Fokustema
Europaderbyt
Läs senare

Svensk dubbel i Europaderbyt

Villiam har haft en knagglig säsong, men visade sig från bästa sida i Europaderbyt som togs hem med Jorma Kontio i sulkyn. Det blev en svensk- och Muscle Hill-dubbel då Mellby Free spurtade till andraplatsen.
Av
Ola Lernå
Med Villiam och Jorma Kontio i spetsen blev det en svensk- och Muscle Hill-dubbel, då Mellby Free spurtade till andraplatsen. Foto Scoopdyga.com
Med Villiam och Jorma Kontio i spetsen blev det en svensk- och Muscle Hill-dubbel, då Mellby Free spurtade till andraplatsen. Foto Scoopdyga.com

Fjolårets Kriterievinnare Villiam (e. Muscle Hill) startade i småseg stil från åttondespår och inledde i sjätte utvändigt. Detta samtidigt som Chianti (e. Scarlet Knight) tog ledningen och fick Who’s Who (e. Maharajah) utvändigt. Tempot var 1.11,2 första 1.100 innan Kontio vred ut Villiam. Han vilade inte det minsta på hanen och då hela vägen i tredjespår hängande Broadwell (e. Conway Hall) var ”i vägen” kastade Kontio loss i fjärdespår för att få tätkontakt.
500 kvar – tempot första 1.600 meterna var 1.11,6 – var Kontio framme utvändigt ledarduon och därifrån var Villiam omutlig. Sent spurtande Mellby Free (tredje ytter) närmade sig via grisful drivning av körande Eric Raffin, men Villiam höll säkert undan på 1.11,3a/2.100 meter. Vinnaroddset på Villiam var i Sverige 14,80.

Villiam
Allt ljus på Villiam efter Europaderbyt på Vincennes lilla bana. Omklappad av Timo Nurmos och skötare Fredrica Sandberg. Foto Scoopdyga.com

– Han har haft lite otur i år, men det här är en Prix d’Amérique-häst, sade Jorma Kontio direkt efter loppet.

”Inte hundraprocentig”

Who’s Who höll starkt, även om han fick släppa ifrån sig bronsplaketten till Jarmo Niskanens Earl Simon (e. Prodigious) som spurtade förbi invändigt efter att ha suttit kvar i andra ytter.
200.000 euro var förstapriset för Villiam, hälften gick till Mellby Free och Who’s Who fick 24.000 euro för fjärdeplatsen.
– Han fick ett tufft lopp, men han var okej även om han inte vann. Han var inte lika fin som i Derbyt, han var bra, men inte hundraprocentig, konstaterade Örjan Kihlström efter loppet.
Jorma Kontio och Timo Nurmos är inga noviser i Europaderbyt. En viss Readly Express vann ju loppet just på Vincennes 2016.

Fakta

Resultat Europaderbyt

2,100 meter bilstart, Vincennes lilla bana

1 William – Jorma Kontio 1.11,3
2 Mellby Free – Eric Raffin 1.11,3
3 Earl Simon – Franck Nivard 1.11,7
4 Who’s Who – Örjan Kihlström 1.11,7
5 Eridan – David Thomain 1,11,8
Oplacerade: Hooters USA 1.12,0, Easy des Racques 1.12,1, Dream Night Palema 1.12,3, Chianti 1.12,6, Broadwell 1.20,0, Esmondo dg, Short In Cash dg

Expandera

Det här var den 14:e svenska segern i Grand Prix de l’U.E.T. – eller Europaderbyt – fransmännen har tolv segrar sedan Mack the Knife vann första upplagan 1985, som även den avgjordes på Vincennes.

 

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Solvallas onsdagar
Läs senare

”Matlappen” fortsätter i april

Legolas.bet fortsätter med att ge direktstöd till hästägare under april.
– Den positiva responsen från hästägarna har gett oss härlig energi så vi kan inget annat än att fortsätta en månad till, säger verkställande direktören Martin Bengtsson.
Av
Lars G Dahlgren

Under tre onsdagar i mars ger Legolas.bet marknadsbidrag till hästägare i vissa lopp på Solvalla, nämligen spelformen Pick76 tre första avdelningar.

– Tanken var att endast köra detta i mars. Matlappen var ett sätt för oss att fira alla hästägare som tyvärr allt för länge fått kämpa stenhårt i motvind med villkor som är helt under isen. Nu kör vi även april ut så får vi se sedan var vi är och vad vi kan hitta på, säger Martin Bengtsson.

”Matlappens återinförande” kallar man det för, att bättra på vad hästägarna får för tredje-sjätteplaceringar i de här utvalda loppen. Det här är kopplat till att spelbolaget satsar på att etablera spelformen Pick76 som det renodlade Solvallaspelsalternativet till ATG:s saxade V86:a. Omsättningen på Pick 76 har de två första onsdagarna sedan lanseringen varit 179.000 respektive 217.000 kronor.

– Vi har strategiskt besluta att fokusera vår relansering av hästspel utifrån Solvallas onsdagar. Det är glädjande att resultatet under de två inledande omgångarna är stigande så jag tycker det är godkänt. Fler och fler kommer närmaste veckorna förhoppningsvis hitta till P76 på onsdagar, säger Martin Bengtsson.

Svensk Travsports generalsekretare Ulf Hörnberg säger att Legolas.bets satsning på hästägarna är ”fel väg att gå” och vill att spelbolaget tecknar samarbetsavtal med Svensk Travsport istället.

.– Jag har lämnat förslag till Ulf Hörnberg om att träffas nu i slutet av mars men han kunde inte. Jag har blivit hänvisad till några av hans kollegor istället. Vår dörr har alltid varit öppen men av olika anledningar har den stängts både en och två gånger i ansiktet. Vi har sedan den nya spellagstiftningen trädde i kraft januari 2019 inte fått ett enda avtalsförslag att ta ställning till. Så vi får se vad som händer. Får vi fart på vår P76:a på onsdagar har vi massor av idéer för att kunna bidra till sporten. säger Martin Bengtsson.

Legolas.bet saltar och pepprar nu sin onsdagssatsning lite till.

.– Vi har haft två lopp de första onsdagana där sjättepriset inte fallit ut. Istället för att vi behåller de pengarna får alla skötare som har en häst startande på P76 en matkupong. Det är bara för alla skötarna att på The Onion-restaurangen på stallbacken visa upp vem dom är och vilken häst som startar, så har de en matkupong. På Pick76-spelet kör vi nu också en tävling under april, säger Martin Bengtsson.

Fokustema
Bologna
Läs senare

Uppfödningsvinnare i årsdebut

Elva treåringar gör upp om Gran Premio Italia (€40.040) i Bologna på söndag och bland de anmälda finns Erik Bondos All Wise As.
Av
Claes Freidenvall

Distansen är 1.660 meter på Bolognas 800-metersbana och All Wise As (e. Varenne-Temple Blue Chip) årsdebuterar. Hon avslutade fjolåret med att vinna stoavdelningen i det italienska uppfödningsloppet Gran Premio Mipaaft Filly (€88.000) och den gången skötte Björn Goop tömmarna. Vem som kommer köra stoet på söndag är inte klart ännu.

Bland motståndarna finns Ayrton Treb (e. Majestic Son) och han jagar femte raka segern och i senaste starten vann han Gran Premio Etruria (€40.040) i Florens.

Startlista:

Gran Premio Italia (€40.040)
1.660 meter, autostart.

 1. Axel Degli Ulivi (e. Look Mp)
 2. Ayrton Treb (e. Majestic Son)
 3. A Sexygirl Par (e. Varenne)
 4. Antony Leone (Libeccio Grif)
 5. Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar)
 6. Amancio (Love You)
 7. All Wise As (e. Varenne)
 8. Atomica Fas (e. Varenne)
 9. Ares Caf (e. Ideale Luis)
 10. Aida Francis (e. Zola Boko)
 11. Anastasia Trio (e. Nad Al Sheba)
Fokustema
Sulkysports krönikör
Läs senare

Klaus Koch tar över Lunden

Klaus Koch återvänder till sin gamla hemmabana och har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund. Idag klockan 10.30 presenterades Klaus Koch som ny vd.
Av
Claes Freidenvall
Klaus Koch har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund och började sin tjänst idag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Klaus Koch har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund och började sin tjänst idag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har redan hunnit arbeta några timmar, säger Klaus Koch.

Det har blåst runt Charlottenlund de senaste veckorna. Banans verkställande direktör Michael Juul Nielsen sade upp sig och kort efteråt blev också banans ordförande Anders Hendriksen avsatt efter att misstroendevotum väckts mot honom.

Klaus Koch går knappast in på okänt vatten. Han har tidigare varit sportchef på Charlottenlund och han har också suttit i styrelsen i Det Danske Travselskab (DTS).

– Jag fick förfrågan dagen efter Michael Juul hade sagt upp sig och det var minst sagt överraskande. Någon tanke på att ta jobbet hade jag inte, men efter ha sovit på saken sade jag ja.

Arrangerade 24 Elitlopp

När Koch slutade på Lunden utsågs han till sportchef på Solvalla. Där började han den 1 november 1991 och under många år skötte han Elitloppet.

Klaus Koch som Elitloppspromotor. Foto: stalltz.se

– Totalt var jag med och arrangerade 24 Elitlopp på Solvalla och det sista 2015.

Efter ha avslutat sin tjänst på Solvalla har han också varit internationell promotor för flera storlopp, däribland VM-loppet på Yonkers, och även direktör för Bahrenfeld-banan i Hamburg. Klaus Koch är också krönikör på Sulkysport och han har fortfarande några uppdrag kvar i Hamburg.

Nu återvänder Klaus Koch till den danske huvudstadsbanan och han tillträder sin tjänst omgående.

– Det har alltid funnits i planen att någon gång flytta tillbaka till Köpenhamn och jag tyckte det var rätt läge nu också. Dessutom får jag närmare till mina barn eftersom de bor i Skåne.

”Sandgate” på Lunden

Sport