Fokustema
Solvalla
Läs senare

Sto-EM: ”Aldrig känts bättre”

Osynlig under två månaders tid, men likväl i toppslag till European Championship for Mares?
Det låter sannerligen inte dåligt när Fredrik Wallin förmedlar dagsstatusen kring Sayonara inför onsdagens Grupp I-lopp.
– Jag tror aldrig hon känts så fin som hon gör just nu, säger Gävletränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sayonara är redo för start i European Championship for Mares. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Sayonara är redo för start i European Championship for Mares. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter en framgångsrik vinter i Paris och stark vårsäsong här hemma i Sverige har inte Sayonara (e. Donato Hanover) varit synlig sedan segern i Trond Anderssens Minneslopp på Bjerke den 12 juni.
Det är med andra ord ofrånkomligt att ställa sig frågan om något har varit knas med det femåriga stoet.
– Nej, vi har bara tränat och siktat mot det här loppet, säger Fredrik Wallin lugnande och fortsätter:
– Hon gick ett banjobb under E3-kvalsdagen på Gävle den 4 augusti. Då fick hon en rejäl genomkörare och kändes väldigt bra. Jag tror aldrig hon känts så fin som hon gör just nu. För varje träningspass blir hon bara finare och finare; hon tar åt sig träningen mer och verkar fräschare.

Årets stora mål

Med många tränare har en tendens – fullt naturligt – att ligga lågt efter en stunds tävlingsfrånvaro är Wallin oerhört tydlig i sin ton.
– Hästen är där hon ska vara. Jag tror vi får en topprestation, men sedan vad det räcker till. Det här är det lopp som vi har siktat mot hela året, det lopp som varit det stora målet. Det är såhär långt jag har kommit i planeringen och utifrån hur hon presterar här så kan vi ha nya drömmar igen.

Fredrik Wallin-tränade Sayonara visade tidig talang och vann lopp redan som tvååring. Foto Tommy Andersson/ALN

I Trond Anderssens Minneslopp tävlade Sayonara med ett helstängt huvudlag, men så blir inte fallet denna gång.
– Nej, nu blir det öppet huvudlag eller murphybländare på vänstersidan. Jag valde helstängt i Norge eftersom det var sprint och jag verkligen ville att hon skulle öppna snabbt, men det behöver jag inte tänka på från det här spåret.

”Underpresterat”

Wallin startar ytterligare två hästar under onsdagens tävlingar på Solvalla. Ies Elisabet (e. Super Photo Kosmos) dyker upp i V75-avslutningen som är namngiven Jubiluemsstayern.
– Det känns som hon kommer ha svårt komma in i loppet. Jag tycker att de verkar vara för bra som står på startvolten samt de som står längst bak. Med tanke på jag tror hon får svårt att komma rätt på det så ligger jag lågt.

Avvaktande är även Wallin rörande möjligheterna för Carat Williams-dottern Global Dancer i Wallenius Cup som avgörs innan V75-spelet inleds.
– Hon är bättre än vad hon har presterat på sistone, men det har varit så mycket strul en period att jag bara vill se en bra prestation från henne nu. Senast bromsade hon till när kusken ryckte tussarna 200 kvar och jag gick faktiskt därifrån, men vad jag förstått gick hon bra in till mål därefter. Som sagt; hästen har underpresterat så nu hoppas jag främst att hon tävlar på sin gamla nivå igen innan jag hissar henne för mycket, avslutar Fredrik Wallin.

  • Sulkysports V75-tips till Solvallas tävlingar publiceras onsdag kl 12.00.