Fokustema
Vincennes
Läs senare

Supermontéhäst till Solvalla?

PARIS. Arlington Dream är ett vidunder under sadel, men som valack får han inte vara med i de största montéloppen i Frankrike. Åttaåringen, som i fullständigt förkrossande stil vann ett montélopp Prix d'Amérique-dagen kan därför komma till Elitloppsmontén.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Arlington Dream vid en tidigare seger på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Arlington Dream vid en tidigare seger på Vincennes. Foto Mia Törnberg

Philippe Allaire och Yoann Lebourgeois vann förra helgen Prix de Cornuiier med Ready Cash-sonen Traders i en ohygglig uppvisning på 1.11,3/2.700 meter. Nu ville stallkamraten Arlington Dream (e, Ready Cash – Ialla Clairchamp) inte vara direkt sämre. Valacken dundrade från 25 meters tillägg runt fältet till ledningen i Prix Jaques Andrieu och lämnade direkt medtävlarna på efterkälken. Han vann avstannande på 1.12,7/2.875 meter och fick 54.000 euro för det.

Arlington Dream, som sprungit in 757.800 euro kan tänkas komma till Elitloppsmontén. Åtminstone finns de tankarna nu i tränaren Philippe Allaires huvud.

Eridan bröt i fyraåringsloppet Prix Charles Tiercelin kulldrottningen Erminig d’Oliveries svit på fyra raka segrar

Eridan tog ner Erminig d’Oliverie i en hård slutstrid. Foto: Mia Törnberg, Sulkysport.

Grupp II-loppet med 54.000 euro till vinnaren var på papperet ett av Prix d’Amérique-dagens bästa där den samlade franska eliten skulle möta den italienska toppkabable Vivid Wise As. Nu blev det i inget av med det för Vivid Wise As, som debuterade i Sébastien Guaratos regi, var snurrig värre innan loppet och blev struken kort före start.

Segern hamnade i Gurarato-stallet ändå. Eridan (e. Ready Cash – Topaze d’Atout) tillhörde kulleliten som treåring och hade kanske vunnit Criterium des 3 Ans om han inte tappat travet på upploppet. Stoet Erminig d’Oliverie (e. Scipion du Goutier – Theze d’Oliverie kontrade till seger i Criterum des 3 Ans från ledningen och var på väg att göra samma sak nu. Eridan och David Thomain kom loss från ledarryggen in på upploppet och såg ut att avgöra, men den supertappra Erminig d’Oliverie stred hela vägen in och det blev hårt i mål. Eridan fick segernicken på 1.11,6a/2.100 meter.

I femåringsloppet Prix de Montreal hade Björn Goop tre hästar till start och svenskfödde Super Nice (e. Orlando Vici – Flax Avenue) såg länge ut att greja segern från ledningen för Prix Raffin. Men 1.09,9 första 1.100 meterna hade kanske kostat lite för mycket och Diego Sautonne (e. Look de Star – Olympe Sautonne) spurtade för Matthieu Abrivard till vinst före Super Nice på 1.11,7a/2.100. Super Nice var tvåa på 1.11,9 och fick 17.500 euro. Goops franskstödde Timoko-son Dandy de Godrel var trea på 1.12,1.

Grupp II-loppet under sadel för femåringar, Prix Camille Blaisot med 54.000 euro till vinnaren, vanns av Dexter Fromentro (e. Qwerty – Princesse d’Ombree) under Camille Levesque på 1.14,4/2.850 meter. Thomas Levesque tränar Dexter Fromentro.

 

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport