Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Storslam för Åke Svanstedt

Åke Svanstedt dominerade finalerna i Yonkers Trot ($500.000) och Hudson Filly Trot ($129.014) och vann med både Six Pack och Plunge Blue Chip på Yonkers Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Six Pack hade uppvisning i natt när han vann finalen i Yonkers Trot för Åke Svanstedt. Foto: Mike Lizzi
Six Pack hade uppvisning i natt när han vann finalen i Yonkers Trot för Åke Svanstedt. Foto: Mike Lizzi

Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady) gjorde bort sig i Hambletonian Stakes, men i Yonkers Trot hade han ingen överman och utklassade sina motståndare med närmare åtta längder på 1.10,9/1.609 meter efter ha slagit till med 1.08,1 sista 400 meterna.

Närmast sörjande var Helpisontheway (e. Chapter Seven) och Lindsey’s Pride (e. Credit Winner) på 1.11,8 respektive 1.12,0. Jimmy Takter startade Maxus, men han slutade oplacerad.

Åke Svanstedt deläger Six Pack tillsammans med bland andra Stall Kalmar F.F. och tidigare i år har den treårige hingsten bland annat tagit hem finalen i Empire Breeders Classic ($223.673) och en division av Stanley Dancer Memorial ($181.000).

Six Pack köptes på Lexington Selected Yearling Sale för 30.000 dollar. Modern Pleasing Lady (e. Cantab Hall), 1.11,2/$206.280, vann två försök i Pennsylvania Sire Stakes och slutade fyra i Merrie Annabelle.Tidigare har Pleasing Lady lämnat bland andra Bambino Supreme (e. Broadway Hall), 1.10,3/$72.924, och Åke Svanstedt-tränade Limerence (e. Yankee Glide), 1.11,7/$69.971.

Tangerade världsrekordet

Lasixtälvlande Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato) ledde hela vägen i Hudson Filly Trot, men utmanades på upploppet och höll undan med nos för Supergirl Riley (e. Muscle Mass) på topptiden 1.10,3, vilken är en tangering av Frau Bluchers världsrekord på 800-metersbana för treåriga ston.

Åke Svanstedt kunde också räkna in en tredjeplats för Lucky Ava (e. Lucky Chucky) på 1.11,5. Fyra slutade Lucas Wallin-tränade Winbak Noelle (e. Explosive Matter) på 1.13,1.

Plunge Blue Chip. Foto: Mike Lizzi

Plunge Blue Chip är ju sedan tidigare världsrekordhållarinna för treåriga ston på milebana med tiden 1.08,2. Förutom Åke Svanstedt delägs stoet – kostade 42.000 dollar i Harrisburg – av Tomas Andersson, Blue Chip Bloodstock Inc. och Rick Zeron Stables.

Ostartade modern Dunk the Donato (e. Donato Hanover) är också mamma till Naco Blue Chip (e. Credit Winner), 1.12,8/$52.746. Mormor Irene’s Lucky Day (e. Winky’s Pine), 1.11,2*/$138.117, är halvsyster med Elitloppstvåan Mr Muscleman (e. Muscles Yankee), 1.09,1*/$4.032.206.

Finalvinst för Takter

Jimmy Takter-tränade Osterc (e. Cantab Hall-Oh Oh Hereshecomes) och Yannick Gingras tog hem finalen i Pennsylvania Sire Stakes ($253.000) för tvååriga hingstar och valacker i natt från spets på 1.12,6 och höll undan med huvud för White Tiger (e. Muscle Massive) i spurten. Trea slutade Marcus Melander-tränade Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill på 1.12,7.

Osterc. Foto: Chris Gooden

För Osterc var det femte segern i sjätte starten och tidigare har han bland annat vunnit tre försök i samma löpningsserie.

Osterc är uppfödd och ägd av Göran Falk och Christina Takter. Modern Oh Oh Hereshecomes (e. Muscles Yankee) är undan Hambletonian Oaks-tvåan Lantern Kronos (e. Viking Kronos), 1.10,0ak*/$1.020.150, som är helsyster med Going Kronos, 1.09,9ak/6.674.034 kr.

Lantern Kronos har också lämnat Breeders Crown-vinnaren och den i Sverige uppstallade avelshingsten The Bank (e. Donato Hanover), 1.08,9/$1.020.15, och på svensk mark tävlande King On the Hill (e. Muscle Hill), 1.09,9ak/1.788.196 kr.

Vann med hals

Via tredje inner och dödens avgjorde Windy Corner (e. Yankee Glide-Wind Stroll) med hals för Marcus Miller på 1.11,8 i stonas finaluppgörelse i Pennsylvania Sire Stakes ($253.000) och höll undan för Magical Beliefs (e. Cantab Hall) och Fate Smiled (e. Muscle Massive), medan Åke Svanstedt-tränade Personal Paradise slutade oplacerad.

Windy Corner. Foto: Chris Gooden

Tidigare i år har Windy Corner bland annat vunnit en division av Arden Downs ($20.400) och Ervin Millers sto är undan Wind Stroll (e. Muscle Mass), 1.11,3/$86.600. Hon är i sin tur en dotter till Southern Senorita (e. Yankee Paco), 1.12,2/$217.683, som är halvsyster med tidigare Jimmy Takter-tränade Guccio (e. Yankee Glide), 1.09,1*/$1.017.232, och Lagerfeld (e. Yankee Glide), 1.09,0/$731.559.

Consolation i Pennsylvania Sire Stakes ($50.000) för tvååriga hingstar och valacker vanns av Mass Fortune K (e. Muscle Massive-Ice Fortune K) och Charlie Norris från spets på 1.12,8, medan stonas uppgörelse togs hem av Fade Into You (e. Cantab Hall) och Yannick Gingras på 1.13,0.

På Red Mile segrade Anette Lorentzon-tränade Girly Cocktail (e. Muscle Hill-Slightly Tipsy) för Elliott Deaton på 1.12,6 och det treåriga stoet ägs av Srf Stable. Förstapriset uppgick till 1.800 dollar.

Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.

Fokustema
Snabblopp
Läs senare

Elitloppsfyra på Jägersro

Traditionsenligt avgörs Åbergs Nästa! två veckor före det stora sprinterslaget på Jägersro.
Tisdagens lopp innehåller blott sex hästar, men några av dem får betraktas som klart intressanta.
Av
Emil Persson
Dreammoko ska starta på Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko ska starta på Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Till den skaran hör tveklöst Dreammoko (e. Timoko) hemma. Den sexårige hingsten som i fjol var fyra i Elitloppet har gjort två starter i Wilhelm Paals regi varav den senaste kom i Copenhagen Cup där han slutade oplacerad.

Nu är han åter tillbaka på banan och möter bland annat Spartan Kronos (e. Muscle Hill) som studsat tillbaka fint under våren och sommaren med två segrar på sina tre senaste starter.

Treåringarnas Sommarpris är även ett Breeders Course-kval och här lär det bli kamp på finalplatserna med toppar som Eric the Eel (e. Muscle Hill), Trix On Line (e. Trixton) och Upset Face (e. Joke Face) i listan!

Anmälningslista Åbergs Nästa!
1.609 meter autostart, förstapris: 75.000 kronor

 • Dreammoko – Wilhelm Paal
 • Jairo – Joakim Lövgren
 • Justice Ås – Peter Untersteiner
 • Montdore – Robert Bergh
 • Poet Broline – Peter Untersteiner
 • Spartan Kronos – Conrad Lugauer

Anmälningslista Treåringarnas Sommarpris – Uttagningslopp Breeders Course
1.640 meter autostart, förstapris: 100.000 kr

 • Booze (e. Zola Boko) – Lars I Nilsson
 • Eric the Eel (e. Muscle Hill) – Johan Untersteiner
 • Hill of Fame F. (e. Muscle Hill) – Helena Burman
 • Roller Coaster Ås (e. Explosive Matter) – Peter Untersteiner
 • Trix On Line (e. Trixton) – Sören Norberg
 • Ubiquarian Face (e. Joke Face) – Adrian Kolgjini
 • Upset Face (e. Joke Face) – Adrian Kolgjini