Fokustema
Halmstad
Läs senare

Stosprinter-försök

Ikväll körs försöken till Stosprintern som avgörs den 7 juli. Här får ni en löpande uppdatering av loppen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Vamp Kronos vid segern i EM för treåringar. Foto Mia Törnberg
Vamp Kronos vid segern i EM för treåringar. Foto Mia Törnberg

Försök 1

I det första försöket infriade Jerry Riordan-tränade Vamp Kronos (e. Ready Cash) favoritskapet efter en stökig provstart.

Calamara’s Girl (e.Raja Mirchi) tog hand om ledningen i det första skedet, men fick inte vila länge där innan Björn Goop körde fram med Vamp Kronos via tredjespår och övertog.

Därifrån var vinsten aldrig i fara och segertiden skrevs till 1.11,2a/1.609 meter.

– Det här är en väldigt kapabel häst med mycket humör. Hon är rädd för grus i huvudet och jag lät henne få lite stänk på sig i värmningen för att hon skulle få protestera lite då. Idag kände jag aldrig någon oro och det kändes stabilt under hela loppet. Hon hade en hel del krafter kvar i mål, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Med till final från det första försöket kom även Svante Båths Calamara’s Girl och Daniel Redén-tränade Bellatrix Zet (e. Hard Livin) som avslutade starkt till tredjeplatsen.

Försök 2

Det andra försöket såg Mrs Lindy (e. Cantab Hall) som tidig ledare, men taktpinnen gavs över till Rose Mary (e. S.J.’s Caviar) då André Eklundh ställde frågan och Peter Untersteiner fick positionen som första häst i andraspår med sin Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar).

Christoffer Eriksson skuggade Untersteiners häst med Vanquish Kronos (e. Raja Mirchi) och efter att varvet travats på 1.13,4 blev det betydligt bättre fart på tillställningen den sista biten och det blev stenhårt i mål. Vanquish Kronos hade bäst fart över upploppet och nosade ut Rose Mary före Global Upper Style.

Alla tre landade på samma segertid – 1.12,2a/1609 meter.

Vanquish Kronos var inte samarbetsvillig efter loppet och bjöd inte på någon segerdefilering då hon helt sonika vägrade gå upp på banan igen.

Försök 3

I det tredje försöket överrumplade Jim Oscarsson Örjan Kihlström och Kashmary Night (e. Scarlet Knight) med Violet Bi (e. Equinox Bi) och satt i ledningen redan runt första sväng.

Violet Bi vann det avslutande försöket till Stosprintern. Foto Lars B Persson

En position ekipaget höll hela vägen in i mål före Helena Burmans Staro Litchi (e. Il Villaggio) och Reijo Liljendahls Kashmary Night.

– Jag mår jättebra nu. Violet Bi har haft problem med magen under våren, men har tränat bra senaste månaden. Jag hade inte planerat att köra i ledningen idag, men hon kändes fin där. Jag hoppas inte att formen var på topp idag redan, sade tränaren och kusken Jim Oscarsson efter loppet.

Segertiden landade på 1.12,1a/1.609 meter.

Fokustema
V75
Läs senare

Westholm ersätter Lövgren

Joakim Lövgren har kvalat in två hästar lördagens final i bronsdivisionen. Jägersrotränaren hade planerat att köra Sevilla, men tvingas lämna ifrån sig tömmarna.
Av
Pär Gustafsson
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Anledningen är att Joakim Lövgren är delägare i Staro Leonardo och reglementet säger att körsvenner inte får köra mot egenägda hästar. Lövgren är inte ägare eller delägare i Sevilla som får Jörgen Westholm i sulkyn på lördag.

Staro Leonardo körs som planerat av lärlingen Bernardo Grasso.

5–11 aug: Åby Stora Pris och kallblodsklassiker

Fokustema
Läs senare

Dags att söka Stig H-stipendium

När Stig H Johansson fyllde 50 år, 1995, instiftades Stig H-stipendiet som hittills 52 lovande lärlingar premierats med.
Nu är det dags att söka årets stipendium.
Av
Ola Lernå
Det är dags att söka årets Stig H-stipendium!
Det är dags att söka årets Stig H-stipendium!

Ansökningstiden går ut 24 augusti och Stig H-stipendiet delas ut på Kriterielördagen 28 september. För att söka stipendiet måste man vara anställd hos en A-tränare och var högst 30 år gammal.
Stipendiet består av ett utbildningspaket, bland annat innehållande:

  • Två dagars specialprogram hos Stig H Johansson.
  • Fystest och fysträning
  • Tre dagars coachning med mental tränare
  • En dags medieträning
  • En dags marknadsföring och kundvård, Wången.
  • En dags ekonomi och företagande med LRF-konsult.
  • En utbildningsdag på Lantbruksuniversitet Ultuna med det senaste i hästforskningen

Ansökninghandlingar för Stig H-stipendiet hittar ni via denna länk.

Fokustema
Debutkull
Läs senare

Truculent-avkommor kvalade

Igår kvalade den första Readly Express-avkomman, men ytterligare en ny hingst, Truculent, har sin första kull född 2017.
Av
Ola Lernå
Truculent har tolv avkommor i första kullen född 2017 och den senaste veckan har två av dem kvalet. På bilden ses Cometrue Lee. Foto Fredrik Servin
Truculent har tolv avkommor i första kullen född 2017 och den senaste veckan har två av dem kvalet. På bilden ses Cometrue Lee. Foto Fredrik Servin

Den består av totalt tolv avkommor och två tvååringar har kvalat den senaste veckan.
Cometrue Lee (undan Com Åstad e. Power To Charm) noterades för 1.20,5/2.140 meter på Jägersro i lördags och igår var det dags för King Lee (undan Simbs Tracy e. Pearsall Hanover) som travade 1.22,3/2.140 meter.
Båda hästarna tränas av Jägersros Lars I Nilsson som också var den som tränade Truculent under karriären och tog Revenue-sonen hela vägen till Elitloppet.