Fokustema
Frankrike
Läs senare

Sto SM-tvåan debuterar på Vincennes

Efter att sprungit in över en miljon kronor under år 2018 hemma i Sverige så inleder Johan Untersteiner-tränade Dear Friend det nya året med start på Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Johan Untersteiner kommer med tråkiga besked kring en av stallets bästa hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Johan Untersteiner kommer med tråkiga besked kring en av stallets bästa hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Halmstadtränaren har länge och väl ställt in siktet mot start i Prix de Maisons-Alfort (€63.000) där Orlando Vici-dottern står perfekt inne. Det hela handlar nämligen om ett rent sexåringslopp för ston, stängt vid 215.000 euro och att en häst som Dear Friend bär sina 170.831 euro väl i en sådan omgivning är knappast någon överdrift.

Lördagens lopp blir hennes första på fransk mark och karriärens tredje över lång distans. I tidigare regi gjordes två försök över 2.640 meter med ett ”ägg” och en diskvalifikation som resultat.

Ytterligare två svensktränade hästar finns med i loppet. Veijo Heiskanens Stochampionatstrea Schatzi Fayline (e. Maharajah) körs av Björn Goop och Fredrik Wallins Drottningens Pokal-tvåa Inga In Heaven (e. Orlando Vici) får Gabriele Gelormini bakom sig.

I tävlingsdagens inledande lopp gör Born Unicorn (e. Raja Mirchi) debut i Sebastien Guaratos regi. Det handlar om Prix Leon Tacquet (€80.000) som är ett Grupp III-lopp i monté för femåringar. David Thomain är kontrakterad som ryttare.

Noterbart är även att Johan Untersteiner blir kvar i Paris hela helgen då Day Or Night In (e. Muscle Hill) startar i söndagens Prix de Lille (€75.000) där Robert Berghs Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) likaså finns med i startfältet, denna gång med Björn Goop som kusk.

Startlista Prix de Maisons-Alfort
2.850 meter voltstart, samlad prissumma: 63.000 euro

 1. Schatzi Fayline – Björn Goop (Veijo Heiskanen)
 2. Daisy Team – Julien Dubois
 3. Darling Lorraine – Franck Anne
 4. Deux Etoiles Gede – Eric Raffin
 5. Diana Delo – Florian Joseph
 6. Dynastie Aldo – Francois Lagadeuc
 7. Dear Friend – Johan Untersteiner
 8. Decennie – Matthieu Mottier
 9. Danae de la Frette – Franck Nivard
 10. Divine Mesloise – Alexandre Abrivard
 11. Inga In Heaven – Gabriele Gelormini (Fredrik Wallin)
 12. Una Bella Gara – Matthieu Abrivard
 13. Dessee des Landes – Laurent Michel David
Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”