Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Svensk adress för Urlo dei Venti?

Vem som ska träna Urlo dei Venti i framtiden är inte bestämt ännu, men så mycket är i alla fall klart att ägaren Stefano Simonelli ska överlåta träningen till ett proffs och den italienska stjärnan kan mycket väl hamna hos en tränare i Sverige.
Av
Claes Freidenvall
Urlo dei Venti rids flera gånger i veckan i Medelhavet med sin skötare Nina Pursiainen på ryggen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Urlo dei Venti rids flera gånger i veckan i Medelhavet med sin skötare Nina Pursiainen på ryggen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

I helgen åker nämligen Urlo dei Ventis ägare Stefano Simonelli norrut och han ska besöka flera tränare i Sverige och träningskvarteren ska inspekteras hos Timo Nurmos, Daniel Redén och Jerry Riordan.

Urlo dei Ventis ägare Stefano Simonelli. Foto Mia Törnberg

Nyligen framkom det uppgifter om att Holger Ehlert eventuellt skulle ta över träningen av Urlo dei Venti, men Stefano Simonelli har inte tagit något beslut ännu var han ska ställa sin häst.

På väg till Sverige?

I morgondagens upplaga av den italienska facktidningen Trotto & Turf, säger Simonelli att han inte bestämt om hästen kommer tränas i Italien, eller i Sverige.

Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore-Armbro Wealthy), 1.10,5ak*/€957.309, hade en mycket stark säsong ifjol med segrar i Gran Premio della Lotteria, Prix du Luxembourg, Gran Premio Societa Campo di Mirafiori och Gran Premio Duomo, men fråntogs segern i Oslo Grand Prix efter att dopingprovet visat förekomster av kortisonet triamcinolonacetonid.

”Ej samma status som Elitloppet”

Om Stefano Simonelli väljer att flytt Urlo dei Venti norrut ökar förstås chanserna för en start i Elitloppet på Solvalla. Ifjol valde han att tacka nej trots att han håller Elitloppet större än Gran Premio della Lotteria. I en intervju med Sulkysport inför Oslo Grand Prix ifjol delgav han sina tankar om sprinterfesten på Solvalla:

– Elitloppet är inte E-T-T- lopp, det är D-E-T loppet. Det spelar ingen roll att Lotterian är vårt största lopp på hemmaplan. Det har ändå inte samma status som Elitloppet.

”Om två dagar vet jag mer”

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Banrekord för Badman

SUNDSVALL. Ledning nästan hela vägen på nytt banrekord för Daniel Wäjerstens Global Badman i Breeders Crown för tvååringar på Bergsåker i kvällens tredje lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen

Global Badman (e. Yield Boko – Karalta Bye Bye) gjorde karriärens andra start och precis som i debuten blev det seger för den Daniel Wäjersten-tränade tvååringe hingsten.

Första 500 meterna avverkades på 1.13,3 och varvet fick dämpas till 1.15. Björn Goops Custom Cheval (e. Farifant) gjorde sitt bästa för att utmana över upploppet, men Wäjerstens häst sträckte rejält på sig och vann enkelt.
– Även om det gick snabbt fanns det krafter kvar i honom och han sprang och vinglade lite över upploppet. Det där klart att det är lätt att vara efterklok, men jag har hela tiden sagt att detta är en bra häst. Han är anmäld till allt och vi får se vart han startar härnäst, sade en glad Daniel Wäjersten efter loppet.

Förstapriset uppgick till 175.000 kronor och segertiden på 1.14,1a/1.640 meter var nytt banrekord.

Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Belgare bakom Smokin Joe

Adrian Kolgjini kvalade in två hästar till Svenskt Travderby nästa söndag och han har redan gjort sitt val och sätter sig själv upp bakom Kennedy, medan hans andra kuskval inte var givet på förhand.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Lite mer överraskande är valet av kusk bakom Smokin Joe. Från Frankrike hämtar han hem belgaren Dominik Locqueneux. Det meddelar Adrian Kolgjini på twitter.

Det är inte första gången som Dominik Locqueneux dyker upp i Derbyt. 2010 satt han i sulkyn bakom Zorro Photo vid hans andraplats efter Lutfi Kolgjinis Joke Face och året efter var Locqueneux sexa med Åke Svanstedt-tränade Gitano.

Fokustema
Francais du Gull
Läs senare

Gävles snabbaste slutar

Gävles snabbaste travare genom tiderna – Francais du Gull – lägger tävlingsskorna på hyllan och nästa år ska den fyrfaldige miljonären gå till avel.
Av
Claes Freidenvall
Francais du Gull har gjort sin sista start och går till avel nästa år. Foto: Claes Kärrstrand
Francais du Gull har gjort sin sista start och går till avel nästa år. Foto: Claes Kärrstrand

– Nästa år kommer Francais du Gull att stallas upp på Björkbackens Stuteri för att betäcka, men han kommer alltid att ha sin plats kvar här hemma hos oss, säger tränaren Erik Lindegren i ett pressutskick.

Francais du Gull (e. Jag de Bellouet-Tantiem Gull) har inte startat sedan den 3 maj i Rättvik och det blev tolvåringens sista start.

– Tanken var att han skulle vara med i Speedracet på Solvalla under Elitloppsdagen, men han som aldrig haft problem med benen slog sig på ett framben och fick en blödning på insidan av en kota och efter att ha gått i hagen hela sommaren vore det inte rätt mot honom att börja träna igång och starta nu under hösten, fortsätter Erik Lindegren.

Totalt hann Francais du Gull med 155 starter (15-29-17), tog rekordet 1.09,6ak och tjänade 4.134.847 kronor. Francais du Gull köptes på Kriterieauktionen 2008 för 120.000 kronor och har hela tiden ägts av Stall Åstjärn.

Bland meriterna ska Rommechansen, Färjestads Jubileumslopp och en andraplats i Sweden Cup bakom dubble Derbyvinnaren Mosaique Face nämnas i första hand.