Fokustema
Betäckningsstatistik
Läs senare

Ston utomlands räddar statistiken

Antalet betäckta varmblodsston på svensk mark minskade jämfört med 2016. Men om man lägger till de svenskregistrerade avelsston som befinner sig utomlands kan det ändå bli så att kullen född 2018 landar några tiotal hästar högre än i år.
Av
Lars G Dahlgren
Ready Cash-sönerna på Haras de Bouttemont i Frankrike betäcker många svenska ston som inte kommer med på ST:s språngrullor. Här är det Brillantissime som lämnar sperma.

Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ready Cash-sönerna på Haras de Bouttemont i Frankrike betäcker många svenska ston som inte kommer med på ST:s språngrullor. Här är det Brillantissime som lämnar sperma. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i alla fall slutsatsen i Svensk Travsports redovisning av betäckningssiffrorna för 2017. Det har räknats ihop 3.719 betäckningar på svenska språngrullor med avelsvärderade hingstar vilket är ett hundratal färre ston än förra året. Men samtidigt har antalet svenskägda (eller snarare svenskregistrerade) avelsston som tillfälligt exporterats ökat kraftigt. Från cirka 230 år 2014 till 550 år 2016 till över 700 i år.

Om de stonas föl kommer tillbaka till Sverige för registrering här så är ju allt frid och fröjd och kullen född 2018 kan bli lite större än den 2017, men samtidigt finns förstås risken att en del av dessa tillfälligt exporterade ston finner permanenta hem i ett annat registerland.

Ökningen av antalet ston utomlands handlar främst om Frankrike. En viktig faktor är att Global Farm (Hans Nelén) flyttat hela sin stora uppfödningsverksamhet till Normandie, en annan att stekhete Ready Cash och hans söner, som inte finns tillgängliga med fryst sperma i Sverige, står till tjänst med internationell språngrulla på sina franska stuterier, och alltså inte kommer med i den svenska betäckningsstatistiken.

En annan utförselfaktor är att Boko Stables (John Bootsman) har en mängd svenskregistrerade avelsston på sitt stuteri i Nederländerna.

– Efter den stora nedgången på cirka 20 procent 2010-2013 verkar antalet betäckta ston ha stabiliserat sig. 3.721 betäckningar (varav två med icke avelsvärderad hingst, reds.anm.) har redovisats i Sverige och 706 i andra länder. Det gör totalt 4.427 som är en liten ökning med 62 betäckningar jämfört med 2016 säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson i ett pressmeddelande.

Tre hingstar har fått full bok 150 ston: Maharajah, S.J.’s Caviar och debutanten Uncle Lasse. Över 100 ston är också Raja Mirchi, Readly Express, Zola Boko, Make it Happen, debutanten Canepa Hanover och The Bank. Bland de (list)hingstar som verkar med spermaimport har franske Orlando Vici och Hambletonianvinnaren Trixton fått flest ston, 82 respektive 80.

I torsdagens pappersutgåva av Sulkysport finns en större genomgång av betäckningsåret 2017.

Fokustema
Århus
Läs senare

Svensk favorit i danskt storlopp

Finalerna av Jydsk 4-årings Grand Prix avgörs under den stundande helgen.
I lördagens stoavdelning är det en svensktränad häst som ser ut att få bära på favoritskapet.
Av
Emil Persson
Tomas Malmqvist har favoriten i lördagens storlopp i Århus. Foto: Hanold/ALN
Tomas Malmqvist har favoriten i lördagens storlopp i Århus. Foto: Hanold/ALN

Tomas Malmqvist-tränade Donna di Damgård (e. Great Challenger) vann sitt kval för två veckor sen och är tippad ett i Jydsk Vaeddelöbsbanes banprogram inför lördagens final.

Där väntar 190.000 danska kronor på vinnaren och precis som i kvalet är det Kasper K Andersen som nyttjas som kusk bakom fjolårets Stokriterie-trea.

I söndagens final i den öppna klassen är Roger Walmanns Dream Kåsgård (e. Great Challenger) outsidertippad i lag med Jeppe Juel som även körde hästen vinst i kvalet.
Samma tävlingsdag avgörs även den danska tvååringspremiären. Åtta hästar är anmälda varav två har svenska fäder. Pauli Andersen kommer med Raja Mirchi-dottern Freja Ice och Peter Söndergaard med Noras Bean-valacken Fetlock Joint.

Final Jydsk 4-årings GP ston
1.800 meter autostart, förstapris: 190.000 danska kronor

 1. Delicious One (e. Gift Kronos) – Steen Juul
 2. Donna di Damgård (e. Great Challenger) – Kasper K Andersen (Tomas Malmqvist)
 3. Destiny (e. Explosive Matter) – Henrik Lönborg
 4. Duka Moseby (e. The Liquidator) – Bent Svendsen
 5. Dark Passion (e. Trophy Catch) – Anders Pedersen
 6. Diva Sisa (e. Ens Snapshot) – Marc Baek Nielsen
 7. Daisy Cash (e. Ready Cash) – Gordon Dahl
 8. Daniele D D (e. From Above U.S.) – Jeppe Rask
 9. Dusty Shadow (e. Andover Hall) – Jeppe Juel
 10. Dominique A P (e. Ready Cash) – Birger Jörgensen
 11. Daisy H J (e. The Liquidator) – Casper M Nielsen
 12. Dorikan Lund (e. Ens Snapshot) – Knud Mönster

Final Jydsk 4-årings GP
2.360 meter autostart, förstapris: 330.000 danska kronor

 1. Dumbo (e. Wishing Stone) – Gordon Dahl
 2. Dortmund (e. Timoko) – Marc Baek Nielsen
 3. Dream Kåsgård (e. Great Challenger) – Jeppe Juel (Roger Walmann)
 4. Diamant Östervang (e. Wishing Stone) – Kenneth Andersen
 5. Daytona (e. Ganymede) – Steen Juul
 6. Dickson Shadow (e. Classic Photo) – Morten Juul
 7. Da Vinci Peak (e. Gift Kronos) – Knud Mönster
 8. Do It Mingus (e. Great Challenger) – Ken Ecce
 9. Diablo Bork (e. Broad Bahn) – Henrik Lönborg
 10. Dontpaytheferryman (e. Cantab Hall) – Birger Jörgensen
 11. Donatello Garbo (e. Wishing Stone) – Rene Kjaer
 12. Diamond Is Rough (e. Wishing Stone) – Kasper K Andersen
Fokustema
Ryssland
Läs senare

The Bank-dotter i topp i Moskva

Tvååringsloppen lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige några veckor till, men i Ryssland och på hippodromen i Moskva tävlas det för fullt i den yngsta årgången. I söndags tog The Bank-dottern Unique Bella andra raka triumfen.
Av
Claes Freidenvall

Första segern tog det tvååriga stoet i början av juni från spets och efter ha fått tryck i omgångar, men den här gången vann Unique Bella (e. The Bank-Unique Lystra) efter ha gått ut i dödens på sista bortre långsidan.

Precis före linjen kopplade hon segergrepp och sänkte sitt rekord med sex tiondelar till 1.19,5a/1.600 meter. Unique Bella ingår i The Banks första årgång och i Sverige har han 88 registrerade avkommor.

Unique Bella är undan Unique Lystra (e. Goetmals Wood), 1.19,0m/4.500 kr, vilken såldes till Ryssland 2016. Hon är halvsyster Putte Topline (e. Viking’s Way), 1.11,7ak/3.628.489 kr.

 

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Trixton ensam på plan

En avelshingst dominerar totalt när första försöksomgången i New Jersey Sire Stakes ($25.000) för tvååringar hålls på Meadowlands på fredag. Av 27 anmälda hästar är samtliga fallna efter Trixton!
Av
Claes Freidenvall
Trixton dominerar totalt i New Jersey Sire Stakes på fredag och samtliga tvååringar är fallna efter Jimmy Takters Hambletonian-vinnare. Foto: Lisa Photo
Trixton dominerar totalt i New Jersey Sire Stakes på fredag och samtliga tvååringar är fallna efter Jimmy Takters Hambletonian-vinnare. Foto: Lisa Photo

Detta ger en klar bild över de problem som staten New Jersey levt med under flera års tid. Endast två avelshingstar var verksamma i staten 2016 och förutom Hambletonian-vinnaren Trixton var det Northern Kid (e. Muscles Yankee), 1.11,3/$84.367, vars 2017-kull endast innehöll en häst…

Trixton (e. Muscle Hill), 1.08,7*/$968.696, var desto mer populär och han hade 90 registrerade avkommor i Nordamerika 2017.

Här hittar ni samtliga startlistor till försöken i New Jersey Sire Stakes!