Fokustema
ATG:s årsredovisning
Läs senare

ST:s skuld till ATG: 734 miljoner!

Svensk Travsport blir lämnad med en skuld till ATG på 734 miljoner kronor efter verksamhetsåret 2019. Av de 1,5 miljarder som lånades ut av ATG till ST för banornas verksamhet förra året betalas nämligen inte mer än 934 miljoner tillbaka som koncernbidrag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det kan förvisso bli 200 miljoner kronor till som faller ut till sporten och i så fall minskar skulden till 534 miljoner. Men de pengarna får ST i så fall vänta på till nästa år. 200 miljoner är nämligen lagt som en reserv ifall Skatteverket inte godkänner de 934 miljonerna som koncernbidrag.

Fakta

Viktiga delar i ATG:s bokslut 2019

ATG:s totala intäkter:
2019: 5.306*
2018: 5.210
Ökning: 96

Spelskatt/lotteriskatt:
2019: 895
2018: 1.455
Minskning: 560

Lämnade lån till ägare under 2019:
1.602
Koncernbidrag till ST:
934
Aktieutdelning till SG:
104

ST:s och SG:s skulder till ATG**:
Svensk Travsport:
2019: 734
2018: 188
Ökning: 546
Svensk Galopp:
2019: 160
2018: 0
Ökning: 160
Sammanlagt skuld: 894

*) Alla belopp i miljoner kronor
**) Detta är kvarstående skuld efter beslutad koncernbidrag/aktieutdelning

Expandera

– Om Skatteverket godkänner att resultatdispositionen görs som koncernbidrag löses reserven upp till eget kapital som kan användas till kommande utdelningar. Det innebär att koncernbidraget i den perioden kan ökas och lånen till ägarna minskas i motsvarande mån. Beslut om koncernbidrag fattas i samband med att redovisningen för året stängs, då sker också kvittningen av lånen, Det vill säga den sista december det aktuella året, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.

När ATG kom med bokslutskommunikén för 2019 för en månad sedan saknades balansräkningen. Anledningen var att styrelsen inte hade beslutat om resultatdispositionen för året ännu. Det fanns nämligen en stor och livsviktig knäckfråga: om det disponibla årsresultatet 1,5 miljarder skulle fördelas till trav- och galoppsporten som koncernbidrag eller som aktieutdelning.

Det hade i efterhand visat sig att den affär som gjordes i slutet av 2018 gällande aktiefördelningen mellan trav- och galoppsporten, vilken skulle bana väg för att ATG:s överskott kunde fördelas som skattefritt koncernbidrag, inte bedömdes som hållbar av den skatteexpertis ATG konsulterade. ATG:s anlitade skatteexpertis underkände helt enkelt den lösning ST:s och SG:s anlitade skatteexperter förordat.

Plötsligt hotade en skattesmäll på över 300 miljoner kronor överföringen av ATG:s resultat på 1,5 miljarder kronor till sporten, om denna skulle betraktas som aktieutdelning och inte koncernbidrag.

Det problemet tror man sig ha löst genom att göra om Svensk Galopps aktieinnehav i ATG från stamaktier till preferensaktier. I praktiken innebär detta att det av ATG:s resultat som ska gå till Svensk Travsport kan överföras som koncernbidrag medan det som går till galoppen blir en garanterad årlig aktieutdelning på 160 miljoner kronor.

I praktiken är galoppsporten därmed nu garanterad 160 miljoner kronor per år innan travsporten får sin första krona i koncernbidrag från ATG, oavsett vad ATG:s resultat varje år blir. Konsekvensen av aktiedribblandet mellan ST och SG blev i klartext att SG:s ekonomiska levnadsutrymme i form av utdelning från ATG nu är garanterat och fixerat medan ST:s utrymme helt och hållet beror på ATG:s utveckling och resultat.

Man är dock inte säkra på att Skatteverket kommer att godkänna denna lösning heller. Därför har en reservation gjorts i bokslutet på 200 miljoner kronor, i den händelse det nu utdelade koncernbidraget på 934 miljoner kronor till ST även det av Skatteverket ”döms” att det ska belastas med 20,4 procent i bolagsskatt, som aktieutdelning.

 

ST:s ordförande borde svara på frågorna

”Lån på affärsmässiga villkor”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Malmqvist vann i Frankrike

Tomas Malmqvist kunde glädja sig åt en tränarseger i Mauquenchy igår för Grand Chasseur.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tomas Malmqvist vann i Frankrike igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tomas Malmqvist vann i Frankrike igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

David Thomain satt bakom Ecurie Hunter Valleys Grand Chasseur (e. Bold Eagle-Venus de la Loge) och det var första triumfen i Tomas Malmqvists regi.

Grand Chasseur var ensam på plan.

Fyraåringen tog hem Prix le Progres Elbeuf (€16.000) på 1.13,3/2.850 meter och ägaren kunde kvittera ut 7.200 euro. Loppet kan ses här!

I vintras var Grand Chasseur anmäld till Prix d’Amérique-auktionen, men ströks senare.

Sulkysport avslöjade redan i februari att Tomas Malmqvist inledde ett samarbete med franska storhästägaren Mathieu Millet (Ecurie Hunter Valley) och skulle ansvara för hans verksamhet på Haras de Mortreé i Normandie.

Fokustema
Danskt Travkriterium/Danskt Stokriterium
Läs senare

Två svensktränade i kval

Charlottenlund håller försök till Danskt Travkriterium och Stokriteriet på fredag med två svensktränade travare i startlistorna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson åker till Lunden på fredag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Christoffer Eriksson åker till Lunden på fredag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det bjuds på tre kval i respektive klass och de tre första hästarna från varje försök går vidare till final, plus den högst seedade fyran och dessutom tillkommer två wildcard.

Peter Untersteiner startar Forever Shadow (e. Orlando Vici) som jagar sin första seger i femte starten i ett försök i Dansk Travkriterium, medan Christoffer Erikssons Fewofakind (e. Västerbo Prestige) går ut i ett försök i Stokriteriet med två raka triumfer innanför blusen.

Startlistorna hittar ni här!

Finalerna i Danskt Travkriterium och Danskt Stokriterium hålls den 11 oktober.

Fokustema
Förstärker
Läs senare

Två nyförvärv till Bergh

Robert Bergh har fått in två nyförvärv i stallet och det handlar bland annat om Revelation, vinnare av Svensk Uppfödningslöpning ifjol.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har fått in Revelation i träning. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh har fått in Revelation i träning. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ägaren Per Holst (T & T Project Management Konsulting AB) flyttar inte bara Revelation (e. Readly Express-Monrovia), 1.13,4ak*/1.701.900 kr, utan också ostartade tvååringen Celine (e. Charly du Noyer-Ninepoints Avalon) till Robert Bergh.

Revelation med sin tidigare tränare Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

 

Krönika