Fokustema
Solvalla
Läs senare

Styrkedemonstration på speed

Ingen enkel herre, men ändå en vinnare av Elitloppet trots galopp på vägen.
Etonnant var i en klass för sig när han hämtade hem fem miljoner både på styrka och speed som segervapen!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Etonnant såg till att Richard Westerink tog sin tredje tränarseger i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Etonnant såg till att Richard Westerink tog sin tredje tränarseger i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det här ska bara inte gå. När Etonnant galopperade i näst sista sväng trodde jag det var kört för vår del även om han ställde sig relativt snabbt. Sedan fick vi en liten knuff i sista kurvan, men över upploppet flög han fram, sade segerkusken Anthony Barrier.

Anthony Barrier. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Etonnant (e. Timoko-Migraine) gick med i rygg i tredjespår varvet från mål, galopperade 800 kvar, ställde sig kort efteråt men hamnade sist.

Anthony Barrier valde att gå på direkt i tredjespår ut på sista bortre långsidan och fick rygg genom slutsvängen innan Etonnant vreds ut i fjärdespår inne på upploppet och avgjorde i en rykande finish.

– Etonnant hade problem i kurvorna och tappade balansen, men i övrigt gjorde han precis vad han skulle. Veni, vidi, vici, sade Barrier, som ansåg att det var en av hans största upplevelser tillsammans med vinsten i Prix de Cornulier med Olga du Biwetz.

Etonnant spurtar till vinst. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Etonnant kom hem på 1.09,3a/1.609 meter och såg till att Richard Westerink tog sin tredje tränarseger i Elitloppet. Tidigare har Etonnants pappa Timoko vunnit både 2014 och 2017.

Richard Westerink. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Ofattbart…jag förstår ingenting att han kunde komma tillbaka och vinna efter galoppen. Jag har aldrig upplevt en starkare häst än Etonnant. Timoko var stark också, men framför allt väldigt snabb. Styrkan hos Etonnant är enorm och det visade han idag. För mig är det en dröm att få vinna ett av de finaste loppen i världen med en son efter Timoko, sade Richard Westerink.

Fadern vann också Elitloppet

Att fadern Timoko var en sprinter och en racermaskin av stora mått vittnar inte bara två Elitloppsvinster om, utan också fyra segrar i Grand Criterium de Vitesse. Dessutom kan tilläggas att Timoko är den näst vinstrikaste franskfödda travaren genom tiderna med 5.011.851 euro, medan Bold Eagle drog in 5.124.087 euro under sin karriär.

Tack Timoko för en fantastisk karriär! Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Timoko och Björn Goop vinner Elitloppet Törnberg/Sulkysport

Etonnant har också vunnit Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer, men ger inte intrycket av att vara en sprinter utan mer av en stenkross och det visade han också med eftertryck vid dagens triumf i Elitloppet.

>> Läs även: Redén: ”Det känns surt”

Årets säsong började inte speciellt bra…oplacerad i Prix d’Amérique, galopp i Prix de France, men sedan började det hända saker. En andraplats i Prix de Paris bakom Harper Hanovers-vinnaren Diable de Vauvert har följts upp med seger i Grand Criterium de Vitesse, en andraplats i Prix de l’Atlantique (Vivid Wise As vann) och därefter genrepade Etonnant inför Elitloppet med vinst i Prix des Ducs de Normandie.

Fakta

Etonnant

Brun hingst 8 år e. Timoko-Migraine e. Alligator
Rekord: 1.10,0m – 1.09,3ak*
Prissumma: 19.009.097 kr
Resultat: 77 st: 18-15-14
Ägare: Richard Westerink, Séverine Raffy & Christian Guy Vigier
Uppfödare: Mireille Baro & Christian Guy Vigier
Tränare: Richard Westerink, Frankrike
Körsven: Anthony Barrier
Skötare: Rondoplhe Barette
Större segrar:

  • Sulky: Prix de Paris 2011, Prix du Bourbonnais 2021, Prix des Ducs de Normandie 2021, 2022, Grand Criterium de Vitesse 2022, Elitloppet 2022.
  • Monté: Prix de Ploermel 2018, Prix Legoux-Longpre 2018, Prix Olry-Roederer 2018, Prix Auguste Francois 2020.
  • Övriga meriter: tvåa i Prix de Paris 2022, tvåa i Prix de l’Atlantique 2021, 2022, tvåa Prix de Bretagne 2021 och tvåa i Prix de l’ile-de-France (monté) 2020, 2021.
Expandera
Richard Westerink med sin nybakade Elitloppsvinnare. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Modern bäst under sadel

Etonnants mor Migraine (e. Alligator), 1.13,9/€432.855, firade sina största framgångar under sadel. Förutom vinsten montéderbyt Prix du President de la Republique vann hon semi-classique-löpningarna Prix Louis Le Bourg, Prix Rene Palyart, Prix Henri Balliere och Prix Lavater.

I avelsboxen har hon elva avkommor och förutom Etonnant har hon lämnat Auch (e. Niky), 1.11,7/€406.930, och Douloureuse (e. Timoko), 1.12,5/€224.676.

Ostartade mormor Allez Sua (e. Gazon-Pepite d’Atout) är också mor till Namado (e. Blue Dream), 1.15,6/€140.320.

Etonnants stamtavla. Källa: breedersbible.com