Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stjärnparad från Takter

Nya och gamla stjärnor på Meadowlands. Hambovinnare ur tiden. Världsmästare drog åttondespår. Lindqvist ensam svensk. Hoppar av styrelseuppdrag med omedelbar verkan. Aurora håller Show i Sverige? Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nancy Takter har friats från dopinganklagelser. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Nancy Takter har friats från dopinganklagelser. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Nancy Takter plockar ut både en ny och gammal stjärna på Meadowlands i helgen. På lördag jagar Manchego (e. Muscle Hill) sin tredje raka seger i år i ett försök Miss Versatility ($30.000) och dagen innan startar hennes nya stjärna Really Fast (e. Muscle Hill) i ett treåringslopp med 25.000 dollar i förstapris.

Really Fast och Yannick Gingras. Foto: Lisa Photo

Really Fast kommer närmast från vinst i finalen i New Jersey Sire Stakes ($200.000) på Meadowlands och fredagens motståndare håller hög klass samtidigt som Nancy Takters treåring har dragit spår åtta bakom bilen.

Yannick Gingras sköter tömmarna som han också gjort i de tidigare starterna.

***

2 Bernard ”Ben” Webster har gått ur tiden vid 81 års ålder. På våra breddgrader är han mest känd som körsven till Historic Freight som vann Hambletonian Stakes 1984 och som senare såldes till Sverige som avelshingst.

Ben Webster. Foto: USTA

Totalt fick Historic Freight 288 svenskfödda avkommor och i en klass för sig stod Tommy Zackrissons Derbyvinnare Zenit F, 1.12,6ak/5.486.000 kr.

Ben Webster vann sitt första lopp som 16-åring och hans karriär omfattade nästan ett halvsekel och 4.228 segrar. Han segrade inte bara Hambletonian Stakes, utan också i Kentucky Futurity med sin ”favorit” Flak Bait.

Vinster blev det även i passgångarnas största lopp, Little Brown Jug och Messenger Stake.

***

3 På söndag är världsmästaren Zacon Gio (e. Ruty Grif) tillbaka i tävlingsselen efter ha varit borta från tävlandet sedan triumfen i Gran Premio Ponte Vecchio (€40.040) den 31 januari i Florens.

Världmästaren Zacon Gio. Foto: Mike Lizzi

Spår åtta har Holger Ehlerts stjärna dragit och Roberto Vecchione sköter tömmarna i jakten på andra raka segern i Gran Premio Ivone Grassetto (€40.040) i Padova.

Zacon Gio möter en kvartett från Alessandro Gocciadoros starka armé och chefen själv sitter upp bakom Viscarda Jet, medan han lånat ut tömmarna till trion Vesna, Verdon Wf och Virginia Grif.

Startlista:

Gran Premio Ivone Grassetto (€40.040)
1.640 meter, autostart.

 1. Volnik du Kras – Andrea Farolfi
 2. Adamo Dipa – Davide Nuti
 3. Vesna – Rene’ Legati
 4. Trillo Park – Antonio Greppi
 5. Verdon Wf – Marco Stefani
 6. Toscarella – Marco Volpato
 7. Virginia Grif – Massimiliano Castaldo
 8. Zacon Gio – Roberto Vecchione
 9. Ursus Caf – Enrico Bellei
 10. Viscarda Jet – Alessandro Gocciadoro
 11. Arnas Cam – Antonio di Nardo
 12. Zefiro d’Ete – Vincenzo Piscuoglio Dell’Annunziata

***

4 Travsporten har en mer undanskymd roll i Frankrike denna torsdag då det är Longchamp-banan i Paris som arrangerar huvudtävlingarna med galopp.

En svensktränad häst ska i alla fall få sulky bakom sig då Anders Lindqvist sänder Frise Pont Vautier (e. Uniclove) till Caen för start i Prix de Douvres (€20.000) över 2.450 meter voltstart. Det sexåriga stoet kommer närmast från en tredjeplats i Reims.

Förutom Caen travas det även på Borely-banan i Marseille framåt kvällskanten.

***

5 Hästägaren och uppfödaren Christer Häggström har hoppat av sina styrelseuppdrag i både ASVT och Trottex med omedelbar verkan. Anledningen är – skriver asvt.se – personliga skäl. Enligt ASVT:s stadgar sker fyllnadsval på föreningsstämman.

Efter Christer Häggströms avhopp består ASVT:s styrelse av Ingemar Alin (ordförande), Johan Hellander (vice ordförande), Jenny Nilsson, Katarina Brodda, Jenny Larsson, Nils Larsson, Ulrika Rehn och Anders Jonsson.

***

6 Treåringssäsongen gav en åttondeplats och tre diskvalifikationer på fyra starter. Att hästen skulle vinna 13 lopp på 17 starter (och dessutom ta två andraplatser) inom loppet av elva månader var det kanske inte mycket som talade för. Precis det gjorde det italienska stoet Aurora Show (e. Exploit Caf) med start i februari förra året.

Visst, det var inte stora lopp hon startade i. Förstapriserna har legat mellan 17.000 och 28.000 kronor, vilket innebär att bara drygt en kvarts miljon kronor samlats ihop i prissumma.

Ikväll på Åby, fem månader efter senaste starten, gör segermaskinen debut i ett nytt land, för en ny tränare och ägare. Sedan i maj står Aurora Show nämligen på Halmstads Magnus Dahléns träningslista.

Att Aurora Show kan ”prata italienska” är det inget snack om. 24 av Dahléns 41 hästar i träning är nämligen från i Italien.

***

7 Åby (start 18.20) är torsdagens huvudbana och förutom segermaskinen Aurora Shows Sverigedebut visar flera andra intressanta hästar upp sig. Bland dessa fyraårige Balboa Lux (e. Password), vars storebror Argo Lux (e. Ganymede) imponerade enormt vid seger på Jägersro i tisdags.

Lunchbanan Dannero (start 12.20) bjuder på fjolårets bronsdivisionsvinnare, Thule Jonsson-tränade Rossi Palema (e. Symphonic Hanover), på jakt efter första årssegern.

Kajta Melkko och Elian Web. Foto Adam Ström/stalltz.se

Visby (start 17.45) är först ut av kvällens saxbanor innan Boden (start 18.30) tar vid.

Till Goland skickar Katja Melkko två finskföda treåringar, debutanten Patrick Tie (e. The Bosses Lindy) och Furioso Wohlrab (e. Muscle Hill), som vann på 1.16,9 i debuten och nu gör andra starten.

En annan debutvinnare som jagar andra raka är Bodentränaren Roger Nilssons Mellby Java (e. Raja Mirchi), som startar i treåringsloppet på hemmaplan.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.