Fokustema
Romme
Läs senare

Strålande årsdebutanter

Nadal Broline fångade in Volstead och D.D.’s Hitman på mållinjen och skickade Reijo Liljendahls häst till Olympiatravet.
– Jag brukar ha torskfrossa i hårda slutstrider, men idag hade jag en positiv känsla, sade segerkusken Ulf Ohlsson.
Av
Pär Gustafsson
Nadal Broline och Ulf Ohlsson fångade in Volstead och D.D.'s Hitman på mållinjen. Foto Micke Gustafsson/ALN
Nadal Broline och Ulf Ohlsson fångade in Volstead och D.D.'s Hitman på mållinjen. Foto Micke Gustafsson/ALN

Rommeheat, tillika gulddivisionen och en deltävling i Olympiatravet, blev verkligen ett rivigt lopp. Stefan Melanders favorit Volstead hittade till ledningen under press och in på slutrundan fick han Petri Puros D.D.’s Hitman på utsidan. De två sexåringarna – båda födda i USA – stred sedan sida vid sida och det var upplagt för en upploppsduell, men årsdebuterande Nadal Broline sprang 1.10,2 sista varvet och på mållinjen var det i princip tre hästar på linje.

Fakta

Nadal Broline

Kön: mörkbrun valack
Född: 25 maj 2010
Härstamning: Yankee Glide – Amiee’s Promise
Intjänat: 2.220.500 kronor
Resultat: 27 st: 16–6–3
Rekord: 1.10,1ak*
Ägare: Onkel Invest Oy, Finland
Uppfödare: Broline International AB, Svenljunga
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla

Expandera

Nosen först fick Reijo Liljendahls sjuåring Nadal Broline, medan Vostead blev tvåa och D.D.’s Hitman slutade trea. Segertiden landade på 1.11,8a/2.140 meter.
– Jag trodde att det skulle bli svårt om Volstead kom till ledningen, men Nadal Broline gick fantastiskt och jag gillar honom skarpt. Hästen är bra när han får lopp på väntan och jag hoppas att han ska tjäna grova pengar i år, sade Ulf Ohlsson.

”Nappa Scar ville annat”

Scarlet Knight-hingsten Nappa Scar slutade femma i Kriteriet 2015, men gick segerlös som fyraåring. Hästen presterade ändå bra och i oktober knep han fjärdepriset i Europaderbyt. Hårdheten han fick bakom bland andra Readly Express och Uncle Lasse ifjol verkar han få nytta av i år. Idag årsdebuterade hästen i silverdivisionen på bästa sätt.

Hästens tränare och körsven Per Lennartsson hade aviserat snällt upplägg och det löste sig helt perfekt med fjärde par invändigt och lucka i sista sväng. Hästen vann lätt på 1.13,3/2.140 meter med skor på samtliga fyra hovar. Barfotakörningen avvaktade Lennartsson med.

– En lättränad och underbar häst. Han hade inte startat sedan ifjol och skulle ha lopp i kroppen. Jag hade inga planer på att vinna, men Nappa Scar ville annat. Hästen går till rejält till slut med sådant här upplägg och han har klass, men att han hade form för att vinna trodde jag inte, sade Eskilstunatränaren.

Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) mötte ”bara” nio konkurrenter i finalen av Dubbelcupen, men det blev dramatiskt när Gunnar Melander visade kyla och avvaktade med attacken. Tioåringen hade långt fram i slutkurvan, men hästen svarade för ett strålande upplopp och fångade in tätduon kort före mållinjen via 1.21,4 sista varvet.
– Hästen vill vinna och man behöver inte driva honom. Jag vet att han är spurtstark och det är så härligt att Månprinsen litar på mig, sade Gunnar Melander.

Månprinsen har nu över sex miljoner kronor på kontot och planen är att kallblodet ska starta i Vårbjörken på Umåker nästa lördag.

Två Jägersro-vinster

Darling Hornline (e. Ready Cash) dundrade till ledningen i ett försök till Dimantstoet och vann på rejält sätt. Det här var första vinsten i andra försöket hos Helena Burman.
– En fantastiskt fin häst som kändes så bra jag hade hoppats på. Hon har hög kapacitet och står billigt inne i klassen, sade segerkusken Johnny Takter.
– Hon har varit fin hela tiden och vi har jobbat på vårt sätt. Jag tycker att hästen känns smidigare än hon gjort tidigare, sade Burman.

Stall Kolgjinis fina stallform håller i sig och fyraåringarna fortsätter att imponera. Rushmore Face (e. Joke Face) styrde Adrian Kolgjini fram i dödens och hästen vann på bra sätt i ett klass II-försök över lång distans.
– Vi tror att vi har fyra-fem fyraåringar som kan vara med och kriga i Derbyt, sade Adrian Kolgjini.

Dubbel Untersteiner

Johan Untersteiner lade beslag på båda Dagens Dubbel-loppen. Först ut var Niagara Broline (e. Pine Chip), som spurtvann i näst lägsta klassen.
– När han står på fyra friska ben duger hästen bra på V75, sade Halmstadtränaren.

Fakta

V75-resultat 16 april

Rätt rad: 11-5-10-9-12-9-11
Sju rätt: 2.011.930 kr
Sex rätt: 5.542 kr
Fem rätt: 215 kr

Omsättning: 67.760.188 kr

Expandera

M.T.King Of Cash (e. Ready Cash) var tapper efter att Untersteiner styrt fram till dödens mitt i loppet i söndagens försök i bronsdivisionen.
– Han var verkligen med på noterna idag.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.