Fokustema
E-tidning, app & print
Läs senare

Sulkysport nummer 28

Torbjörn Jansson till Hall of Fame - historien bakom hans dress, snacket efter och människorna bakom Sprintermästarsegraren, Diamanten gav Stig H Johansson den första inteckningen, talangen, tips och startlistor till fredag och lördag och så mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sulkysport nr 28
Sulkysport nr 28
 • Allt från Sprintermästaren
 • Anders Ström är veckans krönikör
 • Veckans höjdare
 • Torbjörn Jansson till Hall of Fame – läs historien bakom hans dress
 • Diamanten i Jarlsberg
 • Sundbyholm rustar för publikrekord
 • Upp och ner för Daniel Wikberg
 • Startlistor och tips till V64 på Axevalla fredag och V75 i Årjäng på lördag
 • Talangen – Musique d’Inverne
 • Peter Untersteiner jagar andra segern i Stochampionatet
 • Daniel Redéns stjärnduo på turné
 • Stosprintern – Vamp Kronos
 • Elvaåringen kan än
 • V75-bana i fokus – Nordiska travmuséet firar 20 år
 • … Och mycket mer unik läsning!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Mats jagar guld och klassiska segrar

Sto-SM för kallblod och E.J:s Guldsto i morgon. Kallblodsderbyt och Kriteriet på söndag.
Och ytterligare 15 uppsittningar fredag-söndag.
Mats E Djuse har en fullbokad helg – och drömmer om SM-guld och klassisk seger.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Stjärnblomster och Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stjärnblomster och Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

  Mats E Djuse värmer upp inför den spännande helgen med de pågående lunchtävlingarna på Bergsåker. När Sulkysport pratar med honom har han dessutom på morgonen redan hunnit köra sin styrning i norska Kallblodsderbyt på Bjerke på söndag, Tekno Viking (e. Norheim Faksen) som var duktig tvåa i sitt uttagningslopp.

– Han tränar riktigt bra och kändes bra när jag körde honom tillsammans med Järvsö Elling (e. Horgen Tore, stallkamrat och Derbyfinalist på söndag, reds. anm.), säger Mats.

Förra året stannade han på lite försmädliga 99 segrar, men readan i somras sprängde han 100-gränsen för 2020. Intensivt resande och körande varvas med arbete hos Jan-Olov Persson och Hagmyrentränaren står bakom tre av Mats viktigaste uppgifter i helgen.

Lillebror vann Sto-SM ifjol

Sto-SM för kallblod vanns förra året av lillebror Magnus med Minelli (e. Bork Odin), medan Mats stod vid sidan. Det gör han inte i år. Kuskdebuten i Sto-SM sker med en häst som minst sagt har SM-guld i blodet.

Stjärnblomster (e. B.W.Modde) hade en fin treåringssäsong, utan den stora fullträffen, men vann som fyraåring Derbystoet i Östersund och slutade tvåa i Stoderbyt på Bjerke. Sedan var karriären över efter tolv starter (7–4–0) och 999.943 kronor intjänat.

Fakta

Stjärnblomster

Sto 6 år e. B.W.Modde – Järvsö Blomster e. Järvsöviking
Resultat: 14 st: 7–4–1
Rekord: 1.26,5k – 1.26,1am
Intjänat: 1.010.443 kr
Uppfödare: Manapå HB, med flera
Ägare: Stall Rabatt
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Jenny Petterson

Expandera

Eller rättare sagt lagd på is en stund. För efter att ha fött sonen Blomsterprinsen (e. Smedheim Solan) förra våren så har Stjärnblomster kommit tillbaka på tävlingsbanan i sommar. En tredjeplats i ett 1.140-meterslopp och galopp i det stora kallblodsloppen under Jubileumspokalskvällen har det blivit inför inför säsongens viktigaste uppgift på lördag.

– Hon kändes jättefin på Solvalla, men blev lite frän och när jag släppte ledningen galopperade hon. Hon var lite rappare och mer på tårna än i första starten, säger Mats.

Stjärnblomster och Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu har duon dragit innerspår bakom startbilen.

– Det är bra läge och allt känns fint med hästen. Granetta är ju tuffast emot, men hon har jobbigt läge. Vi ska prova henne med ett annat bett till den här starten, säger Mats.

Han är imponerad av det nu sexåriga stoet.

– Hon har väldigt lätt för sig och i Gävle visade hon väldig teknik, det är ett av de ston med bäst teknik som jag kört.

Travprofiler i ägargruppen

Nu återstår att se om Stjärnblomster kan göra samma sak som mamma Järvsö Blomster (e. Järvsöviking). Hon kom tillbaka efter att ha blivit mamma – till just Stjärnblomster! – och vann Sto-SM. Två gånger om dessutom, både 2016 och 2017 tillsammans med Örjan Kihlström. Numera är modern, med 1.451.258 kronor intjänat på 40 starter, mamma på heltid.

Järvsö Blomster ägs av Stall Rabatt – precis som lördagens SM-deltagare Stjärnblomster. Bakom stallnamnet döljer sig ett koppel travprofiler som exempelvis Remy Nilson, Mats Norberg, Johan och Iia Abenius, Marcus Myron och Stig Wiklund.

Fakta

Senaste vinnarna av Sto-SM

År/häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

 • 2010 Vessle Jahna (e. Troll Jahn) – Harald Sandström – Märet Rusk – 1.24,6a
 • 2011 Nordblomma (e. Moe Odin) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,0a
 • 2012 Jenny R.G. (e. Moe Odin) – Hans Brunlöf – Hans Brunlöf – 1.27,1a
 • 2013 Jenny R.G. (e. Moe Odin) – Hans Brunlöf – Hans Brunlöf – 1.25,3a
 • 2014 Nordvanja (e. Moe Odin) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.25,2a
 • 2015 Hulte Nova (e. Järvsöviking) – Torbjörn Jansson – Leif Jonsson – 1.24,7a
 • 2016 Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – Örjan Kihlström – Jan-Olov Persson – 1.25,0a
 • 2017 Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – Örjan Kihlström – Jan-Olov Persson – 1.26,2a
 • 2018 Mofaksan (e. Fakse) – Mikael Olsson – Mikael Olsson – 1.24,2a
 • 2019 Minelli (e. Bork Odin) – Magnus A Djuse – Anders Hafstad – 1.24,0a
Expandera

Förutom Järvsö Blomster har även Lundås Emelie (e. Rigel Jo) och Jenny R.G.) vunnit SM två gånger. Den i särklass snabbaste vinnaren är Gunnar Melanders toppsto Nordblomma (e. Moe Odin) som för nio år sedan travade 1.23,0a/2.140 meter. Med det är hon ensam om att ha vunnit på en tid under 1.24. Bland fadershingstarna dominerar hennes pappa Moe Odin med fyra triumfer.

Får chansen bakom Stig H:s stjärna

För Mats E Djuse väntar en annan spännande uppgift på Hagmyren när han får chansen bakom Stig H Johanssons topphäst Diamanten (e. Adrian Chip) i E.J:s Guldsko.

Diamanten värmer upp med Stig H Johansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Diamanten vann Ego Boys Minne på 1.09,8ak i början av augusti. Dock dras möjligheterna i morgon ned rejält när hästen drog spår tolv bakom bilen i sprinterloppet.

– Det är kul att få chansen att köra hästen, men minst sagt tråkigt när startspåret kom. Det är i alla fall en riktig bakom och en fin häst som verkar ha höjt sig igen i år, säger Mats.

”Hade varit tvåa-trea annars”

Efter avklarade tävlingar på nya hemmabanan Hagmyren väntar andra, stora uppgifter västerut. Mats E Djuse kör både norska Kriteriet och norska Derbyt för kallblod på Bjerke på söndag. Och det är en spännande duo han sitter upp bakom.

Treårige Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) är faktiskt mest meriterad av de tolv i Kriteriet, men en galopp i början av upploppet i Kriteriet på Dannero kostade en hel del prispengar.

– Han har gjort det jättebra hela tiden och det mesta rätt, han är både stark och snabb. Det är en okomplicerad häst som vill hjälpa till. Det var synd på galoppen på Dannero, han hade varit tvåa-trea annars, säger Mats.

Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Oppgårdsdrängen har vunnit sex av nio starter och hade inga problem att ta hem sitt Kriteriekval på Bjerke för två veckor sedan. I söndagens final saknas både ettan och tvåan från svenska Kriteriet, Brenne Bas och Bäcklös Faron.

– Det ser klart intressant ut på papperet. Jag kör honom en del i träning och i ett banjobb i veckan kändes allt bara bra. Han får en sista finslipning idag, säger Mats.

I Kriteriet ställs Oppgårdsdrängen bland annat mot stallkamraten Eld Tekno (e. Tekno Odin), som körs av brosan Magnus.

”Hästen tränar riktigt bra”

Båda bröderna Djuse är även med bakom startbilsvingen i Derbyt med 750.000 norska kronor till vinnaren. Mats kör Tekno Viking (e. Norheim Faksen), som efter en mjukstart med fyra starter som treåring har tävlat flitigare i år och tillhörde överraskningarna i uttagningsloppet med en fin andraplats.

Jan-Olov Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Han gjorde det bra i kvalet och gick i andraspår hela vägen. Det blir förstås svårt att vinna finalen om inte en del av de bästa gör bort sig, men hästen tränar riktigt, säger Mats.

Magnus sitter upp bakom Järvsö Elling (e. Horgen Tore), som vann sitt uttagningslopp. Här startar även Svante Båth-tränade Gorm (e. Dotterud Teddy), medan svenske Derbytvåan Grisleprinsen G.L. (e. Moe Odin) precis som då får Örjan Kihlström i vagnen.

Så, vilken är bästa chansen i de större loppen i helgen?

– Stjärnblomster och Oppgårdsdrängen, summerar Mats E Djuse.

Persson vassare än Tjomsland – i en klass

Magnus andra Derbyplats på ett dygn

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kihlström till Bjerke i helgen

Årgångsfinaler i Norge, storloppsfinalist byter regi och karriären i fara för Kulldrottningen.
Det är ett par av rubrikerna i tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Diana Zet och Örjan Kihlström. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Diana Zet och Örjan Kihlström. Foto Adam Ström/Stalltz.se

1 Diana Zet (e. Hard Livin) befäste positionen som kullens Drottning när hon vann Derbystoet på Jägersro i söndags, men vill det säga illa är det sluttävlat för Daniel Redéns stjärnsto.

Risken är stor att det här var hennes sista start för året

Hon trampade sig efter målgång när travet inte längre höll ihop. Risken är stor att det här var hennes sista start för året, eller kanske till och med i livet”, skriver stallets medarbetare Thomas Hedlund i ett blogginlägg på Stall Zets hemsida.

Förutom Derbystoet har Diana Zet vunnit Stochampionatet och Drottning Silvas Pokal i år. Förra säsongen toppade hon Svenskt Trav-Oaks. Totalt har fyraåringen startat 18 gånger (10-2-1) och tjänat över 9,1 miljoner kronor.

***

2 Tre svenska banor tävlar under tisdagen. Romme (första start 12.20) inleder, medan Eskilstuna (18.20) är huvudbana och tävlingarna saxas med Axevallas (18.30).
Tisdagens höjdare på förhand? Varför inte mötet mellan Daniel Redéns italienare Admiral (e. Ready Cash) och Oskar J Anderssons nybakade V75-vinnare Viscount (e. From Above).

Admiral inledde året i mars-april med två andraplatser och en seger, men sedan har han varit borta från tävlingsbanan i över fyra månader. Viscount å sin sida har plockat fem segrar på sex starter i sommar och kommer senast från rikstototriumf på hemmabanan Romme.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

3 På Solvalla på fredag väntar en spännande kvalkväll med 144 treåringar på jakt efter 24 finalplatser till Svenskt Travkriterium och Trav-Oaks. De två främsta från varje heat går vidare till finalerna som körs lördag den 26 september.

Här är startlistorna till uttagningsloppen i pdf-format.

***

4 Örjan Kihlström har fått en styrning i Norskt Travderby på Bjerke på söndag. Han sitter bakom Trond Andersen-tränade Olympic Tile (e. Muscle Hill), som börjar från bakspår. Lånekusken kör även i Kallblodsderbyt där han får chansen med Grisleprinsen G.L. (e. Moe Odin). Han tränas av Öystein Tjomsland.

Det körs även unghästfinaler (ston) på Oslo-banan på lördag och Kihlström har styrningar i både varma och kalla Kriterietstoet. Solvallakusken kör Ola Samuelssons Supercute (e. Muscle Hill) och bland de treåriga kallblodsstona är hans uppsittning Silke Diamant (e. Bork Odin). Hon tränas av Anders Wolden Lundström.

I Derbystoet för kallblod stiftar Örjan Kihlström åter bekantskap med Öystein Tjomsland-tränade Norheim Borka (e. Bork Odin). Duon hon vann som bekant Derbystoet i Östersund tidigare i somras.

Här är startlistor till lördagens tävlingar på Bjerke.

Här är startlistor till söndagens tävlingar på Bjerke.

Magnus Teien Gundersen kör Iggy B.R. i Derbyt i Norge. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Norskt Travderby
2.600 meter autostart
Förstapris: 1.000.000 norska kronor
Häst (far) – Körsven

 1. Alpha Scarlet R.R. (e. Scarlet Knight) – Kristian Malmin
 2. Strong Pepper (e. Orlando Vici) – Hans Christian Holm
 3. Iggy B.R. (e. Trixton) – Magnus Teien Gundersen
 4. Ivan B.R. (e. S.J.’s Caviar) – Geir Vegard Gundersen
 5. Golden Dream M.E. (e. Buzzin Brian) – Noralf P Breakkan
 6. Pantini (e. Pastor Stephen) – Vidar Hop
 7. Admiral Knick (e. Broadway Hall) – Frode Hamre
 8. Millmighty (e. Make it Happen) – Paw Mahony
 9. Failern (e. Bold Eagle) – Per Oleg Midtfjeld
 10. Olympic Tile (e. Muscle Hill) – Örjan Kihlström
 11. Te Amzo Corazon (e. Trixton) – Tom Erik Solberg
 12. Youandi Salt (e. S.J.’s Photo) – Kjetil Djöseland

***

5

Very Kronos och Mia Båth, Sulkysport, Travsport
Mia Båth kliar på Very Kronos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hagmyren bjuder lördagens V75-tävlingar med E.J:s Guldsko för den äldre eliten. Antonio Tabac är vinnaren i spårlottningen, men det saknas inte motbud. Eller vad sägs om Milligan’s School, Missle Hill och Diamanten? Dessutom gör yrvädret Very Kronos debut över sprinterdistans.

Här är Tidiga tankar till omgången.

***

6 Roger Walmann har fått in fjolårets Breeders Crown-sexa Schweppes i träning. Det numera fyraåriga stoet har totalt startat 19 gånger (3-1-4) och tjänat 515.000 kronor. Hästen ägs av SRF Stable och har papperen i ordning. Schweppes far är Muscle Hill och hon är undan Swept To Victory (e. S.J.’s Caviar), 1.11,1ak/3.347.077 kr. Modern tränades med framgång av Walmann under tre år och hos Solvallatränaren vann Swept To Victory bland annat Queen L.:s lopp och stoeliten.

Ola Samuelsson har haft Schweppes som i våras var finalist i Drottning Silvias Pokal (oplacerad). Hästen skulle ha startat i uttagningarna till Derbystoet, men ströks på grund av dåliga blodvärden.

***

7 Åby Yearling & Mixed Sale 2020 hålls den 9 oktober 2020. Bland annat ska fem ettåringar efter Muscle Hill, två hästar efter Googoo Gaagaa och ett sto efter Ready Cash gå under klubban. Totalt är det 117 hästar i katalogen.

Fokustema
V75 lördag
Läs senare

”Han duger i klassen”

Två heta segerbud och en outsider.
Så här säger Marc Elias om stallets tre chanser på V75 idag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nero Maximus (V75-1) hade bakspår senast, men han avslutade bra och vi var nöjda med hästen. Han känns pigg och fin efteråt och har fått passande spår. Nero brukar öppna snabbt med voltstart och jag hoppas på fin position. Tidigare har han varit nära att vinna och han duger i klassen. Den här gången kör vi barfota runt om.
Virgin Maiden (V75-4) var för laddad i volten senast och nu har vi bättre spår än senast. Hon är snabb ut och om vi kommer iväg fint så kan vi sluta långt framme. Inga ändringar.
Harran Boko (V75-6) fick dra tåget i tredjespår i tufft tempo senast. Resultatet var inte bra, men insatsen var fin och hästen har tränat starkt. Nu har vi bättre spår än senast och han är tillsammans med Nero Maximus är stallets bästa chanser. Inga ändringar för Harran Boko.

Startlistor till dagens tävlingar på Jägersro.

Sulkysports V75-paket.

Inför V75: ”Vinner eller blir tvåa”

Krönika