Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Stark comeback av V75-häst

En seger och tre andrapris.
Axevallatränaren Thomas Dalborg hade en toppkväll under måndagens tävlingar som var flyttade från hemmabanan till Åby.
Segergodset Cambria övertygade då han klev ut och vann direkt trots 14 månaders tävlingsuppehåll!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Thomas Dalborg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Thomas Dalborg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Timoko-sonen Cambria avslutade 2019 med sex raka V75-starter efter en sommarperiod fylld av framgångar, men med facit i hand kostade det mer än det smakade.
– Cambria är en häst som varit trång i gången och lite skör. Han startade på rätt flitigt en period och det gick lite för långt helt enkelt. Han drog på två galopper i sista starten dagen före julafton 2019 och med facit i hand blev det en start för mycket, säger Thomas Dalborg.

Efter vila och behandling kvarstod alltjämt misstankarna att allt inte var helt i sin ordning.
– Vi hade misstankar om att han var sliten i sina framknä. Hästen blev opererad, tränade länge och väl, men det tog tid att få igång honom. Faktum var att det kändes ganska uppgivet fram tills i höstas då vi åkte till veterinär Per Spångfors; efter det kom vändningen. Han hittade småskavanker på flera områden i hästens kropp och efter det dansade han fram!

”Travade bättre än…”

Efter ett godkänt kvallopp i mitten av januari var det comebackdags under måndagskvällen och det hela kunde inte slutat på ett bättre sätt än vad som nu var fallet.

Fakta

CAMBRIA

Sexårig brun valack e. Timoko-Borga Brunett e. Viking Kronos

St: 18: 3–1–2, 288.800 kr, 1.14,0am*

Uppfödare: Mats Andersson, Kvänum
Ägare: Stall Dalborg AB (Dalborg T) & Lundin L

Tränare & körsven: Thomas Dalborg, Axevalla

Dalborg tog ett initiativ mitt i loppet och tog sig hastigt från att legat sist till att anföra fältet.
Stallkamraten Incredible Wine (e. Chocolatier) som var favoritspelad anslöt på utsidan kort senare, men stod utan chans att passera Cambria som vann loppet på 1.16,2a/2.640 meter.
– Jag trodde på en bra placering på förhand, men inte att han skulle kunna besegra Incredible Wine. Att Cambria var såhär pass redo överraskade mig, men han älskar att tävla och springer på hjärtat. Det syntes direkt på hästen att han tyckte detta skulle bli hur kul som helst.

Vad var du mest nöjd med?
– Totalintrycket var väldigt positivt, men frågan är om han inte travade bättre än någonsin. Sedan föll det väl ut med jänkarvagnen, han fick ut sitt steg några centimeter till i den, det gjorde skillnad. De här långloppen passar bra för honom så tanken är att vi ska fortsätta sikta mot sådana här lopp framöver.

Formtopp efter flytt

Dalborgs måndagskväll var som nämnt av bästa märke med tre andraplatser utöver segern. Idag finns 24 hästar på träningslistan och året har inletts starkt med fyra segrar på 25 starter och totalt 13 placeringar bland de tre främsta.
– Jag har en gård som ligger intryck mellan Axevalla och Skara Sommarland och har nu flyttat hela min verksamhet dit efter att haft stall inne på banan. Hästarna är glada, positiva och det känns som vi nått en formtopp i och med flytten. Sedan har jag bra hjälp också, det betyder väldigt mycket.

Av stallets hästar är elva två- eller tre år gamla.
– Och jag har aldrig haft så bra unghästar som jag har nu så det ser positivt ut inför framtiden, avslutar Thomas Dalborg.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Helena har hittat rätt igen!

Det har dröjt drygt ett år mellan segrarna. Idag slog svenskfödda Helena di Quattro till på Vincennes och Franck Nivard skötte tömmarna bakom det sjuåriga stoet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni
Glädje i vinnarcirkeln sedan Fabrice Souloy-managerade Helena di Quattro vunnit på Vincennes idag. Foto: Gerard Forni

Inne på upploppet plockade Jarmo Niskanen-tränade Olle Rolls ner ledande Dorado Bello, men kunde varken stå emot Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre-Outlook Kronos) eller vasst avslutande favoriten Vincent de Ferm sista biten.

Vincent de Ferm var närgången till slut, men Helena di Quattro – managerad av Philippe Billard och Fabrice Souloy – höll undan på 1.10,8a/2.100 meter.

Samma tid noterade Vincent Ferm (e. Mago d’Amore) som tvåa, medan Olle Rolls (e. Ready Cash) kom hem på 1.10,9 och tjänade 7.140 euro som trea.

En sjätteplats och 1.020 euro blev det för Björn Goop och Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) på 1.11,1. Tomas Malmqvists Confidence slutade oplacerad, medan Johan Untersteiners Niky Flax och Jarmo Niskanens Burning Man diskades för galopp.

Helena di Quattro har varit en pålitlig penningplockare under lång tid, medan segrarna har uteblivit det senaste året. Förra triumfen togs på Vincennes den 10 januari 2020 i stoloppet Prix de Ranes (€43.000).

Stoet är uppfödd av Stal Quattro i Holland och Helena di Quattro är undan Outlook Kronos (e. Cantab Hall), 1.16,4ak/161.884 kr, som också lämnat Ivory di Quattro (e. Love You), 1.12,1ak*/1.146.708 kr.

Se loppet här!

Obesegrad i fem starter

Treårige Izoard Vedaquais (e. Bird Parker-Dokha Vedaquaise) är obesegrad efter fem starter och de senaste tre triumferna har tagits på Vincennes.

Nu fick han ett perfekt lopp i andra utvändigt i Prix d’Aigueperse (€44.000) och kunde kliva på i tredjespår kilometern från mål för att nå fram till ledaren 200 meter senare.

Inne på upploppet stegade Izoard Vedaquais obehindrat undan för Eric Raffin och vann på nya rekordet 1.14,0/2.700 meter.

Här gjorde Tomas Malmqvists Ilma Corda första starten sedan hon slutade oplacerad i Criterium des Jeunes, men galopperade bort sig för Björn Goop.

Vinnaren är undan Dokha Vedaquais (e. Prodigious), 1.13,9/€110.570, och hon har sin första avkomma i Izoard Vedaquais, 1.14,0l*/€58.950. Själv är modern halvsyster med Granon Vedaquais (e. Brillantissime), 1.12,3/€156.000.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta utmanar FTB

Idag blev den definitiva startlistan till Prix de Sélection (€200.000) på Vincennes på lördag klar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se
Face Time Bourbon vid segern i Prix d'Amérique. Foto Adam Ström/stalltz.se

Precis som ifjol slipper Face Time Bourbon (e. Ready Cash) att plocka in 25 meters tillägg på sina motståndare i Prix de Sélection. Enligt propositionen belastas fem- och sexåringar med tillägg, men eftersom inga fyraåringar anmälts är det lika start som gäller.

Eric Raffin. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Eric Raffin tar hand om tömmarna bakom Face Time Bourbon i jakten på tredje raka segern i Prix de Sélection på lördag på Vincennes och det blir också tredje gången den franske toppkusken kör Sébastien Guaratos stjärna. Vid de två tidigare starterna har duon vunnit tillsammans.

På papperet ser det ut att bli en promenad i parken för Face Time Bourbon och Eric Raffin.

Prix de Sélection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

  1. Galilee des Pres – Maxime Bezier
  2. For You Madrik – Benoit Robin
  3. Foxtrot Sea – Cédric Megissier
  4. Fairplay d’Urzy – Jean-Michel Bazire
  5. Fric du Chene – Franck Nivard
  6. Flore de Janeiro – Franck Blandin
  7. Fakir du Lorault – Francois Lecanu
  8. Frisbee d’Am – Alexandre Abrivard
  9. Face Time Bourbon – Eric Raffin
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Gladiator tisdagens utropstecken

Efter att inlett karriären med dussinet segerlösa starter var Gloster Gladiator förkrossande överlägsen när maiden väl avlades under tisdagskvällen.
– Jag trodde att han skulle bli lite rappare utan skor, men har aldrig varit i närhet av att uppleva en sådan enorm effekt som skorycket gav denna häst, säger Fredrik Berg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Nog för att Gloster Gladiator (e. Brad de Veluwe) fick duglig hjälp med farthållningen, men det förtar på intet vis hans prestation.
När Axevallatränaren Fredrik Berg flyttade ut sin häst från andra utvändigt på sista bortre långsidan small det bara till och ledaren Brad Canyon (e. Brad de Veluwe) rundades i ett nafs.
Efter att lagt en speed på 1.08,5 mellan 700-300 meter före mål hade Gloster Gladiator skaffat sig ett stort försprång ner till sina konkurrenter, ett försprång de aldrig var i närhet av att plocka in.
Sista 700 meterna avverkades på 1.11 och sluttiden skrevs till 1.15,3a/2.140 meter.
– Jag hade en bra prestation av honom, men samtidigt tyckte jag att när han startade gången innan på Åby att något behövde göras. Jag valde att prova att dra av skorna, någonstans tror man givetvis att det ska kunna ge effekt när man tar det beslutet. Jag trodde att ”kanske blir han lite rappare”, men att han skulle bli som han blev igår… ja, det kunde jag inte räkna ut, säger Fredrik Berg.

Drömmer om Jägersro

Effekten ska ha känts direkt. En ”wowkänsla” av större mått.
– Jag blev lite paff när jag kom ut till loppet och kände ”vad är det som har hänt”. Jag har aldrig varit med om att man ryckt sådana fyra skor och fått en sådan kick på dem. Jag har dragit skor tidigare på hästar både i egen träning och för andra, men aldrig varit i närheten av att känna en sådan markant skillnad.

Vad kan man tro om framtiden utifrån den här insatsen?

Fakta

GLOSTER GLADIATOR

Fyraårig brun valack e. Brad de Veluwe-Ready To Fly e. Ready Cash

St: 13: 1–0–1, 1.15,2am, 120.500 kr

Ägare: Raas-Lines HB, Mölndal
Uppfödare: Nilsson Hasse, Kvänum

Tränare: Fredrik Berg, Axevalla

– Både jag och ägarna har inte haft så stora krav på honom innan i karriären. Han har en ganska krokig bakgrund så bara att han kommit till start har varit en bonus. Nu får jag ta en diskussion med ägarna, men själv har jag en liten förhoppning om att vi ska kunna åka till Jägersro och kvala till Derbyt framåt hösten. Hästen besitter en väldig ork. Det finns styrka i hästen, han kan springa hur länge som helst som det känns den här lilla gangstern.

Fridhems Ambra-blod

Gloster Gladiators mor Ready To Fly (e. Ready Cash) 1.18,2/21.000 kr nådde begränsade framgångar under sin fem starter korta tävlingskarriär, men blodslinjen är det inget fel på.
Utöver det faktum att hon har självaste Ready Cash som far syns Fridhems Piraya (e. Pine Chip) 1.13,8ak/421.000 kr som mor vilken var Fridhems Ambra (e. Pale Amber) 1.11,2ak/12.026.897 kr förstfödda avkomma.

Gloster Gladiator är äldst i en syskonskara bestående av fyra. Treårige Hawker Typoon (e. Maharajah) som gick ett godkänd kvallopp i augusti som tvååring, men alltjämt inte startat finns i träning hos Thomas Uhrberg, tvåårige Luke Skywalker (e. Villiam) hos Ola Samuelsson och därtill finns en ettårige Kraken Sisu (e. S.J.’s Caviar).