Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Svensktrippel och VM

Svenskarna tog för sig i Chester igår och kunde räkna in tre segrar. Jenny Melander dubblade, medan Åke Svanstedt vann det mest penningstinna loppet när S M S Princess tog hem ett försök i Pennsylvania Sire Stakes ($54.606) för tvååriga ston. Och på lördag börjar VM för kuskar i Kanada.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop är tillbaka i sulkyn på lördag på Enghien. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop är tillbaka i sulkyn på lördag på Enghien. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Åke Svanstedt guidade S M S Princess (e. Cantab Hall-Won An Done) till första segern i tredje starten och han gav det tvååriga stoet en resa i tredje inner. Luckan kom 300 kvar och mellan hästar kunde duon smita förbi sista biten och vinna på 1.11,7/1.609 meter. Sämre gick det för Jimmy Takter och Swing It Cathy som slutade oplacerad på 1.12,0.

Äger gör Åke Svanstedt och Stall Musse och stoet kostade 80.000 dollar på Harrisburg-auktionen ifjol. Modern Won An Done (e. Conway Hall), 1.13,1/$95.110, har lämnat fyra 100.000-dollar-travare och däribland Stall Ypsilon-ägde Wicker Hanover (e. Explosive Matter), 1.10,2*/$358.606.

Jimmy Takter och Basquiat (e. Cantab Hall) var ute efter tredje raka segern i ett försök i Pennsylvania Sire Stakes, men blev snöpligt avslagen sista biten av Zoe Bi (e. Donato Hanover-Octavia Bi) och George Napolitano Jr, som utnyttjade open stretch på upploppet. Basquiat travade utvändigt ledaren sista 600 meterna och noterade samma tid som vinnaren, 1.12,1.

Här var Jonas Czernyson-tränade Southwind Angelica (e. Muscle Hill) femma på 1.12,4 för Tim Tetrick.

Zoe Bi vid en tidigare seger. Foto: Chris Gooden

För Christopher Beaver-tränade Zoe Bi var det fjärde raka segern. Stoet kostade blott 15.000 dollar när hon såldes i höstas på Lexington Selected Yearling Sale. Modern Octavia Bi (e. Self Possessed), 1.16,2/€794, är halvsyster med Rouge Bi (e. Varenne), 1.11,8/€104.576, som slutade tvåa i stoavdelningen i det italienska uppfödningsloppet, Gran Premio Allevatori.

Toppstammade Live Laugh Love (e. Cantab Hall-She’s Gone Again) kopplade greppet på ledande Follow Streak redan 500 kvar i ett Pennsylvania Sire Stakes-försök, men ”väntade” med att överta ledningen till upploppets början. Säkert gick Live Laugh Love ifrån i spurten för David Miller på 1.11,5 vid karriärens första triumf i fjärde framträdandet.

Stoet såldes i Lexington och kostade 90.000 dollar. Hon är halvsyster med Marcus Melanders Hambletonian-trea Enterprise (e. Chapter Seven), 1.09,6*/$232.272, och Guess Who’s Back (e. Muscles Yankee), 1.10,1*/$115.426.

Dubbelt Melander

Ytterligare två blågula segrar kom från Jenny Melanders formstall. Wisenheimer (e. Revenue-Connemara) vann från spets på 1.10,6 för George Napolitano Jr. Äger gör Jenny och belöningen för den sexårige valacken var 7.500 dollar.

Därefter använde sig George Napolitano Jr. sig av samma segerrecept bakom Golden Son (e. Majestic Son-Dawn Dream) och den fyraårige valacken kom hem på 1.10,5. Här uppgick förstapriset till 8.750 dollar.

Barn Bella (e. Conway Hall-Bravissima) fortsätter att dominera i New York Sire Stakes ($117.600) och i natt tog hon hem sitt femte försök för säsongen på Vernon Downs. Från ledningen gick det treåriga stoet ifrån med drygt två längder och landade på 1.10,6 efter ha kryddat sista quartern med 1.08,1 för Jeff Gregory.

Barn Bella vid en tidigare seger med Jeff Gregory. Foto Mike Lizzi.

Förutom alla segrar i New York Sire Stakes i år har Steven Pratts sto finalvunnit Empire Breeders Classic ($228.250). Barn Bella kostade 32.000 dollar på Morrisville Fall Yearling Sale. Modern Bravissima (e. S.J.’s Caviar) kom aldrig till start. Hon är halvsyster med avelshingsten Coraggioso (e. Conway Hall), 1.10,1*/$677.398.

Kusk-VM börjar på lördag

Sverige står fortfarande utan seger i Kusk-VM och i år är det Björn Goop som ska försvara de blågula färgerna i Kanada i samband med att kapplöpningarna i landet firar 250-årsjubileum. Världsmästerskapet inleds på lördag på Century Downs och totalt står 25.000 dollar på spel för vinnande körsven.

Fakta

Deltagande kuskar i VM:

Namn – Land

 • Dexter Dunn – Nya Zeeland
 • Shane Grahan – Australien
 • Gerhard Mayr – Österrike
 • Björn Goop – Sverige
 • Rik Depuydt – Belgien
 • James MacDonald – Kanada
 • Mika Forss – Finland
 • Noel Baldacchino – Malta
 • Mark Purdon – Nya Zeeland
 • Eirik Höitomt – Norge
 • Marcus Miller – USA

Fotnot: Nya Zeeland representeras av två körsvenner. Dexter Dunn har en friplats som regerande mästare.

Expandera

Här är startlistorna till de tre första dagarna; lördag Century Downs, måndag Mohawk Raceway och tisdag Georgian Downs.

Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Finalfältet klart

Nu står finalfältet till Stosprintern 2019 som körs den 6 juli klart och de två treorna som gick vidare blev Fast Moving Cash och Aleppo Pine.
Av
Cecilia Kristoffersson

Stosprintern 2019

Förstapris 800.000 kronor, 1.609 meter autostart

Häst – Tränare

 1. Miss Golden Wine – Tommy Karlstedt
 2. Zeta Wise As – Fredrik Linder
 3. Maggie Cash – Jerry Riordan
 4. No Matter – Svante Båth
 5. Dallas As – Robert Bergh
 6. Fanny Chenal – Björn Goop
 7. Fast Moving Cash – Daniel Redén
 8. Aleppo Pine – Roger Walmann
 9. Global Well Off – Daniel Wäjersten
 10. Felicity Shagwell – André Eklundh

Så här kördes kvalen

Fokustema
Norge
Läs senare

1.09,9 av Hillary B.R.!

Hillary B.R. tog mycket riktigt sin tolfte raka seger i uttagningsloppet till Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning och är fortsatt obesegrad, men det blev inte utan kamp.
Thankful gav henne en sådan match att Gundersen-familjens häst tvingades ner till 1.09,9a/1.609 meter för att avgå med segern!
Av
Emil Persson

Att det fyraåriga toppstoet Hillary B.R. (e. Muscle Hill) är en talang av sällan skådat slag har de flesta varit överens om länge, men likväl var det en och annan som lyfte på ögonbrynen efter måndagskvällens mäktiga triumf.

Hillary B.R. vann på 1.09,9. Foto: RIkstoto Direkte

Från spår åtta bakom bilen slank körande Magnus Teien Gundersen ner dugligt och hamnade efter hand som förstahäst i andraspår samtidigt som Öystein Tjomslands Thankful (e. Muscle Hill) drog iväg med 1.08,3 första 500 meterna.
Hon lugnade aldrig ner sig på allvar utan Magnus Teien Gundersen fick krypa ner bakom en period från 800 meter före mål tills ingång av slutkurvan. Då lyfte han åter ut stoet för attack, men Thankful lade likaledes i nästa växel och tog striden.

Sista 50 meterna var Hillary B.R. den starkare och det efter att avslutat sista halvvarvet på 1.08,2!
Segertiden 1.09,9a/1.609 meter var en putsning med 1,1 sekunder av Normandie Royals gamla norska rekord för fyraåriga ston satt på Solvalla den den 9 oktober i fjol.
– Vilken enorm häst HIllary B.R. är! Jag vågar inte att tänka på hur fort vi körde genom slutkurvan och då körde jag i andraspår. Hon fick jobba för det i kväll, men är rå, sade Magnus Teien Gundersen efter loppet enligt TGN.no.

Samma segerkusk vann det andra uttagningsloppet, likaledes med en häst tränad av Geir Vegard Gundersen. Blueridge Sun (e. Revenue) som i fjol var tvåa bakom Hillary B.R. i Stokriteriet vann på mer beskedliga 1.12,2a/1.609 meter.

Finalen av görs lördag den 6 juli med 200.000 norska kronor till vinnaren.

Startlista finalen:
Hästnamn (pappa) / tränare

 1. Blueridge Sun (e. Revenue) – Geir Vegard Gundersen
 2. Hillary B.R. (e. Muscle Hill) – Geir Vegard Gundersen
 3. Thankful (e. Muscle Hill) – Öystein Tjomsland
 4. Nuclear Tile (e. Muscle Massive) – Trond Andersson
 5. Rebella Matters (e. Explosive Matter) – Frode Hamre
 6. I.D.Entity (e. Explosive Matter) – Bo Westergård
 7. Tiffany Yellow (e. Muscle Massive) – Frode Hamre
 8. L..A.’s Muscles Queen (e. Muscles Wiking B.R.) – Kenneth Handeland
 9. Catherine’s Chic (e. Love You) – Eirik Höitomt
 10. Delight Classic (e. Orlando Vici) – Trond Andersson
Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Kvalkväll

Ikväll körs uttagningsloppen till Stosprintern och nedan kan ni löpande följa kvalen. Finalen körs lördagen den 6 juli med ett förstapris på 800.000 kronor. De två främsta i varje lopp går vidare och de två högst seedade treorna.
Av
Cecilia Kristoffersson
Miss Golden Wine vann det första uttagningsloppet till Stosprintern. Foto Lars B Persson
Miss Golden Wine vann det första uttagningsloppet till Stosprintern. Foto Lars B Persson

Uttagningslopp 1

Tommy Karlstedts Miss Golden Wine (e. Pastor Steophen) överraskade och tog hand om ledningen redan i första sväng och efter att ha fått varva på 1.14,2 blev hon svår att ta ned för de övriga.
– Hon kändes jättebra idag och vi hade laddat för tre uppgifter i år. I den första hade vi stolpe ut så det var skönt att gå till final nu. Det är första gången jag har haft en häst som kvalat in till en final så vi får se hur vi lägger upp det fram till dess. Jag har en plan i bakhuvudet,  men sambon får nog sköta det där. Hon kommer mycket bättre överens med hästen, sade en glad tränare och delägare i vinnarcirkeln.

Med till final från detta lopp gick även Svante Båths No Matter (e. Explosive Matter) som största delen av loppet suttit i tredje par utvändigt. Segertiden för Miss Golden Wine blev 1.12,6a/1.609 meter.

Uttagningslopp 2

André Eklundhs Felicity Shagwell (e. Maharajah) tog omgående hand om ledningen i det andra försöket och hon skuggades i rygg av Fredrik Linders Zeta Wise As (e. Maharajah som kördes av Kevin Oscarsson.

Första 500 meterna avverkades på 1.09,8 och det såg länge ut som att Felicity Shagwell skulle hålla hela vägen, men på upploppet kämpade sig Zeta Wise As förbi den sista biten.
– Det är otroligt roligt att köra hästar åt Linder då de alltid är väl förberedda och iordning. Hästens främsta egenskap är att hon är otroligt kvick de sista 200 meterna, sade kusken efter loppet och han valde att sitta kvar i sulkyn under segerintervjun.

Dessa två gick vidare till final och segertiden för Zeta Wise As blev 1.11,4a/1609 meter. Förstapriset i alla försök är 100.000 kronor.

Uttagningslopp 3

Daniel Wäjerstens Global Well Off (e. S.J.’s Caviar) fick Björn Goop i sulkyn för första gången och det bar hela vägen från start till mål. Segertiden blev 1.12,0a/1.609 meter och tvåa och klar för final blev även Robert Berghs Dallas As (e. Lucky Chucky ) som utmanade rejält över upploppet från ledarryggen.
– Jag hann inte bli så orolig för Berghs häst utan fokuserade mest på min egen. Jag fick hålla ungefär samma tempo hela vägen vilket passade henne. Det är kul att köra åt Daniel Wäjersten då vi började hänga ungefär samtidigt på Åby och det är en duktig och ambitiös kille som det kommer fortsätta att gå bra för. Det är kul med de yngre som kommer, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Carl Johan Jepson ersatte Robert Bergh i sulkyn.

Uttagningslopp 4

Bay View (e. Yankee Glide) var den som tog hand om ledningen, men galopperade in i första sväng och istället tog Nicklas Westerholm hand om den positionen med Adi Gallia (e. Raja Mirchi) för att omgående släppa till Aleppo Pine (e. Maharajah) och Örjan Kihlström.

Björn Goops Fanny Chenal (e. Love You) fick den otacksamma positionen utvändigt om ledaren, medan Jerry Riordan-tränade Maggie Cash (e. Djali Boko) satt i tredje par utvändigt. Carl Johan Jepson påbörjade attacken via tredjespår runt sista sväng med Maggie Cash och det var henne det bet allra bäst för över upploppet.
– De höll bra tempo därframme, några galopperade och vi fick en vilsam resa. Jag har kört hästen tidigare utan att lyckas så bra, men idag fungerade det perfekt. Jag kände 400 kvar att jag hade mycket kvar att köra med och tänkte att vi tar oss till final i alla fall, men hon visade sig bäst och starkast idag, sade Jepson i vinnarcirkeln.

Segertiden för Maggie Cash blev 1.12,1a/1.609 meter och med sig till final fick hon Fanny Chenal.