Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Stort och ärofyllt”

Sveriges bästa hästar hittills i år, storhästägare satsar hos mindre tränare och blågult på Rivieran.
Det är ett par av rubrikerna i Sulkysports ”Sju nyheter vid sju” på Valentindagen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

1

Tolv svensktränade hästar har tjänat 300.000 kronor eller hittills i år. Toppar listan gör Dear Friend som vunnit Prix Helen Johansson (€80.000) och Prix de la Nievre (€67.000) på Vincennes med sin tränare Johan Untersteiner.

Dear Friend efter segern i Prix Helen Johansson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Svensktränade hästar som är vinstrikast 2020

Häst – Tränare – Intjänat (kronor)

 1. Dear Friend – Johan Untersteiner – 692.710
 2. Harran Boko – Conrad Lugauer – 448.303
 3. Remarkable Feet – Jörgen Westholm – 406.500
 4. Musett af Djupmyra – Daniel Wäjersten – 360.000
 5. Short In Cash – Björn Goop – 345.046
 6. Atik D.L. – Magnus Dahlén – 335.000
 7. Sunday Sonata – Johan Lejon – 330.000
  Il Duce Boko – Conrad Lugauer – 330.000
 8. Disco Volante – Stefan Melander – 300.500
 9. Elian Web – Katja Melkko – 300.000
  Florist – Jim Oscarsson – 300.000
  Mellby Hoffa – Timo Nurmos – 300.000

***

2

Ängsborken och Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund

Femårige kallblodstalangen Ängsborken är redo för nya uppgifter mot äldre hästar. I karriärens blott 21:a start, varav elva slutat med seger, står bland andra dubbelmiljonären och formstarke Art Kjarvald för motståndet. Håller Alf Jonssons topphäst undan de 20 meters försprång han har? Svaret kommer på Romme ikväll, där det vankas V64-tävlingar. Solvalla bjuder på lunchtävlingarna.

Här är startlistorna till Solvalla (första start 12.20) och Romme (18.30).

***

3Stoppa tränarna från barfotakörning
Det är rubriken i Sulkysports krönikör Anne Haglund senaste alster. Ni som är trogna Sulkysport-läsare känner till att Anne är veterinär och krönikan hittar ni här.

***

4 Margaretas Innovationsdag är ett årligt återkommande evenemang på Handelshögskolan i Stockholm och temat den 2 april är ”entreprenörskap och innovation”.
Här kan ni anmäla till Margaretas Innovationsdag.

***

5 Det körs inga tävlingar i Paris idag, men på franska Rivieran jagar Robert Berghs Angle Of Attack (e. Scarlet Knight) andra raka fullträffen. Åbytränaren styrde själv till seger i Prix Eckmul Vro (€39.000) i slutet av januari och idag körs hästen av Dominik Locqueneux.

Angle of Attack startar över grunddistansen 2.925 meter i Prix Jean Boillereau (€53.000) i Cagnes-sur-Mer och förstapriset uppgår till 23.850 euro. Loppet körs klockan 13.50.

***

6 Norske tränaren Ole Johan Östre funderar på att starta en filial på Färjestad. Anledningen är att det körs färre lopp i Norge och är längre prispengar.
– Jag måste se över andra möjligheter att tjäna pengar. Jag har varit i kontakt med Färjestad och det finns lediga boxar. Vi har inte skrivit något kontrakt, men planen är att starta upp en filial. Jag vill dock skaffa mig svensk licens först, säger Ole Johan Östre till Trav og Galopp-Nytt.

30-åringen är proffs på Momarken och har för tillfället 32 hästar på träningslistan. Knappt hälften av dessa är kallblod.

***

7

Sunettan Palema byter Axevallatränare, från Pär Hedblom till Hans Crebas. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hans Crebas blev Axevallatränare förra sommaren och han håller till på Stall Palemas träningsanläggning i Edsvära. Nu har den V75-aktuelle formtränaren fått in två fyraåringar från familjen Bender.
Det känns väldigt stort och ärofyllt att få förtroendet av Stall Palema”, säger Hans Crebas.

Det handlar om Sunettan Palema (e. Muscle Massive), 1.14,4am/202.400 kr, och Boke Palema (e. Love You), 1.16,8m*/58.200 kr. Den förstnämnda inledde tävlingskarriären med tre raka segrar, däribland två fullträffar i E3 Bonus-lopp. Boke Palema har segrat i två av fem starter.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fortsatta tävlingar men permitteringar på banor

Travet kör vidare även efter de nya och ännu mer skärpta regeringsdirektiven om coronarestriktioner. Fin årsdebut av spännande fyraåring. Topplördag på Solvalla. Här är morgonsvepet!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1

De från och med i morgon söndag gällande nya riktlinjerna från regeringen gällande evenemang och att folksamlingar på högst 50 personer ska tillåtas påverkar inte travsportens redan etablerade ”coronavirusspecial” med att köra tävlingarna med tomma publikplatser, har Svensk Travsport beslutat.

Förvisso är det mer än 50 personer på stallbackarna när det tävlas, men det betraktas som en arbetsplats. Dessutom är ju de som befinner sig på stallbackarna utspridda över en stor yta och fördelade på flera olika (stall)byggnader.

Även om tävlingsverksamheten rullar på enligt kalendern har travbanor börjat korttidspermittera personal som en följd av coronavirusutbrottet. Detta förstås för publikplatserna är stängda under tävlingarna.

Speciellt banor som driver restaurangverksamhet i egen regi har nu personal utan daglig sysselsättning. Åby har till exempel korttidspermitterat all restaurangpersonal, cirka 15 personer, och gör även deltidspermitteringar bland travsekretariatspersonalen – trots att april och maj är viktiga månader för Åby med både försök- och final i Kunga- och Drottningpokalen och Paralympiatravet.

Även på Solvalla och Jägersro är över tio personer på vardera bana berörda av korttidspermitteringar. Solvalla gör bland annat permitteringar bland eventpersonalen vilket givetvis är en tydlig signal om inbromsning mot Elitloppshelgen. På Jägersro berörs även all personal på sekretariatet.

På Bergsåker är inga permitteringar gjorda ännu. Där är resturangverksamhet på både publikplats och stallbacke utarrenderad, så eventuella (tillfälliga) neddragningar där görs i så fall av entreprenören och inte travsällskapet.

***

2 Robert Bergh har redan fjolårets Kriterievinnare Power i stallet. Jämnårige Hail Mary – även han med Googoo Gaagaa som pappa – spås också en minst sagt ljus framtid. Igår på Bergsåker årsdebuterade hingsten med seger i ett långlopp och sättet han gjorde det på var det vanliga: småtrögt men effektivt. På sista bortre långsidan manade Bergh på sin smått sovande springare som direkt ökade farten och lämnade konkurrenterna med flera längder på 1.14,7a/2.640 meter. Segern var hästens sjätte på sju försök.

– Hela dagen inför loppet kändes hästen som inför debuten, han lade inte ner mycket energi på att det var tävling. När jag var efter honom lite fick jag svar direkt. Han har alla egenskaper som behövs för en bra häst, sade en nöjd Bergh.

Här kan Hail Marys årsdebut ses.

***

3 V75-finaler med C.TH. Ericssons Memorial och Margaretas Tidiga Unghästserie. Solvalla bjuder på topptävlingar i eftermiddag med tolv lopp på programmet. Sedvanlig första start är 14.45. Det tävlar på fler håll i Sverige under lördagen. Hagmyren är först ut med breddtrav (första start 11.10) och Kalmar avrundar med kvällstävlingar (start 18.55). Totalt 30 lopp blir det idag och här är startlistorna till alla tävlingarna!

***

4 Bästa spiken till dagens V75-tävlingar på Solvalla är King Of Everything. Det tycker i alla fall Sulkysports tipsredaktörer.

***

 

5 ATG:s bokslut publicerades igår och innehöll vad som synes vara ett mycket alarmerande besked för travsporten: Svensk Travsport har nu skulder till ATG på hela 734 miljoner kronor. Kommer det ens att gå att betala tillbaka utan att göra stora besparingar i verksamheten de kommande åren? Tills vidare är det ATG:s ekonomichef som ”sköter snacket” även gällande vad som kan ses som en direkt travsportspolitisk och ST-orienterad fråga.

 

***

6 Jörgen Sjunnesson passerade ”i skymundan” 2.000 segrar som kusk i november. Det har Svensk Travsport konstaterat efter att ha konsulterat travförbunden i Danmark och Tyskland.

Jörgen Sjunnesson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jägersrobaserade Sjunnesson har tävlat flitigt i både Tyskland och Danmark de senare åren och de segrar som tas på utländska banor med tyska och danska hästar kommer inte in i den svenska statistiken. Därför blev det inte uppmärksammat att Jörgen Sjunnesson tickade sig upp mot 2.000 segrar, och även passerat detta. Det lopp som fastställts som jubileumsseger var med Olivia Cheri på Halmstadtravet den 21 oktober förra året.

56-årige Jörgen Sjunnesson passerade 1.000 segrar 2005 och är nummer 40 bland svensklicensierade körsvenner att nå 2.000.

***

 

7 Det blev klokt nog stopp för alla travgalor när coronaviruset började spridas, men det har inte stoppat Romme och Rättvik från att utse sina ”Årets-vinnare” för 2019 ändå. ”Självklart så kommer alla vinnare att hyllas på något sätt när coronasmittan lugnat ned sig i samhället”, skrivs på dalatravet.se.

Här är Rommes och Rättviks ”Årets”:

Årets treåriga varmblod: Exodus Brick (e. Make It Happen – Exi Svärd) – tränare: Jörgen Westholm
Årets fyraåriga varmblod: Zeta Wise As (e. Maharajah – Omega Wise As) – Fredrik Linder
Årets äldre varmblod: Perfect Dynamite (e. So Perfect – La Rapide Celine) – Tina Lisell (a)
Årets äldre varmblod ston: Amalia Cash (e. Ready Cash – La Pensee) – Jörgen Westholm
Årets yngre kallblod: Gärdsjö Milla (e. Klack Jo – Gärdsjö Mira ) – Per Lisell (a)
Årets äldre kallblod: Guli Rubin (e. Klack Jo – Gärdsjö Mira) – Jörgen Westholm
Årets äldre kallblod ston: Stuve Sky (e. Tekno Odin – Stuve My) – Jonathan Gustavsson (a)
Årets montéhäst: Roadscanner (e. Orlando Vici – Quick Fix P.R.) – Joakim Elfving
Årets proffstränare: Jörgen Westholm
Årets körsven: Oskar J Andersson
Årets lärling: Lukas L Svedlund
Årets amatörtränare: Tina Liselll
Årets amatörkörsven: Ante Lisell
Årets montéprofil: Christina A Hande
Årets segerrikaste skötare: Magdalena Eriksson
Årets uppfödarbragd: Lars Andersson & Roger Karlsson (Uppfödningslöpningsvinnaren Revelation (e. Readly Express – Monrovia)
Årets ungdom: Malin Olsson-Blom
Årets specialpris: Dalatravets ambassadör Jörgen Westholm
Årets ponnytravare: Månstorps Quattro

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dannero får V75 i Påsk?

Oviss framtid för stjärna, tangerat årssnabbast på svensk mark under torsdagskvällen, striktare direktiv mot journalister och proffstränare fyller jämnt.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Simon Hagen & Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Simon Hagen & Mia Törnberg/Sulkysport

1 Danneros påskaftonstrav den 11 april som skulle varit förövning som lunchtrav till Klosterskogens stora tävlingsdag med V75-spel från Sverige, kan likt Bergsåker blev i lördags plötsligt finna sig upphöjd till ”special-V75-omgång”. Allt tyder nämligen på att det på grund av coronacvirusutbrottet totala tävlingsstoppet på norska travbanor kommer att sträcka sig över påsk.

Jag är medveten om Klosterskogens chefs uttalande

I en intervju med trav365.no har Klosterskogens chef Glenn Anda Pettersen sagt att påsktravet är avlyst, men något officiellt beslut har ännu inte fattats av Det Norske Travselskap.

– Jag är medveten om Klosterskogens chefs uttalande, men enligt DNT har han föregått beslutet. Inget är kommunicerat med oss ännu, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Burstvecka i Påsk

I påskveckan kör ATG en ”burstvecka” med V75 torsdag (Gävle), fredag (Färjestad), lördag (Klosterskogen) och söndag (Romme), med en hopsamlad jackpot som ska gå ut på påskdagen.

Klosterskogens påskaftonstrav var alltså en pusselbit i denna V75-meny, och när allt nu talar för att tävlingarna blir inställda behövs alltså en annan bana som ersättare för V75-omgången. Den enda svenska bana som ska köra tävlingar på påskaftonen är Dannero, och detta med ”lunchloppspropositioner”: åtta lopp med 10.000-40.000 kronor i förstapris. För att det ska kunna bli en ”V75-lördag” behöver Svensk Travsport alltså snabbt skriva ut kompletterande propositioner med högre prispengar, som man gjorde till Bergsåker i lördags där en ”kvälls-V65:a” blev V75-lopp med 75.000 kronor i förstapris när Momarkens Unionstravs-V75:a blev inställd.

Om det här ska hinna genomföras behöver besked om att Dannero tar över Klosterskogens V75-omgång komma under nästa vecka.

***

2 Disco Volante (e. Scarlet Knight) har imponerat i vinter och är snabbast på svensk mark 2020 med 1.10,1a/1.640 meter, vilket Stefan Melanders häst noterade vid seger i gulddivision i Halmstad den 14 mars. På Solvalla på lördag startar sjuåringen i C Th Ericssons Memorial, tillika final i gulddivisionen, med 300.000 kronor till vinnaren. Loppet körs över 2.140 meter autostart.

Disco Volante känns fruktansvärt fin i träningen och jag har feeling att distansen ska gå bra”, hälsar Stefan Melander.

Men Solvallahästen är inte ensam på tronen längre. I Gävle igår kväll tangerade Picasso (e. Viking Kronos) och Troels Andersen årsbästatiden 1.10,1a/1.640 meter efter att ha rundat konkurrenterna från andra ytter. Tvåan Minnestads el Paso noterade 1.10,5 och Hill Street kom hem på 1.10,7 som trea.

Night Brodde och Conrad Lugauer. Foto Mia Törnberg

Hästar som sprungit under 1.11 på svensk mark 2020

 • Disco Volante – 1.10,1a/1.640 meter
 • Picasso – 1.10,1a/1.640 meter
 • Minnestads El Paso – 1.10,5a/1.640 meter
 • Puccy Italia – 1.10,7a/1.640 meter
 • Maze Runner – 1.10,7a/1.640 meter
 • Hill Street – 1.10,7a/1.640 meter
 • Snowstorm Hanover – 1.10,8a/1.640 meter
 • Ajlexes Cubano – 1.10,8a/1.640 meter
 • Dragster – 1.10,8a/1.640 meter
 • Night Brodde – 1.10,9a/1.640 meter
 • Chapuy – 1.10,9a/1.640 meter
 • Elian Web – 1.10,9a/1.640 meter
 • Zack’s Zoomer – 1.10,9a/1.640 meter

Sulkysports tips med analyser, ranker och intervjuer publiceras klockan 12:00 idag.

***

3 Den 16 april hade riksdagens kulturutskott bjudit in till öppen utfrågning om spelregleringen. Bland deltagarna fanns socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg, spelmarknadsutredaren Anna-Lena Sörenson samt Gustaf Hoffstedt (BOS) och Jenny Nilzon (SPER) från spelbranschen. Nu blir det inte så. På grund av coronaviruset är utfrågningen uppskjuten på obestämd tid, meddelar kulturutskottet.

***

4 Från och med lördag den 28 mars gäller striktare direktiv för journalister att bevaka travsport. För att få tillträde krävs tills vidare ackreditering på samtliga banor och följande regler gäller:

 • Max en reporter och en fotograf per media.
 • Ansvarig redaktionschef måste ackreditera sina medarbetare till den aktuella banan.
 • Varje bana har utsett en ansvarig för att ta emot ackrediteringarna samt att informera vakten med en lista på vilka som får komma in.
 • Kanal 75 berörs inte av restriktionen, men kommer att skicka listor med vilka som arbetar respektive dag.

***

5

Mattias Djuse tränar Djokovic. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Solvalla dukar upp för dubbeltrav med start ikväll (första start 18.20) och V75-finaler och Margaretas Tidiga Unghästserie i morgon, dock båda tävlingarna inför tomma läktare. Spårtrappor och tätt i startprissummeraden är det som gäller för de flesta loppen och bland hästarna som sticker ut finns fjolårets Kriteriefinalist Djokovic, som galopperade bort sig i årsdebuten i början av mars. Nu möter fyraåringen bland annat flera spännande jämnåriga hästar i The Bald Eagle, samt italienske Avena Jet (Sverigedebut) och amerikanska Bushy Tails (också Sverigedebut). Lunchen serveras på Bergsåker med första start 12.20.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

6 Propulsion (e. Muscle Hill) nådde ingen framgång i Prix d’Amérique i januari och stjärnan har laddats mot Elitloppet, men…
– Det är jättebra med Propulsion. Han tränar på för fullt och känns fin. Men det här coronaläget ställer om väldigt mycket i huvudet på oss. Man vet inte hur det kommer bli eller om man ska satsa allt mot ett lopp när det är osäkert med det loppet. Skulle inte Elitloppet bli av är det liksom inte aktuellt att harva runt i vanliga snabblopp med ”Proppen”, säger Daniel Redén till Kanal 75.

Nioåringen har gjort 77 starter (38-15-8) och tjänat över 31 miljoner kronor. Propulsion har inte vunnit Elitloppet, men slutat tvåa vid två tillfällen.

***

7 Slutligen säger vi grattis till Jonny Stjernström. Mantorptränaren fyller nämligen 60 år idag. I oktober 1987 kvitterade Stjernström ut proffslicensen och vid månadsskiftet slutar hans proffstränarkarriär.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshästar gör comeback

Elitloppshästar i Eskilstuna och kallblodstoppar i Gävle. Dansken som lämnar hemlandet. Mångmiljonrullning i coronatider. Det och mycket mer kan ni läsa om i Sju nyheter vid sju.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg och Mathias Hedlund
Foto Mia Törnberg och Mathias Hedlund

1 Inte en start sedan segern i Svenskt Kallblodskriterium i augusti. Ikväll på Gävletravet är hemmahästen Bäcklös Uriel tillbaka på banan i ett fyraåringslopp för kallblod av mycket hög klass. Av de mest meriterade svensktränade kallbloden i kullen startar de flesta i kvällens försök till Sleipner Cup.

– Bäcklös Uriel känns bara bra, men behöver ett par lopp i kroppen. Det här blev ett fantastiskt bra lopp. Det är inga dåliga hästar i loppet och alla startande har över 1.000 startpoäng, säger Bäcklös Uriels tränare Nicklas Blom.

***

Elitkampen-vinnaren Tangen Haap. Foto Mia Törnberg

2 …och Gävletravet bjuder på fler godbitar ikväll. En av fjolårets bästa treåringar i Sverige, Global Adventure jagar första årssegern med ett lopp i kroppen. Minnestads El Paso är tillbaka på svensk mark efter en vinter i Frankrike och startar i snabbloppet, medan fjolårets Elitkampvinnare Tangen Haap försöker följa upp vinsten i årsdebuten med ny triumf i ett kallblodslopp av god klass. Gävle (första start 18.20) och Boden (första start 18.30) är banorna som tävlar idag. Här är startlistorna till torsdagens tävlingar i Sverige!

***

3 Tioåringen Thunder Peak (e. Quatre Juillet) har större delen av karriären tränats av Steen Juul och vunnit 20 av 99 starter, däribland ett silverdivisionsförsök på Bjerke i november förra året. Nu byter hästen tränare – och hemland. Jägersros Thomas Uhrberg tar över hästen enligt danska websidan travservice.dk.

Anledningen är tävlingsstoppet i Danmark på grund av coronaviruset enligt ägaren Peter Stenaa och sker i samråd med tränare Juul, som ska få tillbaka hästen så fort danska banor öppnar igen. Thunder Peak står med 1,4 miljoner danska kronor på kontot och har vunnit årets båda starter.

***

4 En digital auktionskatalog med hästarna som valts ut till den selekterade Elitauktionen för att möjliggöra privata affärer. Det blir resultatet sedan ASVT Trottex igår meddelat att årets Elitauktion, som skulle ha hållts den 29 maj, flyttas fram med anledning av coronakrisen. När auktionen kan hållas finns inget besked om, men enligt ASVT sker det tidigare efter sommaren.

***

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet, v75
Dreammoko. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5 Gulddivisionsfinal på lördag med vinterns häst Disco Volante – ett ”vanligt” snabblopp i Eskilstuna på tisdag med två tidigare Elitloppshästar i fältet. Det börjar röra på sig i trav-Sverige och i Eskilstuna gör både Björn Goop-tränade Dreammoko (fyra i finalen 2018 när Ringostarr Treb vann) och Daniel Redéns Sorbet (oplacerad i försöket 2019) årsdebut. Startlistan hittar Du i Sulkysports spelkalender.

***

6 …på tal om elithästar. Efter segern i gulddivisionsfinalen på Solvalla på annandagen har Admir Zukanovic-tränade Stepping Spaceboy två missar i rad i början av året. Igår testade Åbytränaren hästen i ett banjobb, enligt Åbytravets twitter @abytravet, och klockan visade 1.15/1.600 meter. ”Jag var nöjd med hästen och nu för vi börja snegla i propphäftet igen”, sade Admir till Åbytravet efteråt. Sjuårige Stepping Spaceboy har tjänat 2,5 miljoner kronor så här långt.

***

7 31,8 miljoner kronor i V86-omsättning för två veckor sedan med draghjälp av jackpot, 28,1 miljoner en ”vanlig” omgång förra veckan och 33,3 miljoner kronor igår! Det råder inget tvivel om att i tider av inställd humanidrott drar travet extra mycket spel, bland annat från utlandet. Motsvarande dag ifjol [27 mars) stannade omsättningen vid 22,7 miljoner kronor.

Onsdagens högst doterade lopp, Active Bowlers lopp, på Solvalla med 100.000 kronor till vinnaren hade blott lockat fem hästar. Jim Oscarssons sto Aperfecttric (e. Aperfectyankee) behöver inte be om ursäkt för årets andra seger värd sexsiffrigt belopp. Från rygg på ledande Global Bookmaker satte Jim in stöten 400 meter från mål och Aperfecttric försvann ifrån till lätt seger på 1.15,1a/2.140 meter via 1.14,5 sista 700. Tvåan i Svensk Uppfödningslöpning, Armani Degato, galopperade efter ett knappt varv.