Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Storslam för Dexter Dunn

Första försöksomgången av tre i Bobby Weiss Series ($17.500) för treåriga ston avgjordes igår på tusenmetersbanan Pocono Downs och den dominerades av USA:s främsta körsven ifjol, Dexter Dunn.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dexter Dunn var den framgångsrikaste kusken ifjol och körde in mest pengar. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Dexter Dunn var den framgångsrikaste kusken ifjol och körde in mest pengar. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Marcus Melander-tränade Illcit Funds kunde räkna in en andraplats bakom Eazy Pass (e. Muscle Hill-Livininthefastlane) och Dexter Dunn. Eazy Pass gick ifrån med drygt två längder över upploppet och vann på 1.12,1/1.609 meter, medan Illicit Funds (e. Kadabra) kom hem på 1.12,4 för Mattias Melander.

För Eazy Pass var det första segern i karriären på 13 starter. Ifjol slutade hon tvåa i ett försök i Kentucky Sire Stakes och var trea i den final som vanns av Lady Chaos.

Som ettåring såldes Eazy Pass för 200.000 dollar i Lexington. Hon är undan Livininthefastlane (e. Donato Hanover-Nicoles Promise), 1.09,7/$460.481, vilken ingår i samma syskonskara som Piranha Fury ($144.358) och Mistresswithmuscle ($104.097).

Norman dubblade

Nifty Norman tränar vinnaren och han kunde räkna in ytterligare en vinst med Rebel Girl (e. Cantab Hall-Please Beehave) och även här skötte Dexter Dunn tömmarna. Med 7,5 längder försvann duon till seger över upploppet på 1.12,4. Här var Jenny Melander-tränade Myreanna (e. Cantab Hall) fyra på 1.13,7.

För Rebel Girl var det årsdebut och segern var den tredje i karriären på tio starter. Hon såldes för 75.000 dollar i Lexington som ettåring. Hennes ostartade mor Please Beehave (e. Muscle Hill-Beehive) är halvsyster med storstjärnan Bee A Magician (e. Kadabra), 1.09,0*/$4.196.145, och Simcoe Stakes-vinnaren Bee In Charge (e. Manofmanymissions), 1.10,1*/$432.467.

Trippel till Dunn

Dexter Dunn vann även det tredje försöket och det gjorde han bakom Blake MacIntosh-tränade Trip Sevens (e. Chapter Seven-Maker A Yankee) från spets. Duon tog sin andra årsseger med 1,5 längder på 1.11,8. Här blev det också ett fjärdepris för Jenny Melander genom Etra de Vie (e. Credit Winner) på 1.12,5.

Trip Sevens och Dexter Dunn. Foto: Curtis Salonick/Pocono Downs

Trip Sevens gick också under klubban i Lexington och prislappen var 67.000 dollar. Modern Maker A Yankee (e. Yankee Glide), 1.10,9/$148.271, tog sin största seger i en division av Liberty Bell ($35.000). Hon är halvsyster med Flying Muscles (e. Muscle Massive), 1.12,1/$118.021.

Dexter Dunn var den vinstrikaste körsvennen i USA förra året. Han vann 394 lopp på 1.841 starter och körde in 11.154.638 dollar. Han följdes av Tim Tetrick ($9.944.144) och Yannick Gingras ($9.222.042), vilka vann 511 respektive 266 lopp.

Ytterligare två försöksomgångar återstår innan finalen i Bobby Weiss Series ($40.000) avgörs den 27 april.

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Pellini Breeding gör storaffär

Två toppstammade svenskfödda föl har sålts till andra sidan Atlanten.
Det handlar om Caddie Dream och Windsong Sopranos hingstar efter Ready Cash respektive Face Time Bourbon.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Readly Express (bilden) årsföl och helbror är såld till USA. Foto Mia Törnberg
Readly Express (bilden) årsföl och helbror är såld till USA. Foto Mia Törnberg

– Ett konsortium bestående av hästägarna och uppfödarna Stefan Balazsi (Order By Stable) och Adam Bowden (Diamond Creek Farm) har köpt båda hingstfölen. Balazsi har hållit i kontakterna tillsammans med Bowden. Vi kommer också behålla en mindre del själva, säger Kristian Pellvik, Pellini Breeding AB.

Torsten Pellvik och Kristian Pellvik. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Elitstoutnämnda Caddie Dream (e. Viking Kronos), 1.11,8ak*/2.951.517 kr, har sina två främsta avkommor i Ready Cash-duon Readly Express, 1.08,9ak/24.711.565 kr, och Caddie Lisieux (e. Ready Cash) 1.10,6ak/3.705.600 kr.

Framgångsrik i Nordamerika

Windsong Soprano (e. Windsong’s Legacy-Muscling In), 1.09,2/$1.279.510, tävlade mycket framgångsrikt på andra sidan Atlanten. Där tog hon sina största segrar i Peaceful Way (C$501.600) och Hudson Filly ($327.985).

I avelsboxen har hon lämnat unghäststjärnan Donna Soprano (e. Donato Hanover), 1.10,6*/$578.082, Tony Soprano (e. Kadabra), 1.09,7*/$575.833, och svenskägda Jula She’s Magic (e. Kadabra), 1.10,2/$293.075.

Donna Soprano valdes till ”Årets Tvååriga Sto” i Kanada ifjol efter ha vunnit fem av sju starter, tagit hem Peaceful Way (C$335.000) och slutat tvåa i Mohawk Million (C$1.333.334) efter Venerate.

– Hästarna kommer att flygas över till USA och tävla där så småningom, säger Pellvik.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han är expert på att göra årsdebut

Experten på årsdebuter, ”ingen trevlig resa för den som svarar”, toppstammat fölsto byter ägare och dags för 30:e raka segern?!
Det är några punkter i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1Från försök till Olympiatravet/Paralympiatravet på Jägersro i årsdebuten till final på Åby med fjärde- respektive andraplats som resultat. Två år i rad har Johan Untersteiners Derbyvinnare Cyber Lane (e. Raja Mirchi) tagit den vägen. Ikväll kan han göra det för tredje året i rad.

– Grunden i hans träning under vintern har varit snarlik, men jag har gjort lite annorlunda ändå varje år. Hästen blir äldre så något nytt måste man testa för att se vad det kan ge och för att hålla honom på bra humör, berättade Johan Untersteiner i en lång intervju på sulkysport.se igår.

Läs hela intervjun här!

Hur har det då gått när Cyber Lane tagit tävlingsbanan i besittning igen efter vinteruppehåll? Jo, så här:

  • Som treåring – seger i Halmstad: Debuterade 26 september
  • Som fyraåring – seger i Halmstad: Efter tre månaders paus från februari till maj
  • Som femåring – seger i Halmstad: Efter fem månaders paus från november till april
  • Som sexåring – tvåa på Jägersro: Efter drygt fem månaders uppehåll från oktober till april
  • Som sjuåring – seger på Jägersro: Efter nästan åtta månaders paus från augusti till april
  • Som åttaåring – ? på Jägersro: efter drygt fyra månaders uppehåll från november till april

***

2Sulkysports tipsexpert Emil Persson tror att Johan Untersteiners stjärna ror i land med seger redan i årsdebuten och hästen är ett av förslagen till singelstreck på V75-kupongen till Jägersros lördagstävlingar.

Cyber Lane är hårt betrodd, men inte omgångens största favorit. Den rollen ikläds istället Conrad Lugauer-tränade belgaren Laradja Vrijthout (e. Maharajah), som tagit två segrar och ett andrapris i Jägersrotränarens regi. Då har det handlat om bilstart – nu ställs Laradja Vrijthout inför springspår i voltstart.

– Jag är inte orolig för voltstart, han har springspår vilket betyder lite mer plats än vanligt och jag har mer tid på mig. Håller han sig bara lugn när jag vänder upp så får han gå iväg som han vill och han har visat att han har snabba ben. Han är inte beroende av ledningen, men det vore förstås enklare. Jag har aldrig kört honom i dödens, men han är lite ambitiös av sig så jag tror inte det blir någon trevlig resa för den som svarar mig, sade körande Marc Elias till V65 Direkt.

Spik eller favorit i fara? Här är Sulkysport stora tipsgenomgång till V75.

***

3Från L.G.J. Invest har Hans ”Global” Nelén köpt högintressanta USA-födda fölstoet Roses Glory.

– Hon har inget föl i år, men är dräktig med Readly Express och fölar i februari 2022, säger Hans Nelén som samtidigt sålt och/eller leasat ut ett 20-tal fölston.

Roses Glory (e. Yankee Glide-Spring Gala), 1.10,2ak/1.306.638 kr, tävlade för Peter Untersteiner och Veijo Heiskanen och räknade in 13 segrar på 34 starter. Två av vinsterna kom inom rikstoton och den mest värdefulla triumfen togs i Lovely Godivas lopp med en kvarts miljon till vinnaren. Hon kvalade också in till Drottning Silvias Pokal, men var struken i finalen.

Roses Glorys första avkomma, treårige Excellenzen (e. Raja Mirchi), tränas av amatörtränaren Malin Hurtig i Lindesberg. Ett år yngre syster Army of Monkeys (e. Bold Eagle) ägs av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och finns i USA. Roses Glory har också en ettårig son efter Bold Eagle.

Roses Glory när hon köptes av Lars-Göran Jönsson som ettåring i Lexington. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Lars-Göran Jönsson (L.G.J. Invest) köpte Roses Glory i Lexington som ettåring för 37.000 dollar. Hon är undan ostartade Spring Gala (e. Self Possessed), vilken är halvsyster med Father Patrick, 1.08,6*/$2.600.571, Pastor Stephen, 1.10,1*/$1.058.168, Whom Shall I Fear, 1.09,8/$163.935, och Credit Winner-sonen Stan the Man, 1.10,6*/$218.468.

Förutom Roses Glory har Spring Gala lämnat Galixton (e. Trixton), 1.09,6/$93.905.

***

429 raka segrar – i morgon kväll går norske kallblodet Lesja Odin (e. Moe Odin) för att tangera världsrekordet för travare i antalet raka segrar från debuten! Längsta segersviten delas av franske Tenor de Baune (e. Le Loir), som tog sin 30:e raka seger i Prix d’Amérique 1991, och Kanadafödde A Worthy Lad (e. Worthy Bowl), som sedan blev avelshingst i Sverige.

Åttaårige Lesja Odin inledde sin karriär med en start som treåring och var borta hela fyraåringssäsongen, innan det tog fart på allvar som femåring. Elva segrar det året följdes av 13 nya triumfer 2019, men ifjol blev det bara tre starter. I mitten av mars gjorde han comeback efter nio månaders tävlingsuppehåll och fick kämpa lite för att lösa uppgiften.

Nu kan Lesja Odin kliva upp i delad ledning i travtoppen när han har en passande uppgift på hemmabanan Sörlandet. Han är en av sex hästar på startfållan med ytterligare tre konkurrenter 20 meter bakom. Tränaren Öystein Tjomsland, som bjöd på segergest i årsdebuten med 18.000 kronor i förstapris, sitter som vanligt i sulkyn. Samma förstapris står på spel i morgondagens lopp.

Startlista, 2.140 meter voltstart: 1) Lesja Odin, 2) Hövding Jaros, 3) Kaptein Kuling, 4) Arnspik, 5) Ask Major, 6) Mietor. 2.160 meter: 7) Kolnes Tom, 8) Wellek, 9) Langlands Odin.

***

Wild Love gick enkelt ifrån till seger för Alexis Prat på Enghien i mars. Foto: Gerard Forni

5Det kryllar av svenskfödda och svensktränade hästar på Vincennes denna eftermiddag. I Prix de Treport (€80.000) jagar Anders Lindqvists Wild Love (e. Love You) sin tredje seger för året och hon gör det mot många bekanta namn. Jörgen Westholm bidrar med Unique Juni (e. Uptown Yankee), bröderna Martens med Alcoy (e. Ready Cash) och Philippe Billard med Nancy America (e. Revenue).

I samma lopp startar Tomas Malmqvist Express Jet (e. Goetmals Wood) och Jägersrotränaren finns även representerad i ytterligare i två lopp. I det Grupp III-klassade treåringsloppet Prix de Saintes (€70.000) startar han Invictus Madiba (e. Booster Winner) som stöter på svenskägda Inferno Piper (e. Coup de Poker) och i Prix de la Dorgogne (€53.000) sänder han ut Bold Eagles halvsyster Hunter Valley (e. Charly du Noyer).

Svensktätt är det även i Prix d’Aubusson (€58.000) för sex- till tioåriga hästar. Staro Ivy League (e. Make it Happen), Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre), Marcello Wibb (e. Raja Mirchi), Global Un Poco (e. Conway Hall) och Olle Rols (e. Ready Cash) är de fem svenskfödda hästarna i loppet som lockar med 26.100 euro till vinnaren.

Här kan du ta del av startlistorna till Vincennes tävlingar som även innehåller ett Grupp II-klassat montélopp för den äldre eliten.

***

6Jägersro (första start 14.45) är inte ensam på banan när det gäller svenska travarrangörer denna lördag. Ikväll tar Mantorp (första start 18.30) med nio lopp.

Tommy B Andersson har numera Axevallaräjongen som bas och som B-tränare tre hästar på träningslistan. En av dessa är USA-födda fyraåriga stoet Jula Beauty Am (e. Muscle Hill-Beauty of Gray), ägs av Karl-Johan Blank och är uppfödd av Am Bloodstock. Karl-Johan Blank ropade in stoet, under namnet Hookup Am, i Lexington 2018 för 85.000 dollar.

Efter att ha tävlat för Per Engblom som tvååring och Christopher Lakata som treåring kom hon till Sverige i slutet av förra året och debuterar nu i sitt nya hemland i ett stolopp över sprinterdistans på Mantorptravet ikväll, då Jorma Kontio sitter i sulkyn. Tio starter (2–2–0) och 339.811 kronor inbringade karriären i USA, där hon avslutade i oktober förra året med att vinna ett vanligt lopp Meadowlands på 1.12,7a/1.609 meter efter en resa i rygg på ledaren tillsammans med Corey Callahan. Rekordet 1.11,5ak travades som tvååring som femma i stofinalen av Kindergarten Classic ($251.020).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7…och så tittar vi tillbaka på den dramatiska gårdagen. Fredagen då Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) åter tog en tävlingsbana i besittning efter fem månaders frånvaro. Intrycket var så där slappt och trögt som det kan se ut i en årsdebut, men när Bergh bad om det minsta pep Hail Mary ifrån i 1.10-fart sista 400 meterna. Så här tyckte Bergh efteråt.

Aprilväder med snö, trafikkaos och smetig bana. Visst är våren här!

Fokustema
Årsdebut
Läs senare

Hail Mary joggade hem årsdebuten

Över fyra timmar stilla på en hästtransport mitt på E4:an.
Det stoppade inte Hail Mary i årsdebuten i Boden ikväll och tränare Robert Bergh log med hela ansiktet bakom den leriga masken.
– Han måste komma in i tävlingsbiten mentalt och den här starten tillför honom mycket.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hail Mary och Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hail Mary och Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) gjorde tävlingsdebut för 2021 med ett koppel raka segrar, inkluderat Svenskt Travderby och Breeders Crown, och Årets Häst-titel i bagaget.

Men vägen till kvällens årsdebut i Boden var minst sagt brokig. En trafikolycka på E4:an mellan Sundsvall och Härnösand gjorde att hästtransporten fastnade stillastående i bilköer i fyra timmar. Dessutom gjorde ett kraftigt snöfall både på vägen och framför allt över Bodenovalen förutsättningarna både tuffa och allt annat än glänsande

Sedan har Hail Mary en bit kvar till sitt ”tävlingsmode”.

– Det kändes bra när jag körde sakta med honom, det gick inte snabbare än 1.50, men han hade väldigt fin spänst och är mycket starkare i kroppen nu. Tidigare kunde han snubbla och hade inte samma fina styrka som idag. Men det var först när han såg startbilen som jag fick lite i tömmarna, då försvann det rulliga i honom, men det var väl de fem sekunderna som jag hade fin kontakt med honom, annars gjorde han som han ville, sade Robert Bergh till ATG Live.

Resultatet? Ledning efter 350 meter, lågt tempo och enkelt seger i seg, trög stil. Precis som hästen såg ut när han klev in i förra årets tävlingssäsong och Robert Berghs leende gick från öra till öra när han skrittade med hästen mot vinnarcirkeln efter loppet.

Visst, det blev ett prov utan värde. Efter 1.18,3 första kilometern avrundade Hail Mary med 1.14,3 sista varvet och strax under 1.10 sista 400 meterna när han fick sträcka ut lite.

Till tränarens och kuskens stora, breda leende.

– Lite skämtsamt var det det svåraste lopp jag vunnit med honom. Det var årsdebut och allt som hände på vägen, men det känns väldigt skönt att få göra det så här. Han måste komma in i tävlingsbiten mentalt och den här starten tillför honom mycket, sade Bergh till ATG Live.

Nästan ett kilo på varje framhov

Precis som i årsdebuten förra året tävlade Hail Mary med väldigt mycket vikt på båda framhovarna – uppemot ett kilo på varje enligt Bergh – och utan skor bak, men det är enligt plan.

– Sådant kan vi plocka bort efterhand precis som ifjol när han kommer in i tävlandet.

Nästa uppgift blir, om allt ser bra ut, Lyon Grand Prix för femåringar på Åby den 8 maj, samma dag som Paralympiatravets final, över lång distans och med en kvarts miljon kronor till vinnaren.

– Det måste rulla på så bra och vara så fin känsla för att jag ska hoppa på något Elitloppssnack. Nu tycker jag det känns väldigt roligt med femåringsloppet på Åby. Jag är nöjd att hästen kommer in i bubblan och börjar tävla igen, sade Robert Bergh.

Segertiden i kvällens lopp skrevs till 1.16,3a/2.140 meter och Regent Zet respektive Eder Bob tog platserna bakom vinnaren.