Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

”Stod över de andra för att satsa på henne”

Joakim Elfving-tränade Clockwork hade de piggaste spurtbenen i loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Clockwork vann stoavdelningen för treåringar i Margaretas Tidiga Unghästserie före Martha Zon. Foto: Mathias Hedliund/Sulkysport
Clockwork vann stoavdelningen för treåringar i Margaretas Tidiga Unghästserie före Martha Zon. Foto: Mathias Hedliund/Sulkysport

Clockwork är uppfödd av Menhammar Stuteri så man kan väl säga att det blev en viss rundgångseffekt när hon nu vann ett Margareta-lopp med 300.000 kronor i förstapris.

Fakta

Clockwork

sto tre år e. Zola Boko – Quelque Part e. Viking Kronos
5 st: 2–1–0
Rekord: 1.17,9m – 1.14,5am*
Insprunget: 387.000 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: GurMiq HB, Mora
Tränare: Joakim Elfving, Romme
Körsven: Ulf Eriksson, Bollnäs
Skötare: Emma Holmberg

Expandera

– Det här var väldigt roligt. Vi köpte Clockwork på Kriterieauktionen. Hon gick sent på fredagen och var en av ett par-tre hästar jag valt ut. Vi anstod över de första för att satsa på henne. Det gick vägen, vi lyckades köpa henne. Och nu står vi här, säger Joakim Elfving.

Clockwork kostade 100.000 kronor. Hon debuterade i slutet av januari och gjorde nu sin femte start. Elfving är mycket nöjd med hur Zola Boko-dottern ”tar sig”.

– Hon var talangfull från början och det har inte varit några problem förutom att hon haft lite humör och nerv. Mest nöjd idag var jag med att hon skötte sig så bra och slappnade av bakom bilen. Det gjorde hon inte i första starten med auto. Det är ett bra tecken att hon lärde sig så snabbt vad det handlar om, säger Joakim Elfving.

bra tecken att hon lärde sig så snabbt

Ett annat positivt moment var 500 kvar. Ulf Eriksson fick då halvbacka sig loss från andra par utvändigt för att få fritt skottfält i tredjespår, och det treåriga stoet var helt med på noterna; bet tag i grejorna och spurtade till säker seger på 1.14,5a/2.140 meter före Martha Zon (e. Panne de Moteur) vilken kom loss lite för sent från ledarens rygg för att hinna utmana Clockwork på allvar.

– Det var bra gjort av ett orutinerat treårigt sto att agera så moget när Ulf först fick ta ta lite i henne och sedan köra igen, säger Joakim Elfving, som när Clockwork nu har kommit upp i 387.000 kronor i startprissumma får inrikta sig på att leta ”öppna” treåringspropositioner.

– Det är ju ett angenämt problem om man säger så. Det är tidigt på säsongen ännu, men Clockwork är i alla fall anmäld till ”allt” så vi får väl se vart det tar vägen nu, säger Joakim Elfving.

Clockworks mamma Quelque Part (e. Viking Kronos – Oaklea Omega) tog fyra segrar, rekordet 1.13,2 och sprang in 216.000 kronor. Clockwork är hennes andra avkomma. Oaklea Omega var en högoktanig Nordamerikaimport: 3,6 miljoner kronor insprunget och hon avslutade karriären hos Olle Goop. Mödernet är gediget, detsamma som lämnat till exempel Nealy Lobell 1.11,7ak*/6,9 mkr. Quelque Part har i år exporterats till Finland.

Forever Melon hela vägen

I hingstavdelningen för treåringar blev det tre Jägersrogäster i topp. Christoffer Eriksson-tränade Forever Melon (e. Infinitif – Easter Ås) såg hetsig ut innan start för Örjan Kihlström, men när bilen släppte var hästen exemplarisk och tog efter ett långsamt förstavarv karriärens tredje seger i femte starten på 1.15,7a/2.140. Detta före Billions (e. Father Patrick) som anslut utvändigt sista varvet och Önas Prince (e. Chocolatier) från rygg ledaren.

Fakta

Forever Melon

valack tre år e. Infinitif – Easter Ås e. Dancer’s Victory
5 st: 3–0–0
Rekord: 1.16,4m* – 1.15,7am*
Insprunget: 436.300 kr
Uppfödare: Ulf Bergström, Vellinge
Ägare: Uph Education Ab, Ätran
Tränare: Christoffer Eriksson, Jägersro
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Vijo Mitra

Expandera

Mamman Easter Ås (e. Dancer’s Victory – Regina Nilema) har tidigare lämnat miljonären Trade East (e. Trade Balance). Det här är samma möderne som producerat bland annat internationelle vinnaren Meadow Roland (e. Nevele Pride – Meadow Whirl), amerikanske toppen och avelshingsten Like A Prayer (e. Lindy Lane – Meedowmiss Hanover), det svensktränade framgångsrika stoet Lizzie Lee Brook (e. Joie de Vie – Joyous Princess) och svenskfödde trefaldige miljonären Evidence Ås (e. Angus Hall – Fantasy Sund).

Forever Melon höll från ledningen undan för Billions i Margareta-loppet för treåriga hingstar och valacker. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

 

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.