Fokustema
Freehold Raceway
Läs senare

Storseger till Engblom

Per Engbloms treåring Osterc stod i en klass för sig igår när han svepte hem Dexter Cup ($118.950) för Yannick Gingras på 1.12,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Glada miner i vinnarcirkeln efter Osterc med Per Engblom, Yannick Gingras, Jimmy och Christina Takter. Foto: Vicky Wright
Glada miner i vinnarcirkeln efter Osterc med Per Engblom, Yannick Gingras, Jimmy och Christina Takter. Foto: Vicky Wright

– Det var härligt, mycket härligt. Yannick sade att Osterc slog i ena hjulet vid utgången av sista sväng och var nära att galoppera, sade tränaren Per Engblom.

Osterc och Yannick Gingras. Foto: Vicky Wright

Därmed räknade Per Engblom in sin största seger som tränare i USA och det var en vattentät historia. Yannick Gingras tog sats i tredjespår 500 kvar med Osterc (e. Cantab Hall-Oh Oh Hereshecomes) och överflyglade Cavill Hanover 150 meter senare.

På upploppet kunde Yannick Gingras luta sig tillbaka och såg ut att ha tonvis i tömmarna på Osterc. Sista 400 meterna avverkades på 1.12,6 och det räckte för att vinna med en dryg längd.

– Det fanns mycket krafter kvar i mål och han gjorde sitt jobb, sade Yannick Gingras efter segern.

HL Revadon (e. Andover Hall) hittade ut från ledarryggen i sista sväng och spurtade till sig andrapriset för Dexter Dunn på 1.12,9. Trea var Trond Smedshammer och Skyway Kon Man (e. Conway Hall) på 1.13,1 efter ha attackerat ute i tredjespår i slutsvängen.

Fjärdeplats för Svanstedt

För Åke Svantedt och Cavill Hanover (e. Muscle Mass) blev det ett fjärdepris. Duon tog över ledningen efter 450 meter, men blev akterseglad med närmare sju längder av vinnaren på 1.13,6. Lucas Wallins Cotton to You hamnade utanför prisbordet efter en resa i tredje inner på 1.14,4.

Både ägare och uppfödare är Göran Falk och Christina Takter till Osterc, vars 2018 gav 226.401 dollar i utbyte och finalseger i Pennsylvania Sire Stakes ($253.000). Totalt blev det sex vinster på åtta starter och Osterc vann också tre försök i Pennsylvania Sire Stakes.

Modern Oh Oh Hereshecomes (e. Muscles Yankee) kom aldrig ut på tävlingsbanan. Hon är undan Hambletonian Oaks-tvåan Lantern Kronos (e. Viking Kronos), 1.10,0ak*/$1.020.150, som är helsyster med Going Kronos, 1.09,9ak/6.674.034 kr.

Lantern Kronos har också lämnat Breeders Crown-vinnaren och den i Sverige uppstallade avelshingsten The Bank (e. Donato Hanover), 1.08,9/$1.020.15, och på svensk mark tävlande King On the Hill (e. Muscle Hill), 1.09,9ak/1.820.696 kr.

Gingras dubblade

Yannick Gingras satt också i segersulkyn i Lady Suffolk ($66.000) för treåriga ston och hittade till täten efter 400 meter med Linda Toscanos Magical Beliefs (e. Cantab Hall-Frisky Magic). Därifrån höll duon undan med en halv längd för Cardinale, vilken fick luckan vid utgången av sista sväng.

Magical Beliefs och Yannick Gingras. Foto: Vicky Wright

Magical Beliefs vann på 1.13,2 och samma tid noterade Cardinale (e. Cantab Hall) som tvåa, medan tredjeplatsen gick till Åke Svanstedt och Golden Tricks (e. Trixton) på 1.13,4. Stoet ägs av Stall Zet och erhöll 7.920 dollar. Jenny Melander kunde räkna in ett femtepris för Hans Enggrens Meadowbranch Vicki (e. Wishing Stone) på 1.13,7.

Fyra segrar ifjol

Segrarinnan Magical Beliefs årsdebuterade precis som Osterc. Förra året startade hon tio gånger (4-4-0), sprang in 168.989 dollar och vann två försök i Pennsylvania Sire Stakes ($46.559/$38.207) och divisioner av Keystone Classic ($32.433) och Liberty Bell ($30.000).

Priset för Magical Beliefs var 77.000 dollar i Harrisburg. Hon är undan Frisky Magic (e. Kadabra), 1.10,9/$111.056, och moderns först avkomma. Frisky Magic har också en tvåårig hingst vid namn Stravinsky efter Sebastian K. i sin barnaskara.

Frisky Magic är i sin tur halvsyster med Frisky Strike (e. Striking Sahbra), 1.10,7*/$314.079, och Friskem (e. Muscles Yankee), 1.11,0/$154.660.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.