Fokustema
Kval
Läs senare

Svensk dominans i Danmark

Tre av de fyra uttagningsloppen till Danskt Travkriterium såg på ett eller annat sätt en svensk aktör som segrare.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Sjunnesson gästkuskade bakom Edward vid tisdagkvällens seger på Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Sjunnesson gästkuskade bakom Edward vid tisdagkvällens seger på Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Först ut var Robert Berghs Harpy (e. Bar Hopping) som vann sitt uttagningslopp lekande lätt på 1.14,5a/2.00 meter tillsammans med sin tränare. Efter en lugn start kunde Bergh forcera hästen till tät ut på första långsidan och hade inga som helst problem att kontrollera hem resterande del av loppet.
– Han kändes väldigt bra. Framförallt var han väldigt fokuserad idag. Han var inte ängslig för de andra hästarna utan kändes väldigt trygg i allt han gjorde idag, sade Robert Bergh i Charlottenlunds vinnarcirkel och fortsatte:
– Han har varit en talang hela vägen. Lite sprallig, men nästan så det har gått snabbare än vad jag trodde. Att åka på lång resa såhär är inget problem. Distansen i finalen är längre och det är bara bra för hans del.

Därefter fick Jörgen Sjunnesson segerdefilera två gånger om. Först bakom Joakim Lövgren-tränade Herbie Peak (e. Ringostarr Treb) som löste sitt försök med lätthet från dödens efter att det stora förhandshotet Hipster (e. Cash And Go) kastat sig i galopp halvvarvet före mål. Där räckte 1.14,7a/2.000 meter för att avgå med segern med god marginal.
– Det var ett jättefint intryck och bara plus på honom. Jag körde med stora marginaler och det blev väldigt enkelt, sade Sjunnesson.

”Helt olika hästar”

Henrik Will (e. Great Challenger) var hans andra segergods. Valacken som tränas av Hans Henning Kristoffersen vann sitt lopp från ledningen på 1.13,5a/2.000 meter efter varit rejält löpsugen och ångat på i högt tempo.
– Det var en imponerande insats. Han gjorde allt rätt i loppen. Ska man gnälla på något så var han lite skarp under vägen och låg på onödigt mycket, men prestationen var femstjärnig. De två som jag har vunnit med är två helt olika hästar. Det enda sätt de är lika på är att de är väldigt bra, sade Sjunnesson.

Det fjärde och sista uttagningsloppet såg Per Rudbecks Howlingatthemoon (e. Cantab Hall) som vinnare. Jan Dahlgaard kuskade bakom hingsten som kontrade ut Heavenly Stone (e. Wishing Stone) i en tät slutstrid och kom i mål på 1.13,9a/2.000 meter.

Finalen av Danskt Travkriterium avgörs på Charlottenlund söndag den 9 oktober. Då över distansen 2.500 meter autostart och med ett förstapris på 359.000 danska kronor.

I uttagningsloppen till Danskt Travkriterium för ston blev det segrar för Bo Westergårds duo Hallöjsa Vang (e. S.J.’s Caviar) på 1.16,2a/2.000 meter samt Head over Heels (e. Dominion Beach) på 1.14,7, Jeppe Rasks Helena D D (e. Orlando Vici) på 1.15,8 och så kuskade Thomas Uhrberg in Henrik Thomsens Havana Sotto (e. Bird Parker) till vinst på 1.14,7.
Bakom den sistnämnda slutade Eric Martinssons Heide (e. Dominion Beach) tvåa i lag med Rene Kjaer. Hon är därmed också klar för finalen som körs samma dag som Kriteriet och med ett förstapris på 218.000 danska kronor.