Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

ST:s styrelse bjuder BAS på stekta sparvar

ST:s styrelse skänker bort makt. Norskt toppsto till svensk avel. Unghäststjärna skadad. Fyra banor tävlar idag. Detta är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
BAS-organisationerna har stärkt sin position tack vare Svensk Travsports styrelse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
BAS-organisationerna har stärkt sin position tack vare Svensk Travsports styrelse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 BAS-organisationernas makt har utökats i Svensk Travsport och de facto har de fått ”stekta sparvar skjutna rakt in i munnen” utan att behöva göra någonting för egen maskin. ST:s styrelse har helt enkelt medverkat till att banornas makt i Sverige inskränkts – och BAS kommit i en bättre sits. Läs mer om detta under rubriken ” Maktförskjutning i ST”.

***

2 Ett intressant tillskott har Västerbo Stuteri fått efter att Björn ”Yes Box” Axelsson förvärvat norska unghäststjärnan och fölstoet Vesle Fröken Stöen (e. Spikeld-Voije Vira e. Järvsöfaks), 1.23,7am/1.395.000 nkr, vilken är halvsyster med dubbelmiljonären Teddy Gutten Stöen.

Veslö Fröken Stöen. Foto: privat

Vesle Fröken Stöen vann bland annat Stoderbyt, Biris Uppfödningslopp för ston, var tvåa bakom Lannem Silje i H.M. Kongens Pokal och Norskt Oaks. Tre avkommor har hon fått, varav en i startbar ålder och det är fyraåriga Lille Fröken Stöen (e. Bork Odin), 1.28,4am/23.000 nkr, som vunnit ett lopp på fyra starter. Vesle Fröken Stöen är dräktig med Bork Odin och beräknas föla den 6 juni.

***

3 Fyra banor i elden! Så ser det ut i Trav-Sverige idag. Först ut är Axevalla med lunchtävlingar (första start 12.20). Eskilstunas breddlopp tar vid (start 17.45), innan kvällens huvudbana Bollnäs inleder tävlingarna 18.20, tillsammans med saxbanan Jägersro (start 18.30).

I Bollnäs gör en av landets supersprintexperter comeback. Förutom galoppmisslyckandes i 640-metersloppet under Elitloppshelgen förra året har inte Klöver All Over tävlat sedan juli 2018. Numera finns han i Rauno Pöllänens regi och ikväll blir det andra förutsättningar än superkorta lopp – Klöver All Over startar från 20 meters tillägg i ett långlopp. Här är startlistorna till dagens fyra banor i Sverige!

***

4 Unghäststjärnan Betting Gangster (e. Going Kronos-Viola Silas), 1.10,4ak*/3.786.000 kr, går en osäker framtid till mötes. Senaste träningsjobbet fick avbrytas och nu väntar operation för den korta E3-vinnaren.

***

5 Riverfest (e. Windsong’s Legacy-Royal Roz), 1.10,3/$163.429, har fått sitt fjärde föl sedan hon importerades till Sverige 2015. För närvarande befinner sig amerikanskan i Normandie och på Haras de Sou har hon blivit mor till en hingst efter Face Time Bourbon. Hans ”Global” Nelén äger och Riverfest ingår i samma syskonskara som Lost My Track ($272.310), Nf Rivertown ($224.696) och Maija K ($121.524).

Riverfests avkomma efter Face Time Bourbon. Foto: privat

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 Bergsåkersamatören Henry Svensson blev ordentligt mörbultad när han föll ur sulkyn när hans häst Duffman skenade på Bergsåker i lördags och han fick åka till sjukhus. Inga ben var brutna i kroppen och Henry är satt på vila och under observation av läkare ytterligare några dagar.

***

7 Traveuropas mäktigaste land är Frankrike. Och dess mäktigaste man är dess president. Eller? Sulkysport har gjort en exklusiv intervju med mannen som röstades fram till travsportens nye president, med folkets hjälp i ”den franska revolutionen”. Om Du missat det – vid lunchtid idag kommer hela intervjun med Jean-Pierre Barjon som publicerades i Sulkysports avelsnummer.

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Fokustema
V86 Åby
Läs senare

Framgång föder framgång

Inez Alki har presterat fintfint hos Hans Crebas.
Tack vare hennes framgång har även Irish Steel kommit från Nederländerna.
– Hon har inga direkta svagheter och det finns mycket utveckling kvar, säger Axevallatränaren om kvällens V86-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN

Förra hösten lämnade Hans Crebas Blädingeås för Stall Palema. Han skiftade licensen till Axevalla och från Kalmar och förändringen har blivit ett stort lyft. Proffstränaren har redan slagit fjolårets antal segrar som tränare och stallet har fördubblats.

– Det är fina träningsmöjligheter och hästarna går jättebra. Jag njuter, men är även medveten om att det kommer svackor. Det tog två månader för hästar och personer att acklimatisera sig och jag tycker att det känns allt bättre hela tiden. Jag hade tio hästar med mig när jag kom och nu är det 20 travare på träningslistan. Det är både fler och bättre kvalitet och nu har jag två anställda, berättar Hans Crebas.

Sunettan Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är inte bara kund hos Stall Palema. Karl-Erik Bender har tre Palema-hästar i träning hos Crebas och Sunettan Palema (e. Muscle Massive – Lady Plus Five), 1.14,4am/242.400 kr, har vunnit två av två starter i sin nya regi.
– Det känns kul och är ett stort förtroende. Vi siktar mot Stochampionatet på hemmaplan. Tyvärr drabbades hon av en halsinfektion, men nu är Sunettan frisk och jag hoppas att vi hinner en eller två starter innan uttagningsloppen.

Det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor

Hittills i år har Stall Crebas vunnit nio av 40 starter och sprungit in 573.900 kronor.
– Jag har som mest kört in 800.000 under ett år och det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor.

V86-favorit på Åby

Ikväll åker Axevallatränaren till Åby med två hästar. Irish Steel (V86-7) är favorit i ett stolopp där vinnaren belönas med 100.000 kronor och femåringen kan ge Crebas en fin skjuts mot miljonen.
– Det är tack vare Inez Alki (e. From Above), 1.12,2ak*/574.130 kr, som hon hamnat hos mig. Inez ägare drömmer om Frankrike och hästen flyttades till mig för att tjäna pengar. I Nederländerna tränades stoet av Hugo Langeweg och han rekommenderade kretsen kring Irish Steel att prova henne hos mig.

Fakta

Hans Crebas – Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

  • 2016 – 85 st: 8-5-10 – 387 600
  • 2017 – 104 st: 6-14-12 – 547.400
  • 2018 – 95 st: 14-5-13 – 632.300
  • 2019 – 93 st: 6-16-7 – 669.700
  • 2020 – 40 st: 9-6-2 – 573.900
Expandera

Broadway Fortuna-dottern har gjort två starter under Crebas vingar. I debuten höll hon bra som tvåa från dödens och senast vann hästen lätt från ledningen i Årjäng.

– Hästen är både stark och snabb. Jag har sett flera av hennes lopp i Holland och stoet går från alla positioner. Hon har lite pengar på sig och min förhoppning är att hästen ska hålla samma nivå som Inez Alki. Irish Steel vann med mycket krafter kvar senast.

Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen

Ikväll ska hon prova voltstart och hästen har springspår.
– Hon är förnuftig och min känsla är att voltstart inte ska vara några problem. Hästen är inte sylvass bakom bilen och jag tror snarare att voltstart är ett plus. Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen. Jag hoppas få iväg Irish Steel bra och kommer vi till spets är hon hästen att slå.

Gör du några ändringar?
– Jag har stämt av med Langeweg och är sugen att köra barfota bak. Hon har gått med den balansen flera gånger innan och jag tror att det är ett plus.

Med sig till Åby ikväll har han även Scarlet Knight-dottern Scarlet Knightmare (lopp 4). Femåringen har vunnit en av tio starter och tjänat nästan 80.000 kronor.

– Hon var bra när vi segrade i mars, men efter det loppet blev hon förkyld. Nu har hästen svarat för två bra insatser efter uppehållet. Hon har hela 174 i mankhöjd, men är kvick iväg när hon sköter sig och hästen behöver vara med i främre träffen direkt för att komma till sin rätt. Hon är inte den enklaste i voltstart, men jag tror att Scarlet Knightmare går felfritt och Astronascente Zac är den hästen jag kan tänka mig att släppa till. Han blir nog svår att slå och min häst har platschans, avslutar Hans Crebas.

Startlistor till kvällens tävlingar.

Sport