Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svanstedt i kvalform

Åke Svanstedt vann två kvallopp med tvååringar igår på tusenmetersbanan Pocono Downs med Destiny Blue Chip och Domineering.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedt vann med Mellby Gårds debutant Third Shift ikväll på Tioga Downs. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Åke Svanstedt vann med Mellby Gårds debutant Third Shift ikväll på Tioga Downs. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Destiny Blue Chip (e. Chapter Seven-Chasin Clouds Away) gjorde sitt jobb från spets och gick ifrån med närmare fyra längder på 1.15,4/1.609 meter. Åke Svanstedt deläger det tvååriga stoet och hon köptes för 185.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale i höstas.

Destiny Blue Chip. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Modern Chasin Clouds Ways (e. Credit Winner) har sin första avkomma i Destiny Blue Chip. Själv tog hon tog rekordet 1.12,2 och tjänade 39.034 dollar. Chasin Clouds Ways är halvsyster med avelshingsten och Fredrik Persson-tränade Habitat (e. Conway Hall), 1.09,5ak/9.638.229 kr, och Hat Trick Habit (e. Donato Hanover), 1.09,6/$221.244.

Bakom Domineering (e. Father Patrick-Mariongotchocolate) vann Åke Svanstedt efter en resa i rygg på ledaren. Därifrån lämnade den tvåårige hingsten sina motståndare med fyra längder på 1.15,7.

Även Domineering köptes i Lexington och det var Kjell Andersen som betalade 120.000 dollar för honom. Modern Mariongotchocolate (e. Chocolatier) är ostartad och undan toppstoet Spellbound Hanover (e. Donerail), 1,11,2/$962.395, som lämnat Hambletonian-vinnaren Marion Marauder ($3.322.177), Sweetspellosuccess ($206.024), Flfty Shades ($205.659) och Spellyuptpthebar ($156.213).

Swan For All dubblade

Avelshingsten Swan For All dominerade andra försöksomgången i Indiana Sire Stakes ($47.500) för treåriga ston på Hoosier Park i natt. Båda loppen vanns av döttrar till honom.

Grand Swan. Foto: Linscott

Storfavoriten Grand Swan (u. Queen Mum e. Giant Hit) inledde och tog sin andra försöksvinst. Hon satt mestadels i spets och därifrån vann hon på 1.10,9 med nästan en längd efter ha avverkat sista quartern på 1.09,1. Tränaren Lewayne Miller satt i sulkyn.

Tio segrar har stoet på 14 starter. Grand Swans mor Queen Mum (e. Giant Hit) har också lämnat Lord Darby (e. Davanti), 1.11,6*/$327.066.

Själv ingår ostartade Queen Mum i samma syskonskara som Coventry (e. Mr Lavec), 1.09,5/$641.049, Senator Hall (e. Angus Hall), 1.10,7/$293.297, Tw Kate (e. Meadow Road), 1.12,8*/$200.744, Giantess (e. Giant Hit), 1.12,1/$146.879, och Judy Garland (e. Garland Lobell), 1.13,9/$111.703.

Från rygg ledaren spurtvann knappa 15-oddsaren Summit City Swan (u. Earl’s Miss Muffit e. Earl of Stormont) för Brandon Bates med en halv längd på 1.11,5.

För Summit City Swan var det tionde segern, men det har krävts 30 starter för att nå dit. Hon såldes på Hoosier Yearling Sale som ettåring för 87.000 dollar.

Hennes mor Earl’s Miss Muffit (e. Earl of Stormont), 1.11,7/$322.882, har sin första avkomma i Summit City Swan. Själv är Earl’s Miss Muffit helsyster med Earl’s Glider, 1.11,3/$606.224.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.