Fokustema
Färjestad söndag
Läs senare

Styrkedemonstration i årsdebuten

Fyra segrar på sju starter som treåring. Seger direkt i årsdebuten som fyraåring efter en riktig styrkedemonstration. Här är en häst att lägga på minnet!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Kinky Boots (e. Brad de Veluwe) är ingen enkel häst och det dröjde till slutet av juli som treåring innan hingsten kvalade. Sedan gick det mesta på rätt spär. Fyra segrar och ett tredjepris i sina fem felfria lopp förra året. 1.14,4am respektive 1.15,3m blev hästens fina segerrekord då.

Fakta

Kinky Boots

Hingst 4 år e. Brad de Veluwe – Ejoy de Luxe e. Enjoy Lavec

Resultat: 8 st: 5–0–1

Rekord: 1.14,4am*

Intjänat: 223.500 kr

Uppfödare: Jimmy Nilsson och Dan Sunnemark

Ägare: Jimmy Nilsson och Dan Sunnemark

Tränare: Jimmy Nilsson, Solvalla

Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad

Expandera

Igår på Färjestad var det dags för årsdebut och återkomst efter fyra månaders frånvaro i ett långlopp mot äldre hästar.

– Han har bara sprungit under 1.40 en gång sedan han startade senast i november, men har tränat på bra hela vintern så jag visste att han var bra förberedd, sade tränaren, Solvallaamatören Jimmy Nilsson.

Tredjespår utan rygg 1.200 meter

Och Kinky Boots fick bekänna färg direkt. I fjärde utvändigt satt körande Carl Johan Jepson och bevakade Björn Goops favorit Un Mec d’Or snäppet framför. Samtidigt satt Goops andrahäst Armagnac i ledningen.

Efter ett varv gick både Goop och Jepson ut i tredjespår. Att Goop skulle överta ledningen och låta Kinky Boots trava i dödens kändes som det naturliga utfallet. Så blev det inte. En pigg Armagnac behöll ledningen med Un Mec d’Or i dödens och Kinky Boots parkerad i tredjespår utan rygg.

Alldeles för tufft upplägg i årsdebuten? Inte för Kinky Boots. Efter 1.200 meter i tredjespår petade Jepson in en extra växel och på ett par steg svepte Kinky Boots till ledningen och försvann undan till överlägsen seger på 1.15,3a/2.640 meter.

–  Hästen har varit väldigt omogen och strulat mycket, så jag har velat ge honom tid, sade Jimmy Nilsson.

Men fem segrar på åtta starter fortsätter marschen mot toppen för fyraåringen, som är anmäld till årets insatslopp för fyraåringar.

”Jämtländskt” möderne

Trippelmiljonären Julio de Luxe och David Thomain inför montéloppet under Solvallas Elitloppshelg 2018. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jimmy Nilsson äger och är uppfödare till Brad de Veluwe-sonen Kinky Boots tillsammans med Dan Sunnemark, vilka köpte modern Enjoy de Luxe (e. Enjoy Lavec) som ettåring 2007 och fortfarande har henne kvar.

Enjoy de Luxe gjorde 42 starter (5–5–5), tjänade 309.500 kronor och travade 1.14,3ak som snabbast. I avelsboxen är Kinky Boots hennes första avkomma. Hon har även ettåriga dottern Satine Rose (e. Maharajah).

Enjoy de Luxe är själv dotter till Nigritella Nigra (e. Super Arnie), 1.12,7ak/1.129.874 kr, som inledde karriären hos Östersundstränaren Bengt Svensson. Där slutade hon bland annat trea i Oaks 1999, efter att ha vunnit sitt uttagningslopp.

Som sex- och sjuåring tränades hon under två år av Åke Svanstedt, där seger i ett V75-lopp blev främsta meriten, innan karriären avslutades hos Bengt Svensson.

I avelsboxen är främsta avkomman duktige montéhästen Julio de Luxe (e. Juliano Star) som både 2017 och 2018 klev över miljonen intjänat per säsong. Bland annat genom att ha firat stora triumfer på fransk mark.

Innan Julio de Luxe gick till Björn Goops regi tränades han av Jimmy Nilsson och vann bland annat klass II-final på Solvalla på annandagen 2013.

Nigritella Nigras mamma Vinjett N. (e. Native Reel), 1.14,3ak/615.710 kr, var själv väldigt duktig tävlingshäst hos Bengt Svensson  och tog på 91 starter tolv segrar och ytterligare 22 pallplatser. I aveln har hon även lämnat miljonären Vinn de Luxe (e. Zerberus).

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Fokustema
V86 Åby
Läs senare

Framgång föder framgång

Inez Alki har presterat fintfint hos Hans Crebas.
Tack vare hennes framgång har även Irish Steel kommit från Nederländerna.
– Hon har inga direkta svagheter och det finns mycket utveckling kvar, säger Axevallatränaren om kvällens V86-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN

Förra hösten lämnade Hans Crebas Blädingeås för Stall Palema. Han skiftade licensen till Axevalla och från Kalmar och förändringen har blivit ett stort lyft. Proffstränaren har redan slagit fjolårets antal segrar som tränare och stallet har fördubblats.

– Det är fina träningsmöjligheter och hästarna går jättebra. Jag njuter, men är även medveten om att det kommer svackor. Det tog två månader för hästar och personer att acklimatisera sig och jag tycker att det känns allt bättre hela tiden. Jag hade tio hästar med mig när jag kom och nu är det 20 travare på träningslistan. Det är både fler och bättre kvalitet och nu har jag två anställda, berättar Hans Crebas.

Sunettan Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är inte bara kund hos Stall Palema. Karl-Erik Bender har tre Palema-hästar i träning hos Crebas och Sunettan Palema (e. Muscle Massive – Lady Plus Five), 1.14,4am/242.400 kr, har vunnit två av två starter i sin nya regi.
– Det känns kul och är ett stort förtroende. Vi siktar mot Stochampionatet på hemmaplan. Tyvärr drabbades hon av en halsinfektion, men nu är Sunettan frisk och jag hoppas att vi hinner en eller två starter innan uttagningsloppen.

Det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor

Hittills i år har Stall Crebas vunnit nio av 40 starter och sprungit in 573.900 kronor.
– Jag har som mest kört in 800.000 under ett år och det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor.

V86-favorit på Åby

Ikväll åker Axevallatränaren till Åby med två hästar. Irish Steel (V86-7) är favorit i ett stolopp där vinnaren belönas med 100.000 kronor och femåringen kan ge Crebas en fin skjuts mot miljonen.
– Det är tack vare Inez Alki (e. From Above), 1.12,2ak*/574.130 kr, som hon hamnat hos mig. Inez ägare drömmer om Frankrike och hästen flyttades till mig för att tjäna pengar. I Nederländerna tränades stoet av Hugo Langeweg och han rekommenderade kretsen kring Irish Steel att prova henne hos mig.

Fakta

Hans Crebas – Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

  • 2016 – 85 st: 8-5-10 – 387 600
  • 2017 – 104 st: 6-14-12 – 547.400
  • 2018 – 95 st: 14-5-13 – 632.300
  • 2019 – 93 st: 6-16-7 – 669.700
  • 2020 – 40 st: 9-6-2 – 573.900
Expandera

Broadway Fortuna-dottern har gjort två starter under Crebas vingar. I debuten höll hon bra som tvåa från dödens och senast vann hästen lätt från ledningen i Årjäng.

– Hästen är både stark och snabb. Jag har sett flera av hennes lopp i Holland och stoet går från alla positioner. Hon har lite pengar på sig och min förhoppning är att hästen ska hålla samma nivå som Inez Alki. Irish Steel vann med mycket krafter kvar senast.

Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen

Ikväll ska hon prova voltstart och hästen har springspår.
– Hon är förnuftig och min känsla är att voltstart inte ska vara några problem. Hästen är inte sylvass bakom bilen och jag tror snarare att voltstart är ett plus. Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen. Jag hoppas få iväg Irish Steel bra och kommer vi till spets är hon hästen att slå.

Gör du några ändringar?
– Jag har stämt av med Langeweg och är sugen att köra barfota bak. Hon har gått med den balansen flera gånger innan och jag tror att det är ett plus.

Med sig till Åby ikväll har han även Scarlet Knight-dottern Scarlet Knightmare (lopp 4). Femåringen har vunnit en av tio starter och tjänat nästan 80.000 kronor.

– Hon var bra när vi segrade i mars, men efter det loppet blev hon förkyld. Nu har hästen svarat för två bra insatser efter uppehållet. Hon har hela 174 i mankhöjd, men är kvick iväg när hon sköter sig och hästen behöver vara med i främre träffen direkt för att komma till sin rätt. Hon är inte den enklaste i voltstart, men jag tror att Scarlet Knightmare går felfritt och Astronascente Zac är den hästen jag kan tänka mig att släppa till. Han blir nog svår att slå och min häst har platschans, avslutar Hans Crebas.

Startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Polisanmälan
Läs senare

Proffstränare anklagad för djurplågeri

En proffstränare har blivit polisanmäld för djurplågeri. Enligt målsägaren ska tränaren låtit hästen stå undernärd och sjuk utan kontakta varken ägaren eller veterinär.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Enligt polisanmälan ska brottet ha pågått mellan den 10 februari och 18 april i år. När hästägaren – enligt polisanmälan – hämtade hästen var den undernärd och sjuk.

Proffstränaren informerade inte heller hästägaren om hästens tillstånd och enligt polisanmälan tillkallades inte heller någon veterinär.

Målsägaren anser att hästen vanvårdats och att det resulterat i en värdeminskning av minst 30.000-40.000 kronor.

Sport