Fokustema
E-tidning, app & print
Läs senare

Sulkysport nummer 39

Vi har kommit till platserna 31-40 på Sulkysports unika lista över världens 50 bästa hästar under de sista 100 åren. Och här dyker världens snabbaste travare upp. Tips och startlistor till hela helgen, kommer Souloy-domen gälla i Frankrike?, veckans höjdare och så mycket mer!
Av
Cecilia Kristoffersson
 • Topp 50-sista-100.
 • Sulkysport har hälsat på Uppfödningsloppsvinnaren Global Welcome och hans skötare Moa Thörngren. Du hittar det mesta om hästen, tränaren, uppfödaren och framtiden.
 • Från majsfält till toppsport. Häng med när Sulkysport kliver bakom kulisserna på heta tävlingsanläggningen Hoosier Park i amerikanska Indiana.
 • ATG har köpt ett danskt spelbolag som visat minusresultat de två senaste åren med 23 respektive 18 miljoner.
 • Hans Ljungkvists beslut att inte fortsätta som ordförande i Svensk Travsport tvingar fram ett extrainsatt förtroenderåd.
 • Vilket genomslag får norsk travsports tioåriga avstängning mot Fabrice Souloy? Kommer fransmännen respektera domen?
 • Redén har en plan för att ha hästarna på topp till Prix d’Amérique. Han har bussat ned tio hästar med en sammanlagd prissumma på 61 miljoner! Hur mycket ökar den med i vinter?
 • Att byta namn på sin häst kan vara en väg till framgång! Ett nytt namn gav 400.000 på fyra månader…
 • Bland förra veckans höjdare fäster vi blicken vid en hårt kämpande amatör vars häst vann i veckan – och vinnaren är också hans uppfödning, i fjärde led!
 • Philippe Allaire dominerar som vanligt tvååringsloppen i Frankrike – vi har tagit fram listan över hans samtliga tvååringar som startat.
 • Tips till V64 Kalmar, V75 Åby och GS75 Solvalla. Givetvis packat med intervjuer och analyser som ska hjälpa dig på vägen att bli en vinnare.
 • …och mycket mer!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor stycket. Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital.

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Sulkysport e-tidning
Från 275 kronor
Läs tidningen var du vill
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Morgonsveptet
Läs senare

Sprinterfest i Turin

Tredje raka segern för Gocciadoro? Sverige-debut för USA-stjärna. Fullklottrat med dopingärenden. Nyfött. Höjda prispengar i Copenhagen Cup.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Matthieu Abrivard och Vivid Wise As spurtar till seger i Gran Premio Costa Azzurra 2023. Foto: Gerard Forni
Matthieu Abrivard och Vivid Wise As spurtar till seger i Gran Premio Costa Azzurra 2023. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Grupp I-specialisten Vivid Wise As (e. Yankee Glide) jagar sin andra seger i Gran Premio Costa Azzurra (€154.000) i Turin idag och som vanligt utnyttjar Alessandro Gocciadoro Matthieu Abrivards tjänster i sulkyn.

Elva hästar deltar i sprinterloppet och Gocciadoro startar inte bara Vivid Wise As utan tar också ut Always Ek (e. Filipp Roc), Daughter As (e. Father Patrick), Caio Titus Bond (e. Varenne) och Banderas Bi (e. Ganymede). Själv väljer Alessandro att köra Always Ek.

Värt att notera är att Vivid Wise As vunnit 21 Grupp I-lopp och att Alessandro Gocciadoro vunnit de två senaste upplagorna i Turin. För två år sedan toppade Vernissage Grif (e. Varenne) på löpningsrekordet 1.10,9a/1.600 meter.

Startlista:

Gran Premio Costa Azzurra (€154.000)
1.600 meter, autostart.

Namn (far) – Kusk

 1. Capital Mail (e. Nad al Sheba) – Antonio di Nardo
 2. Heliade du Goutier (e. Prodigious) – Gabriele Gelormini
 3. Always Ek (e. Filipp Roc) – Alessandro Gocciadoro
 4. Daughter As (e. Father Patrick) – Pietro Gubellini
 5. Akela Pal Ferm (e. Maharajah) – Enrico Bellei
 6. Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Matthieu Abrivard
 7. Desiderio d’Esi (e. Robert Bi) – Marco Stefani
 8. Diluca Mo (e. Lorenz del Ronco) – Marcello di Nicola
 9. Caio Titus Bond (e. Varenne) – Santo Mollo
 10. Banderas Bi (e. Ganymede) – Antonio Velotti
 11. Bleff Dipa (e. Mister J.P.) – Roberto Vecchione

***

2 En trefaldig miljonär med två unghästsäsonger på amerikansk mark bakom sig gör debut i Sverige idag. Lennart ”Srf Stable” Ågrens äger fyraårige Crown (e. Chapter Seven-Amour Heiress), 1.09,3ak/3.459.714 kr, som togs till Sverige och gick i träning hos Daniel Redén.

Crown har 20 starter (5-5-3) i bagaget och samtliga vinster kommit i försök i New York Sire Stake. I hans meritlista finns också andraplatsen i Matron Stakes och Earl Beal Jr. Consolation och tredjeplatsen i finalen i New York Sire Stakes. USA-äventyret avslutades på Red Mile den 30 september med en fjärdeplats i en division av Bluegrass Stakes på rekordtiden 1.09,3.

I eftermiddag på Solvalla väntar medeldistans, voltstart och tillägg för fyraåringen, som får jaga fem konkurrenter med 20 meters försprång.

– Han kom med väldigt fina meriter från USA, men han var lite sliten då han kom hit i höstas. Han fick återhämta sig och sedan har han tränat på. Det känns bra, men han går ut bara för att få ett lopp i kroppen inför Kungapokalen, det blir samma upplägg som för Perfect Spirit för några år sedan. Det blir skor runt om och vanlig vagn i första starten, säger Daniel Redén på Stall Zets hemsida.

***

3 Söndagens huvudbana med Grand Slam 75-spel är för ovanlighetens skull Solvalla (första start 13.45). Spelpotten är kryddad med drygt tre miljoner kronor extra fördelade i de tre vinstpoolerna.

Nummer ett i avdelning ett och enbart ettor i resultatraden. Det handlar om Conrad Lugauer-tränade Friendofthephantom (e. Muscle Hill), som har idel segrar efter tre starter och vann årsdebuten trots galopp och markförlust redan innan start. Det var första framträdandet sedan i juli förra året.

Dagen inleds med lunchtävlingar på Dannero (start 12.20). Henrik Svensson knep championatet på Ådalsbanan förra året efter en rafflande avslutning och gästar dagens tävlingar med en trio från egna stallet.

En av dem är Mon’s Tornado (e. Pato), som hade ett litet mellanår ifjol efter ett starkt 2022, men nu kommer sexåringen med seger i ryggen i jakt på karriärens åttonde triumf.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar. 

***

4 Copenhagen Cup avgörs söndagen den 12 maj och i år får Charlottenlunds prestigelöpning ett välbehövligt lyft. Prispengarna – skriver travservice.dk – höjs med 20 procent och totalt kommer det delas ut 870.000 danska kronor i loppet för äldre eliten.

Förstapriset uppgår till 400.000 danska kronor, eller cirka 620.000 svenska kronor.

***

5 I senaste utgåvan av amerikanska travförbundets ”Fines and Suspensions Bulletin” berättas det om sex dopingärenden.

Christopher Dubois har dömts till 60 dagars avstängning och 1.000 dollar i böter sedan blodprovet från Maczaffair visade sig ha en för hög TCO2-koncentration. För hög TCO2-koncentration hade också Highborn och tränaren William Parker Jr. erhöll samma bötesstraff/avstängning som Dubois.

Jeffrey Marshall har straffats med 2.000 dollar i böter och 30 dagars avstängning för att Just Call Me Song tävlade med CNS-stimulerande Niketamide. 1.000 dollar i böter och 30 dagars avstängning erhöll Keith Torro sedan My Name Is Hairy tävlade med Minoxidil, som används mot håravfall hos människor. Thomas Cancelliere har tilldelats 1.000 dollar i böter sedan Ruthless Hanover Aminocaproic acid i kroppen.

Patrick Lachance har dömts till 500 dollar i böter och 15 dagars avstängning sedan Mikes Z Tam tävlat med Fenylbutazon i kroppen. Domen har överklagats.

***

6 Fyra svenskhopp går att skönja vid lunchtävlingarna i La Capelle (första start kl. 11.30). Björn Goop startar Global Above All (e. Love You) i sadelloppet Prix de Someron (€24.000).

Vidare tar Jarmo Niskanen ut Laurel Turgot (e. Sancho Turgot) i treåringsloppet Prix de Housset (€18.000) och har även med Kai La Sha (e. Earl Simon) i Prix de Leme (€21.000) för fyraåringar, vilket är ett lopp som även innehåller Ron Kuiper-tränade Kandy Life (e. Eridan).

***

7 På Söderby Stuteri har Global Welcome fått sin tredje avkomma. Modern Etoile (e. Bold Eagle-Face For Ever), 1.14,9am/99.000 kr, har nedkommit med ett sto efter vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning och det är hennes första avkomma. Äger gör Olof Brodin Chartering AB, som sänder sitt toppstammade sto till Calgary Games i år.

Etoiles första föl, fallen efter Global Welcome. Foto: privat

Etoile är undan Face For Ever (e. Viking Kronos), 1.12,3ak/1.377.754 kr, vilken segrade i Coccinelles lopp, Guldstoet, Vårfavoriten och slutade trea i Stochampionatet.

Hon har sina främsta avkommor i Derby-tvåan Chianti (e. Scarlet Knight), 1.10,1ak/3.624.220 kr, Twitter (e. Offshore Dream), 1.11,2ak/2.465.204 kr, och Pax (e. Lavec Kronos), 1.11,9ak/737.526 kr. Face For Ever är i sin tur halvsyster med E3-vinnaren Face of Speed (e. Buvetier d’Aunou), 1.10,3ak*/2.108.433 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild tagen på bredden.
Maila till Sulkysport

Fokustema
Avelsnummer 2024
Läs senare

E-tidning: Redén om sina treåringar

Daniel Redén om alla sina treåringar. 196 avelshingstar synas i unik treåringsstatistik. Så blev hon kullens drottning. Historien om Sveriges yngste allsvenske champion. Hingstarna som tog revansch i aveln – och mycket mer.
Här är Sulkysports Avelsnummer 2024!
Av
Redaktionen
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén berättar om alla sina treåringar i Sulkysports Avelsnummer 2024. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén berättar om alla sina treåringar i Sulkysports Avelsnummer 2024. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Sulkysports Avelsnummer är på väg till brevlådor och postfack hos alla svenska kunder och här finns tidningen även digitalt som bläddringsbar pdf för svenska och utländska prenumeranter.

Klicka på länken här för att läsa Avelsnumret som E-tidning:

AVELSNUMMER 2024 – SULKYSPORT

***

2023 blev en besvikelse för Daniel Redén med sin treåringskull. Nu har Solvallatränaren laddat om. Han har närmare 40 nya treåringar i stallet och bubblar när han berättar om status på dem. I Sulkysports treåringskoll ger han. sin syn på samtliga treåringar.
Om en av dem säger han till exempel:
– Det här är min personliga favorit. Varför vet jag inte, men jag har fått en bra vibb. Han är den enda på gården som fått Francesco Zet att ”hålla käften”. Francesco gapar på allt och alla, men den här säger han inget om. Iors helbror är duktig, men Ior känns en nivå till.

2020 tog Bold Eagle sitt första svenska treåringschampionat. Ifjol var det dags igen för den franske stjärnhingsten, anförd på tävlingsbanan av dottern och Oaksvinnaren Adriatica.
Sulkysport har synat 196 avelshingstar med svenskfödda treåringar förra året. Vilka är bäst med ston? Vilka lämnar bästa hingstarna? Vilka får flest till start? Vilka har snabbaste avkommorna? Frågor som får svar i unika treåringsstatistiken.
Och listan över alla 411 treåringar som sprang in 100.000 kronor eller mer förra året förstås!

Han var mannen som är tidernas yngste allsvenske champion som kusk i Sverige, men som tränare var han minst lika vass. Vi har grävt djupt i historieböckerna för att berätta om Sixten Lundgren, mannen som även tränade fram den första hästen som sprang in över 100.000 kronor i Sverige, nämligen Balett.
Sixten Lundgren körde i det allra första loppet på Solvalla 1927 och vann sitt sista lopp på samma banan 1954. 

Storasyster Stjärnblomster är vinstrikaste svenska kallblodsstoet genom tiderna, men när det gäller meriterna som treåring står hon sig slätt mot lillasyster Majblomster.
Det plockades segerbukett på segerbukett och tre lagerkransar redan under treåringssäsongen för Stall Rabatts travare som vann kullens tre största stofinaler.
– Det var jobbigt när det gick i 1.20-fart en bit på första varvet, men när man såg henne bara klippa med öronen ut ur sista sväng och 150 kvar var det makalöst, säger Jan-Olov Persson om Majblomsters makalösa världsrekord ifjol.

Ur innehållet i övrigt:

 • Avelshingstarnas andra chans
 • Olympia Tilly ett av tre nya Elitston
 • Betäckningssiffror – fem varmblod fick full bok
 • De nya avelshingstarna 2024
 • Avelschansen gav kallblodsaveln ett lyft?
 • Tekno Odin bäst i treåringsstatistiken – för sjätte gången

Läs Sulkysportens Avelsnummer digitalt här:

AVELSNUMMER 2024 – SULKYSPORT

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Souloy tappar storstjärna

Fabrice Souloy mister ännu en topptravare.
Nyligen blev han av med Gu d’Heripre till Thierry Duvaldestin och nu går italienskan Ampia Med Sm samma väg.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ampia Mede Sm byter tränare till Thierry Duvaldestin. Foto: Scoopdyga.
Ampia Mede Sm byter tränare till Thierry Duvaldestin. Foto: Scoopdyga.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Fabrice har gjort ett fantastiskt jobb med stoet. Han har gjort det möjligt för oss att nå toppen av europeisk travsport. Jag kommer alltid att vara mycket tacksam mot honom och hans team för alla de stunder vi har haft. Vi vill att stoet ska förändra sin miljö och det var det som motiverade vårt val. Det är ett vågspel, säger delägaren Ciro Serafino till Paris-Turf.

Eftersom det är stoets sista år på tävlingsbanan ville ägarna göra ett miljöombyte och se om Ampia Mede Sm (e. Ganymede-Polimpoa Slode Sm), 1.09,6/€1.457.096, kan ”tända om.”

– V tycker att hon inte varit riktigt på hugget i vinter, även om hennes tider varit bra. För tillfället har vi bestämt oss för att inte starta Critérium de Vitesse. Vi kommer att vänta lite och titta på programmet tillsammans med Thierry Duvaldestin, fortsätter Ciro Serafino.

Ampia Mede Sm slutade sexa i sin senaste start i Prix de Paris, i starten innan var hon trea i Prix de France, medan hon tog en sjundeplats i Prix d’Amérique.