Fokustema
Inför vintermeetinget/franska Prix d'Amerique-hopp
Läs senare

Inför PDA: Vilket hemmalag!

Det franska laget ser ut att ha en ramstark uppställning inför årets vintermeeting med en god mix av unga, hungriga utmanare och etablerade elithästar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hooker Berry och Jean-Michel Bazire vid årets seger i Prix d'Amérique. Fuxen är given på vår lista över de franska hoppen inför Prix d'Amérique anno 2024. Foto Scoopdyga.com
Hooker Berry och Jean-Michel Bazire vid årets seger i Prix d'Amérique. Fuxen är given på vår lista över de franska hoppen inför Prix d'Amérique anno 2024. Foto Scoopdyga.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Vår lista visar de nio franskfödda hästar vi tillmäter störst chans att ta plats i Prix d’Amerique år 2024 och är listade utifrån intjänade prispengar.

Etonnant

Etonnant. Foto Scoopdyga.com

Nioårig hingst e. Timoko–Migraine e. Alligator
Tränare: Richard Westerink.
Ägare: Ecurie Richard Westerink.
Statistik: 86 st: 22–17–6, €2.526.710, 1.09,1
Prix d’Amerique-meriter: Oplacerad (2022), struken (2023).
>> Supertuffe Etonnant tycks vara hästen som likt sin far Timoko har nio liv. Det senaste vintermeetinget blev inte alls lyckat och hästen ströks för borrelia i Prix d’Amerique, men studsade tillbaka med besked och vann såväl Grupp I-loppen Prix de l’Atlantique som Kymi Grand Prix och slutade femma i Elitloppsfinalen trots galopp efter seger i försöksloppet. Nioåringen känns inte som det hetaste franska kortet inför vintern och har inte tävlat sedan i juli, men går som nämnt aldrig att räkna bort då han på något underligt vis alltid tar sig tillbaka.

Hohneck

Hohneck. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport.

Sexårig hingst e. Royal Dream–Caranca e. Ready Cash
Tränare: Philippe Allaire.
Ägare: Philippe Allaire.
Statistik: 55 st: 21–14–12, €2.019.965, 1.08,9
Prix d’Amerique-meriter: 5:a (2021), 5:a (2022).
>> Kungen av Solvalla har inte lyckats vinna lopp på Vincennes sedan augusti ifjol, men det ska noga poängteras att han mött knivskarp konkurrens i de elva försök som gjorts sedan dess. Intrycket i UET Elite Circuit Finale var närmast löjligt vasst och kan han konservera den löpglädjen till årets vintermeeting så har Elitloppsvinnaren alla möjligheter att förbättra sin PDA-statistik som hittills uppgår till två femteplatser.

Hooker Berry

Hooker Berry och Jean Michel Bazire. Foto Scoopdyga.com

Sexårig hingst e. Booster Winner–Osaka Berry e. Caballio In Blue
Tränare: Jean-Michel Bazire.
Ägare: Michel Aladenise.
Statistik: 53 st: 13–10–10, €1.483.520, 1.10,5
Prix d’Amerique-meriter: 1:a (2023).
>> Jean-Michel Bazire visade stor skicklighet som såväl tränare som kusk när han satte Hooker Berry i ett sällan skådat slag till årets Prix d’Amerique. Även om hästen slutade trea i Prix de Paris en månad senare så syntes det tydligt att formen hade dippat och vi förväntar oss inga under av Hooker Berry i de uppbyggande loppen fram tills Prix d’Amerique utan det är då som allt gäller. Nicolas Bazire lär rimligtvis bli ordinarie kusk på sexåring denna vinter då ”chefen själv” lär vara upptagen med Joshua Tree.

Idao de Tillard

Idao de Tillard. Foto: Gerard Forni

Femårig hingst e. Severino–America de Tillard e. First de Retz
Tränare: Thierry Duvaldestin.
Ägare: Cyril Sevestre.
Statistik: 34 st: 24–3–1, €1.258.430, 1.09,7
Prix d’Amerique-meriter: Diskvalificerad (2023).
>> Det hann inte ens gå 300 meter innan Idao de Tillard slog på en galopp i årets Prix d’Amerique och ställde oss ovetande om hur han hävdar sig mot den yttersta eliten. Även om hästen vann Prix Jean Riaud (€90.000) på Vincennes i slutet av maj mot äldre eliten så är det främst mot årgångskamraterna som han stridit och i de sammanhangen har han varit helt dominant. Stärkt av seger i Criterium des 5 ans (€300.000) går Idao de Tillard in som en av de absoluta förhandsfavoriterna till Prix d’Amerique, men det känns verkligen inte som att konkurrensen har blivit enklare till denna vinter.

Just A Gigolo

Just A Gigolo. Foto: Gerard Forni

Fyraårig hingst e. Boccador de Simm–Blue Valentine e. Ready Cash
Tränare: Philippe Allaire.
Ägare: Philippe Allaire.
Statistik: 28 st: 16–5–2, €1.150.710, 1.11,4
Prix d’Amerique-meriter: -.
>> Att betäcka och tävla tog på krafterna för Philippe Allaires toppfyraåring, men under hösten har Boccador de Simm-sonen åter varit sig lik. Andraplatsen i Criterium des 4 ans (€300.000) togs med mersmak liksom samma placering i UET Grand Prix (€450.000) där han gav Barack Face en match in till linjen trots att han slet med aktionen i slutkurvan. Just A Gigolo är en riktig tuffing med helt rätt kurva och allt tyder på att han kommer blanda sig i leken bland de bästa denna vinter. Med dryga miljonen euro intjänad är chansen god att hästen tar plats i Prix d’Amerique då femåringars prispengar räknas upp med 20 procent.

Go On Boy

Go On Boy och Romain Derieux. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sjuårig hingst e. Password–Balginette e. Hasting
Tränare: Romain Derieux.
Ägare: Ecurie Nixonn.
Statistik: 37 st: 12–8–3, €792.650, 1.09,1
Prix d’Amerique-meriter: -.
>> Trots att Romain Derieuxs häst hunnit bli sju år gammal så är han utan framträdande i Prix d’Amerique. Ska årets Elitloppet och UET Elite Curcuit Finale-tvåa ta sig till finrummet denna vinter så gäller det att han håller den form uppe som han visat på nordisk mark under året för Go On Boy har sannolikt tjänat för lite för att kunna bärga en PDA-plats utan att kvala in via något B-lopp. Även om Go On Boy känns mer gynnad av platta tusenmetersbanor så ska det sägas att han vann Prix du Chesnay (€75.000) över lång distans på Vincennes så nyligen som i februari.

Horsy Dream

Horsy Dream. Foto: Gerard Forni

Sexårig hingst e. Scipion du Goutier–Bonanza du Closet e. Prince Gede
Tränare: Pierre Belloche.
Ägare: Ecurie du Closet.
Statistik: 35 st: 18–2–3, €677.070, 1.10,1
Prix d’Amerique-meriter: Oplacerad (2023).
>> Genom seger i Prix Tenor de Baune var Horsy Dream klar för 2023 års Prix d’Amerique, men efter att även vunnit Prix de Belgique trots skor på hovarna flöt Pierre Belloche springare upp som favorit i Prix d’Amerique. Där hade han dock inte sin bästa dag och även om han avslutade vintermeetinget med seger i Prix de Selection så planade formen ut så pass under senvintern och våren att kretsen kring hästen slutligen drog sig ur Elitloppet. Efter ett sommaruppehåll står femåringen åter med tre raka segrar och allt tyder på att Horsy Dream kommer laddad till tänderna inför de B-lopp som kommer bli den väg han tvingas ta för att få en ny PDA-chans denna vinter.

Ideal du Pommeau

Ideal du Pommeau vid seger i Europaderbyt. Foto: Gerard Forni

Femårig hingst e. Ready Cash–Aime Moi e. Love You
Tränare: Sébastien Guarato.
Ägare: Scuderia Bivans SRL.
Statistik: 19 st: 10–3–1, €443.850, 1.11,2
Prix d’Amerique-meriter: -.
>> Fjolårets Europaderbyvinnare känns närmast ”Nurmos:isk” då han blott har 19 starter i kroppen, men likväl hunnit vinna flera stolopp på den korta tiden. Topprestationer med längre uppehåll har sinkat hästen såhär långt i karriären, men i somras visade han vid andraplats i återkomsten efter 200 dagar utan lopp i kroppen att hans högstanivå är mycket hög. Då drog han fram Eric the Eel, men fick ge vika i ett Grupp II-lopp i allra sista steget. Nu har hästen åter haft en paus efter strykningen i Crierium des 5 ans och det föreligger vissa frågetecken kring Ready Cash-sonen inför årets vintermeeting.

Joshua Tree

Jushua Tree. Foto: Gerard Forni

Fyraårig hingst e. Bold Eagle–Ma Sissi James e. Buvetier d’Aunou
Tränare: Jean-Michel Bazire.
Ägare: Ecurie Olmenhof.
Statistik: 15 st: 12–0–0, €367.150, 1.10,4
Prix d’Amerique-meriter: -.
>> Då Jean-Michel Bazire sagt att Jushua Tree är den bästa häst han har tränat är förväntningarna per automatik skyhöga på Jushua Tree. Bold Eagle-sonen skulle visa sin storhet inför hela travvärlden i höstens stora mål Criterium des 4 ans, men tvingades lämna återbud på grund av ljumskskbråck veckan före. Tur i oturen en typ av skada som man snabbt kan återhämta sig från och Jushua Tree kommer åter vara redo att göra entré på Vincennes kolstybb den 25 november då Prix de Chenonceaux (€80.000) för fyra- och femåringar avgörs. Criterium Continental den 24 december får anses vara vinterns första större mål och det är sannolikt den vägen som Bazires nya superstjärna kommer ta in till Prix d’Amerique.

<< Läs även: Inför PDA: Värdiga utmanare >>

Bubblare:

 • Delia du Pommereux (tioårigt sto e. Niky) – Sylvain Roger – 1.09,6/€1.892.315
 • Flamme du Goutier (åttaårigt sto e. Ready Cash) – Thierry Duvaldestin – 1.09,7/€1.600.755
 • Italiano Vero (femårig hingst e. Ready Cash) – Philippe Allaire – 1.10,5/€1.060.350
 • Gu d’Heripre (sjuårig hingst e. Coktail Jet) – Fabrice Souloy – 1.10,1/€895.900
 • Izoard Vedaquais (femårig hingst e. Bird Parker) – Philippe Allaire, 1.09,9/€734.550
 • Hussard du Landret (sexårig hingst e. Bird Parker) – Benoît Robin  – 1.10,5/€707.760
 • Hokkaido Jiel (sexårig hingst e. Brillantissime) – Jean Loic Dersoir – 1.09,1/€661.680
 • Just Love You (fyraårigt sto e. Love You) – Laurent Claude Abrivard – 1.10,7/€476.850
 • Horace du Goutier (sexårig hingst e. Ready Cash) – Sébastien Guarato – 1.10,8/€469.310
 • Hip Hop Haufor (sexårig hingst  e. Up and Quick) – Christian Bigeon – 1.10,8/€444.870
 • Josh Power (fyraårig hingst e. Offshore Dream) – Sebastien Ernault – 1.11,4/€349.330
 • It’s A Dollarmaker (femårig hingst e. Saxo de Vandel) – Sébastien Guarato – 1.10,9/€347.580
Fakta

Vägen till Prix d'Amerique:

 • 19 november – Prix de Bretagne – 2.700 meter voltstart – 120.000
 • 10 december – Prix du Bourbonnais – 2.850 meter voltstart – 120.000
 • 24 december – Criterium Continental – 2.100 meter autostart – 240.000
 • 24 december – Prix Tenor de Baune – 2.700 meter voltstart – 240.000
 • 31 december – Prix du Bourgogne – 2.100 meter autostart – 120.000
 • 14 januari – Prix de Belgique – 2.850 meter voltstart – 120.000
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------
 • 28 januari – Prix d’Amerique – 2.700 meter voltstart 1.000.000

** Från B-loppen är de tre främst placerade hästarna klara för start i Prix d’Amerique medan det endast är vinnaren som är PDA-kvalificerad från fyraåringsloppet Criterium Continental samt femåringsloppet Prix Tenor de Baune.