Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Stokriterievinnare byter land

Jockeybyte, startlistor, Hambletonian Oaks-finalist till Sverige och bonus på 100.00 euro vid trippelseger. Det är några av Sulkysports "sju nyheter vid sju".
Av
Cecilia Kristoffersson

1 Yoann Lebourgeois vann det största montéloppet Prix de Cornulier på Traders (e. Ready Cash) 2018 och de var tvåa bakom Bilibili (e. Niky) förra året. Lebourgeois har varit Traders ordinarie jockey sedan hästens debut i disciplinen 2017 och de har fem grupploppssegrar tillsammans i montélopp. Efter att Traders inte fungerat bra i vinter bytte hästen hastigt tränare från Philippe Allaire till uppfödaren Alain Roussel efter galoppen i Prix du Calvados för en dryg vecka sedan, och i den ”radikala förändringen” ingår även byte av ryttare i Cornulier på söndag. Guillaume Martin ska då för första gången rida Traders.

Traders med sin tidigare ryttare Yoann Lebourgeois. Foto Gerard Forni

Yoann Lebourgeois kan dock se fram eemot att få rida en annan högintressant häst: femåriga stoet Fleche Bourbon (e. Saxo de Vandel), vilken har fyra segrar på sex starter i monté och imponerat stort i den disciplinen. Fleche Bourbon har vid segrarna ridits av Alexandre Abrivard, som också är jockey på pappa Laurent Claude Abrivards Cornulier-titelförsvarare Bilibili! Eftersom Abrivard ska rida Bilibii tog tränaren Sébastien Guarato raskt chansen att anlita Yoann Lebourgeois till Fleche Bourbon när Yoann efter Traders tränar- och jockeybyte blev ledig.

2 I år tilldelas en bonus på 100.000 euro till den häst som tar hem segern i Prix du Calvados, Grand Prix de Cornulier och Prix de I’le-de-France. Bilibili tog hem den första etappen i Prix du Calvados på 1.13,0/2.850 meter den 5 januari. Detta var för övrigt hans första seger sedan viktorian i Prix de Cornulier förra året.

3 Jägersro (18.20) spelar förstafiolen denna tisdagkväll när det gäller de svenska banorna, medan Romme (12.20) har lunchävlingarna. Sedan årsskiftet är det tillåtet för ”överåriga” varmblod att tävla och Harpos Rockland gör som 13-åring årsdebut ikväll i jakt på att bli miljonär. Just nu står 970.054 kronor på priskontot. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar!

Queen of Trixs har bytt ägare och regi. Foto Jeannie Karlsson

4Fyraåriga Queen of Trixs (e. Trixton) 1.09,8/$107.325 var sexa i Hambletonian Oaks förra året och hon anlände till Robert Berghs stall vid årsskiftet. I USA tränades hon av Lucas Wallin.

Queen of Trixs kostade 95.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale. Hon är undan Diana Hall (e. Like A Prayer), 1.10,5*/$462.818, som tog sin största seger i The Moni Maker ($225.200).

Id International Trotting & Breeding AB köpte henne på Harrisburg i börja av november för 85.000 dollar.

5Igår skrev vi om att en enig styrelse i Sörmlands Travsällskap har beslutat att inte skriva på det treåriga avtal som Svensk Travsport skickade ut till travbanornas ordförande/styrelse gällande ”marknadsföring och sponsring” strax innan jul och som ska vara påskrivet senast den 17 januari.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet.

6 Pä söndag körs Gran Premio Locatelli på La Maura i Milano och en svenskfödd häst kommer till start. Det handlar om Erik Bondos Deimos Racing som kommer ut från ser fem.

Gran Premio Locatelli

Spår – Häst – Tränare

 1. Zealand As (e. Donato Hanover) – Alessandro Gocciadoro
 2. Zoe AMG (e. Nad Al Sheba) – R Chiaro
 3. Uragano Trebi (e. Nad Al Sheba) – Holger Ehlert
 4. Vanesia EK (e. Exploit Caf) – Alessandro Gocciadoro
 5. Deimos Racing (e. Quite Easy) – Erik Bondo
 6. Ua Huka (e. Muscles Yankee) – Alessandro Gocciadoro
 7. Zilath (e. Maharajah) – Andrea Guzzinati
 8. Von Wise As (e. Muscle Massive) – Alessandro Gocciadoro
 9. Versus All (e. Varenne) – Santo Mollo
 10. Zaffiro Jet (e. Wishing Stone) – Erik Bondo
 11. Vincent Ferm (e. Mago d’Amore) – Mauro Baroncini
 12. Zamora Font (e. Pascia’ Lest) – Salvatore Carro
 13. Universo d’Amore (e. Mago d’Amore) – Mauro Baroncini
 14. Victor Ferm (e. Nad Al Sheba) – Mauro Baroncini

7 Gloria Web (e. Donerail) vann finska Stokriteriet 2017 och slutade slutade trea bakom Hachiko de Veluwe i Derbyt 2018 i Timo Nurmos regi, men nu flyttar stoet tillbaka till Finland. Solvallatränaren har tillsammans med ägarna kommit fram till att det bästa upplägget är att fortsätta tävla på finsk mark. Sexåringen har bättre uppgifter på finsk mark och nästa anhalt blir Tapio Perttunen.

Han är tränare i Lahtis och där avgörs Suur-Hollola-Ajo varje sommar.
Totalt har Gloria Web startat 22 gånger (10-1-2) och tjänat över 1,3 miljoner kronor.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dagen efter dagen PDA

Dagen efter Goops fantastiska triumf i Paris är kallbloden på väg. Vilken avelshingst var vassast i Sverige förra veckan och börjar de europeiska travförbunden äntligen närma sig. Det och mycket mer hittar du i dagens sju nyheter vid sju.
Av
Ola Lernå

1 Eftersnacket, segerkoncept och bortförklaringar. Prix d’Amérique blev en grymt spännande lopp som vanligt i flera kapitel, men till slut bara en vinnare. Björn Goop överlistade sina konkurrenter vid andra segern i världens största travlopp och är han månne den bäste svenske kusken någonsin?

Och här kan du se Prix d’Amérique 2020 igen!

2 Love You är inte bara en framstående avelshingst, utan också en framgångsrik morfar till nybakade Prix d’Amérique-ettan Face Time Bourbon och dubble Pd’A-vinnaren Bold Eagle. Förra veckan hade han fem vinnande avkommor i Sverige och lika många vinnare hade Scarlet Knight och S.J.’s Caviar.

Love You toppar hingstligan i Sverige i år med flest antal vinnare. Efter gårdagen är uppe i 17 vinster, följd av Maharajah och Ready Cash med 16 respektive 15 ettor på svensk mark.

***

3 Det blev svenskt passande nog även i Helen A Johanssons Pris då Johan Untersteiner visade samma taktiska skicklighet som Björn Goop när han satte dit Dear Friend. Du kan läsa om och se loppet här.

***

4 För de som inte är mätta på franskt trav efter helgen så kör Vincennes med flera  ”eftersläckande” svenskar. Inledande (klockan 13:50) Prix Rethel (€37.000) över 2.860 meter är svensktätast för dagen:

5 De europeiska centralförbunden möttes i Paris och äntligen verkar det börja hända saker?! Såväl tuffare skrivning i reglementet gällande drivning som en gemensam databas för Europas länder verkar på gång – redan 2020! Du kan läsa mer här.

***

6Ängsborken och Guldtopp tog de två första platserna i gårdagens kallblodslopp i Bollnäs och är därmed berättigade till plats i de två kallblodsloppen på Vincennes den 16 och 20 februari. Om de vill vara med vill säga. Annars går platsen vidare till loppets trea, fyra, och så vidare. De två övriga platserna tillsätts genom anmälan och seedning.
Det norska laget till Vincennes är redan klart: Wellek (tränare Kjell Lövdal), Brenne Banker (Frode Hamre), samt Öystein Tjomslands duo Magnums Othello och Langlands Odin.

Det finska kvalet körs på Vermo på onsdag (de fyra bästa därifrån får chansen på Vincennes) och blott sex hästar ville vara med och kvala:

7 Det är dagen efter vinterns dagen D i Paris och två svenska travbanor dukar upp till tävlingar. Mantorp (12.20) är först ut till lunch, medan Färjestad (18.20) tar över kvällsaktiviteterna. Här är startlistorna ill dagens tävlingar!
Länk startlistor

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

100 nya miljoner i prispengar

Idag vänds alla blickar mot Paris och Prix d'Amérique, men det händer också andra saker framöver ute i världen. Storloppsvinnare bjuds ut på auktion. Travbana får 100 nya miljoner att tävla om. Kallblod kämpar om att åka till Vincennes. Toppstammad avelshingst har blivit pappa för första gången. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 Sulkysport har tidigare rapporterat om flera svenska köp från Paris, men inte om Alf Nordemos två nyförvärv på Arqana Trot-auktionen i torsdags och fredags. Dels ropade han in fölstoet Cirkova du Roumois – dräktig med Bold Eagle – och dels fyraåriga Gorgeous Gascogne för 20.000 respektive 25.000 euro.

Cirkova du Roumois (e. Password-Elickova), 1.20,2m/€2.040, är halvsyster med Overtrick (e. Gros Grain), 1.12,1am/€371.670. Gorgeous Gascogne (e. Brillantissime-Thea), 1.15,9l/€44.600, har tävlat för Philippe Allaire och ifjol vann hon tre lopp och bland annat ett på Paris-banan Enghien.

***

2 Intresset för att sälja häst på nätet har ökat och det visar inte minst ASVT:s auktion sista tisdagen i varje månad. Årets första auktion hålls nu på tisdag. 69 hästar finns utbjudna och bland dem E3-vinnaren Violet Bi (e. Equinox Bi-Fidji Bi), 1.11,9ak/1.690.963 kr.

Violet Bi vid segern i långa E3-finalen för ston. Foto Martin Langels/ALN

– Violet Bi har tränat på hyggligt, men vi tycker att det blir lite för tufft för henne i nuvarande klass. Därför är det bestämt att hon ska säljas som fölsto. Idag ägs Violet Bi av ett konsortium med 18 delägare och det kanske blir lite för många viljor när det ska väljas hingst till Violet Bi, berättar Jim Oscarsson, som tränat stoet under hela hennes karriär.

***

3 När Woodbine Racecourse slog igen portarna som sulkybana innebar det att flera större stakes lyftes över till grannbanan Mohawk Raceway. I år tävlas det om mer än 20 miljoner dollar i sulkyloppen och tolv miljoner av den summan kommer från Woodbine Racecourse.

För travarnas del drar sig nyinstiftade Mohawk Million (C$1.000.000) till sig störst intresse. Ett tvååringslopp med 500.000 dollar till vinnaren där det finns möjlighet att köpa sig en plats i loppet – priset är 110.000 kanadensiska dollar – och löpningen hålls den 26 september.

En annan nyhet är att Maple Leaf Trot (C$650.000) kommer att köras utan försök och finalen avgörs den 5 september. Tidigare under samma månad – 19 september – hålls finalerna treåringsloppen i Canadian Trotting Classic (C$665.000) och Elegantimage Stakes (C$350.000).

***

4 Två platser på Vincennes! Det står på spel i eftermiddagens tävlingar i Bollnäs (18.20) när tio kallblod dyker upp bakom startbilsvingen i uttagningsloppet till den kalla rasens dubbla uppgörelser på den franska kolstybben i februari. Läs mer om loppet här! Annars riktas förstås alla blickar mot Paris, Vincennes och Prix d’Amérique i eftermiddag! Här är startlistorna och V4-tipsen till tävlingarna på Vincennes och i Bollnäs idag!

***

5 Prix d’Amérique-stam! Toppstammade avelshingsten International Moni (e. Love You-Moni Maker), 1.09,3/$874.428, har blivit pappa för första gången. Stolt moder till fölet är Da Miracle (e. Striking Sahbra), 1.13,0/$32.016, och hon ägs av Glengate Farms i Kanada.

Da Miracle med föl efter International Moni. Foto: privat

International Monis mamma Moni Maker är fortfarande det vinstrikaste stoet i världen med 5.589.256 dollar och hon vann Prix d’Amérique i regi Jimmy Takter 1999 och kördes till seger av Jean-Michel Bazire.

Fadern Love You deltog däremot aldrig i den tuffa löpningen på kolstybben. Han är dock inte ”lottlös”, utan lämnat två Prix d’Amérique-vinnare: Royal Dream 2013 och Belina Josselyn ifjol.

***

6 Årets snabbaste travare i Sverige heter Disco Volante med tiden 1.10,6. I USA har redan hästarna varit under 1.10-strecket vid flera tillfällen och senast i natt när Pappy Go Go (e. Tag the Stud-Paging Willy) vann på Meadowlands från spets på 1.09,8/1.609 meter för Corey Callahan. Hela 18.750 dollar var segern värd och det var tredje raka för Andrew Harris sexårige valack.

Pappy Go Go. Foto: Lisa Photo

***

7 Flera spelbolag erbjuder fasta odds till Prix d’Amérique idag. En av dem är Svenska Spel och knapp favorit i dagsläget är Jean-Michel Bazires Davidson du Pont (3,75), följd av Björn Goop-körde Face Time Bourbon (3,85). Daniel Redén-tränade Propulsion står i 9,10, medan Stefan Melanders Milligan’s School är taxerad till 60 gånger pengarna och 2018 års Elitloppsvinnare Ringostarr Treb till 700 kronor för satsad tia.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Paris i blickfånget

Blågula intressen på Vincennes, drag till V75 i Eskilstuna och toppmöte i Frankrike.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson

1 Har ni tagit del av Sulkysports V75-tips? Vi har rubrikhästar, fullständig ranking, spetsstrid, intervjuer och spelförslag. Rapide Cash (V75-2) är en av två spikar och så här säger tränaren Eric Martinsson:

– Rapide Cash har varit duktig i båda starterna hos mig och senast var hon mycket bra från dödens. Hon känns fin och allt verkar normalt i träningen. Hon är både snabb och stark och distansen spelar ingen roll. Det känns som att Rapide Cash även går bra i rygg, men ambitionen är hon inte ska ha någon framför sig och helst ser jag henne i ledningen. Jag tycker att hästen är bra för klassen och har god tro på henne även om jag har respekt för motståndet. Inga ändringar.

Här hittar du tipsen i sin helhet.

***

2 Vincennes värmer upp inför morgondagens Prix d’Amérique med att köra nio lopp. Det största är Prix du Luxembourg (€100.000) med 45.00 euro till vinnaren. Loppet körs över 2.100 meter autostart och en svenskfödd travare är med i det 14 hästar stora fältet. Det är Mindyourvalue W.F. som ska försvara de blågula färgerna och Robert Berghs häst körs av Björn Goop från spår åtta. För motståndet står bland andra svenskägde Earl Simon, tränas av Jarmo Niskanen, och Jerry Riordans italienska Shadow Gar. Den senaste svenske vinnaren av Prix du Luxembourg är On Track Piraten 2015.

Övriga hästar med svenskintresse som startar i Paris idag:

Lopp 2 – Jerry Riordan-tränade Aura SL.
Lopp 4 – Conrad Lugauers Harran Boko och svenskfödde Prosperous. Den sistnämnde tränas numera av Henrik Grift.
Lopp 5 – Anders Lindqvists Frise Pont Vautier.
Lopp 6 – Balzac du Chatelet som tränas av Jörgen Westholm.
Lopp 7 – Stall Courants Hand Full, som tränas av Ron Kupier och körs av Björn Goop.
Loop 8 – Ett amatörlopp där Mats Holmstedt kör Pasi Aikios Uppohopppa. Stall Goops trio Juvels Boy, Västerbo Hard Cash och M.T.James delar också. Samt Robert Bergh-tränade Jet Voice och Staro Ivy League. Den sistnämnde tränas av Ron Kuiper.

Harran Boko med skötaren och ägaren Simon Mitman. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tävlingarna börjar 14.00 och här är startlistor till dagens lopp.

***

3 Snittpriset på Arqana Trot-aukionen gick ner, men en hel dyra travare såldes. Av svenskarna var Lennart ”Srf Stable” Ågren hetast på gröten och betalade 200.000 euro för ett treårigt sto vid namn Haiti Dream. (e. Love You-Tahiti Dream), 1.17,0am/€12.700. En Propulsion-ettåring såldes också för 80.000 euro. Hela resultatlistan hittar ni här!

***

4 Marjaana Alaviuhkola är sedan ett åt tillbaka ordförande för UET och idag är det dags för den 75:e Generalförsamlingen för den europeiska travunionen. Svenskt Travsport skriver på förbundets sida att bland annat följande punkter finns med på dagordningen:

 • Förslag till förändringar i UET:s tävlingsreglemente (The International Agreement On Trotting) avseende licenser och drivning.
 • Publicering av UET-broschyr
 • UET-databas – API system
 • Internationell tävlingskalender 2020 (Group I & II-lopp, Trotting Masters, Grand Prix de l´UET, European Championship för 3- och 5-åringar, Lärlings EM, Kusk-EM)
 • Årsredovisning och budget för UET
 • UET:s årsstatistik
 • Presentation av travsporten i Rumänien
 • World Trotting Conference 2021

***

5

trav, travsport, sulkysport, goop, elitloppet, bold eagle, solvalla
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I Fredagsintervjun den här veckan berättar Björn Goop om hans tankar inför Prix d’Amérique med Face Time Bourbon.
– Det är ett så jämnt lopp att starten blir väldigt avgörande. Det kommer förmodligen att bli väldigt tufft där uppe i startområdet innan vi är iväg, säger Goop.

Här hittar ni intervjun.

***

6 Vi är inne i en intensiv galaperiod och ikväll ska två- och fyrbenta profiler hyllas på två banor. Det är Umåker och Östersundstravet som bjuder upp till fest.

***

7 På hemmaplan är Eskilstuna ensam bana om köra (V75) idag.
Här är startlistor i pdf-format till tävlingarna.