Fokustema
Avel
Läs senare

Support Justice till Norrby

Norske topphästen Support Justice stallas upp i Sverige, på Norrby Stuteri i Tystberga, när han nu blir avelshingst.
Av
Lars G Dahlgren
Support Justice vann Åby Stora Pris 2015. Nu väntar avel - i Sverige. Foto Hanold/ALN
Support Justice vann Åby Stora Pris 2015. Nu väntar avel - i Sverige. Foto Hanold/ALN

– Vi hann precis, sista dagen för anmälan, få med Support Justice på den svenska avelsvärderingen som hålls i slutet av februari, säger stuterichefen Bernt Staaf.

Åttaårige Support Justice (e. Kadabra – Artisane e. Lindy Lane) vann fyra grupp I-lopp för Geir Vegard Gundersen: Norskt Derby, Solvallas Jubileumspokal, Europeiskt Femåringschampionat och Åby Stora Pris. Han vann dessutom norska Sprintermästaren. Som femåring var Support Justice tvåa i Oslo Grand Prix och karriärens sista start blev tredjeplatsen i Oslo Grand Prix ifjol, sedan Your Highness och Un Mec d’Heripre fråndömts sina placeringar på grund av positiva dopingprov.

Fakta

Support Justice

hingst  8 år e. Kadabra – Artisane
48 st: 30–4–3
Rekord: 1.10,2ak*
Prissumma: 8 198 629 norska kr
Uppfödare: Ronnie Hansen, Norge
Ägare: Arne Sandbaek Jr, Norge
Tränare: Geir Vegard Gundersen, Norge

 

Expandera

Nu avslutar Support Justice karriären, med 30 segrar på 48 starter, rekordet 1.10,2, och 8,2 miljoner norska kronor insprunget. Han kårades, avelsvärderades, i Norge efter fyraåringssäsongen 2014 (mättes då till 161 centimeter i mankhöjd), och ska alltså nu även visas för avelsvärderingsnämnden i Sverige innan hans tjänstgöring på Norrby Säteri börjar.

– Ägaren Arne Sandbaek Jr har varit i valet och kvalet om han skulle ställa Support Justice i Norge eller Sverige och vi är glada att han till slut bestämde sig för Sverige. Support Justice måste ju räknas som en av de bästa norskfödda tävlingshästarna genom tiderna, säger Bernt Staaf.

De norska stoägarna som vill betäcka med Support Justice får resa till Sverige.

– Att skicka färsk sperma till Norge blir både krångligt och dyrt på grund av Jordbruksverkets bestämmelser, vi har därför lagt mer att skicka sperma utomlands, säger Bernt Staaf.

Pappa till Support Justice är den mycket flitigt använde Kadabra (e. Primrose Lane e. Meadow Road) med över 1 000 avkommor i Nordamerika. Kadabra har en avelsverksam son i Sverige som är värderad till högt avelsvärde, Text Me och andra kända Kadabra-avkommor i Sverige är impoterna Knows Nothing, Bring Me Luck U.S, och Dont Wear Pjs plus svenskfödda Mystical Ann. I Nordamerika har han haft tävlande toppston som Bee A Magician, Poof She´s Gone och Bella Dolce. Sonen Daylon Magician tangerar två miljoner dollar insprunget. Caprice Hill var en topptreåring fjol.

I Nordamerikas ”general list” har Kadabra varit tvåa vid tre tillfällen och champion för två- och treåringar 2011.

Mamman Artisane är amerikanska (e. Lindy Lane – Snow Pine e. Nearly Perfect), och bedömd som ”eliteavelshoppe” i Norge. Hon har förutom Support Justice lagt norskfödde miljonären Support Vacation (e. Dream Vacation) och Pine Pack (e. Pine Chip) som tangerar halvmiljonen insprunget i norska kronor.

Priset för Support Justice betäckningstjänster på Norrby blir 3 000 kronor vid bokning och 25 000 kronor vid levande föl.

Fokustema
Kallblodsavel
Läs senare

Tekno Odin såld till Jan-Olov Persson

Kallblodsstjärnan Tekno Odin är såld till Sverige. Jan-Olov Persson köper elvaåringen.
Av
Lars G Dahlgren
Tekno Odin och Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Tekno Odin och Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Efter att det blev klart i höstas att tävlingskarriären var slut kom ägaren Elfinn Edvartsen med ett erbjudande om att jag fick köpa Tekno Odin. Efter moget övervägande och beaktande har det nu blivit affär, bekräftar Jan-Olov Persson.

Fakta

Tekno Odin

svart hingst född 10 maj 2008
Härstamning: Moe Odin – Lyana e. Spang Best
Starter: 122 st: 72–17–8
Rekord: 1.18,5ak*
Insprunget: 11.131.381 kr
Uppfödare: Tommy Karlsson, Norge
Ägare: Elfinn Edvartsen/www.supertraver.info, Norge
Tränare: Öystein Tjomsland och Jan-Olov Persson
Största segrarna:
Treåring: Norskt Travkriterium och Biris Uppfödningslopp.
Fyraåring: Svenskt Derby, norskt Derby och H.M. Kongens Pokal.
Femåring: Elitkampen, Alm Svartens Äreslopp, Norskt Mästerskap och Unionskampen.
Sexåring: Norskt Mästerskap och Moe Odins Äreslopp.
Sjuåring: Nordiskt Mästerskap och Norskt Mästerskap.
Åttaåring: Norskt Mästerskap och Unionskampen.

Bästa avkommorna:

2013: Will Prinsen (hingst u. Willtilla) 1.22,9m*/1.484.422 nok
2013: Granetta (sto u. Granina) 1.23,2al/978.600 kr
2013: Vill Solen (h. u Ull Vilde) 1.23,7k*/933.235 kr
2014: Tekno Eld (hingst u. Eldsiri) 1.22,7ak*/2.874.107 kr
2015: Eld Rask (hingst u. Eldsiri) 1.25,3am/1.588.067 kr
2015: Brenne Blesa (sto u. Brenne Stjerna) 1.28,5am*/835.040 kr

Expandera

Till norska travsajten trav365.no,  säger Elfinn Edvartsen:

– Det ligger ingen dramatik i detta utan är en helhetsvärdering. Jag tror att detta är till det bästa för travsporten.

Jan-Olov Persson:

– Man kan säga att Elfinn är vänlig nog att förära svensk kallblodsavel att få nyttja Tekno Odins tjänster. Förra året får man väl säga blev ett stort genombrott för Tekno Odin som avelshingst med klassiska segrar i både Sverige och Norge genom Tekno Eld, Eld Rask, Will Prinsen och Brenne Blesa. Men frågan är väl ändå om inte dottern Granettas, som var fem år ifjol och finns i Tekno Odins första kull, var värst av alla när hon vann på 1.23,5/2.640 på Bergsåker. Tekno Odin är en fantastisk individ och har också fått en kanonstart som avelshingst, ingen kan säga annat.

Tekno Odin har ”nosat ut” sin pappa Moe Odin som den näst vinstrikaste norska kallblodshästen någonsin, efter Bork Rigel som fick ihop 13,7 miljoner norska kronor. Före dem i ”totaltotalen” bland svenska och norska kallblod finns i sin tur sedan endast Järvsöfaks med 21,3 miljoner kronor.

Jan-Olov Persson köper Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana Best) genom sitt avelsbolag Hudik Stallion och bildar ett dotterbolag till detta som ska heta Tekno Odin AB. En medinvesterare finns i form av Jan Arnesson.

Tekno Odin har sedan han var unghäst och hela karriären tränats av Öystein Tjomsland men kom till Jan-Olov Perssn förra året när han skulle stå som avelshingst på Hudik Stallion. De senaste åren har Tekno Odin varit skadedrabbad och försöket att förlänga tävlingskarriären en vända till efter avelssäsongen gick i stöpet.

Jan-Olov Persson, Sulkysport, Travsport
Jan-Olov Persson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nu blir alltså Jan-Olov Perssons stuteri Tekno Odins fasta adress. Förra året kostade hingstens avelstjänster 5.000+30.000 kronor och om det ska kvarstå i år har Jan-Olov Persson ännu inte bestämt.

– Det är ju en lite annan situation nu jämfört med förra året och det kan bli en prisjustering, det har vi inte funderat klart på ännu, säger Jan-Olov Persson.

 

Fokustema
Ny avelshingst
Läs senare

Toppstammad fransos till Sverige

Ett konsortium bestående av uppfödare och hingsthållare köper en toppstammad hingst i Frankrike för uppstallning i Sverige: Express Bourbon som är närbesläktad med den nya snackhingsten Face Time Bourbon.
Av
Lars G Dahlgren
Express Bourbon. Foto: Scoopdyga
Express Bourbon. Foto: Scoopdyga

– Bättre stam går väl inte att hitta, säger HIngstdepåns Tomas Thell, vilken sytt ihop affären.

Fakta

Express Bourbon

hingst fem år e. Ready Cash – Kamera Bourbon e. Cezio Josselyn
13 st: 4–2–0
Rekord: 1.12,5am
Insprunget: 81.680 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Y. Engelke
Tränare: Sébastien Guarato

Expandera

Åtta olika uppfödare och hingsthållare i de nordiska länderna har gått samman om köpet av sonen till Ready Cash och Kamera Bourbon. Förutom Hingstdepån handlar det om Översta Gård, där Express Bourbon ska stå uppstallad, Global Farms Hans Nelén och Flenmo Egendom från Sverige, norska Thai-uppfödarna och Jaeren Hingst plus danska Stald Sotto och Peter Simoni.

– Det finns flera intresserade som vill bli delägare, men innan vi går vidare med att sälja ut fler delar i hingsten måste vi först säkra att det finns sperma så det räcker. Varje delägare får fem årliga betäckningar. Just nu håller man på att samla sperma efter Express Bourbon i Frankrike för infrysning, säger Tomas Thell.

Express Bourbon kommer sedan till Sverige i mars för avelsvärdering.

Express Bourbon har alltså toppstam. Pappa är Ready Cash och mamman Kamera Bourbon är efter Cezio Josselyn (e. Armbro Goal – Quezira) och Etta Extra, som stammar från Dimitrias möderne. Kamera Bourbon sprang själv in 196.000 euro och har lämnat toppdottern Scala Bourbon 1.10,5/556.608 euro som vann fyra grupp II-lopp. En annan dotter är Vita Bourbon vilken är mamma till vinterns stora snackhäst i Frankrike, kullettan Face Time Bourbon vilken syndikerats som avelshingst för sammanlagt cirka 60 miljoner kronor!

Etta Extra är ett extraordinärt fölsto. Hon är utöver Kamera Bourbon mamma till topptrion Mara Bourbon (e. And Arifant) 1.10,4/1.675.405 euro, Qualita Bourbon (e. Love You) 1-12.3/1.538.050 euro och Sam Bourbon (e. Goetmals Wood) 1.11,6/373.430 euro.

Express Bourbon är trekvartsbror med Face Time Bourbon och hade givetvis blivit avelshingst i Frankrike om han haft de grupploppsmeriter som behövs för att bli godkänd för avel. Men det har han alltså inte, Express Bourbon har inte kommit till grupploppsnivån och att försöka ta sig dit som femåring med utgångsläget 80.000 euro insprunget är tufft. Istället säljer alltså uppfödaren och ägaren Rainer Engelke Express Bourbon till Sverige.

Express Bourbon har vunnit fyra lopp, två på Vincennes och sammanlagt sprungit in 80.000 euro.

Dags för avelsvärdering

Fokustema
Avel
Läs senare

La Belle Lady nytt Elitsto

La Belle Lady tar steget från Diplomsto till Elitsto. Ägarna Kjell, Erna och Claes Nyberg får ta emot utmärkelsen i samband med avelsföreningen ASVT:s årsstämma i Upplands Väsby 9 mars.
Av
Lars G Dahlgren
Your Highness är La Belle Ladys första avkommma. Nu har La Belle Lady utsetts till Elitsto. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Your Highness är La Belle Ladys första avkommma. Nu har La Belle Lady utsetts till Elitsto. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

USA-födda La Belle Lady (e. Conway Hall – Lady Stormont) är mamma till toppstoet Your Highness (e. Chocolatier), kulltoppen Executive Caviar (e. S.J.’s Caviar) som avelsdebuterade med 136 betäckta ston 2018 och den fjol i rikstoton framgångsrika Dealwithakiss (e. Orlando Vici).

Så här skriver ASVT i pressreleasen om Eltstoutnämningen:

”La Belle Lady importerades dräktigt med Chocolatier till Sverige 2009 och samma år föddes hennes första avkomma Your Highness. Your Highness tillhörde kulltoppen som fyraåring med andraplats i Stochampionatet och tredjeplats i Derbystoet. Hennes främsta merit som äldre är segern i Olympiatravet. Dessutom har La Belle Lady lämnat Executive Caviar som var tvåa i Svensk Uppfödningslöpning och stoet Dealwithakiss som hade en fin säsong förra året och nästan tjänade halvmiljonen kronor.”

Fakta

La Belle Lady

sto född i USA 2004 e. Conway Hall – Lady Stormont e. Pine Chip)
19 st: 0–1–1
Rekord: 1.14,8ak
Insprunget: 38,803 kr
Uppfödare: Walnut Hall Limited, Lexington, USA
Ägare: Kjell, Erna & Claes Nyberg
Avkommor:
2009 Your Highness (sto e. Chocolatier) 1.09,7ak*/9.216.927 kr
2011 Best Of All (valack e. Flirting Man) 1.19,0m/10.000 kr
2013 Dealwithakiss (sto e. Orlando Vici) 1.11,9ak/792.400 kr
2014 Executive Caviar (hingst e. S.J.’s Caviar) 1.12,1ak*/2.550.203 kr
2015 Faster Than. You (valack e. Love You)
2017 Juni Rapid (sto e. Maharajah)
2018 ej färdigregistrerad (sto e. Maharajah)

Expandera

La Belle Lady utsågs till Diplomsto 2017 och höjs nu till den finaste utmärkelsen ett fölsto kan få av avelsföreningen ASVT,
Sex nya Diplomston har också utsetts:

  • B.My Honey (e. Viking Kronos – Good Golly), som lämnat Dreams Take Time (e. Andover Andover) 1.11,3ak/5.061.072 kr) och Mr Perfect (e. Andover Andover) 1.10,4ak/1.307.400 kr. Ägare: Stall Perfectum.
  • Face For Ever (e. Viking Kronos – Jan’s Hot To Trot) som lämnat Twitter (e. Offshore Dream) 1.11,2ak/2.458.804 kr och Chianti (e. Scarlet Knight) 1.12,0am*/2.982.700 kr. Ägare: Stall Goop AB & Silkstone HB.
  • Full Authority (e. Scarlet Knight – Yatzy Brodda) som lämnat Digital Collection (e. Super Photo Kosmos) 1.12,1am/1.722.930 kr, Transcendence (e. Maharajah) 1.11,0ak/1.699.902 kr och Test Drive (e. Gigant Neo) 1.11,5am/1.633000 kr. Ägare: Stall T.Z.
  • Kings Blondie (e. Ride The Night – Miss Ånäs) som lämnat Moving On (e. Quite Easy U.S.) 1.09,9ak*/7.164.046 kr och King Sir Kir (e. Make It Happen) 1.11,2am/2.826.322 kr. Ägare: Birgitta & Victoria Hagström, Svensson.
  • Magalloway (e. Andover Hall – Jet Fortuna) som lämnat Selmer I.H. (e. Love You) 1.11,4am/ 2.030.100 kr och Eva I.H. (e. Ready Cash) 1.11,0ak/1.006.806 kr. Ägare: Stall Ratu.
  • Mystical Ann (e. Kadabra – Tra La La) som lämnat Spoil Me (e. Going Kronos) 1.10,3ak/3.889.000 kr och Flash Am (e. Lavec Kronos) 1.12,5ak71.036.000 kr. Ägare: Am Bloodstock AB, Halmstad.
Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ