Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Stort och ärofyllt”

Sveriges bästa hästar hittills i år, storhästägare satsar hos mindre tränare och blågult på Rivieran.
Det är ett par av rubrikerna i Sulkysports ”Sju nyheter vid sju” på Valentindagen.
Av
Pär Gustafsson

1

Tolv svensktränade hästar har tjänat 300.000 kronor eller hittills i år. Toppar listan gör Dear Friend som vunnit Prix Helen Johansson (€80.000) och Prix de la Nievre (€67.000) på Vincennes med sin tränare Johan Untersteiner.

Dear Friend efter segern i Prix Helen Johansson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Svensktränade hästar som är vinstrikast 2020

Häst – Tränare – Intjänat (kronor)

 1. Dear Friend – Johan Untersteiner – 692.710
 2. Harran Boko – Conrad Lugauer – 448.303
 3. Remarkable Feet – Jörgen Westholm – 406.500
 4. Musett af Djupmyra – Daniel Wäjersten – 360.000
 5. Short In Cash – Björn Goop – 345.046
 6. Atik D.L. – Magnus Dahlén – 335.000
 7. Sunday Sonata – Johan Lejon – 330.000
  Il Duce Boko – Conrad Lugauer – 330.000
 8. Disco Volante – Stefan Melander – 300.500
 9. Elian Web – Katja Melkko – 300.000
  Florist – Jim Oscarsson – 300.000
  Mellby Hoffa – Timo Nurmos – 300.000

***

2

Ängsborken och Jimmy Jonsson. Foto Mathias Hedlund

Femårige kallblodstalangen Ängsborken är redo för nya uppgifter mot äldre hästar. I karriärens blott 21:a start, varav elva slutat med seger, står bland andra dubbelmiljonären och formstarke Art Kjarvald för motståndet. Håller Alf Jonssons topphäst undan de 20 meters försprång han har? Svaret kommer på Romme ikväll, där det vankas V64-tävlingar. Solvalla bjuder på lunchtävlingarna.

Här är startlistorna till Solvalla (första start 12.20) och Romme (18.30).

***

3Stoppa tränarna från barfotakörning
Det är rubriken i Sulkysports krönikör Anne Haglund senaste alster. Ni som är trogna Sulkysport-läsare känner till att Anne är veterinär och krönikan hittar ni här.

***

4 Margaretas Innovationsdag är ett årligt återkommande evenemang på Handelshögskolan i Stockholm och temat den 2 april är ”entreprenörskap och innovation”.
Här kan ni anmäla till Margaretas Innovationsdag.

***

5 Det körs inga tävlingar i Paris idag, men på franska Rivieran jagar Robert Berghs Angle Of Attack (e. Scarlet Knight) andra raka fullträffen. Åbytränaren styrde själv till seger i Prix Eckmul Vro (€39.000) i slutet av januari och idag körs hästen av Dominik Locqueneux.

Angle of Attack startar över grunddistansen 2.925 meter i Prix Jean Boillereau (€53.000) i Cagnes-sur-Mer och förstapriset uppgår till 23.850 euro. Loppet körs klockan 13.50.

***

6 Norske tränaren Ole Johan Östre funderar på att starta en filial på Färjestad. Anledningen är att det körs färre lopp i Norge och är längre prispengar.
– Jag måste se över andra möjligheter att tjäna pengar. Jag har varit i kontakt med Färjestad och det finns lediga boxar. Vi har inte skrivit något kontrakt, men planen är att starta upp en filial. Jag vill dock skaffa mig svensk licens först, säger Ole Johan Östre till Trav og Galopp-Nytt.

30-åringen är proffs på Momarken och har för tillfället 32 hästar på träningslistan. Knappt hälften av dessa är kallblod.

***

7

Sunettan Palema byter Axevallatränare, från Pär Hedblom till Hans Crebas. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hans Crebas blev Axevallatränare förra sommaren och han håller till på Stall Palemas träningsanläggning i Edsvära. Nu har den V75-aktuelle formtränaren fått in två fyraåringar från familjen Bender.
Det känns väldigt stort och ärofyllt att få förtroendet av Stall Palema”, säger Hans Crebas.

Det handlar om Sunettan Palema (e. Muscle Massive), 1.14,4am/202.400 kr, och Boke Palema (e. Love You), 1.16,8m*/58.200 kr. Den förstnämnda inledde tävlingskarriären med tre raka segrar, däribland två fullträffar i E3 Bonus-lopp. Boke Palema har segrat i två av fem starter.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

44 år sedan jätteskrällen

Stjärna närmar sig årsdebut, Bollnäs testar nytt grepp och ett toppsto har dött.
Det är ett par av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Björn Goop körde Ecurie D. till seger i Big Noon-Pokalen. Foto Simon Hagen
Björn Goop körde Ecurie D. till seger i Big Noon-Pokalen. Foto Simon Hagen

1 Bollnästravet kör en överraskande tävlingsdag i eftermiddag: Breddtrav – alltså en vardagseftermiddag – som komplementbana till lunch-V65-banan Umåker.
Köra breddlopp en vardageftermiddag, är det klokt, travbanechef Stefan Samuelsson? De loppen riktar sig väl till hästar vars tränare och kuskar normalt ska ha en arbetsplats att vara på vid den tidpunkten?

Bollnästravet. Foto Thomas Hedlund/Sulkysport

Jag förstår den synpunkten, och det här är ett test från vår sida. Jag har inte fått några motreaktioner från våra aktiva, men däremot har en del varit förvånade och tycker det är en ovanlig tid att köra på”, säger Stefan Samuelsson, som också kunde konstatera att det blev bra anmält.

Vi valde till och med att utöka med ett lopp jämfört med vad vi tänkt”.

Bollnäs har fem breddloppsdagar i år och har valt att lägga två av dem på det här sättet, på fredageftermiddagar. Dagens tävlingar och en i oktober.

***

2 Den här dagen för 44 år sedan segrade Dennis J:r och Ingemar Rehnfors på V65 i Skellefteå. Hästen delade ut hissnande 815,04 gånger pengarna – ett svårslaget vinnarodds i rikstoton!

***

3

Sulkysport kunde berätta igår i ”Sju nyheter vid sju” att det hölls ett kvallopp för ponnytravare utan banveterinär på Kalmartravet den 17 februari.

Det är emot Jordbruksverkets föreskrift som ensamt reglerar vid vilka tävlingar det ska finnas veterinär närvarande,” säger ST:s veterinär Antti Rautalinko.

***

4 Tre svenska banor pockar på uppmärksamhet under fredagen och redan 12.10 drar Bollnäs igång med breddtrav om saxas med Umåkers fredagslunch (första start 12.45).
Per Lennartsson har två dubbelmiljonärer i stallet. Nappa Scar vann i Eskilstuna i måndags och ikväll på Rommes V64-tävlingar (första start 18.20) är stallkamraten Order To Fly ute efter årets första seger i snabbloppet.

Startlistorna till fredagens tre tävlingsdagar finns här.

***

5 21-åriga kallblodet Lundås Emelie (e. Rigel Jo-Stjärnpella) har dött. Hon gjorde totalt 125 starter (47-10-12) och tjänade 3.213.319 kronor. Rekordnoteringen 1.22,0ak sprang hästen som oplacerad i Elitkampen 2008, Vinning Kos vann på 1.20,7. Lundås Emelie vann totalt fyra rikstotolopp och hennes främsta merit är seger i Svenskt Mästerskap för ston 2008. Samma säsong slutade hon tvåa bakom Järvsöfaks i Svenskt Mästerskap. Hästen tränades av Bergsåkeramatören Håkan Åslund.

Lundås Emelie har lämnat åtta avkommor och tre dessa har startat. Lundås Emil (e. Moe Odin), Nygårds Josefin (e. Järvsöfaks) och Se På Mig (e. Järvsöviking) har alla tjänat mellan 200.000-300.000 kronor.

Hästen har inte missat ett enda pass under uppehållet

6 Svenskägde Ecurie D. (e. Infinitif) närmar sig årsdebut. Fyraåringen är danskfödd och tränas av Frode Hamre i Norge. Tidigare i veckan var hästen in till Jarlsberg travbana och gick ett snabbjobb.
– Ecurie D. sprang tillsammans med MS Triple J och de travade 1.17 över 2.000 meter. Hästarna såg väldigt fina ut och jag tänker mig att Ecurie D. startar om drygt en månad. Tack vare den milda vintern har han tränats med sommarskor och hästen har inte missat ett enda pass under uppehållet. Det blir en väldigt spännande säsong för hans del, säger Hamre till Trav og Galopp-Nytt.

Ecurie D. är obesegrad efter sju starter och han avslutade debutsäsongen med att vinna Big Noon-Pokalen på Solvalla och Europeiskt Treåringschampionat på Vermo. Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) och Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB) köpte hästen förra sommaren.

***

7 Timo Nurmos-tränade Sir Ratzeputz (e. Love You) gör comeback kommande vecka i Solvalla Hästägarförenings Vårvintervandringspris efter nästan ett års tävlingsuppehåll. Den numera tioårige valacken sprang godkänt kvallopp på Solvalla i onsdags. Med Rikard N Skoglund i sulkyn öppnade hästen 1.17,9 första 1.000 meterna i sin ensamhet och andra varvet gick betydligt snabbare. Sir Ratzeputz avverkade sista 700 meterna efter 1.12,3 utan att pressas och han landade på 1.15,0/2.140 meter.

Hästen har startat 54 gånger (14-8-7) och tjänat över 3,1 miljoner kronor. Hästen sprang 1.10,0a/1.609 meter vid seger i silverdivisionen i Östersund 2016 och hans penningmässigt främsta merit är andraplatsen bakom Poochai i Kungapokalen 2014. 2018 toppade han Steinlagers Äreslöp på Momarken.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Kvallopp utan banveterinär

Djurskyddet inte så viktigt för Svensk Travsport. Skillnad på vagnar och vagnar. Krock uteblir. Sadelhäst snabbast i Europa. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 Från 1 mars ska travprogrammen innehålla sulkyinformation, men det är ingen nyhet. Redan 1977 markerades det med en stjärna (*) när en häst startade med en så kallad modesulky.

Sunol – den sista världsrekordhållaren höghjulad vagn.

Den verkliga revolutionen skedde 1892 när en lätt vagn med låga hjul och luftfyllda däck ersatte den höghjulade sulkyn. Sunols världsrekord på 1.19,7 (20 oktober 1891) förvandlades till 1.17,1 för Nancy Hanks den 28 september 1892 över den engelska milen.

Idag heter världens snabbaste travare Homecide Hunter och han ståtar med rekordet 1.07,6.

Info i banprogram 1977.

***
2 Sju hästar har travat 1.10,0 eller snabbare i världen i år, varav sex gjort det på amerikansk mark och en i Frankrike. I tisdags noterade Tight Lines (e. Yankee Glide) 1.09,2 på tusenmetersbanan Dover Downs och tidigare i år har JL Cruze (e. Crazed) travat samma tid på milebanan Meadowlands. Övriga tider står Home’n Dry (1.09,8), Pappy Go Go (1.09,8), Lindy the Great (1.10,0) och Winning Lyric (1.10,0) för.

Europas snabbaste travare heter Bilibili (e. Niky) och han noterade sitt rekord 1.10,0/2.175 meter under sadel i Prix de l’Ile-de-France (€170.000) den 2 februari på Vincennes.

***

3 Peter Untersteiners Adde S.H. vann försök och slutade sexa i finalen av Sprintermästaren förra året. Ikväll på Åby (första start 18.20) jagar han andra årssegern i ett sprinterlopp. Här är startlistorna till Åbys tävlingar ikväll!

***

4 Ifjol ”krockade” Svampen med finalen i Breeders Course – sex dagar mellan loppen – och i år har förutsättningarna ändrats. Storloppsprogrammet för tvååringarna ser ut enligt följande: final Breeders Course 30 september, Svampen 24 oktober, Svensk Uppfödningslöpning, försök 4 november och final 21 november.

***

5 Endast fem tävlingsdagar återstår av vintermeetinget 2019-2020 på Vincennes (20, 21, 23, 26 och 29 februari) och idag tävlas det på den franska huvudstadsovalen med första start klockan 13.50. Björn Goop är i farten och inleder dagen med tre hästar i Prix du Chantal (€50.000) och kör själv Bryssel. Han startar också J.S. Apollo och Tellmeastory.

Dessutom bjuds det på revanschmöte för kallbloden utan svenskt deltagande. I söndags vann H.V. Tuuri, men idag blir det kuskbyte och han körs av Eric Raffin. Samtliga startlistor till Vincennes tävlingar hittar ni här!

***

6 Banveterinärer är ett krav för att kvalificeringslopp ska få genomföras i Sverige, men det gäller tydligen inte ponnysporten – se Hewy nedan! Svenska Ponnytravförbundet (SPTF) ingår som en BAS-organisation i ST, men tydligen är inte djurskyddet – eller hästvälfärden – så viktigt för Svensk Travsport när det gäller de minsta hästarna…

***

7 Alf ”Krocken” Kårvall, född i Huli, avled i tisdags i en ålder av 87 år. Lärling hos Per Larsson, Kalle Svensson på Bergsåker, privattränare hos Stig Engberg på Hagmyren och senare proffs på Axevalla innan han fick avsluta sin karriär redan 1972 på grund av ledvärk i sina händer.

Alf Kårvall vann runt 300 lopp och körde hästar som Git Boy, Girl Bulwark, Loka, Zabrina, Noon Bulwark och Pavor. Bakom nämnda Zabrina tog för övrigt Stig H Johansson sin första seger – Alf vann sitt första lopp 1958 med Grock Bulwark.

I en intervju i Sundsvalls tidning i samband med sin 80-årsdag deklararerade Alf sitt stora intresse:

”Trav har varit hela min existens, ja, allting!”

 

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Protester stoppar banbygge?

Byggstopp för Flyinge-ridbana efter protester? Extrachans att vara med i Derbyt och Uppfödningslöpningen. Kampanj för att nå 2.000 åskådare. Det är tre av de sju punkterna i dagens nyhetssvep.
Av
Lars G Dahlgren

1Riks- och utbildningsanläggningen Flyinge Kungsgård i Skåne, som drivs med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse och därigenom i praktiken av travsportens ”extraskatt” på 55 miljoner kronor årligen till HNS, är på väg att bli inblandat i ett bråk som tagit kommunpolitiska dimensioner. Det handar om en stor byggnation av en ridbana där Flyinge sålt mark till en entreprenör.

För anläggandet av denna ridbana ska enorma mängder schaktmassor – tillståndet omfattar 200.000 ton – köras dit med lastbil och byggas upp till en hög vall. Det har nu fått både byinvånarna och kommunpolitiker i Lund att gå i taket. Nu höjs röster om att försöka stoppa det pågående bygget, åtminstone tillfälligt för att klara ut saker och ting. Sydsvenska Dagbladet har i flera artiklar, liksom bland annat även sajten Hippson.se, berättat om detta. I en artikel erkänner ordföranden i byggnadsnämnden, Klas Svanberg (m) att Lunds kommun kanske varit lite för snabb och vidlyftig i tillståndsgivningen gällande anläggandet av ridbanan.

***

2Svensk Travsport glömde först att ta med Uppfödningslöpningen och Derbyt när man i mitten av januari påminde om att sista anmälningsdagen till dessa storlopp var månadsskiftet januari-februari via travsport.se. I inbjudan till storloppen står det tydligt att 31 januari  är sista anmälningsdag. Nu har Jägersro gått ut med vad som kan kallas en möjlighet till efteranmälan, så att 29 februari i praktiken som gäller för årets Uppfödningslöpning och Derbyt 2022, om man missade att anmäla sin häst född 2018 till dessa storlopp för senast en månad sedan. ”För att få första insatsen dragen på februariavräkningen via ST måste man anmäla till loppet i januari, annars kommer det inte med på avräkningen. Men eftersom betaldatum för första insatsen är sista februari har det alltid gått att, direkt via Jägersros bankgiro, också anmäla till storloppen under februari”, förklarar Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

***

3 Solvalla (start 18.15) och Bergsåker (start 18.27) delar på kvällens expresstrav med V86. Bland annat plockar Reijo Liljendahl ut sitt amerikanska nyförvärv, fyraåriga stoet Matter of Fact (e. Explosive Matter – Chips N’Caviar) 1.10,9ak/693.302 kr, som gör Europaderbut mot äldre hästar i ett stolopp på Solvalla. Matter of Fact tävlade i regi Marcus Melander som unghäst, innan hon kom till Sverige i september. Lunchtravet körs i Kalmar (start 12.20). Här är startlistorna till onsdagens tre tävlingsdagar på svensk mark.

***

4Axevalla kampanjar via Facebook för att nå över 2.000 i publiksiffra på V75-dagen på lördag. Förra året räknades 1.875 travsjälar in på västgötaovalen denna V75-omgång.
Till Mantorp i lördags kom 1.749 personer. Det kan vara värt att påminna om vad publik- och omsättningssifforrna dessa februariveckor var 2015, några månader innan ATG tvingade fram en omgörning av tävlingsschemat på lördagar för att passa in i ett nytt tv-sändningsschema.

 • Kalmar lördag 14 februari 2015: publiksiffra 3.187 (ska alltså jämföras med Mantorps 1.749 i lördags).
 • Gävle lördag 21 februari: 3.018 (ska jämföras med vad det blir på Axevalla på lördag).
 • V75-omsättningar: Kalmar 14/2 2015: 92.618.175 kronor (det var jackpot den lördagen). Mantorp 15/2 2020: 81.198.645 kr (utan jackpot).
 • Gävle 21/2 2015: 88.981.521 kr (jackpot). Axevalla 22/2 2020: ?

Jackpotar ansågs 2015 schablonmässigt av ATG ”vara värt” elva miljoner kronor i ökad omsätttning. Ååtminstone var det den siffran som användes när V75-omgörningen schemamässigt analyserades av ATG självt i augusti 2016.

***

5 Menhammars redan tionde födda föl för året såg dagens ljus igår: Ett hingstföl efter Villiam och Unaffected Laugh (e. Maharajah – Giggling). Det är Unaffected Laughs, vilken är syster med miljonärerna Parodie (e. Viking Kronos) och Omelette (e. Varenne) och stammar tillbaka på Ourasi-dottern Ourasine, första föl.

***

6Hästägaren Roy Bendz, Sikroma Horse AB, har flyttat fyra hästar från Magnus Dahlén till Fredrik Persson. Det handlar om The Real Star (valack sex år e. Quite Easy U.S. – Jullan Star) 1.12,9am/664.800 kr, Anna S.H. (sto fem år e. Muscle Massive – Jullan Star) 1.12,0ak/330.600 kr, Pagano (valack sex år e. Nu Pagadi – All American Star) 1.14,4am*/318.000 kr och Arvid S.H. (e. valack fem år e. Scarlet Knight – Stargirl) 1.15,1am/158.800 kr. Alla fyra stammar tillbaka på familjen Bendz lyckade avelssto Classic Almahurst (e. Arndon – Cassatt Almahurst) som gett upphov till bland annat miljonärerna Stargirl (e. Juliano Star – All American Girl), All American Chill (e. Giant Chill – Classic Almahurst), Dacke Håleryd (e. Goetmals Wood – All American Chill) och All American Boy (e. Buvetier d’Aunou – Classic Almahurst).

***

7 Vagninfo, vilken införs den 1 mars, i all ära, det finns andra saker som Svensk Travsport kan fixa till när man ändå håller på och jobbar med informationen till spelarna. Efter licensomgörningarna vid årsskiftet finns det inte längre i banprogrammen med om hästen är i träning hos en proffslicensinnehavare, eller om tränaren i huvudsak bedriver travsporten på ledig tid med att träna egenägda hästar.