Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stunden är kommen!

Kriterie- och Oakskval på Solvalla. Treåringstoppar i Uleåborg. Vilket lopp ska Björn Goop välja med den färska svenska rekordhållarinnan?
Varsågod, här är dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hill's Angel och Björn Goop är ett av de ekipage som gör upp i Oaksuttagningarna. I en eventuell final får dock Goop söka annan kusk efter att dragit på sig en avstängning under torsdagskvällen. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Hill's Angel och Björn Goop är ett av de ekipage som gör upp i Oaksuttagningarna. I en eventuell final får dock Goop söka annan kusk efter att dragit på sig en avstängning under torsdagskvällen. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Det körs trav på tre banor denna fredag. Lunchtävlingarna på Bergsåker (12:20) och kvällsövningarna i Bollnäs (18:30) får ursäkta.

Det är på Solvalla som allt händer och blickarna riktas mot. I kväll körs sex uttagningslopp till Svenskt Travkriterium och lika många uttagningslopp till Svenskt Trav-Oaks.

I fjol segrade fyra av sex favoriter i Kriteriekvalen medan Oakskvalen var mer skrällbetonade. Blott två av de sex favoriterna höll och två hästar gav riktigt höga odds.

No Limit Queen (e. Trixton) delade ut 33,63 på vinnarspelet hos ATG och Ganga Bae (e. Muscle Hill) gav hela 54,48!

Att den sistnämnda var en topphäst var inte känt för den breda massan i det skedet och nu återstår det att se om någon ny, överraskande stjärna tänds denna afton.

Startlistorna till fredagens tävlingar runt om i Sverige finner du genom att klicka på denna länk.

En häst är redan struken till uttagningsloppen. Det handlar om tvåan av långa E3-finalen för ston Malvha Ha (e. Maharajah) som får stanna hemma på grund av hälta.

***

2 Fina treåringar travar även ut i finska Uleåborg under morgondagen. Då handlar det om Oulu Express för inhemska travare och bland deltagare syns Petri Salmela-tränade Lara Luca (e. Maharajah) i jakten på de 18.000 euro som vinnaren kammar hem.

I ”guldloppet” Oulu Grand Prix startar Salmela därtill Cupido Sisu (e. Judge Joe) samt Hesiod (e. Explosive Matter).

Startlista Oulu Express
2.120 meter autostart

 1. Magical Princess (e. Maharajah) – Pekka Korpi
 2. Star Town Kemp (e. Love You) – Ari Moilanen
 3. Betty Roof (e. Muscle Hill) – Hannu Torvinen
 4. Lara Luca (e. Maharajah) – Henri Bollström
 5. Core Catcher (e. So Perfect) – Antti Teivainen
 6. Stonecapes Thor (e. Ready Cash) – Olli Koivunen
 7. Governor Hoss (e. Maharajah) – Niko Jokela
 8. Lovestory (e. All Laid Out) – Santtu Raitala
 9. Primo Amir (e. All Cantab) – Jani Routsalainen
 10. Artful Drop (e. Quite Easy U.S.) – Jarmo Saarela
 11. Gutsy Cobbler (e. Classic Photo) – Joni-Petteri Irri
 12. An-Dorra (e. Maharajah) – Jukka Torvinen

***

3 Det drar ihop sig till det italienska derbyt. Till uttagningsloppen i Rom den 19 september har 42 hästar anmälts vilket ger tre stycken fält á 14 hästar styck.
Två svensktränade hästar syns bland de anmälda. Björn Goops duo Bombus Jet (e. Pine Chip) 1.12,4ak/259.322 kr och Balsamine Font (e. Filipp Roc) 1.11,2ak/518.251 kr har båda lottats till samma uttagningslopp, men definitivanmälan sker inte förrän den 14 oktober.

Det innebär att man kan välja att plocka bort Balsamine Font om man så önskar och istället gå fullt ut för Oaks del Trotto till vilket det inte körs några uttagningslopp utan handlar om en direkt final.

Den avgörs söndag den 11 oktober med 253.000 euro i samlad prissumma och samma dag avgörs även Derby del Trotto med 847.000 euro i samlad prissumma.

***

4

Bandit Brick ihop med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto: Mia Törnberg

Svenskfödde Bandit Brick (e. Yankee Glide) räknade hem karriärens 34:e seger i den 48:e starten under gårdagen. Billund var skådeplatsen och i sulkyn satt hans tränare Jeppe Juel som tog över efter att hästen skadat sig på fransk mark i fjol i regi Jean Michel Bazire.

Nu kom han hem på 1.12,5a/1.900 meter vilket gav 15.000 danska kronor samt en möjlighet att tävla om större slantar i Liga I-finalen på Lunden den 11 oktober.

***

5 Stefan Melander-tränade Union Forces stod för en jätteöverraskning då han vann torsdagskvällens Fyraåringsstjärnan i Gävle.

Cantab Hall-sonen tog hem loppet på 1.11,2a/1.640 meter och tjänade 150.000 kronor i vid denna triumf som var hans första på svensk mark.

Här kan du läsa mer om loppet.

***

6 På tal om Gävle. Björn Goop ådrog sig en tre dagar lång avstängning för ”övrig felaktig drivning” vid segern i det tredje loppet.
Den infaller 24-26 september vilket innebär att han missar Solvallas lördagstävlingar under Kriteriehelgen.

Nytt för i år är att just Kriteriet – och Oaks – har flyttats till lördagstävlingarna och att Goop därmed kommer att få stå vid sidan.

Däremot tillåts han köra under söndagstävlingarna vilka bland annat innehåller uttagningslopp till Grand Prix de I’U.E.T. samt finalen av STL Open.

***

7 Idag avgörs vilka som blir de två sista finalisterna till Breeders Course 2 year olds-finalen på Jägersro som körs den 30 september med 600.000 kronor i segerpremie.

Sju hästar drabbar samman i ett kvallopp på Victoria Park-banan i Wolvega och här gäller det att vara med på noterna.

Redan klockan 11:15 avgörs loppet i vilket sex av de sju deltagarna är anmälda till Breeders Course.

Fokustema
Avelsvärdering
Läs senare

15 hingstar synas

15 avelshingstar har anmälts till vårens avelsvärdering på Solvalla, varav sju hingstar kommer värderas på plats och där Elitloppsvinnaren Cokstile är den mest namnkunnige.
Av
Claes Freidenvall
Vincenzo dell’Annunziata och Cokstile vid segern i VM-loppet. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Vincenzo dell’Annunziata och Cokstile vid segern i VM-loppet. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Under vecka tio kommer sju hingstar visas upp på Solvalla och nedan presenterar Sulkysport de hästar som anmälts till vårens avelsvärdering.

Hingstar som visas på Solvalla:

Benedetto O.P. (6 år e. Mago d-Amore-Uffa di Azzurra e. Deweycheatumnhowe)
1.10,7ak*/556.645 kr. 28 st: 12-4-0.
Större segrar: klass I-vinst.

Busy Doin’ Nothing (9 år e. Pastor Stephen-First Vinni e. Pine Chip)
1.12,0ak/1.178.100 kr. 176 st: 6-13-24.
Större segrar: Svensk Travsports Unghästserie.

Calle Crown. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Calle Crown (9 år e. Great Challenger-Hillary Crown e. Victor Victor)
1.10,0ak/5.833.482 kr. 70 st: 14-11-10.
Större segrar: Jägersros Stora Treåringspris, Kriterie-Revanschen, Prix de Clermont-Ferrand, Prix de Chambord, Grand Prix de Vincennes, Prix Themis, Prix du Rouergue och Östgötaloppet plus en andraplats i Copenhagen Cup.

Click Bait. Foto Adam Ström/stalltz.se

Click Bait (7 år e. Cantab Hall-Fun At Parties e. Lindy Lane)
1.09,1ak*/5.071.700 kr. 66 st: 14-13-11.
Större segrar: Prins Carl Philips Jubileumspokal, E.J:s Guldsko Färjestads Jubileumslopp, Prins Daniels lopp, Kalmarsundspokalen plus tredjeplatser i Konung Gustaf V:s Pokal och Sprintermästaren.

Cokstile (10 år e. Quite Easy-Joystile e. Coktail Jet),
1.09,1ak*1.811439 euro. 76 st: 27-13-6.
Större segrar: Norskt Traderby, Steinlagers Ära 2019, Gran Premio delle Nazioni 2019, Gran Premio Palio dei Comuni, Algot Scotts Minne, Elitloppet, Kalmarsundspokalen, Gran Premio Costa Azzurra, Prix de Bourgogne, Campionato Europeo, VM-loppet, Finlandia-Ajo plus andraplatser i Hugo Åbergs Memorial och Kymi Grand Prix.

Extreme och Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Extreme (7 år e. Chocolatier-Swiss Watch e. From Above)
1.09,7ak*/3.176.738 dkk. 42 st: 21-8-5.
Större segrar: Danskt Derby, Jydsk 4-årings Grand Prix, Danskt Mästerskap, Rex the Greats lopp, Europeiskt Femåringsmästerskap, C.L. Müllers Memorial, N.J. Koster Memorial samt en andraplats i Paralympiatravet och ett tredjepris i Danskt Travkriterium.

Ken’s Walner. Foto: Lisa Photo

Ken’s Walner (4 år e. Walner-Ready To Ignite)
1.09,4ak/1.279.063 kr. 26 st: 4-3-3
Större segrar: Kindergarten Series plus en andraplats i finalen Kentucky Commonwealth Series och ett tredjepris i finalen i Kindergarten Series.

Listhingstar:

Alcoy (9 år e. Ready Cash-Divann e. Supergill)
1.09,9ak/7.193.518 kr. 65 st: 15-7-8.
Större segrar: Ragnar Thorngrens Minne, Prix d’Angouleme, Prix de l’Argonne, Prix du Crepuscule, Prix de Grasse, Grand Prix de la Ville de Nice (två segrar), Prix de Stockholm, Prix de Cap Esterel, Grand Prix Dynavena Maisagri och två segrar i Prix de Joinville le Pont.

Alcoy. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Back of the Neck (6 år e. Ready Cash-Big Barb e. Andover Hall)
1.08,6ak/1.552.773 dollar. 40 st: 13-6-5.
Större segrar: W.N. Reynolds Memorial, W.N. Reynolds Memorial, Stanley Dancer Memorial, Bluegrass Series, Dayton Trotting Derby Grand Circuit Stake (två segrar), Maple Leaf Trot och en tredjeplats i Hambletonian Stakes.

Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck och Tim Tetrick vinner Maple Leaf Trot. Foto New Image Media

Bilibili (12 år e. Niky-Quetty du Donjon e. Coktail Jet)
1.10,0m*/1.895.100 euro. 52 st: 15-7-5
Större segrar: Prix Louis Tillaye, Prix du President de la Republique, Prix Emile Riotteau, Prix Leon Tacquet, Prix Camille Blaisot, Prix Paul Bastard, Prix de l’ile-de-France (två segrar), Prix du Calvados (tre segrar), Prix de Cornulier (två segrar) pluys en andraplats i Prix de l’ile-de-France och två tredjeplatser i Prix de Cornulier.
Resultat som avelshingst (Frankrike): 375 registrerade avkommor som tjänat 2.511.956 euro, varav två tjänat över 100.000 euro. Vinstrikast är trion Heroine du Citrus (€159.880), Hegate Love (€138.810) och Holly Shine (€88.670). Första kullen född 2017.

Bilibili med ständige jockeyn Alexandre Abrivard hade uppvisning i regnet på Vincennes och sänkte världsrekordet över den aktuella distansen med en tiondel. Foto Scoopdyga.com
Bilibili var en stjärna under sadel. Foto Scoopdyga.com

Boccador de Simm (12 år e. Rieussec-Poupee Charmeuse e. Hetre Vert)
1.12,6am/243.150 euro. 10 st: 6-2-0.
Större segrar: Prix de Chatillon, Prix de Faulquemont och Prix Albert Viel.
Resultat som avelshingst (Frankrike): 402 registrerade avkommor som tjänat 7.645.382 euro, varav 21 tjänat över 100.000 euro. Vinstrikast är trion Just A Gigolo (€857.450), Hytte du Terroir (€337.690) och Inoui Danica (€269.000). Första kullen född 2016.

Ecurie D. (7 år e. Infinitif-To Soon e. Muscles Yankee)
1.07,9ak*/1.655.480 dollar. 31 st: 20-4-1.
Större segrar: Allerage Farms, Breeders Crown (två segrar), Arthur J Cutler Memorial, TVG Open, Slaget Vid Axevalla Hed, Big Noon-Pokalen, Europeiskt Treåringsmästerskap, Ina Scots Ära, Fyraåringseliten, Fyraåringstest, Axel Jensens Minneslopp och Dartster F:s lopp.

Ecurie D. och Dexter Dunn vinner finalen i Breeders Crown. Foto Gerard Forni

Ideal du Pommeau (5 år e. Ready Cash-Aime Moi e. Love You)
1.11,5am*/391.050 euro. 16 st: 10-2-0
Större segrar: Prix de Francheville-La Barre, Prix de la Porte, Europaderbyt och Prix de Chenonceaux.

Ideal du Pommeau vinner Europaderbyt för Matthieu Abrivard. Foto: Gerard Forni

Rebuff (4 år e. Muscle Hill-Meucci Madness e. Yankee Glide)
1.08,2*/962.490 dollar. 20 st: 9-3-3.
Större segrar: International Stallion Stake, Breeders Crown, W.N. Reynolds Memorial, Stanley Dancer Memorial, Hambletonian Stakes-försök och Kentucky Futurity.

Rebuff och Tim Tetrick vinner Kentucky Futurity. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Third Shift (6 år e. Chapter Seven-Overnight Command e. CR Commando)
1.09,2ak/405.242 dollar. 19 st: 6-6-1.
Större segrar: New York Sire Stakes, Empire Breeders Classic plus en tredjeplats i Kentucky Futurity.

Third Shift och Åke Svanstedt. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Fokustema
Hingstligan 30 januari-5 februari 2023
Läs senare

Rycker i toppen

Maharajah var bäst förra veckan och sju triumfer var två fler än duon Django Riff och Zola Boko.
Därmed utökar den Menhammar-uppstallade avelshingsten sin ledning när det gäller vinster på svensk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Maharajah-avkomman Chitchat spurtar till vinst för Daniel Wäjersten. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Maharajah-avkomman Chitchat spurtar till vinst för Daniel Wäjersten. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Totalt har det blivit 39 segrar för Maharajah i år i Sverige och i förra veckans sjuling var det Chitchat som stod för det största kassainflödet när han räknade in 220.000 kronor för sin finalseger i klass II på Solvalla.

Övriga vinnare var: Hidden Dragon, Maggan Jade, Magique A.F, Marre’s Dreamboy, Riverdale Z. Och Sultan Sea.

Fakta

Förra veckans toppar

Sju segrar:

 • Maharajah

Fem segrar:

 • Django Riff
 • Zola Boko

Fyra segrar:

 • Love You
 • Nuncio
 • S.J.’s Caviar

Tre segrar:

 • Brillantissime
 • Make It Happen
 • Oasis Bi
 • Ready Cash
 • Trixton

Fotnot: 30 januari-5 februari 2023 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

Maharajah står inte bara i en klass när det gäller vinster. Han är också den avelshingst som dragit in mest pengar. Drygt 3,8 miljoner är han uppe i och bakom följer S.J.’s Caviar, vilken klev över två miljoner förra veckan.

Åtta hingstar hade en vinnare vardera

Ingen kallblodshingst lyckades producera mer än en vinnare, men de som hade segrande avkommor var Bork Odin (Åse Mona), B.W. Modde (Lill Modde), Farmbaron (Farmpilot), Horgen Tore (B.W. Raz), Mino (Målbo Urbin), Moe Odin (Odin O.K.), Tekno Odin (Björlifanner) och Åsajerven (Neslands Jerven).

Tekno Odin är i topp bland kallbloden både vad det gäller segrar (nio), prispengar (666.600 kr) och han skuggas av B.W. Modde med åtta triumfer och 474.900 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2023
NamnStarterSegrarProcentPrispengar
1 Maharajah
230
3917,03.809.600
2 S.J.'s Caviar
1862312,42.011.000
3 Ready Cash
802126,31.514.100
4 Orlando Vici
1441913,21.743.800
5 Love You
1281814,11.443.550
Zola Boko
1761810,21.905.500
7 Uncle Lasse
771519,51.082.500
8 Nuncio
381231,61.028.300
9 Readly Express
501122,0936.300
10 Bold Eagle
721013,9843.500
Make It Happen
169105,91.113.350
Fokustema
Sportchef
Läs senare

Malla ny sportchef på Bergsåker

Gymnasielärare, hästägare och tidigare trav-tv-profil.
Nu blir Mohammed Malla, 51 år, sportchef på Bergsåker.
– Det känns som ett privilegium att få jobba med sin passion, säger Malla.
Av
Mathias Hedlund
Mohammed Malla blir ny sportchef på Bergsåker. Foto Bergsåker
Mohammed Malla blir ny sportchef på Bergsåker. Foto Bergsåker

Sedan Thomas Almqvist i oktober meddelade att han skulle gå i pension till våren efter fyra år som sportchef på Bergsåker har banan sökt en efterträdare. Idag presenterades Mohammed Malla som ny sportchef, berättar Bergsåker på banans facebooksida.

Mohammed har ett förflutet som gymnasielärare och rektor och är även tidigare spelprofil inom trav-tv samt hästägare.
– Det känns som ett privilegium att få jobba med sin passion, travet är ett mycket stort intresse. Det känns extra spännande att komma till en travbana med så stora profiler som Bergsåker och att få jobba samman med ett bra team, säger Malla.

Bergsåkerstravets verkställande direktör Henrik Montin kommenterar nyrekryteringen på facebook:
– Jag är väldigt glad över att vi lyckats hitta en lösning med Mohammed, då han passar bra in på vår profil som ny sportchef. Sportchefstjänsten har förändrats över tid, och framför allt sedan propositionsskrivandet blivit centraliserat. Jag ser sportchefstjänsten i första hand som en säljande roll där det gäller att vara utåtriktad och att sälja in travsporten i allmänhet och Bergsåker i synnerhet. Där kommer Mohammeds erfarenheter och kunskaper väl till pass. Det ska bli mycket roligt att få in Mohammed i vårt team på Bergsåker!

Mohammed Malla tillträder tjänsten som sportchef i mitten av mars.