Fokustema
Sweden International Yearling Sale
Läs senare

Svanstedt köpte dyrast

En norskfödd häst blev dyrast bland de ettåringar som såldes på den nya auktionen Sweden International Sales på Åby på fredagkvällen. För 550.000 kronor köpte Åke Svanstedt i USA Queen Tile, en dotter till Muscle Hill och Moonbeam Hanover.
Av
Lars G Dahlgren
Queen Tile. Foto Mia Törnberg
Queen Tile. Foto Mia Törnberg

Det är Vestmarka AB, Ståle Lindgren, som fött upp Queen Tile. Mamman Moonbeam Hanover (e. Cantab Hall – Mink Hanover) kommer från samma möderne som producerat toppstoet Syrinx Hanover (e. Lindy Lane – Minx Hanover) och tävlade för Åke Svanstedt innan han flyttade till USA.

Moonbeam Hanover startade endast som tre- och fyraåring med sju segrar på 21 starter som resultat, tog segerrekordet 1.12,9ak som treåring och var ett år senare tvåa i Stosprintern på 1.13,0. Hon sprang in 820.000 kronor. Första avkomman Luxury Tile (e. Muscle Hill) är sex år och har sprungit in 725.000 norska kronor.

Kombinationen Muscle HillCantab Hall-sto är vass, den finns till exempel i Manchego som i söndags på The Red Mile blev världens snabbaste sto med tiden 1.07,7ak.

Att arrangera travhästauktioner i Göteborg har historiskt inte varit någon succé och inte heller denna auktion nådde några höjder. Det var långa stunder väldigt svalt i budgivningen. Robert Bergh var flitigaste köpare och köpte bland nedanstående sju inrop auktionens dyraste svenskfödda häst, SRF Stable-uppfödda Wings Of Glory (e. Bold Eagle – Curtsy Hanover) för 490.000 kronor.

Robert Berghs auktionsköp:

Wings of Glory (e. Bold Eagle – Curttsy Hanover) 490.000 kr
Önas Quickstep (hingst e. Googoo Gaagaa – Home Dear Home) 230.000 kr
Elton H.B. (hingst e. S.J.’s Caviar – Daisy Boko) 200.000 kr
Bearkasse (hingst e. Adrian Chip – Garbo Tilly) 190.000 kr
Lovely Wine (hingst e. Love You – Winner’s Rose) 140.000 kr
Mustang Racer (hingst e. The Bank – Fly High Kemp) 100.000 kr
Cash In O.C. (hingst e. One Too Many – Star Chip) 50.000 kr

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport