Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stokriterievinnare byter land

Jockeybyte, startlistor, Hambletonian Oaks-finalist till Sverige och bonus på 100.00 euro vid trippelseger. Det är några av Sulkysports "sju nyheter vid sju".
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Yoann Lebourgeois vann det största montéloppet Prix de Cornulier på Traders (e. Ready Cash) 2018 och de var tvåa bakom Bilibili (e. Niky) förra året. Lebourgeois har varit Traders ordinarie jockey sedan hästens debut i disciplinen 2017 och de har fem grupploppssegrar tillsammans i montélopp. Efter att Traders inte fungerat bra i vinter bytte hästen hastigt tränare från Philippe Allaire till uppfödaren Alain Roussel efter galoppen i Prix du Calvados för en dryg vecka sedan, och i den ”radikala förändringen” ingår även byte av ryttare i Cornulier på söndag. Guillaume Martin ska då för första gången rida Traders.

Traders med sin tidigare ryttare Yoann Lebourgeois. Foto Gerard Forni

Yoann Lebourgeois kan dock se fram eemot att få rida en annan högintressant häst: femåriga stoet Fleche Bourbon (e. Saxo de Vandel), vilken har fyra segrar på sex starter i monté och imponerat stort i den disciplinen. Fleche Bourbon har vid segrarna ridits av Alexandre Abrivard, som också är jockey på pappa Laurent Claude Abrivards Cornulier-titelförsvarare Bilibili! Eftersom Abrivard ska rida Bilibii tog tränaren Sébastien Guarato raskt chansen att anlita Yoann Lebourgeois till Fleche Bourbon när Yoann efter Traders tränar- och jockeybyte blev ledig.

2 I år tilldelas en bonus på 100.000 euro till den häst som tar hem segern i Prix du Calvados, Grand Prix de Cornulier och Prix de I’le-de-France. Bilibili tog hem den första etappen i Prix du Calvados på 1.13,0/2.850 meter den 5 januari. Detta var för övrigt hans första seger sedan viktorian i Prix de Cornulier förra året.

3 Jägersro (18.20) spelar förstafiolen denna tisdagkväll när det gäller de svenska banorna, medan Romme (12.20) har lunchävlingarna. Sedan årsskiftet är det tillåtet för ”överåriga” varmblod att tävla och Harpos Rockland gör som 13-åring årsdebut ikväll i jakt på att bli miljonär. Just nu står 970.054 kronor på priskontot. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar!

Queen of Trixs har bytt ägare och regi. Foto Jeannie Karlsson

4Fyraåriga Queen of Trixs (e. Trixton) 1.09,8/$107.325 var sexa i Hambletonian Oaks förra året och hon anlände till Robert Berghs stall vid årsskiftet. I USA tränades hon av Lucas Wallin.

Queen of Trixs kostade 95.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale. Hon är undan Diana Hall (e. Like A Prayer), 1.10,5*/$462.818, som tog sin största seger i The Moni Maker ($225.200).

Id International Trotting & Breeding AB köpte henne på Harrisburg i börja av november för 85.000 dollar.

5Igår skrev vi om att en enig styrelse i Sörmlands Travsällskap har beslutat att inte skriva på det treåriga avtal som Svensk Travsport skickade ut till travbanornas ordförande/styrelse gällande ”marknadsföring och sponsring” strax innan jul och som ska vara påskrivet senast den 17 januari.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet.

6 Pä söndag körs Gran Premio Locatelli på La Maura i Milano och en svenskfödd häst kommer till start. Det handlar om Erik Bondos Deimos Racing som kommer ut från ser fem.

Gran Premio Locatelli

Spår – Häst – Tränare

 1. Zealand As (e. Donato Hanover) – Alessandro Gocciadoro
 2. Zoe AMG (e. Nad Al Sheba) – R Chiaro
 3. Uragano Trebi (e. Nad Al Sheba) – Holger Ehlert
 4. Vanesia EK (e. Exploit Caf) – Alessandro Gocciadoro
 5. Deimos Racing (e. Quite Easy) – Erik Bondo
 6. Ua Huka (e. Muscles Yankee) – Alessandro Gocciadoro
 7. Zilath (e. Maharajah) – Andrea Guzzinati
 8. Von Wise As (e. Muscle Massive) – Alessandro Gocciadoro
 9. Versus All (e. Varenne) – Santo Mollo
 10. Zaffiro Jet (e. Wishing Stone) – Erik Bondo
 11. Vincent Ferm (e. Mago d’Amore) – Mauro Baroncini
 12. Zamora Font (e. Pascia’ Lest) – Salvatore Carro
 13. Universo d’Amore (e. Mago d’Amore) – Mauro Baroncini
 14. Victor Ferm (e. Nad Al Sheba) – Mauro Baroncini

7 Gloria Web (e. Donerail) vann finska Stokriteriet 2017 och slutade slutade trea bakom Hachiko de Veluwe i Derbyt 2018 i Timo Nurmos regi, men nu flyttar stoet tillbaka till Finland. Solvallatränaren har tillsammans med ägarna kommit fram till att det bästa upplägget är att fortsätta tävla på finsk mark. Sexåringen har bättre uppgifter på finsk mark och nästa anhalt blir Tapio Perttunen.

Han är tränare i Lahtis och där avgörs Suur-Hollola-Ajo varje sommar.
Totalt har Gloria Web startat 22 gånger (10-1-2) och tjänat över 1,3 miljoner kronor.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppet med jubileum!

Solvallas 6.000:e tävlingsdag! Lekte på topptider i kval. Minns ni vinnarna? Kallbloden inleder. Svenskfödd 13-åring i storlopp. Världsrekord och tangerat världsrekord. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dijon vid sin seger i förra årets upplaga av Elitloppet på Solvalla.
Dijon vid sin seger i förra årets upplaga av Elitloppet på Solvalla.

1 Både Gimpanzee och Manchego är två hästar som vi hade hoppats få se i Elitloppet idag, men istället visade båda hästarna upp sig i kvallopp på Meadowlands igår och travade 1.10,1 respektive 1.10,2 vid sina vinster. Det var för övrigt mycket svenskt igår på Meadowlands. Läs om alla vinnarna här!

***

2 Att franske Dijon vann Elitloppet förra året är känt för alla, men kommer Ni ihåg de övriga vinnarna i de stora loppen den blöta Elitloppsdagen förra året?
Här är vinnarna av de större loppen 2019:

Lopp – Vinnare (far) – Segertid – Körsven/Tränare

Elitloppet försök 1: Readly Express (e. Ready Cash) 1.10,2a – Björn Goop/Timo Nurmos
Elitloppet försök 2: Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib) 1.10,2a – Jos Verbeeck/Jean Michel Bazire
Elitloppet final: Dijon (e. Ganymede) 1.10,3a – Romain Derieux/Romain Derieux
Breeders Course final/Treåringseliten: Aetos Kronos (e. Bold Eagle) 1.11,9a – Johan Untersteiner/Jerry Riordan
Treåringseliten ston: Sashay My Way (e. Muscle Massive) 1.12,6a – Adrian Kolgjini/Lutfi Kolgjini
Fyraåringseliten: Missle Hill (e. Muscle Hill) 1.11,0a – Örjan Kihlström/Daniel Redén
Fyraåringseliten ston: Zalie Gar (e. Varenne) 1.10,8a – Rene Legati/Alessandro Gocciadoro
Montéeliten: Aigle Jenilou (e. Prodigious) 1.11,3a – Jonathan Carre/Henk Grift
Elitkampen: Tangen Haap (e. Lome Elden) 1.20,4a – Björn Karlsson/Björn Karlsson
Lärlingseliten: N.Y.Coeurdesoleil (e. Coktail Jet) 1.11,2a – Magnus Teien Gundersen/Geir Vegard Gundersen

***

3 Elitloppsdagens nya tv-mässiga upplägg rivstartar på Solvalla där V75 inleds redan i det första loppet. Tio kallblod kommer ut bakom startbilen i Elitkampen som har körts varje Elitloppsdag sedan 1986. Förra året blev det blågult jubel när Björn Karlsson vann med familjen Sedin-ägda Tangen Haap, som finns på startlinjen för att försöka försvara sin titel i år.

– Normalt sett kan han inte slå Månprinen, Lome Brage och Odd Herakles. Det är som om de hästarna har någon cylinder till i motorn, men ”Haapen” har visat att han kan rå på dem när det klaffar. Jag begör ingenting av honom ppå söndag, han har redan gett mig allt, men han kommer i full form, säger Björn Karlsson.

Elitloppsförsöken avslutar V75-spelet som förra året omsatte närmare 75 miljoner kronor.

Elian Web (V75-7) har seglat upp som en av favoriterna att stå som slutsegrare i Elitloppet. Från innerspår missar han näppeligen ledningen i försöket och vi spikar.

– Elian Web känns fortsatt bra. Jag är helnöjd med förutsättningarna och vi sparar nog barfotabalansen inför en eventuell final. Jag har en bra känsla, säger Katja Mellko.

Här kan Ni ta del av Sulkysports tips till Elit-V75-omgången!

Här är startlistorna till söndagens tävlingar!

***

4 Arazi Boko och Deimos Racing försvarar de blågula färgerna i Gran Premio Repubblica (€80.080) den 2 juni i Bologna. Tolv hästar har anmälts till sprinterloppet och Alessandro Gocciadoros Arazi Boko har dragit innerspår.

Gran Premio della Repubblica (€80.080)
1.660 meter, autostart.

 1. Arazi Boko – Alessandro Gocciadoro
 2. Zabul Fi – Pietro Gubellini
 3. Visa As – Federico Esposito
 4. Deimos Racing – Roberto Andreghetti
 5. Vanesia Ek – Rene’ Legati
 6. Vincent Ferm – Giampaolo Minnucci
 7. Virginia Grif – Antonio di Nardo
 8. Uragano Trebi’ – Enrico Bellei
 9. Victor Ferm – Andrea Farolfi
 10. Zilath – Andrea Guzzinati
 11. Sonia – Roberto Vecchione
 12. Showmar – Massimiliano Castaldo

***

5 Readly Express har inlett starkt i Sverige med sin första kull och även i Italien har det börjat bra för Prix d’Amérique-vinnaren.

Två italienskfödda avkommor födda 2017 har Readly Express och båda har vunnit lopp. Baroncini Jet (u. Piviressa Jet e. Credit Winner) är obesegrad efter två starter och i fredags vann han Premio Ouragon (€6.050) från spets i Milano på 1.17,5a/2.250 meter.

Readly Express andra italienska 2017-avkomma Brienne Gar (u. Gala’ By Pass e. Lemon Dra), 1.16,5*/€3.680, har en seger och den tog hon ifjol som tvååring.

***

6 Nytt världsrekord över dryga tre varv travade Moni Viking när Maharajah-sonen vann Harper Hanovers lopp för Björn Goop på 1.11,9/3.180 meter.

***

7 Italien bjöd på storlopp för treåringar igår när Gran Premio Etruria (€50.050) avgjordes för hingstar respektive ston. Snabbast i Montecatini var stoet Blackflash Bar (e. Oropuro Bar-Marasque) och hon vann på 1.14,0a/2.040 meter för Filippo Rocca, vilket var en tangering av Fleches världsrekord för treåriga ston på 800-metersbana från 2014. Det var stoets nionde start och femte seger i regi Fausto Barelli.

Hingstarnas uppgörelse gick till Federico Esposito och Boltigeur Erre (e. Voltigeur de Myrt-Lilli Degli Ulivi) på 1.14,1. För Alessandro Gocciadoro-tränade Boltigeur Erre var det karriärens tredje seger på 14 starter.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Elitloppshästar” i kval

Elitloppshästar på ”fel” sida Atlanten. Kommer ni ihåg vinnarna? Tvååringar kvalar i USA. Får bara värmas en gång. Caroline Holm prisad. ”Stämmer inte ATG”. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Manchego efter ha satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Manchego efter ha satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Foto: Adam Ström/stalltz.se

1 Igår drog Elitauktionen igång och det har redan kommit en del bud på de 46 utbjudna ettåringarna. Auktionen pågår till den 1 juni klockan 21.30. Högsta budet hittills är 200.000 kronor för stoet Janis Joplin Sisu (e. Trixton-Siren Hall). Hela listan hittar ni här!

***

2 Rykten om obligatoriska covid-19-tester för att starta på Meadowlands visade sig bara vara just rykten, men däremot rekommenderar staten New Jerseys guvernör detta starkt.

Gimpanzee. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Däremot får hästarna som ska kvala idag på Meadowlands bara värmas ett varv (1.609 meter) och skötarna som ska ta emot hästarna får inte samlas i grupp. Nästa vecka drar tävlingarna igång på the ”Big M.” efter ha haft stängt i tolv veckor.

Här är startlistorna till dagens kvallopp på Meadowlands och två tänkta Elitloppshästar dyker; Gimpanzee och Manchego.

***

3 Örjan Kihlström dubblade som kusk, Timo Nurmos som tränare. Kommer Ni ihåg hur det gick i rikstotofinalerna på Elitloppslördagen förra året?
Här är finalvinnarna 2019:

Lopp – Vinnare (far) – Segertid – Körsven/Tränare

Harper Hanovers lopp: Eelis (e. Enjoy Lavec) 1.13,1 – Olli Koivunen/Timo Nurmos
Lady Snärts lopp: Mellby Free (e. Muscle Hill) 1.10,7a – Björn Goop/Björn Goop
Silverdivisionen: Heart of Steel (e. Cantab Hall) 1.11,8a – Peter Untersteiner/Peter Untersteiner
Bronsdivisionen: Bucks To Burn (e. Ready Cash) 1.11,6a – Örjan Kihlström/Daniel Redén
Klass I: Norton Commander (e. Gift Kronos) 1.11,1a – Conrad Lugauer/Conrad Lugauer
Klass II: Viking Brodde (e. Muscle Hill) 1.11,4a – Örjan Kihlström/Timo Nurmos
Diamantstoet: A’Nana de Bohem (e. Un Mec d’Heripre) 1.14,4 – Oskar J Andersson/Jörgen Westholm

***

4 Elitloppshelgen är årets största i Sverige – inte bara sportsligt sett. Topphästar drar mycket spel och förra året klev V75-omsättningen upp i 117 miljoner kronor på Solvalla. Utdelningen på sju rätt blev 10.170.199 kronor.

Hur går det i år? Sulkysports tipsexperter har analyserat omgången för att vara med och hugga om miljonerna. Här hittar Du V75-tipsen!
Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

5 Till Årets Hästföretagare har Stall Caroline Holm AB utsetts. Caroline Holm driver en tävlingsverksamhet med travhästar, inkörning av unghästar och rehabilitering av skadade hästar. Hon fick motta priset vid Hästrådet.

– En förebild inom hästnäringen och ett utmärkt exempel på när ett aktivt landsbygdsföretagande utvecklas och erbjuder både attraktiva träningstjänster för hela landets travhästägare, arbetstillfällen och öppna landskap. Syftet med Årets Hästföretagare är att lyfta fram goda exempel på framgångsrika hästföretagare, som också är bra förebilder somkan inspirera andra, säger Erica Lindberg, verksamhetsansvarig för LRF Häst
Läs hela pressmeddelandet här!

***

6 Hockeyettan stämmer ATG kunde läsas i Sulkysport för en tid sedan. ”Vi vill bara bekräfta att Hockeyettan inte har stämt ATG”, hälsar Ronnie Glysing, ordförande Hockeyettan.

***

7 Admiral Allstar (e. My MVP-Minor Skirmish) är den snabbaste tvååringen så här långt i USA. I torsdags kvalade han på Northfield Park och vann med drygt tre längder på 1.16,7/1.609 meter.

Edward Miller tränar Admiral Allstar, vilken såldes för 16.000 dollar på Ohio Selected Sale. Ostartade modern Minor Skirmish (e. Conway Hall) har tidigare lämnat Allies Gift ($174.258) och Keruffle Cookie ($153.840).

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Idag börjar Elitloppshelgen!

Sveriges ”längsta” auktion. Hambovinnare tillbaka. Auktionshästar i tre akter. Snackhästar i kallblodsmöte. Snabbaste treåringen i världen 2002. Nu börjar Elitloppshelgen. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Idag drar Elitauktionen igång – på internet!
Idag drar Elitauktionen igång – på internet!

1 Klockan 10.00 idag öppnas det upp för budgivning på årets Elitloppsauktion och på grund av covid-19 sker årets auktion på nätet. Antalet ettåringar som säljs uppgår till 46 och auktionen pågår till den 1 juni klockan 21.30. Här hittar ni allt matnyttigt om årets Elitauktion.

***

2 Jägersrotränaren Per Nordström hade en klang-och-jubelföreställning på Solvalla i slutet av spril, där hans duo Önas Prince (e. Chocolatier) och Tiny Rocket (e. Djali Boko) vann Vårfavoritens båda klasser.

Önas Prince tillsammans med sin tränare Per Nordström. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Önas Prince har inte tävlat sedan dess, men idag på Solvallas Elitlunchtävlingar är det dags. Från spår åtta bakom startbilen jagar han fjärde segern i livets sjätte start i en av tre avdelningar av ASVT Auktionslopp för treåringar sålda, eller anmälda, till någon av auktionsfirman Trottex försäljningsställen. Önas Prince var anmäld till Kriterieauktionen 2018, men var struken.

Hingstarna tävlar om 200.000 kronor i förstapris, medan stona slåss om 100.000 kronor. Anledningen är det stora intresset bland stona, som gjorde att loppet delades.

***

3 De skulle ha mötts i ett treåringslopp i början av maj, men konkurrenterna verkade ha skrämts bort och treåringsloppet ställdes in. Men ikväll på Hagmyren kommer ett första möte mellan två av de största talangerna som hittills visat upp sig i kallblodens 2017-kull.

Bäcklös Faron. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det handlar om Jan-Olov Perssons snackhäst Eld Tekno (e. Tekno Odin-Eldsiri e. Järvsöfaks) som inlett med tre raka segrar och travat 1.30,8m som snabbast. Eld Tekno är helbror till unghäststjärnorna och flerfaldiga klassiska vinnarna Tekno Eld och Eld Rask.

I andra ringhörnan står Oskar Kylin Bloms fux Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore-Bäcklös Amalia e. Briskeby Philip) som debuterade med vinst på 1.29,3k i början av mars och sedan vann trots galopp i sin andra start. Bäcklös Faron vansläktas verkligen inte heller som lillebror till fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan).

Apropå Eld Rask, han startar också på Hagmyren i femåringsloppet Roger N Olssons Minneslopp med 100.000 kronor till vinnaren.

***

4 Elitloppshelgen är här, även om det sker inför tomma läktare. Solvalla (första start 12.20) inleder med lunchtävlingar som kryddas med jackpot på V65, där 1,1 miljoner kronor extra finns i sexrättspotten sedan ingen prickat alla rätt i Bollnäs förra fredagen.

Hagmyren (18.20) är också en tradition på Elitloppsfredagen och elva lopp blir det på hälsingebanan, som är ensam på plan på kvällen. Det finns en hel del godbitar, bland annat snabbloppet med meriterade namn som Queer Fish, Canari Match, Zack’s Zoomer, Antonio Tabac och många fler.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar!

***

5 Hos Per Augustsson på Hyllstofta Stuteri i Klippan har Winning Jonlin (e. Muscles Yankee-Jonlin), 1.14,2/$7.050, fått en hingst efter Cantab Hall och det fick hon också ifjol. Äger gör Marko Kreivi.

Winning Jonlin med föl efter Cantab Hall. Foto: privat

Winning Jonlin gjorde blott fyra starter (0-1-0) innan hon togs till avelsboxen. Prislappen för henne som ettåring var 110.000 dollar på Tattersalls Yearling Sale i Lexington. Hennes mor Jonlin (e. Super Bowl), 1.13,0*/252.836, vann bland annat Simcoe Stakes (C$96.830) och slutade trea i Goldsmith Maid.

Förutom Winning Jonlin har hon lämnat Breeders Crown-fyran Myolin (e. Muscles Yankee), 1.12,0*/$217.147. Själv är Jonlin helsyster med Hambletonian-vinnaren American Winner, 1.10,0*/$1.302.451.

Winning Jonlin har varit väldigt framgångsrik i avelsboxen med avkommor som Harper Blue Chip ($943.892), Vibe Blue Chip ($294.144), Monopoly Blue Chip ($228.343) och Optimist Blue Chip ($218.798).

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 Hambletonian-vinnaren Forbidden Trade (e. Kadabra-Pure Ivory), 1.08,9/$1.077.685, fortsätter att tävla i år till skillnad från Greenshoe, vilken han besegrade i världens främsta löpning i somras.

Forbidden Trade (6) vinner Hambletonian Stakes före Greenshoe. Foto: Simon Hagen

På tisdag har Luc Blais anmält fyraåringen i ett kvallopp på Mohawk Raceway och som vanligt håller Bob McClure i tömmarna. Forbidden Trade har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han slutade sjua i Breeders Crown-finalen på Mohawk Raceway – i det lopp som Gimpanzee besegrade Greenshoe.

– Forbidden Trade har kommit tillbaka precis som jag hoppats. Han är större, starkare, mer mogen och mer av allt. Efter Breeders Crown fick han vila och det behövde Forbidden Trade. Han var trött i slutet av säsongen, säger Luc Blais, som har siktet inställt på Graduate Stakes och Hambletonian Mauturity på Meadowlands i sommar.

***

7 Årets snabbaste treåring i världen heter Action Uncle. På tusenmetersbanan Scioto Downs vann Uncle Peter-sonen på 1.10,7/1.609 meter i onsdags. I sulkyn satt Brett Miller och Virgil Morgans travare fick 5.500 dollar för besväret.

Action Uncle. Foto: Conrad Photo

Ifjol startade Action Uncle sex gånger (3-2-1) och tog sin största seger i finalen i Ohio Sire Stakes ($300.000) för tvååriga hingstar och valacker.

Modern Action Broadway (e. Broadway Hall), 1.09,6/$1.092.339, tog sin största seger i finalen i Armbro Flight (C$349.000). Action Uncle är hennes första avkomma.