Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stokriterievinnare byter land

Jockeybyte, startlistor, Hambletonian Oaks-finalist till Sverige och bonus på 100.00 euro vid trippelseger. Det är några av Sulkysports "sju nyheter vid sju".
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Yoann Lebourgeois vann det största montéloppet Prix de Cornulier på Traders (e. Ready Cash) 2018 och de var tvåa bakom Bilibili (e. Niky) förra året. Lebourgeois har varit Traders ordinarie jockey sedan hästens debut i disciplinen 2017 och de har fem grupploppssegrar tillsammans i montélopp. Efter att Traders inte fungerat bra i vinter bytte hästen hastigt tränare från Philippe Allaire till uppfödaren Alain Roussel efter galoppen i Prix du Calvados för en dryg vecka sedan, och i den ”radikala förändringen” ingår även byte av ryttare i Cornulier på söndag. Guillaume Martin ska då för första gången rida Traders.

Traders med sin tidigare ryttare Yoann Lebourgeois. Foto Gerard Forni

Yoann Lebourgeois kan dock se fram eemot att få rida en annan högintressant häst: femåriga stoet Fleche Bourbon (e. Saxo de Vandel), vilken har fyra segrar på sex starter i monté och imponerat stort i den disciplinen. Fleche Bourbon har vid segrarna ridits av Alexandre Abrivard, som också är jockey på pappa Laurent Claude Abrivards Cornulier-titelförsvarare Bilibili! Eftersom Abrivard ska rida Bilibii tog tränaren Sébastien Guarato raskt chansen att anlita Yoann Lebourgeois till Fleche Bourbon när Yoann efter Traders tränar- och jockeybyte blev ledig.

2 I år tilldelas en bonus på 100.000 euro till den häst som tar hem segern i Prix du Calvados, Grand Prix de Cornulier och Prix de I’le-de-France. Bilibili tog hem den första etappen i Prix du Calvados på 1.13,0/2.850 meter den 5 januari. Detta var för övrigt hans första seger sedan viktorian i Prix de Cornulier förra året.

3 Jägersro (18.20) spelar förstafiolen denna tisdagkväll när det gäller de svenska banorna, medan Romme (12.20) har lunchävlingarna. Sedan årsskiftet är det tillåtet för ”överåriga” varmblod att tävla och Harpos Rockland gör som 13-åring årsdebut ikväll i jakt på att bli miljonär. Just nu står 970.054 kronor på priskontot. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar!

Queen of Trixs har bytt ägare och regi. Foto Jeannie Karlsson

4Fyraåriga Queen of Trixs (e. Trixton) 1.09,8/$107.325 var sexa i Hambletonian Oaks förra året och hon anlände till Robert Berghs stall vid årsskiftet. I USA tränades hon av Lucas Wallin.

Queen of Trixs kostade 95.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale. Hon är undan Diana Hall (e. Like A Prayer), 1.10,5*/$462.818, som tog sin största seger i The Moni Maker ($225.200).

Id International Trotting & Breeding AB köpte henne på Harrisburg i börja av november för 85.000 dollar.

5Igår skrev vi om att en enig styrelse i Sörmlands Travsällskap har beslutat att inte skriva på det treåriga avtal som Svensk Travsport skickade ut till travbanornas ordförande/styrelse gällande ”marknadsföring och sponsring” strax innan jul och som ska vara påskrivet senast den 17 januari.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet.

6 Pä söndag körs Gran Premio Locatelli på La Maura i Milano och en svenskfödd häst kommer till start. Det handlar om Erik Bondos Deimos Racing som kommer ut från ser fem.

Gran Premio Locatelli

Spår – Häst – Tränare

 1. Zealand As (e. Donato Hanover) – Alessandro Gocciadoro
 2. Zoe AMG (e. Nad Al Sheba) – R Chiaro
 3. Uragano Trebi (e. Nad Al Sheba) – Holger Ehlert
 4. Vanesia EK (e. Exploit Caf) – Alessandro Gocciadoro
 5. Deimos Racing (e. Quite Easy) – Erik Bondo
 6. Ua Huka (e. Muscles Yankee) – Alessandro Gocciadoro
 7. Zilath (e. Maharajah) – Andrea Guzzinati
 8. Von Wise As (e. Muscle Massive) – Alessandro Gocciadoro
 9. Versus All (e. Varenne) – Santo Mollo
 10. Zaffiro Jet (e. Wishing Stone) – Erik Bondo
 11. Vincent Ferm (e. Mago d’Amore) – Mauro Baroncini
 12. Zamora Font (e. Pascia’ Lest) – Salvatore Carro
 13. Universo d’Amore (e. Mago d’Amore) – Mauro Baroncini
 14. Victor Ferm (e. Nad Al Sheba) – Mauro Baroncini

7 Gloria Web (e. Donerail) vann finska Stokriteriet 2017 och slutade slutade trea bakom Hachiko de Veluwe i Derbyt 2018 i Timo Nurmos regi, men nu flyttar stoet tillbaka till Finland. Solvallatränaren har tillsammans med ägarna kommit fram till att det bästa upplägget är att fortsätta tävla på finsk mark. Sexåringen har bättre uppgifter på finsk mark och nästa anhalt blir Tapio Perttunen.

Han är tränare i Lahtis och där avgörs Suur-Hollola-Ajo varje sommar.
Totalt har Gloria Web startat 22 gånger (10-1-2) och tjänat över 1,3 miljoner kronor.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tung strykning i Lotterian

Elitloppstvåan missar Gran Premio della Lotteria, en färsk V75-vinnare dyker upp på Axevalla och så är det toppfina tvååringar som startar i Paris denna kväll.
Här följer veckans femte portion morgonsvep!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile vann storloppet Gran Premio Costa Azzurra i Turin för fyra veckor sedan, men nu missar hästen höstens stora mål. Foto: Gerard Forni
Cokstile vann storloppet Gran Premio Costa Azzurra i Turin för fyra veckor sedan, men nu missar hästen höstens stora mål. Foto: Gerard Forni

1Arvsfonden stödjer byggandet av körhall på Örebrotravet. Den rubriken gick läsa på travsport.se under gårdagen då det kungjordes att Närkebanan får stöd med drygt 1,5 miljoner kronor från Arvsfonden för nybyggnation av körhall.
– Ett fantastiskt besked. Vi har jobbat med det här projektet en period och stödet från Arvsfonden möjliggör för oss att utveckla vår travskoleverksamhet och nå barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Efter STL-tävlingarna på lördag sätter vi oss ned och börjar planera. Förhoppningsvis kan det bli invigning inom ett år, säger Örebros VD Robin Thörn.

***

2 Nio lopp enligt propositionerna – elva lopp i programmet. Så blir det på saxbanan Bollnäs ikväll, där två propositioner lockade så pass många hästar att loppet delades. Det handlar om Sleipners Månadstäcke för kallblod i klassen 100.000–225.000 kronor och ST:s Unghästserie för treåriga varmblod i lägsta klassen.

25 kallblod och 23 varmblod anmäldes till de båda propositionerna och alla får vara med sedan ett av de anmälda kallbloden strukits för förbehåll. Förstapriserna är 25.000 respektive 40.000 kronor i loppen.

***

3 Två Grupp III-lopp för tvååriga hästar sticker ut på kvällens Vincennes-meny. Medan damerna gör upp i Prix Marcel Dejean (€50.000) så möts hingstarna i Prix Louis Cachois (€50.000) och det är i den sistnämnda klassen en häst sticker ut lite extra.

Fabri… förlåt, Philippe Billards Ideal Lingeries (e. Repeat Love) 1.15,9/€49.950 är obesegrad efter fyra starter och får sannolikt bära på favoritskapet även denna gång då han besegrade ett av de hetaste motbuden Ipso du Ger (e. Bird Parker) vid deras senaste möte.

***

4

Ulf Stenströmer tränar Rally Gunnar som startar på Axevalla under lunchen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fyra banor och 38 lopp är hela menyn i trav-Sverige denna fredag. Axevalla (första start 12.20) är först ut med lunchtävlingar. På Axevalla jagar Rally Gunnar (e. Mythical Lindy) tredje raka segern från sämsta utgångsläget i ett sprinterlopp. Hästen kommer närmast från finalseger i Dam-SM tillsammans med Linda Sedström.

Kalmars (18.20) årslånga serier för tre- respektive fyraåringar närmar sig final och de näst sista försöken körs ikväll. I finalerna på Smålandsbanan den 20 november väntar 150.000 kronor i förstapris.

I Bollnäs (17.45) startar Daniel Redéns segervane fyraåring Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) i 40-årsjubilerande Damklubbens lopp. Hästen debuterade först i maj och har vunnit fyra av fem starter så här långt. Östersund (18.30) har breddloppsafton och jakt på startpoäng för större uppgifter.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5 Den norska snabbloppseliten ser ut att fått ett välkommet tillskott. Den sexårige amerikanske hingsten Bill’s Man (e. Credit Winner) 1.09,4aak/5.948.044 NOK genomförde ett lyckat kvalificeringslopp på Bjerke under onsdagskvällen där han kom i mål på 1.17,2/2.140 meter.
– Jag fick in hästen i träningen för ett halvår sedan, men han slog sig och fick en liten skada på ett bakben och fick en lugn period över sommaren. Nu har han tränat fint i flera månader och det här var bara bra, sade Frode Hamre till TGN.no efter kvalet.

Bill’s Mans karriären innefattar såhär långt elva segrar på 48 starter.

***

6 Norske avelshingsten Tekno Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.19,1ak/3.253.740 norska kronor, är en av hästarna som bjuds ut på ASVT:s månatliga internetauktion på tisdag. Det 13-årige kallblodet gjorde sin sista start i februari förra året och totalt blev det 109 franträdanden (20–11–24). Största segern kom i norskt mästerskap på Sörlandet för tre år sedan. Han slutade även tvåa i Kallblodsderbyt i Östersund 2011, där Månprinsen A.M. vann.

50 hästar är anmälda till auktionen och här är listan med alla som ska säljas.

***

7 Söndagens italienska storlopp Gran Premio della Lotteria (€785.400) har drabbats av ett tungt avbräck.
Det blir ingen start för Elitloppstvåan Cokstile (e. Quite Easy U.S.) som skulle ha startat från ett andraspår i det andra av de tre försöken.

Spårlottningen är offentliggjord sedan tidigare och nu har även kuskarna till hästarna blivit klara. Noterbart för oss svenskar är att spelbolaget ATG kommer att sända tävlingarna från Neapel.

Nytt segerjubel i Neapel?

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Marc Elias till Berlin

Dubbla Breeders Crown-dagar på Mariendorf. Tre svenskfödda vill starta i Orsi Mangelli. Utbyte mellan gränserna. Hela svenska tävlingsprogrammet för 2021. Mor och dotter startar samma vecka. Italienskt fyrtal för Maharajah. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias åker till Berlin på lördag för att bland annat köra Norton Commander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias åker till Berlin på lördag för att bland annat köra Norton Commander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Både lördag och söndag bjuds det på finaler i Breeders Crown i Tyskland med både svenska tränare och kuskar på plats. Mariendorf-banan står som värd.

I Breeders Crown (€58.400) för fem-sjuåriga ston startar Mats Strandqvist Yen (e. Scarlet Knight), medan Jörgen Sjunnesson gästspelar bakom Henrik Thomsens Lisa Lisieux (e. Ready Cash).

I de jämngamla hingstarnas och valackernas uppgörelse i Breeders Crown (€51.100) kör Marc Elias pappa Conrad Lugauers Norton Commander (e. Gift Kronos).

trav, travsport, sulkysport, jägersro, v75, derbyt
Norton Commander startar i Berlin i helgen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

På söndagen tar Marc Elias hand om Conrad Lugauer-tränade Jeopardy (e. The Bank) i Breeders Crown-finalen (€29.089) för treåriga ston.

I finalen för de treåriga hingstarna och valackerna i Breeders Crown (€29.089) startar Björn Goop-tränade J.J. Stitch (e. Maharajah) och Peter Untersteiner Toto Barosso (e. Ready Cash), vilka körs av Heinz Wewering respektive Jörgen Sjunnesson.

Jörgen Sjunnesson sitter också upp bakom Hans-Ulrich Bornmanns Gladiateur (e. Bird Parker) i Breeders Crown-finalen (€35.268) för fyraåriga hingstar och valacker. Där startar också Mats Strandqvists Man U (e. Manofmanymissons).

Lördagens program hittar ni här och söndagens startlistor här.

***

2 Utbyte över gränserna, eller i alla fall den svenska och den finska, handlar det om i Ponsee Cup för tre- och fyraåringar i lägre klass. Tre- och fyraåriga hästar med högst 150.000 kronor (eller 15.000 euro) kan vara med i sex försök, där de två främsta kvalificerar sig för final. Två försök vardera avgörs i Boden, Kuopio och Uleåborg och i finalen i Uleåborg den 19 december väntar 12.000 euro i förstapris.

Idag är det dags för första försöket i Boden vid lunchtävlingarna, där bland annat Stefan Johansson-tränade Xanthis Excalibur ska försöka runda hela gänget från tolftespår.

***

3 Tre svenska banor tävlar under torsdagen. Boden (första start 12.20) är alltså lunchbanan och huvudtävlingarna under kvällen avgörs på Åby (18.20). Då det inte blev någon utdelning på fyra rätt på Romme i tisdags förstärks kvällens sexrättspott på V64 med 1,4 miljoner kronor i jackpot.

Ett treåringslopp med nio hästar är höjdaren på förhand med hästar som Johan Untersteiners Global Boom (e. S.J.’s Caviar), Robert Berghs fransos Horizon du Gers (e. Bold Eagle), Ville Karhulahtis Mr Brilliant (e. Brilliantissime) samt Ole Johan Östres norske hingst Profit Tile (e. Cantab Hall.

Saxbanan Bergsåker (17.45) ser också flera intressanta treåringar i ett E3-bonuslopp. En av de sex deltagarna har startat i E3-final under året, Daniel Wäjerstens sto Diones Smaragd (e. Quite Easy), som var oplacerad i långa stofinalen. Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 Hela det svenska tävlingsprogrammet för 2021 är spikat. 878 tävlingsdagar och cirka 8.300 lopp, vilket blir cirka 100 fler lopp än i år, skriver ST på sin hemsida. Hela tävlingsprogrammet kan laddas ner här och här hittar ni V75- och STL-dagarna 2021. Åby förstärker sin SM-dag nästa år med Europaderbyt och det är första gången loppet körs där. Det kan också noteras att Åby slår ihop sina två stordagar på våren, vilket betyder att Pokalloppen körs samma dag som Paralympiatravet.

***

5 Gran Premio Orsi Mangelli (€303.600) avgörs den 1 november i Turin och heatindelningen gjordes igår.

En svenskfödd finns i startlistan– Kuyt F. Boko – i loppet som körs med försök (€22.000) och final (€259.600). Kuyt F. Boko (e. Conway Hall) möter den nybakade italienske Derbyvinnaren Bleff Dipa (e. Mister J.P.).

***

6 Mor och dotter, Uppsala Wise As och Rihanna W.I, startar nästa vecka på Färjestad respektive Eskilstuna. Unikt? Inte alls, men däremot hör det inte till vanligheterna. Den 9 december 2017 startade Volontary Simplcty och hennes dotter Miss Pixel på Åby i olika lopp och slutade sexa respekitve oplacerad.

Den 30 oktober 2015 tävlade Trollglänta, 13 år, och hennes son Trollfux, 5 år, mot varandra i ett lopp på Solvalla. Mamma Trollglänta slutade fyra och Trollfux sjua.

Bulwark. Hämtad ur boken ”Menhammar 70 år”.

Nämnas kan också att far och Bulwark och Bulwark Jr. mötte varandra i C.Th. Ericssons Memorial den 28 september 1943 på Solvalla.

Sjuåriga Uppsala Wise As går ute i ett lopp på Färjestad på måndag och det sjuåriga stoet gör sin sjunde start i karriären, medan tvååriga dottern Rihanna W.I. (e. S.J.’s Caviar) gör tävlingsdebut i Eskilstuna på tisdag. Wallén Invest i Västervik AB äger.

***

7 Italiensk fyrling blev det för svenskfödde avelshingsten Maharajah i Padova och i Rom igår. Inledde trippeln gjorde tvååriga Candy Spritz (u. Pleiade) i Premio Clio (€7.700) på 1.16,7a/1.640 meter i Padova och där kom ytterligare två vinster. Ett år äldre Bon Ton Gso (u. Marielles) slog till på 1.14,0 i Premio delle Muse (€7.700) och Avocado Jet (u. Glamour Effe) tog hem Premio Teriscore (€4.180) på 1.17,2a/2.040 meter.

Maharajah tog ett fyrtal i Italien igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Fyrtalet fullbordades av Zacinto Dl (u. Cindy America) i Premio Manzotin (€8.800) på 1.15,4a/2.060 meter på Capannelle-banan i Rom.

Det kan också tilläggas att två andra svenskfödda hingstar hade vinnare i Italien. From Above-dottern Zarina di Roberto (u. Megan Grif) vann Premio Boccaccio (€4.840) i Aversa på 1.14,1a/2.060 meter och på samma oval segrade Naglo-avkomman Boss Fks (u. Penelope Fks) på 1.15,4a/1.660 meter.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

En ny stjärna har tänts?

En övertygande treåring på Vincennes, statusrapport kring Ecurie D. och så tre punkter om olika stayers serveras bland annat i onsdagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Philippe Allaires Hohneck övertygade stort då han vann tisdagens Grupp III-lopp på Vincennes. Foto: Scoopdyga
Philippe Allaires Hohneck övertygade stort då han vann tisdagens Grupp III-lopp på Vincennes. Foto: Scoopdyga

1 Philippe Allaires treåring Hohneck (e. Royal Dream) ser ut att vara något extra. I augusti vann hästen Grupp II-loppet Prix Victor Regis (€85.000) på Vincennes, följde upp med seger på samma bana och vann nu Grupp III-klassade Prix Tomacharis (€60.000) av bara farten.

Drygt halvvägs in i loppet satte körande Yoann Lebourgeois jättefavoriten i ledningen och över upploppet lämnade hästen bara sina konkurrenter till vinst på 1.14,7/2.700 meter. Segern var värd 27.000 euro och nu har Hohneck samlat ihop 136.090 euro via sju segrar på tolv starter.

Modern Caranca (e. Ready Cash), 1.14,5/€53.120, delägs av Philippe Allaire och hon är undan Sanawa (e. Jeanbat du Vivier), 1.13,0/€486.195 – mor till Danawa(€701.100), Gotland (€503.900) och Fubria (€194.650).

På Vincennes vann även Tomas Malmqvists Humble Stance (e. Repeat Love) i lag med Adrien Lamy. Segern värd 13.050 euro var den andra i följd och togs på 1.15,0/2.850 meter.

***

2 Igår kunde Sulkysport berätta att Gustav Johansson utsetts till Årets Amatör av organisationen STaR, Sveriges Travamatörers Riksförbund. Gustav är 17 år och är inne på sin blott andra säsong som kusk bakom stora hästar i tävlingssammanhang. Ikväll visar han upp sig i större sammanhang i ett lopp i Wången Cup för kuskar födda 1995 och senare, där Gustav sitter upp bakom fyraåriga stoet G.R.Winnie (e. S.J.’s Caviar). Två gånger tidigare har han kört Christoffer Erikssons häst – med seger och andraplats som resultat.

On Track Piraten.
Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jägersro (första start 18.27) delar på kvällstravet med Solvalla (18.15), där en betydligt mer rutinerad kille än Gustav visar upp sig. I Triton Sunds lopp för snabblopparna dyker tolvårige On Track Piraten (e. Kool du Caux) upp tillsammans med Emilia Leo.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar. 

***

3 Norska facktidningen Trav og Galoppnytt meddelar att matchningsplanen för Ecurie D. (e. Infinitif) kvarstår, trots fredagens misslyckande i Paris.
Idag ska hästen genomgå en veterinärundersökning och påvisar inte den några allvarliga fel som behöver åtgärdas på hästen så kommer hästen att starta i Axel Jensens Minneslopp på Bjerke lördag den 14 november.

Ecurie D. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

***

4 Björn Goop hade en tävlingsfri tisdag, men blev ändå en vinnare – som champion i Årjäng. Björns nio segrar räckte för att hålla undan för främst norrmannen Ole Johan Östre som med en

Fakta

SVENSKA BANCHAMPIONS 2020

Arvika – Björn Goop, Färjestad – 3
Dannero – Jimmy H Andersson, Bergsåker – 12
Hagmyren – Mats E Djuse, Hagmyren – 21
Lindesberg – Jorma Kontio, Solvalla – 10
Lycksele – Ove A Lindqvist, Umåker – 5
Oviken – Mats E Djuse, Hagmyren – 3
Solänget – Mats E Djuse, Hagmyren – 10
Tingsryd – Jim Oscarsson, Kalmar – 3
Vaggeryd – André Eklundh, Åby – 6
Årjäng – Björn Goop, Färjestad – 9

Expandera
dubbel vid årsfinalen igår klev upp i åtta triumfer.

Björn utökar försprånget om andraplatsen till pappa Olle i antalet championat i Sverige. Björn har tagit 69 totalt mot Olles 66, men det är långt upp till till ledaren Ul Ohlsson med 112 titlar.
Goop var också nummer ett som tränare med åtta segrar under året och 664.100 kronor insprunget av hans hästar.

***

5 På måndag dyker upp ett ytterst bekant namn upp i en startlista för första gången på 21 månader. Det handlar om 2017 års vinnare av Monté-SM Candor Hall (e. Adams Hall) som nu gör debut för Lindesbergsamatören Lauri Mikkola.

Den nu tolvårige valacken har bara gjort tre starter sedan SM-segern 2017 och nu återstår att se om han åter kan leverera då han smygs igång i ett stayerlopp i Mantorp.

***

6 På tal om stayers. Markku Nieminens fransos Don Williams (e. Opus Viervil) övertygade så pass mycket på finsk mark i somras att han bjöds in till Åby Stora Pris, men där föll hästen igenom efter ett tufft lopp.

Därefter har hästen gjort fyra starter utan att vinna lopp, men i kväll kan det mycket väl vara dags då han startar i ett stayerlopp på Vermo.

***

7 På Stall Goops hemsida kungjordes under måndagen att den dubble världsrekordhållaren Moni Viking (e. Maharajah) närmar sig comeback.

Moni Viking och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nästa lördag ska hästen starta i C.L.Müllers Memorial på Jägersro i vad som beskrivs som ett led i matchningen innan hästen ska gå ner till Frankrike för tävling under Vincennes vintermeeting.

Just nu står hästen på ägaren Jan Lyngs träningslista efter att vänt tillbaka till födelselandet Norge efter Sundsvall Open Trot i slutet av augusti.

Krönika