Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stig H var först till tre!

Nedräkningen till Derbyt. Solvalla testar bakvarv. Ecurie D. mot kullkamrater. Spelstuga med multijackpot! Missar Svenskt Travderby för kval till 124 år gammalt lopp. Ingen fortsättning för Koch. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stig H Johansson var först till tre kvalsegrar i Svenskt Travderby både som kusk och tränare. Foto Mia Törnberg/Eqqulea
Stig H Johansson var först till tre kvalsegrar i Svenskt Travderby både som kusk och tränare. Foto Mia Törnberg/Eqqulea

1 Robert Bergh var den stora kvalvinnaren i Svenskt Travderby – tre hästar till final efter att Hail Mary, Power och Västerbo Lexington vunnit sina försök, men han är inte först till tre tränartriumfer utan det skedde långt tidigare…

Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Även om travsportens blå band har körts sedan 1928 så hölls den första kvalrundan så sent som 1976. Kommer Ni ihåg vinnarna? Quick Label (Åke Eriksson), Wilma Flash (Roland Särholm), Cal Min (Olle Lindqvist), Toro (Berndt Lindstedt) och så gick extrakvalet till Gay Frost och Bertil Rogell.

Extrakval hölls fram till 1985 och en vinnare har tagit ”köksvägen” till seger i Svenskt Travderby. Micko Fripé och Bo W Takter gjorde det 1983. Ulf Nordin var först att vinna två kvallopp. Det klarade han av både 1980 med Pay Me Prophet och Prophet Jill. 1981 toppade duon Ekivoque och Micado C.

Först till tre kvalsegrar var Stig H Johansson sedan han guidat egentränade trion Atas Rocket, Beach Comber och Gina Roy till vinster 1988. Tre kvallopp har också Björn Goop vunnit och det gjorde han 2009 som lånekusk bakom Lovely Lidob, Spring Erom och Yield Boko.

***

2 Från Europaeliten i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro till ett ”vanligt” fyraåringslopp på Solvalla. Det klivit nedåt tar danskfödde snackhästen Ecurie D. (e. Infinitif) när kvällens tävlingar delas mellan Solvalla (första start 18.15) och Åby (18.27).

Ecurie D. segerdefilerar efter Fyraåringseliten. Foto: Mathias Hedlund

Frode Hamre-tränade Ecurie D. har siktet inställt på uttagningsloppen till Europaderbyt, Grand Prix de l’U.E.T, dit hästen efteranmälts för 20.000 euro. Försök körs på Solvalla söndag den 27 september och final på Vincennes den 16 oktober.

I kvällens lopp ställs Ecurie D. bland annat mot svenskfödda, flerfaldiga miljonärerna och storloppsvinnarna Brother Bill (e. From Above) och Belker (e. Scarlet Knight). Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3 Det är multijackpot på V86 ikväll. Solvalla och Åby delar på omgången och totalt är det 23.922.899 kronor extra i åttarättspotten, vilket borgar för hög omsättning.

Sulkysports spelstuga med fynd och avslag publiceras klockan 11:00, men redan nu kan vi bjuda på en spelidé:

No Limit Royalty (V86-6) är en tuffing som möter passande motstånd och han hade haft toppchans om formen vore på topp. Pekka Korpi har haft problem med sjuka hästar i stallet i Sverige och även No Limit Royalty har varit krasslig. Nu ska allt vara väl och femåringen behöver inte vara helt på topp för att vinna det här loppet – till låg procent är No Limit Royalty intressant.”

***

4 Den 30 september på Jägersro väntar final i tvååringarnas Breeders Course-serie med 600.000 kronor till vinnaren och ikväll på Åby drar uttagningarna igång med det första av fyra försök.

Nio hästar är med i tvååringsloppet. Fyra av dem är anmälda till löpningsserien och slåss om tre finalplatser. Det handlar om kvartetten Arizona Face (e. Raja Mirchi), Chipper Kronos (e. Southwind Frank), Fake Super Fast (e. Il Villaggio) och Lluc Boko (e. Yarrah Boko).

Mest meriterad i tvååringsloppet är annars Paul Hagoort-tränade Rose Hill (e. Ready Cash), som efter galopp i debuten på Jägersro vann ett tvååringslopp på Åby i början av augusti på 1.15,4ak.

Här körs försöken till Breeders Course för tvååringar: Åby (2 september), Jägersro (6 september), Solvalla (9 september) och Wolvega (11 september). De tre främsta i varje försök går – om de är anmälda till Breeders Course – vidare till final.

***

5 Defileringarna byter kurs på Solvalla efter att i alla tider (?) gått i samma riktning som loppen körs. Detta efter önskemål från tränarföreningen.

Anders Malmrot. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Kuskarna kan ibland uppfatta att hästarna – framför allt de yngre – kan hetsa upp sig när de kommer direkt ut på upploppet. Så från och med den här veckan kommer defileringarna ske i bakvarv, säger sportchef Anders Malmrot till solvalla.se.

***

6 Det blir ingen fortsatt anställning som verkställande direktör för Klaus Koch på Charlottenlund efter att hans kontrakt gått ut. Klaus Koch kommer fortsatt att jobba med Copenhagen Cup och andra internationella löpningar på Lunden på konsultbasis. Någon efterträdare till Koch har inte utsetts ännu, enligt travservice.dk.

***

7 På lördag och söndag avgörs de tyska Derbykvalen på Mariendorf-banan i Berlin och först ut är stona på lördagen. Nio tyskfödda treåriga ston – tränade i Sverige – ska försöka ta en plats i det tyska stoderbyt Arthur Knauer-Rennen (€10.000) och det handlar om Conrad Lugauers duo Jeopardy (e. The Bank) och Petra H. (e. Timoko).

Jörgen Sjunnesson missar sin uppfödning Hail Mary i Derbyt på söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Två hästar till start har också Peter Untersteiner – Kaitlin Way Scott (e. Ready Cash) och Summertime S. (e. Muscle Hill) – medan Sofia Aronsson startar Thebankonbroadway (e. The Bank), Joakim Lövgren Gypsy Eyes (Brioni), Patricia Van der Meer Naomi Bo (e. Credit Winner) och Timo Nurmos Raya (e. Raja Mirchi).

Tyskt Derby (€20.000) – som körs för 125:e gången – har fått ihop fyra försök och storfavorit till segern är Arnold Mollemas Keytothehill (e. Quite Easy), 1.12,4ak*/€28.500, som har chansen att ta hem tyska Triple Crown efter tidigare vunnit Adbell-Toddington-Rennen och Buddenbrock-Rennen.

Tre tränade treåringar kommer från Sverige. Patrica Van der Meer startar duon Eagle In the Sky (e. Muscle Massive) och Hidalgo Heldia (e. Raja Mirchi) och Peter Untersteiner Toto Barosso (e. Ready Cash). Ytterligare en svensktränad finns med i startlistan och det är sedan många år tillbaka i Berlin stationerade Rolf Håfvenströms Sir Bourbon (e. Sam Bourbon).

Jörgen Sjunnesson är anlitad som catchdriver båda dagarna och missar därmed sin egen deluppfödde Hail Marys start i finalen i Svenskt Travderby på Jägersro.

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Jeepsters arvtagerska

Monica Janisels kunde räkna in sin sjätte årsseger som tränare under tisdagskvällen då Cabarette (e. Caballion) mosade sina konkurrenter i ett V64-lopp.
– Hon har att brås på och jag tror det här kommer bli en bra häst, säger Solvallaamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

När Moncia Janisels uttrycker sig på det viset syftar hon på att Cabarette är halvsyster med kvickfotade Jeepster (e. Home Alone) 1.11,0ak/1.454.837 kr som bärgade 15 segrar i hennes regi.

För Cabarette var tisdagstriumfen den tredje i karriären så hon har alltjämt en bit kvar till storasysters nivå, men att kunnandet finns i hästen råder ingen tvekan om.
Nog för att gårdagens fullträff togs i ett P 22-lopp, men sättet hästen gjorde det på var verkligen övertygande. Trots att Cabarette fick gå ut på tufft tempo utvändigt om ledaren i princip hela loppet så kom hon hem på 1.13,2a/1.640 meter. En ny rekordnotering med 2,6 sekunder!
– Jag trodde det kunde bli tufft när hon fick gå i dödens, men det fungerade bra. Joseph Taavela Ruocco som körde henne sade att det fanns krafter kvar i hästen, det fanns mer att köra med om det hade behövts, säger Janisels.

Dräktig med Googoo Gaagaa

Till vardags går stoet runt i samma hage som den i femte månaden – med Googoo Gaagaa – dräktiga Jeepster och har måhända fått ett och annat tips från henne…
– Ja, jag hoppas att hon snackat med henne och sagt hur man ska springa! Faktum var att när Cabarette föddes så var hon utseendemässigt oerhört lik Jeepster och för min del får hon gärna bli lika bra. Den här hästen har varit lite sen i utvecklingen, men börjar växa klart nu. Hon är fortfarande överbyggd och för hög i baken, men det får vi leva med, menar Janisels som även har häst till start på Solvalla i kväll.

Då handlar det om Zenone Bar (e. Varenne) som vann på 1.12,9a/2.140 meter på Solvalla i näst senaste starten.
– Vi körde med skor i senaste starten, men har sparat hov nu för att kunna barfota runt om i kväll. Dessutom sätter vi på jänkarvagnen nu, det har han haft på sig vid någon tidigare seger också. I kväll startar hästen får spår åtta och då kan det bli tufft, men vi chansar och kör framåt, avslutar Monica Janisels.

Fokustema
Franska vintermeetinget
Läs senare

Idag smäller det!

94 tävlingsdagar.
778 lopp varav 81 high-five-löpningar.
102 grupplopp och elva Grupp-I.
Välkommen till vintermeetinget 2020-2021.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon och Björn Goop vinner Prix d'Amérique. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbon och Björn Goop vinner Prix d'Amérique. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Idag startar den mest intensiva tävlingsperioden på Vincennes – vintermeetinget – och mellan den 28 oktober och 6 mars nästa står Paris-banan nästan dagligen i världens centrum för både högklassig travsport och spel.

Dagens huvudlöpning under premiärdagen för vintermeetinget är Prix des Cevennes (€75.000) och loppet innehåller flera topptravare som kan bli aktuella för Prix d’Amérique nästa år.

Startar klockan 13.55

Av Vincennes 94 tävlingsdagar arrangeras 81 quinté+-löpningar, som i Sverige går under namnet ”High Five” och där det gäller att pricka in de fem första hästarna i mål. High Five är den populäraste spelformen i Frankrike och ett högvinstspel. Förra året delades det ut 367 miljonvinster (!) på High Five-löpningar. Klockan 13.55 körs dagens High Five-lopp på Vincennes.

Björn Goop fick sträcka armarna i skyn efter triumfen i Prix d’Amérique. . Foto: Mia Törnberg

Förra vintermeetinget blev en succé för svenskt vidkommande och inte minst för Björn Goop som
kusk. Han körde in 1.981.215 euro och det var en förbättring av hans tidigare rekordsiffror med nästan 500.000 euro. Bara Jean-Michel Bazire och Eric Raffin var värre när det gäller inkört. Totalt vann Björn Goop 26 lopp på 252 starter och det placerade honom som nummer sju.

Som tränare blev det sex segrar på 106 starter för Björn Goop och 380.340 euro.

Fakta

Vintermeetinget 2019-2020 i siffror:

Vinstrikaste tränare:

Namn – Starter – Segrar – Inkört (€)

 1. Jean-Michel Bazire – 353 – 83 – 3.731.180
 2. Sebastian Guarato – 232 – 22 – 1.957.830
 3. Philippe Allaire – 133 – 23 – 1.343.980
 4. Laurent-Claude Abrivard – 169 – 23 – 1.217.480
 5. Franck Leblanc – 336 – 21 – 1.206.220

Segerrikaste kuskar:

Namn – Starter – Segrar – Inkört (€)

 1. Eric Raffin – 384 – 69 – 2.410.890
 2. Jean-Michel Bazire – 173 – 58 – 2.296.660
 3. David Thomain – 319 – 37 – 1.382.895
 4. Matthieu Abrivard – 349 – 35 – 1.658.275
 5. Franck Nivard – 326 – 32 – 1.751.060

Segerrikaste ryttare:

Namn – Starter – Segrar – Inridit (€)

 1. Eric Raffin – 151 – 24 – 1.158.780
 2. Alexandre Abrivard – 111 – 19 – 1.178.280
 3. Mathieu Mottier – 104 – 15 – 728.520
 4. David Thomain – 104 – 14 – 598.110
 5. Adrien Lamy – 121 – 12 – 857.950

Vinstrikaste travare:

Namn (far) – Prispengar (€)

 1. Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – 717.500
 2. Davidson du Pont (e. Pacha Pont) – 447.400
 3. Bilibili (e. Niky) – 427.500
 4. Belina Josselyn (e. Love You) – 334.040
 5. Etoile de Bruyere (e. Kenor de Cosse) – 262.200

Vinstrikaste avelshingstar:

Namn – Starter – Segrar – Euro

 1. Ready Cash – 391 – 43 – 2.754.620
 2. Prodigious – 224 – 18 – 1.026.605
 3. Royal Dream – 144 – 28 – 851.450
 4. Love You – 196 – 11 – 850.960
 5. Niky – 149 – 9 – 801.440
Expandera

Segern med Sebatian Guaratos Face Time Bourbon i Prix d’Amérique (€900.000) stod förstås i särklass, men Björn Goop vann ytterligare tre Grupp I-löpningar; Criterium Continental (Face Time Bourbon), Criterium des 3 ans (Gunilla d’Atout) och Prix de Selection (Face Time Bourbon).

Förra årets vintermeeting (2019-2020) var starkare både spel- och publikmässigt jämfört med året innan och hela fem procent steg omsättning med hos franska spelbolaget PMU, medan publikökningen uppgick till två procent.

Svenska Spel stärker samarbete

Fokustema
Presskonferens
Läs senare

Propulsion-beslut imorgon

Imorgon kommer beskedet om Propulsion.
Svensk Travsport har presskonferens klockan 10.00.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén och Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén och Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Utredningen om Propulsion har varit långdragen och slutdatum har flyttats fram flera gånger. Imorgon håller Svensk Travsport presskonferens i Nordin Salen på Solvalla.

Två timmar är avsatt för presskoferensen.

Misstankarna mot Propulsion

Krönika