Fokustema
Vincennes
Läs senare

Storslam för Goop

Björn Goop selade ut fyra hästar till start i Prix de Ranes (€45.000) idag på Vincennes. Etta, tvåa, trea och fyra blev resultatet och vinst för svenskägda stoet Evening Prayer och 41.400 euro in till stallet!
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop tog de fyra första platserna i Prix de Ranes som tränare och längsta strået drog Evening Prayer (4) för Pierre-Yves Verva. Foto: Gerard Forni
Björn Goop tog de fyra första platserna i Prix de Ranes som tränare och längsta strået drog Evening Prayer (4) för Pierre-Yves Verva. Foto: Gerard Forni

Spurtvann gjorde 114-oddsaren Evening Prayer (e. Conway Hall-American Tribute) för Pierre-Yves Verva och det åttaåriga stoet hade bäst fart under hovarna och vann på 1.13,3/2.700 meter efter ha hittat fritt spelrum mitt på upploppet.

Stoet ägs av Stall Ima och belöningen var 20.250 euro och det var hennes andra seger på fransk mark. I sin näst senaste start tog Evening Prayer hem Prix Francois Lochou (€30.000) i Mauquenchy och även då satt Verva i sulkyn.

Björn Goop nöjde sig inte bara med att vinna. Caresse (e. Ready Cash) spurtade duktigt som tvåa för David Thomain på 1.13,4, tredjeplatsen gick till Mamasan (e. Maharajah) och Franck Nivard på 1.13,5, medan Björn Goop satt fast med Well Done la Marc (e. Ready Cash) som fyra på 1.13,6.

Fokustema
Eftersnack Prinsloppet
Läs senare

”Stallets första Elitloppshäst”

KARLSTAD. Mycket sparat. Elitloppshäst. Gulddivisionen nästa.
Det var en hel del glada toner även från de tränare och kuskar som placerade sig bakom Perfect Spirit i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.
Av
Emil Persson
Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. satt fast med sparade krafter i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.  Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. satt fast med sparade krafter i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Låt oss börja med måltvåan Heart of Steel (e. Cantab Hall). Peter Untersteiners nederländare fick den otacksamma rollen att jaga från tredje utvändigt, men det sista halvvarvet hästen gjorde för egen maskin var verkligen mäktigt att skåda. Han kom i mål på 1.10,2a/1.640 meter efter att avslutat sista 700 meterna efter 1.08,5.
– Johan var otroligt nöjd med hur hästen kändes i årsdebuten så jag hade faktiskt förväntat mig något sådant här idag. I fjol blev det ingen träningsperiod eftersom han kom i startmässigt skick och vi startade på, men nu har han fått en vinter i sig med träning och det har gjort honom riktigt gott. Jag har faktiskt sagt internt att detta blir stallets första Elitloppshäst och finner ingen anledning att ändra det tänker efter dagens lopp, men då tänker jag alltså på nästa års Eltilopp. Vi får vara med i Copenhagen Cup om vi vill, men det lutar åt att vi står över det och går för Silverdivisionen istället, där har han ju två chanser, säger Peter Untersteiner och syftar på att hästen enbart bär dryga miljonen i startprissumma i nuläget.

”Mycket sparat”

Relativt färsk som silverhäst är även Eldorado B. (e. Maharajah) som aldrig fick se dagens ljus bakom Perfect Spirit. Hästen slutade trea på 1.10,3.
– Jag kunde ha svarat honom från start om jag velat, men då hade det blivit en häftig speed genom första kurvan och det ville jag inte ha idag. Det var tveklöst så att det fanns mycket sparat i mål; han är bra alltså, säger Torbjörn Jansson.

Hästens tränare Hans-Owe Sundberg fyller i:
–Han var inte speciellt tagen efter loppet och detta är en häftig häst. Efter varje lopp har han bara gått framåt och jag inbillar mig att han kommer göra det även efter det här loppet. Han gjorde 23 starter i fjol och var förtjänt av en paus, men gick till vintervila i väldigt fint skick. Han har haft nytta av den träningsperiod och det var ett måste om man ska kunna spänna bågen i år. Torbjörn Jansson sade efteråt att han tyckte vi kunde anmäla hästen i alla sammanhang, men något beslut om vart vi går nu har jag intre tagit ännu, säger Hans-Owe Sundberg.

Guld nästa?

Derbytvåan Chianti (e. Scarlet Knight) såg inte ut att laddas max från sitt tredjespår och hamnade i tredje invändigt. Därifrån spurtade han in till fjärdeplatsen på 1.10,4a/1.640 meter tätt före Lucifer Lane (e. Infinitif). Den sistnämnde hamnade som fyra längs sargen och gick jättebra en bit ut i banan till femteplatsen på 1.10,5, men att plocka längder i 1.08-avslutningen var inte enkelt.
– Hästen var irriterad från start och det var inget alternativ att ladda med honom. Han har kunnat vara såhär någon gång innan också bakom bilen när man kommit upp tidigt med honom bakom vingen och det kanske förstärktes idag när det var första starten för året. Det blir säkert bra när vi kommit igång ordentligt, men det är klart att vi måste få ordning på detta så han kan öppna ordentligt för det vet vi ju att han kan, säger Thomas L Nilsson.
Vad väntar nu?
– Vi ska kolla upp hästen i morgon, men det kan bli så att vi startar i Gulddivisionen hemma i Örebro den 4 maj. Då provar vi nog ett halsvstängt huvudlag och tar bort checkpinnen och ser om det kan fungera bättre. Han gick i alla fall jättebra till slut – det var full fart över mål – så vi är nöjda prestationen i sig, säger Nilsson.

Fokustema
Hertignen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Läs senare

Ett Perfect besked

KARLSTAD. Hambletonianvinnaren Perfect Spirit gjorde ingen besviken i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.
1.10,1a/1.640 meter löste Andover Hall-sonen hur enkelt som helst, men den stängda Elitloppsdörren ville Daniel Redén inte ställa på glänt.
– Hästen är relativt orutinerad för de här sammanhangen och vi har inga problem med att vänta tills nästa år, säger Solvallatränaren till Sulkysport.
Av
Emil Persson
Perfect Spirit vann Hertigen av Värmland Prins Carl Philips Jubileumspokal på 1.10,1. Foto: Simon Hagen
Perfect Spirit vann Hertigen av Värmland Prins Carl Philips Jubileumspokal på 1.10,1. Foto: Simon Hagen

Efter den enkla årsdebuten i Örebro åtta dagar innan var det nu dags för ”skarpt läge” och årets första prövning för Perfect Spirit.
På förhand handlade mycket om spekulationerna om hur det skulle arta sig med startsnabba hästar som Eldorado B., Lucifer Lane och Chianti på insidan, men när startbilen släppte fältet var det inget snack.
Varken Lucifer Lane eller Chianti laddades och Torbjörn Jansson valde att inte ta striden med Eldorado B.
Eller ta striden och ta striden… såsom Perfect Spirit öppnade fanns det nog ingen större anledning att bråka.
Perfect Spirits halvarvspassering skrevs till 1.09,6 och varvet passerades på 1.10,8. Då såg det ut att gå i 1.13-tempo!
– Jag tyckte också att det såg ut att gå väldigt långsamt från sidan, men hörde ju tiderna och insåg att det inte alls gjorde det. Sen vet man aldrig med Örjan heller, men hästen såg verkligen jättefin ut och gav mig precis det besked jag önskade, säger Daniel Redén.

När han ska peka ut vad det är han är så tillfredställd med lyfter han två saker.
– Framförallt att han travar så fint. Vi hade stora problem förra vintern med ett bakben, men de problem har vi inte haft den gångna vintern. Dessutom öppnade han ju väldigt snabbt idag, precis såsom som Örjan sagt att hästen kan göra. Den mannen har ju en lång plan med hästarna, till och med längre än vad jag har, säger Redén.

Perfect Spirit. Foto: Simon Hagen

Siktet är inställt mot Oslo Grand Prix två veckor efter Elitloppet och att den planen kvarstår gick inte ta miste om efter loppet.
– Fick jag backa bandet och ändra på en sak i Propulsions karriär så är det att vi startade i Elitloppet med honom som femåring. Nu är han så tuff så han reser sig gång på gång igen, men det var egentligen för tidigt. Så ja, planen kvarstår om inte ägaren skulle vara av en annan åsikt och säga att ”nu kör vi Elitloppet!”, men det tror jag inte.
Nej, den åsikten var inte heller Lennart Ågren av när han anslöt i samtalet på stallbacken.
– Elitloppet kan vänta. Vi gjorde ju faktiskt samma sak med Magic Tonight och det finns ingen anledning att stressa. Magic Tonight vann ju förresten också det här loppet som femåring, säger Ågren som nu blott är en seger ifrån att erövra glasvasen ”Klarälven” som segrande hästs ägare erhåller.

Hur vägen blir fram till Oslo Grand Prix är inte fastställt.
– Nej, men det blir för långt mellan detta lopp och Oslo så en eller två starter till kommer han göra. I vilket eller vilka lopp det blir kan jag inte säga nu, men vi ska säkert kunna hitta något bra. Det ska bli spännande att åka till Oslo i vilket fall och det här med att tävla utan körspö kommer fungera jättebra, det är jag säker på. Sätter vi på honom can’t see back-muffar kommer det bli bra. Ja, det kanske vi skulle gjort redan idag förresten. Då hade nog det där löpningsrekordet rykt, säger Redén och syftar på de 1.09,5 som Magic Tonight noterade år 2014.

Fokustema
V75 Färjestad 19 april
Läs senare

”Klok, men jag blir nervös!”

KARLSTAD. Magnus Jakobsson tog två segrar på tre försök under hemmabanans största tävlingsdag för året.
Etablerade Global Unprotected I all ära, men frågan var om inte stallkamraten Global Weather övertygade än mer när han vann Copiads Silverpokal trots dödspositionen.
Av
Emil Persson
Global Weather övertygade när han vann Copiads Silverpokal från dödspositionen. Foto: Simon Hagen
Global Weather övertygade när han vann Copiads Silverpokal från dödspositionen. Foto: Simon Hagen

Inte nog med att han vann från positionen utvändigt ledaren, han tog dessutom ner Elcamino Dimanche (e. Zola Boko) som lyckades komma före Global Weather direkt, trots tillägg.
Global Weather fick nämligen ”luras iväg” i snigeltempo från sitt snäva fjärdespår i volten, men det var flera konkurrenter som galopperade varpå han kunde ta sig fram först i andraspår trots att han lade 30 meter på täthästarna direkt.
Därifrån kopplade han grepp in mot upploppet och övertygade stort då han avslutade loppet efter 1.10,8 sista 500 meterna, det för att landa på segertiden 1.13,9/2.140 meter.
– Den här hästen är bra när han vet vad han ska göra, ja han är faktiskt riktigt bra när han tar sig samman. Men i dagens värmning var det ingen ordning på honom alls! Så fort jag skärpte upp honom så galopperade han bara, men jag vill inte säga att han är en virrpanna. Tvärtom så tror jag att han är klok och vet när det är allvar, men jag blir nervös, medgav Magnus Jakobsson.

Segern värd 100.000 kronor tog honom över klassgränsen på rikstoton till Klass I.
– Vi får se hur vi ska matcha honom, men visst vore det roligt att testa i något större lopp under året i alla fall, sade Jakobsson och syftade givetvis på någon årgångsklassiker.
Favoriten Tycoon Broline (e. Quarcio du Chene) galopperade dubbelt under inledningsvarvet och blev diskvalificerad.

Utanför streckspelet presenterade Magnus Jakobsson Global Unprotected (e. S.J.’s Caviar) i bästa tänkbara skick. Efter att fått massage framme i tät under slutrundan kom han hem på 1.12,9a/2.140 meter och skvallrade om att han åter är mogen för att ta upp striden med tuffingarna inom rikstoton.

”Tanke med allt”

Hemmaseger blev det även i Långfredagsstayern. Där slog Per Nilssons till med 41-oddsaren Enzo Am (e. Scarlet Knight), tränad av Bengt Oltorp. Även om tempot inte var det högsta blev det ett rivigt lopp med många positionsbyten varpå det bet bra för Enzo Am när han slank loss ur tredje invändigt.
– Man har en tanke med allting, men det är inte alltid det lyckas. Det gjorde det dock idag och det här är min andra V75-seger för året, sade Per Nilsson.

Axevallamatören David Persson och hans sambo Kajsa Ljungerhager når allt större framgångar och har redan passerat 400.000 kronor i inkörda prispengar under året.
Det efter att Emmylou (e. Orlando Vici) nu spårat hem Diamantstoförsöket på 1.13,4a/2.140 meter i lag med Carl Johan Jepson. Orlando Vici-dottern räknade därmed hem årets tredje seger.
– Jag tyckte hon kom till ledningen enkelt, men sedan gick det lite fort andra halvvarvet för att jag skulle vara helt nöjd, men hon redde ju ut det. Vi har ett begränsat material att jobba med, men kämpar på med det vi har och trivs, sade Persson.

Obesegrad med Goop

Björn Goop och Jan-Olov Persson-tränade Joker C.K. (e. Bork Odin) är en duo som trivs ypperligt tillsammans. När hemmagiganten svingade sig upp bakom kallblodet för tredje gången någonsin slutade det på samma sätt som vid de två tidigare tillfällena, det vill säga med seger.
Trots åttondespår på tillägg kom Goop fram som förstahäst i andraspår redan på första långsidan, men blev fint avlöst. Därmed satt han perfekt till in mot upploppet där han jagade ifatt tappre ledaren Zitor (e. Ulvsås Zico) vars inledande 1.23-varv satte sina spår sista 100 meterna.
Segertiden blev mycket goda 1.21,9/1.660 meter vilket innebar nytt banrekord.

Den färska proffstränaren Laura Myllymaa räknade hem karriärens andra V75-seger då Taiga Woodland (e. Torvald Palema) vann lärlingsloppet Lars ”Tvåan” Nilssons Minneslopp.
Innerspår bakom bilen förvaltades till tät och trots att Timo Nurmos-tränade Viking Brodde (e. Muscle Hill) gav honom en duktig match in till linjen höll han undan med en säker längd.
– Hästen har tränat så otroligt bra inför det här loppet och jag visste att han var i toppform, sade Myllymaa.