Fokustema
ATG:s årsredovisning
Läs senare

ST:s skuld till ATG: 734 miljoner!

Svensk Travsport blir lämnad med en skuld till ATG på 734 miljoner kronor efter verksamhetsåret 2019. Av de 1,5 miljarder som lånades ut av ATG till ST för banornas verksamhet förra året betalas nämligen inte mer än 934 miljoner tillbaka som koncernbidrag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det kan förvisso bli 200 miljoner kronor till som faller ut till sporten och i så fall minskar skulden till 534 miljoner. Men de pengarna får ST i så fall vänta på till nästa år. 200 miljoner är nämligen lagt som en reserv ifall Skatteverket inte godkänner de 934 miljonerna som koncernbidrag.

Fakta

Viktiga delar i ATG:s bokslut 2019

ATG:s totala intäkter:
2019: 5.306*
2018: 5.210
Ökning: 96

Spelskatt/lotteriskatt:
2019: 895
2018: 1.455
Minskning: 560

Lämnade lån till ägare under 2019:
1.602
Koncernbidrag till ST:
934
Aktieutdelning till SG:
104

ST:s och SG:s skulder till ATG**:
Svensk Travsport:
2019: 734
2018: 188
Ökning: 546
Svensk Galopp:
2019: 160
2018: 0
Ökning: 160
Sammanlagt skuld: 894

*) Alla belopp i miljoner kronor
**) Detta är kvarstående skuld efter beslutad koncernbidrag/aktieutdelning

Expandera

– Om Skatteverket godkänner att resultatdispositionen görs som koncernbidrag löses reserven upp till eget kapital som kan användas till kommande utdelningar. Det innebär att koncernbidraget i den perioden kan ökas och lånen till ägarna minskas i motsvarande mån. Beslut om koncernbidrag fattas i samband med att redovisningen för året stängs, då sker också kvittningen av lånen, Det vill säga den sista december det aktuella året, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.

När ATG kom med bokslutskommunikén för 2019 för en månad sedan saknades balansräkningen. Anledningen var att styrelsen inte hade beslutat om resultatdispositionen för året ännu. Det fanns nämligen en stor och livsviktig knäckfråga: om det disponibla årsresultatet 1,5 miljarder skulle fördelas till trav- och galoppsporten som koncernbidrag eller som aktieutdelning.

Det hade i efterhand visat sig att den affär som gjordes i slutet av 2018 gällande aktiefördelningen mellan trav- och galoppsporten, vilken skulle bana väg för att ATG:s överskott kunde fördelas som skattefritt koncernbidrag, inte bedömdes som hållbar av den skatteexpertis ATG konsulterade. ATG:s anlitade skatteexpertis underkände helt enkelt den lösning ST:s och SG:s anlitade skatteexperter förordat.

Plötsligt hotade en skattesmäll på över 300 miljoner kronor överföringen av ATG:s resultat på 1,5 miljarder kronor till sporten, om denna skulle betraktas som aktieutdelning och inte koncernbidrag.

Det problemet tror man sig ha löst genom att göra om Svensk Galopps aktieinnehav i ATG från stamaktier till preferensaktier. I praktiken innebär detta att det av ATG:s resultat som ska gå till Svensk Travsport kan överföras som koncernbidrag medan det som går till galoppen blir en garanterad årlig aktieutdelning på 160 miljoner kronor.

I praktiken är galoppsporten därmed nu garanterad 160 miljoner kronor per år innan travsporten får sin första krona i koncernbidrag från ATG, oavsett vad ATG:s resultat varje år blir. Konsekvensen av aktiedribblandet mellan ST och SG blev i klartext att SG:s ekonomiska levnadsutrymme i form av utdelning från ATG nu är garanterat och fixerat medan ST:s utrymme helt och hållet beror på ATG:s utveckling och resultat.

Man är dock inte säkra på att Skatteverket kommer att godkänna denna lösning heller. Därför har en reservation gjorts i bokslutet på 200 miljoner kronor, i den händelse det nu utdelade koncernbidraget på 934 miljoner kronor till ST även det av Skatteverket ”döms” att det ska belastas med 20,4 procent i bolagsskatt, som aktieutdelning.

 

ST:s ordförande borde svara på frågorna

”Lån på affärsmässiga villkor”

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.