

Kriteriet

Helix Rick – tränare: Maria Malmberg (a)
Digital Summit – Stefan Melander
Rotate – Stefan Melander

Oaks

Smaragd Norrgård – Per Lennartsson
Margareta Tooma – Jevgeni Ivanov
Intercepted – Stefan Melander
Mayfair Amok – Robert Bergh
Cutaway – Stefan Melander
Residual Thrust – Stefan Melander
Sideslip – Stefan Melander
Olmeda – Krister Jakobsson
Fuel Burn – Stefan Melander
Up To Joy – Kristian Lindberg
Carolina Reaper – Adrian Kolgjini

Expandera

I Kriteriekvalen (2.640 meter autostart) är fem miljonärer med: dubble E3- och Breeders Course-vinnande världsrekordhållaren Aetos Kronos (e. Bold Eagle – Will of A Woman), Uppfödningslöpningsvinnarna Belker (e Scarlet Knight – Oki I Can) och Bythebook (e. Googoo Gaagaa – Stellar Value), Svampen-vinnaren Global Adventure (e. S.J.’s Caviar – Platinium Shine) och Power (e. Googoo Gaagaa – La Vici).

Robert Bergh och Svante Båth har med flest hästar, sju vardera, i Kriteriekvalen. De står också för tre av miljonärerna, i Berghs fall Power och i Båths Bythebook och Global Adventure.

I Oaks (2.140 meter autostart) är det ”bara” två miljonärer med, Guldstoet- och Margaretas Tidiga Unghästerie-vinnaren Zolly (e. Zola Boko – Global Nelly) och Global Allegiance (e. S.J.’s Caviar – Highest Peak), båda tränade av Mattias Djuse. Båda E3-finalerna har vunnits finskfödda Mascate Match (e. Muscle Mass) och i hennes frånvaro kan nu alltså en kulldrottning koras.

Startlistorna blir klara under onsdageftermiddagen och publiceras då i pdf-form här på sulkysport.se.