Fokustema
Manchego/The Ice Dutchess
Läs senare

Stjärnston fortsätter i ny regi

Manchego valdes till bästa tvååriga stoet i USA och ifjol som treåring vann hon Hambletonian Oaks. Nu har ägarna Black Horse Racing bestämt sig för att fortsätta tävla även under 2019 och då i regi Nancy och Marcus Johansson.
Av
Claes Freidenvall
Nancy Johansson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nancy Johansson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Dottern till Muscle Hill och Secret Magic har varit ett av USA:s allra bästa ston under de två senaste säsongerna. Som tvååring var Manchego obesegrad i tolv starter och förra året vann hon sju av 14 lopp. Totalt ståtar Manchego med 1.609.480 dollar på bankboken och hon var vunnit på 1.08,4/1.609 meter. Som slagen har Manchego travat 1.08,2.

Manchego. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Bland Manchegos alla segrar märks i första hand finalerna i Breeders Crown ($600.00), Peaceful Way (C$375.000), Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle ($330.800) och Pennsylvania Sire Stakes ($252.000) som tvååring. Förra året segrade hon i finalen i Hambletonian Oaks ($500.000) och hon vann också Moni Maker ($172.000) och en division av Casual Breeze (C$136.000).

Ännu ett toppsto

När Jimmy Takter lämnade in sin proffslicens vid årsskiftet valde ägarna att flytta Manchego till Nancy och Marcus och till deras stall har också ett annat toppsto från Takter anlänt. Det handlar om The Ice Dutchess (e. Muscle Hill-The Ice Queen), 1.10,7*/$424.540, som vunnit fem av elva starter.

Johnny Takter och The Ice Dutchess vinner Jim Doherty Memorial. Foto: Lisa Photo

I hennes segerskörd ska i första hand finalerna i Peaceful Way (C$385.000) och Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle ($357.450) nämnas. Förra helgen valdes The Ice Dutchess till ”Årets Sto” bland tvååringarna i Kanada och stoets ägare Coyote Wynd Farms fick ta emot utmärkelsen O’Brien Award.

The Ice Dutchess kostade hela 320.000 dollar när hon såldes som ettåring i Harrisburg och hon är helsyster med Åke Svanstedts Ice Attraction, 1.08,5*/$691.166.

Prislappen för Manchego stannade vid 120.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och hennes mor Secret Magic (e. Cantab Hall), 1.10,9/$198.260, har också lämnat In Secret (e. Deweycheatumnhowe), 1.09,1/$657.652.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.