Fokustema
Läs senare

Stosprintern 2017 – uttagningar

Under måndagskvällen körs uttagningslopp till StoSprintern i Halmstad och Sulkysport rapporterar för varje lopp som körs.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Dött lopp mellan Bugatti Brick och Gilda Newport. Gilda Newport tog meter för meter på ledaren sista 100 meterna och på mållinjen kunde kameran inte skilja dem åt. Foto Lars B Persson
Dött lopp mellan Bugatti Brick och Gilda Newport. Gilda Newport tog meter för meter på ledaren sista 100 meterna och på mållinjen kunde kameran inte skilja dem åt. Foto Lars B Persson

Uttagningslopp 1

Efter en småstrulig start, där innerspårets Gisele de Veluwe krånglade bakom bilen varpå Red River Broline blev störd, kom fältet iväg med en mycket snabbstartande Una Blessed och Wim Paal.

Quebec C.D. galopperade kort efter start och favoriten Caddie Lisieux hamnade fint till i andra par utvändigt. Framför sig fick Kenneth Haugstad Unchaperoned Dance.

Första halvvarvet avverkades efter 1.12,6 och varvet nådde man på 1.12,0, fortfarande med Una Blessed i tät. 450 meter från mål galopperade dödenstravande Unchaperoned Dance, vilket gjorde att ledarryggens Come And Dream slank ut ett spår, samtidigt som Caddie Lisieux tog sats i tredjespår. Vid upploppets början såg det ut som att favoriten Caddie Lisiuex skulle fånga in ledaren, men Una Blessed försvarade sig snyggt och vann på 1.11,7a/1.609 meter.

Caddie Lisieux slutade tvåa, Xperia Knick (tredje inner) trea.

Kommentar från vinnaren: ”Hon var underbar idag. Hon låg inte på något och jag tror att det finns en halv sekund att slipa på. Det är upp till mig att plocka fram det”, sade Wim Paal, som både tränar och kör Varenne-dottern.

Uttagningslopp 2

Även i detta lopp gjorde hästen från innerspår (Beatriz) bort sig innan start.

Till ledningen drog i första läget Absolut Gehör, men efter 250 meter hade Jorma Kontio tryckt sig till spets med Timo Nurmos-tränade Bugatti Brick. 1.09,7 blev priset för den öppningen, men sedan fick Kontio verkligen dra ned på farten.

Med storfavoriten Gilda Newport (tränad och körd av Dion Tesselaar) i dödens tilläts fältet runda på 1.13,4 och 450 meter från mål skruvades farten upp rejält igen. Gilda Newport försökte gå i närkamp med ledaren, men genom slutsvängen kom den tyskfödda Donato Hanover-dottern inte särskilt nära och Bugatti Brick hade några meters försprång vid upploppets början.

Att det gick fort sista halvvarvet märktes inte minst genom att övriga hästar fick svårt att plocka längder på tätduon. Från andra ytter höll i alla fall B.W.T.Burnin Alive farten bra till bronspengen, men vem som vann var svårt att urskilja. Gilda Newport tog meter för meter på ledaren sista 100 meterna och på målsnöret kunde kameran inte skilja hästarna åt. Dött lopp mellan Bugatti Brick (e. Andover Hall) och Gilda Newport på tiden 1.12,3a/1.609 meter.
Kommentar från vinnaren: ”Jag trodde vi var tvåa. Hästen gjorde det jättebra. Det var 1.09,5 första 500 meterna och det gick lika fort sista halvvarvet. Efter en månads paus kommer hon säkert att vara ännu bättre i finalen”, sade Jorma Kontio, som hade åkt av banan i tron om att han inte vann loppet.

Uttagningslopp 3

Greece Boko (innerspår) var snabbast iväg och Robert Bergh kunde konstatera att både High Beam Hanover och Luck Is Back jagade plats i andraspår kort efter start, vilket gjorde att första halvvarvet passerades efter raska 1.08,7.

I ledarryggen placerade Christoffer Eriksson Stephanie Lepetits Unison Kronos och det var hon som skulle komma att få det perfekta loppet. Varvet kom man till på 1.11,1 och när Luck Is Back tröttnade i sista sväng kom snart luckan för Unison Kronos (e. Donato Hanover), som mycket enkelt klev förbi till vinst på 1.11,7a/1.609 meter.

Från tredje ytter spurtade Utrecht Rapid bra till andraplatsen medan Global Tendency höll farten snyggt från fjärde inner. Ledande Greece Boko, som var favoritspelad, höll till 100 kvar, då hon stumnade.

Kommentar från vinnaren: ”En riktigt bra häst. Hon mötte kanske lite enklare hästar jämfört med senaste starten på Solvalla, men hon är en av dem som ska räknas som en av favoriterna i finalen”, sade Christoffer Eriksson.

Uttagningslopp 4

Favoriten Ginny Weasley öppnade rejält, men var ändå utan chans att ta emot Unica Gio från spåret utanför. Den sistnämnda var även hon utan chans att ta sig förbi Udessa Degli Dei, som för Christoffer Eriksson öppnade snabbast av alla. Jörgen Westholm valde att plocka ned Unica Gio i ledarryggen efter 350 meter och kort senare tog Örjan Kihlström sats med Stefan Melanders Lavidaloca de Vie (e. Crazed).

Varvet från mål satt Lavidaloca de Vie utvändigt ledaren och bakom henne fanns Joakim Lövgrens Croquet Rose. 1.09,5 och 1.11,3 var noteringarna för 500 respektive 1.000 meter och även om hästarna i andraspår försökte i tredjespår 500 kvar gick det inte att ta något och både Croquet Rose och Ginny Waesly (tredje ytter) kunde glida genom slutsvängen i andraspår.

Lavidaloca de Vie slog klorna i Udessa Degli Dei vid upploppets början och höll sedan undan för Croquet Rose sista biten. Udessa Degli Dei knep silvret före Joakim Lövgrens häst.

Segertiden blev 1.11,5a/1.609 meter.

Unica Gio fastnade med krafter kvar efter sen lucka.

Kommentar från vinnaren: ”Hon gjorde det verkligen bra. Hästen är bättre när hon är med där framme och idag gick hon en bra tid från dödens. I finalen får hon bättre spår och hon ska nog duga en bit”, sade Marcus Schön i Stefan Melanders stall.

 

Startlista Stosprintern 2017

Häst – Tränare

 1. Bugatti Brick (Andover Hall-Likeable Les) – Timo Nurmos
 2. Unison Kronos (Donato Hanover-Zagabria Dei) – Stephanie Lepetit
 3. Gilda Newport (Donato Hanover-Color Schemes) – Dion Tesselaar
 4. Una Blessed (Varenne-Gagliarda Dra) – Wim Paal
 5. Lavidaloca de Vie (Crazed-Bliss) – Stefan Melander
 6. Caddie Lisieux (Ready Cash-Caddie Dream) – Roger Walmann
 7. Xperia Knick (Ready Cash-Icetea Knick) – Johan Untersteiner
 8. B.W.T. Burnin Alive (Brad de Veluwe-B.W.T.Hellsbells) – Tuomas Korvenoja
 9. Udessa Degli Dei (Varenne-Onda Degli Dei) – Martin Hansen
 10. Utrecht Rapid (Varenne-Eggental) – Ann-Carin Bronsman
Fokustema
La Capelle
Läs senare

A Sweet Dance möter Bold Eagle

Svenskfödda femåringen A Sweet Dance möter tufft motstånd i Prix de la Communauté (€75.000) i La Capelle på söndag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bold Eagle är i sluttampen av sin tävlingskarriär. Foto: Mia Törnberg
Bold Eagle är i sluttampen av sin tävlingskarriär. Foto: Mia Törnberg

Sébastien Guaratos Ready Cash-son Bold Eagle har tjänat 4.980.467 euro och är på jakt efter Timoko som Frankrikes vinstrikaste häst genom tiderna. Den sistnämnde hade sprungit in 5.006.731 euro när han lade tävlingsskorna på hyllan 2017.

Bold Eagle vann sprinterloppet Prix de la Communauté 2018 och titelförsvarare är danskfödde Valokaja Hindö. Totalt har vi sett två blågula vinnare i form av Your Highness (2016) och Commander Crowe (2013). I årets upplaga försvaras Sveriges färger av Nancy America och A Sweet Dance, men duon har på grund av lägre startprissummor bakspår och hästarna möter betydligt mer rutinerade konkurrenter. Helena Burmans häst manageras av Anders Lindqvist på fransk mark och stoet har tagit en vinst i grodätarlandet under våren. Nancy America tränas av Philippe Billard.

Prix de la Communauté
1.609 meter auto
Förstapris: 33.750 euro
Häst – Körsven

 1. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
 2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 3. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
 4. Frisbee D’Am – Adrien Lamy
 5. Anzi Des Liards – Romain Derieux
 6. Bold Eagle – Tony Le Beller
 7. Valokaja Hindö – Christophe Martens
 8. Eridan – Matthieu Verva
 9. Elvis du Vallon – Charles Cuiller
 10. Estola – Francois Lecanu
 11. Nancy America – Sylvain Dieudonne
 12. Violetto Jet – Franck Nivard
 13. A Sweet Dance – Alexis Prat
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ohotad med sparade växlar

Åke Lindbloms Karat Band bärgade årets andra seger under onsdagskvällen när han spetsade hem Lindesbergs Fyraåringspris på 1.12,7a/21.40 meter.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Karat Band och Åke Lindblom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Karat Band och Åke Lindblom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Love You-hingsten Karat Band har höga toppar och är inte långt efter de bästa i kullen när han presterar på topp. I våras slutade han till exempel fyra bakom Aetos Kronos, Green Manalishi och Upset Face i ett försök till Kungapokalen. Insatsen räckte till en plats i finalen, men där blev det galopp.

Karat Band visade förra året att han kan mäta sig med de bästa

– Karat Band visade förra året att han kan mäta sig med de bästa. Men det gick nog lite för fort för honom i början av säsongen, när han först var tvåa i och sedan vann ett ”Margareta-lopp” och det blev ett bakslag under sommaren, sade Åke Lindblom till Sulkysport i en intervju inför finalen i Kungapokalen.

Drog musten ur konkurrenterna

Under onsdagen var Karat Band tillbaka på vinnarspåret. Hästen öppnade snabbt till ledningen i Lindesbergs Fyraåringspris och var ohotad till slut. Han hade lite bekymmer i kurvorna, men på rakorna var det inga problem och Karat Band var inte tom på 1.12,7a/2.140 meter.
– Jag drog undan över upploppet och han vann med tussarna kvar. Hästen var relativt okörd. Jag försökte dra musten hur konkurrenterna på sista bortre långsidan och det är en cool häst som inte ligger på i loppen. Att han är efter Love You gör inte saken sämre, sade Åke Lindblom efter vinsten som var värd 60.000 kronor.

Karat Band är anmäld till både Svenskt Travderby och Breeders Crown om Örebrotränaren är sugen på att ta upp kampen med de bästa i kullen senare i år. Fyraåringen har ännu inte testat Derbydistansen och Eskilstuna Fyraåringstest onsdag den 15 juli skulle kunna vara nästa uppgift för Åke Lindbloms häst. Loppet på Sundbyholm körs över 2.640 meter autostart med 200.000 kronor till vinnaren.

Fakta

Karat Band

Kön: brun hingst
Född: 6 maj 2016
Härstamning: Love You-Staro Glamour Miss
Intjänat: 770.500 kronor
Resultat: 17 st: 4-5-0
Rekord: 1.12,3am
Ägare: Team Boback KB
Uppfödare: Tommy Engberg & Dorthy Mählqvist
Tränare och körsven: Åke Lindblom, Örebro
Skötare: Ulrika Lindblom

Expandera
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Ladies night på Meadowlands?

Meadowlands bjuder på stortrav såväl fredag som lördag med Arthur J. Cutler Memorial ($170.900) som den verkliga godbiten. Där strålar tre av världens fyra snabbaste ston genom tiderna samman!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Manchego startar i Arthur J Cutler Memorial på lördag. Foto: Lisa Photo
Manchego startar i Arthur J Cutler Memorial på lördag. Foto: Lisa Photo

Jordklotets snabbaste sto Manchego (1.07,7) möter Atlanta (1.07,9) och Plunge Blue Chip (1.08,2) över en engelsk mil med 85.450 dollar till vinnaren.

Nancy Takter tränar Manchego (e. Muscle Hill), Åke Svanstedt Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) och från bakspår startar Anette Lorentzon sin stjärna Guardian Angel Ås (e. Archangel). Arthur J. Cutler Memorial körs på lördag natt svensk tid.

Dagen innan bjuds det på finaler i New Jersey Sire Stakes för treåringar och samtliga finaldeltagare är fallna efter Hambletonian-vinnaren Trixton. Han var en av två (?) hingstar som stod uppstallad i New Jersey 2016 och därav utfallet.

Jula Trix Treasure. Foto: Lisa Photo

I hingstarnas och valackernas final i New Jersey Sire Stakes ($128.000) startar Åke Svanstedt försöksvinnaren Jula Trix Treasure, medan Lucas Wallin tar ut St Martins.

Stona tävlar om 160.000 dollar i finalen i New Jersey Sire Stakes och där hälften av finalfältets travare är tränade av svenskar. Åke Svanstedt tar ut duon Common Sense och Lindy’s Stardust. Lika många hästar – Caviart Eva och Dubai Princess – startar Nancy Takter, medan Lucas Wallin selar ut Ab’sattitudexpress.

Fler topplopp

Marcus Melanders topptravare Hypnotic Am (e. Chapter Seven) åker till Vernon Downs på lördag och där startar det Hambletonian-aktuella stoet i Empire Breeders Classic ($207.250) från spår nio bakom bilen och bland motståndarna finns Per Engbloms Munster (e. Chapter Seven).

Hypnotic Am och Brian Sears. Foto: Fred Brown

Hypnotic Am har startat en gång i år och vunnit. Dessutom har hon avverkat ett kvallopp på 1.09,1! Brian Sears sitter som vanligt i sulkyn bakom det segerrika stoet.

Empire Breeders Classic ($97.750) för treåriga hingstar och valacker avgörs i två divisioner. I den första divisionen plockar Åke Svanstedt ut Take the Credit (e. Credit Winner, vilken inlett året med två andraplatser och senast i ett försök i New York Sire Stakes.

Third Shift och Åke Svanstedt. Foto: Fotowon Photo

I den andra divisionen startar Åke Svanstedt Third Shift (e. Chapter Seven), som årsdebuterade förra veckan med seger i ett försök i New York Sire Stakes ($59.000) på Vernon Downs.

Fyra till Meadows

Åke Svanstedt är också i farten på Meadows på lördag och startar fyra hästar i Currier & Ives ($102.245) för treåringar; Steel Schooner (e. Possess the Will), Coventry Hall (e. Cash Hall), Harley K (e. Sebastian K.) och Easter King (e. Andover Hall).

Till Meadows åker också Jenny Melander med Beyond Ordinary (e. Kadabra).