Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Stosprintern: Zeta hela vägen

HALMSTAD. Zeta Wise As (e. Maharajah) blev svaret i Stosprintern som blev till en uppvisning efter att Kevin Oscarsson manövrerat till ledningen efter 250 meter.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Simon Hagen
Foto Simon Hagen

– Jag har fått chansen att köra många fina lopp och bra hästar, men det här är absolut största segern. Hon hade en väldigt, väldigt bra dag och det var aldrig någon fara, sade körande Kevin Oscarsson.
Väl i spets fick Zeta Wise As dämpa farten och hade inga som helst problem att hålla ifrån sig konkurrenterna över Halmstads upplopp på 1.11,3a/1.609 meter. Segerchecken var 800.000 kronor för Zeta Wise As som tränas av Fredrik Linder.
Roger Walmanns Aleppo Pine (e. Maharajah) spurtade strålande till andraplatsen från fjärde invändigt medan Maggie Cash (e. Djali Boko) var trea i mål efter rapp avslutning mellan hästar.
– Jag har tio procent av framgångarna, det är Magdalena Ericsson som tar hand om de andra 90 procenten, sade Fredrik Linder.
Zeta Wise As är italienskfödd och köptes på auktion i Italien där hon kostade 30.000 euro. Nu har hon tjänat 1,2 miljoner kronor.
– Hon har hårt humör, men blir allt bättre. Mitt koncept är att ha ett litet stall, vi vill inte ha fler utan vi ska hinna med att ta hand om varje individ, sade Fredrik Linder.

Fakta

Zeta Wise As-fakta

sto 4 år e. Maharajah – Omega Wise As e. Faliero As
Tränare: Fredrik Linder
Körsven: Kevin Oscarsson
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Uppfödare: Allev.Della Serenissima Scud med flera
Skötare: Magdalena Ericsson

Expandera

 

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”