Fokustema
Avel
Läs senare

Stochampionatsvinnaren till avel

Stochampionatsvinnaren Galactica har gjort sin sista start.
Den fantastiska resan som uppfödaren och tränaren Malin Bergström får vara med om går därmed in i ett nytt kapitel.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg

Galactica är uppfödd och ägd av Malin Bergström som också tränat Super Photo Kosmos-dottern genom nästan hela karriären. Triumfen i Stochampionatet 2016 med Lars-Åke Söderholm i sulkyn är tveklöst höjdpunkten. På 40 starter blev det nio segrar, 2,2 miljoner intjänat och rekordet 1.10,7.

Fakta

Galactica-fakta

Sto 7 år
e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström
Körsven: Lars-Åke Söderholm
Meriter: Vinnare Stochampionatet, V75-lopp, fyra Breeders Crown

Expandera

Galactica har bokat plats hos Cantab Hall-sonen Explosive Matter.
Tanken var att Galactica skulle göra ytterligare en start och hon är anmäld till hemmabanan Eskilstuna på söndag.
– Hon hostade i dagens jobb och därmed är ingen start aktuell. Hon är så otroligt värdefull för oss och det är dags för en ny spännande karriär som mamma, säger Malin Bergström.

Fokustema
Norskt förslag om kallblodsavel
Läs senare

”Avelschansen” ska ge högre prispengar

Den norska motsvarigheten till svenska kalllodsorganisationen Sleipner, som heter Veikle Balder, har presenterat ett skarpt förslag om att införa något som heter ”Avelschansen”. Syftet är att stimulera kalblodsuppfödarna att satsa på att föda upp hästar med outcrossblod.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Fjolårets Derbyvinnare Nordsjö Odin är linjeavlad 3+2 på Elding. I slutet av juni var femåringen nästan fullbokad som avelshingst i år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fjolårets Derbyvinnare Nordsjö Odin är linjeavlad 3+2 på Elding. I slutet av juni var femåringen nästan fullbokad som avelshingst i år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Inavelsproblematik tar en stor del av utrymmet när kallblodsentusiasterma diskuterar kallblodstravarnas framtid. Elding och Järvsöfaks med söner och döttrar har blivit väldigt dominanta och det i kombination med att populationernas storlek rasat – antalet aktiva avelsston i Norge har storleksordningen halverats de senaste två årtiondena – gör att avelsbasen kraftigt minskat så att inavel nu betraktas som ett problem. För mycket Elding- och Järvsöfaksblod korsas som hela tiden om vartannat på sätt som gör att avelsexperter och genetiker varnar för risker gällande hästarnas sundhet och hälsa.

Den senaste avelsplanen för kallblodstravarna som antagits i både Sverige och Norge innehöll en del åtgärder syftande till att motverka allt för tät släktskapsavel, men den norska kallblodsorganisationen Veikle Balder vill nu gå ännu längre. Och snabbt dessutom. Redan till 2022 hoppas man att det som nu föreslås ska kunna bli verklighet: En innovation som heter Avelschansen inspirerad av den svenska uppfinningen Premiechansen.

– Det viktigaste medlet mot inavel är att stimulera till att få upp populationsstorleken och stimulera mer outcrossavel, skriver Veikle Balders ordförande Målfrid Vatne i sitt förslag om ”Avelschansen” till Det Norske Travselskap.

Målfrid Vatne utvecklar sina tankar om vad Avelschansen skulle bestå av:

– Individer med speciellt definierade outcross-stammar kan till exempel få dubbla prispengar i de stora årgångsloppen på samma sätt som premiechansen, helst i samarbete med Sverige så att det gäller i båda ländernas klassiska lopp. Dubbla prispengar kan också inkludera DNT:s och ST:s unghästerielopp för att få lite bredare effekt.

dubbla prispengar i de stora årgångsloppen

Premiechansen finns för kallblod i Norge och om man rakt av även lägger till ”avelschansen” för de individer som uppfyller kraven för detta skulle alltså dessa hästar då kunna få tredubbla prispengarna i de stora norska unghästloppen! Och dubbla i de svenska.

Målfrid Vatne har även funderat på hur ”outcrosskriterierna” skulle definieras.

– Det ska definieras av forskare och genetiker. Syftet är att definiera vad som är en tillräcklig outcross för att få fram potentiella avelshingstar som kan ge outcrosseffekt i den befintliga stopopulationen.

Kallblodstravaraveln drivs främst av prestationsparametern att trava fort två varv med en maximalt lättrullad vagn bakom där det sitter en kusk på en (relativt hård) grusbana med doserade kurvor, och kallblodstravlopp är identiska med varmblodslopp, så drivs utvecklingen oundvikligen mot att kallblodstravarna blir alltmer varmblodslika. De avelshingstar som främst förärver sig med att lämna snabba och tidigt utvecklade hästar blir de som uppfödarna och hästägarna eftersöker. Målfrid Vatne tror att rätt väg att stimulera outcross-avel är att göra dessa mer kommersiellt attraktiva för travtränare och tävlingshästägare än vad fallet är nu.

– För att avkommorna ska bli säljbara krävs goda prestationer. Därför behövs attraktiva morötter för de som är villiga att satsa (på hästar med outcross-stam, reds.anm.). Att vara kvalificerad för avelschansen ska ge hästen ett mervärde.

För att detta ska kunna bli verklighet i praktiken behövs dock bra it-verktyg, modell pedigree matching, för att snabbt och lätt kunna identifiera de hästar som ”kvalar in” till att vara outcross, eller bli definierade outcross när avelshingstar ska väljas till fölston. Något sådant verktyg finns inte idag, i vart fall inte tillgängligt för allmänheten. Men det går ju att fixa…så snart de forskare och genetiker som konsulteras blir klara med hur outcrossen ska defineras.

– När genetikerna har satt kriterierna är det lätt att finna individerna med ett dataverktyg. Det är viktigt att sätta in en sådan här åtgärd för att motverka inavel snabbt, skriver Målfrid Vatne, och anser alltså att det här borde kunna införas redan till år 2022 och i så fall även gälla de hästar som nu är två (för fyraåringsloppen) och ett år (för treåringsloppen).

Endast 16 av de 180 hingstarna i årets hingstkatalog är utan Elding och/eller Järvsöfaksblod. 18 av 180 är inavlade 2+3 och 20 är inavlade 3+3

Målfrid Vatne om utbudet av kommersiellt verkande kallblodiga travavelshingstar.

Fakta

Kvällens Kallblodsderby

Linjeavel i finalisterna i Kallblodsderbyt ikväll:

 • Kinge Svarten: Elding 3+3
 • Järvsö Elling: Elding 3+4
 • Havglimt: Elding 2+3
 • Bäcklös Uriel: Moe Odin 3+3 (alltså Elding 4+4)
 • Björn Bork: – (kommer från Alm Rigel-linjen)
 • Mustang: Elding 3+3
 • Buska Blyg: Elding 3+3
 • Voje Piril: – (Järvsöfaks-linjen korsad över Spikeld (e Elding)-sto)
 • Grisleprinsen G.L.: Elding 2+4
 • Fräcke Prins: – (Eldinglinjen (Bork Odin e. Moe Odin e. Elding) korsad över Järvsöfaks-sto)
 • Oss Can: – (Eldinglinjen (Odin Tabac e. Moe Odin e. Elding) korsad över sto från Alm Rigel-linjen)
 • Mjölner Loke: Elding 3+3
Expandera
Fokustema
Hingstligan 13-19 juli 2020
Läs senare

Love You drar ifrån i toppen

För andra gången under 2020 kunde franske topphingsten Love You räkna in tolv segrar under en och samma vecka på svensk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Love You. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Love You. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Jean-Pierre Dubois hingst har dominerat den svenska marknaden under många år när det gäller segrar och 2020 är inget undantag för Love You. Förra veckans dussin triumfer innebär att han rycker ifrån i toppen med ytterligare fyra vinster och leder nu med 21 pinnar före Maharajah.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tolv segrar:

 • Love You

Åtta segrar:

 • Maharajah

Sju segrar:

 • Muscle Hill

Sex segrar:

 • Zola Boko

Fem segrar:

 • From Above
 • Ready Cash

Fyra segrar:

 • Bold Eagle
 • Jaded

Tre segrar:

 • Cantab Hall
 • Donato Hanover
 • Father Patrick
 • Gift Kronos
 • Joke Face
 • Make It Happen
 • Moe Odin
 • Order By Fax
 • Quite Easy
 • Readly Express
 • S.J.’s Caviar
 • Varenne

Fotnot: gäller 13-19 juli 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

Den sistnämnde hade en stark vecka med åtta segrar, men det vägde lätt mot Love Yous tolv vinnande avkommor: Coddy D.K, Enge Eros, Entre, In Love di Quattro, Magnifik Brodde, New Direction, Nolimitjimmit, O’Man Flax, On Track Mistress, The Special Man F, Vikens High Yield och Wild Love.

När det gäller prispengar är Love You ”bara” trea med drygt 13,8 miljoner kronor. Före sig har han Muscle Hill (19.620.150 kr) och Maharajah (16.604.800 kr).

Bland kallbloden toppar Bork Odin med 62 vinster och det är 18 fler än Moe Odin. När det gäller prispengar är Moe Odin fortsatt i topp med 4.719.000 kronor, medan Bork Odin ståtar med 4.654.750 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.135181
2 Maharajah
1.108160
3 Muscle Hill
720121
4 Ready Cash
692114
5 Scarlet Knight
1.304107
6 S.J.'s Caviar
88698
Zola Boko
1.19098
8 Quite Easy
70176
Super Photo Kosmos
79376
10 Make It Happen
74774

 

Fokustema
Axevalla 19 juli
Läs senare

Elegant på topptid

1.12,4a/2.140 meter utvändigt om ledaren.
Elegant Ima övertygade stort då han tog sin sjätte seger på lika många försök i klassikern Slaget vid Axevalla Hed.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Efter att Derbytvåan Ferrari Sisu (e. Djali Boko) vunnit Slaget vid Axevalla Hed för två år sedan följde superhästen Ecurie D. (e. Infinitif) upp med att vinna fjolårets upplaga.

Nu var det dags för ännu en stor plusvariant att skriva in sig i historieböckerna. Att Elegant Ima (e. Maharajah) är bra var ingen nyhet, men söndagens insats var likväl ett stort utropstecken.
Trots att han fick svar i spetsjakten av Robert Berghs Comand (e. Jocose) och tempot blev rejält uppskruvat var hästen bara bäst. Hulken Sisu (e. Readly Express) jagade över det oändligt långa upploppet, men kom aldrig i närhet när Elegant Ima vann på 1.12,4a/2.140 meter.
– Han är enormt bra. Att gå utvändigt ledaren i det här tempot är vanskligt, men hästen visade att han är stark och go. Vi drömmer om Kriteriet och Derbyt här i Sverige, sade Magnus Teien Gundersen.
Därtill vann han V75-inledningen med Sam the Man (e. Wishing Stone) som sprang undan på lätta ben framme i ledningen.

Mellby Harissa (e. Maharajah) gick ett jättelopp efter galopp i Stochampionatskvalen och var blott slagen med nos i jakten på en finalbiljett. Nu tog Robert Berghs häst revansch i Consolation efter forcering till ledningen i andra kurvan.

Une Etoile Gar (e Varenne) ställdes inte inför någon större prövning i Stoeliten. Jorma Kontio kunde överta ledningen relativt smärtfritt samtidigt som den på förhand värsta utmanaren Tessy d’Ete (e. Ganymede) hamnade en bit bak i fältet. Det gjorde uppgiften omöjlig för den sistnämnda och istället för Tessy d’Ete så var det den i Stoeliten debuterande Vichy Grif (e. Varenne) som var närmast i mål i en 1.08-avslutning.

I Monté-Stochampionatet gick segern passande nog till 2016 års Stochampionatsvinnare Galactica (e. Super Photo Kosmos). Under sadel har Malin Bergströms sto funnit flera nya växlar och nu var hon så pass bra att hon vann på nytt svenskt rekord för ston, 1.12,6a/2 140 meter. Iina Aho satt i sadeln för första gången på det nu åttaåriga stoet.