Fokustema
V75
Läs senare

Sugarlight bäst i Kalmar – igen!

Norske B.B.S.Sugarlight trivs förträffligt i Kalmar under midsommar. För andra året i följd vann han Kalmarsundspokalen – båda gångerna har han gjort det från bakspår inför 8.904 personer.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
B.B.S.Sugarlight med glada Fredrik Solberg och Kevin Oscarsson defilerar framför publikplats. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
B.B.S.Sugarlight med glada Fredrik Solberg och Kevin Oscarsson defilerar framför publikplats. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

– Han kändes lite halvseg, men när han fick helt fritt exploderade han, sade Kevin Oscarsson.

Favoriten Canari Match högg i galopp just när han snuvats i spetskörningen av Harry Haythrow, allt medan Kevin Oscarsson bidade sin tid tredje utvändigt. Han fick rygg en bit i tredjespår, men hade fritt läge 250 kvar och B.B.S.Sugarlight avgjorde lekande lätt på 1.10,2a/1.640 meter.
Nobel Amok infriade alla förväntningar sedan Robert Bergh prickat starten perfekt och satt i ledningen på ”kör”. Väl i front fick han bestämma farten som han ville och via ett snabbt slutvarv var tilläggshästarna långt från segerstriden.
– Han var lite ivrig före idag, men har visat enorm styrka i loppen, konstaterade Robert Bergh.
Och speeden är inte så pjåkig heller; Noble Amok har tre raka segrar, på 1.10,5a/1.640 meter, 1.12,7a/2.100 meter och nu 1.16,0/3.140 meter – slår man upp ordet komplett i ett lexikon skulle en bild på Noble Amok kunna dyka upp.
Iago Zon (e. Raja Mirchi) var färsk i bronsdivisionen, men brydde sig inte det minsta om att konkurrenterna var tuffare. När Joakim Lövgren tog högertöm 900 meter före mål bet det oerhört bra och grepp var kopplat om ledaren redan i slutsvängen. Förvisso hårdnade det till rejält sista biten, men Iago Zon höll undan säkert på 1.12,3a/1.640 meter.

Fakta

Rätt V75-rad

Rätt V75-rad: 4–4–6–11–11–11–1
Omsättning: 88.828.114 kronor
Utdelning:
Sju rätt: 276.928 kronor
Sex rätt: 1.321 kronor
Fem rätt: 110 kronor

Expandera

Daniel Redén var lite osäker på förhand kring In Toto Sund (e. Ken Warkentin), men då värsta spetsbuden galopperade kunde Kim Eriksson glida till ledningen. Med ett varv efter 1.13,5 var mer än halva segern vunnen och även om Geisha Sund gjorde ett kanlopp efter galopp som trea var det säker marginal för In Toto Sund på 1.12,4a/2.140 meter.
Shorthanded Jag (e. Jag de Bellouet) har inte världens bästa teknik, men härlig löpskalle och dödens bekom inte Petri Puros fyraåring. Segermarginalen var inte stor mot ledande Hennig Lixarve, men ändå mycket säker på 1.14,5/2.140 meter.
Sobel Conway (e. Conway Hall) fullständigt exploderade när Peter Untersteiner vek ut i tredjespår 450 meter före mål. Hästen sänkte huvudet tre decimeter och spurtade till lekande lätt triumf via 1.10,5 sista 400 meterna.
Spitcam Jubb (e. Campbell Hall) såg ut att fälla in årorna i spets i sista sväng, men visade läcker inställning och kom tillbaka. Han var i princip passerad av en handfull konkurrenter, men höll farten bäst över Kalmars långa upplopp.

 

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport