Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Svenskar dubblade på Red Mile

Svenskfödde Green Manalishi svarade för en ny uppvisning när han tog tredje raka segern i en division av Bluegrass Series ($85.000) för tvååriga hingstar och valacker på Red Mile och på samma bana vann också Jonas Czernysons australiensare Aldebaranwalkabout.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi och Tim Tetrick vid en tidigare seger. Foto: Lisa Photo
Green Manalishi och Tim Tetrick vid en tidigare seger. Foto: Lisa Photo

Tim Tetrick och Green Manalishi (e. Muscle Hill-Naga Morich) lämnade tredje inner för dödens efter 600 meter och 200 meter senare var den Marcus Melander-tränade travaren i täten. På upploppet satt bara Tetrick och åkte och Green Manalishi vann odriven med närmare fyra längder på 1.12,2/1.609 meter efter ha travat sista quartern på 1.09,6. Trea slutade Jimmy Takter-tränade Super Schissel (e. Uncle Peter) på 1.12,7 efter ha bytt ut fjärde inner mot dödens 650 kvar.

För Stall Courants tvååring var det tredje raka triumfen efter ha vunnit försök och final i William Wellwood Memorial (C$308.000) på Mohawk Raceway. Lennart Ågren har fött upp och hästen köptes för tre miljoner kronor på Kolgjini Sale förra året av Anders Ström.

Modern Naga Morich, 1.14,2ak*/97.000 kr, ingår i samma syskonskara som topptravarna och avelshingstarna Raja Mirchi (e. Viking Kronos), 1.08,9ak/8.726.632 kr, och Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec), 1.09,9ak*/8.726.632 kr.

Spurtade till seger

Jimmy Takters Peter Haughton Memorial-vinnare Don’t Let’Em ledde länge en division av Bluegrass Series, men föll ur auktionen i ledningen inne på upploppet och galopperade 50 meter före mål och tappade segern. Istället var det Jonas Czernyson-tränade Aldebaranwalkabout (e. Muscle Hill-Aldebaran Turnpike) och Andrew McCarthy som drog längsta strået.

Jonas Czernyson och Aldebaranwalkabout.

Aldebaranwalkabout spurtade till vinst via sjätte inner och tredje utvändigt på 1.12,8. Fyra slutade Åke Svanstedt-tränade Sheena’s Boy (e. Trixton) på 1.12,8.

Aldebaranwalkabouts mor Aldebaran Turnpike (e. Cantab Hall-Benedicta Jet) köptes för 52.000 dollar i Lexington 2010, men hon kom aldrig till start. För två år sedan föddes hennes första avkomma Aldebaranwalkabout i Australien.

Aldebaranwalkabouts mormor Benedicta Jet (e. Donerail), 1.12,1/$89.253, tävlade för Osvaldo Formia, slutade trea i både Matron Stake och World Trotting Filly. Sina främsta avkommor har hon i Westside Lindy (e. S.J.’s Caviar), 1.10,5*/$340.118, och Citation Lindy (e. Cantab Hall), 1.11,3*/$326.584.

Avlade maiden

Chin Chin Hall (e. Cash Hall-Canland Hall) avlade maiden i sin andra start när han via femte inner och efter ha attackerat i tredjespår 400 kvar spurtat till vinst med 1,5 längd på 1.12,0 efter ha travat sista 400 meterna på 1.09,1 för Peter Wrenn.

Jimmy Takter-tränade Hudson River (e. Father Patrick) fångades in 50 kvar och han noterade 1.12,1 som tvåa. Här galopperade Marcus Melander-tränade Gerry bort sig 600 kvar.

Chin Chin Hall kostade 50.000 dollar på Ohio Jug Select Sale ifjol och är ett resultat av embryotransfer. Modern Canland Hall (e. Garland Lobell), 1.11,7/$339.143, har sin främsta avkomma i den framstående avelshingsten Cantab Hall (e. Self Possessed), 1.08,9/$1.524.305, men har också lämnat Constance Hall ($275.348), den i Sverige uppstallade avelshingsten Campbell Hall ($251.834), Heres Johnny ($140.908) och Clarion Hall ($107.659).

Fjärde raka segern

Jim Campbell-tränade Cantab Fashion (e. Cantab Hall-Defiant Donato) och David Miller klev ut i dödens 850 kvar och övertog ledningen 400 meter före mål. Därifrån gick duon ifrån med närmare fyra längder på 1.11,8 efter ha avverkat sista quartern på 1.08,7!

Marcus Melander-tränade Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill) fick aldrig fritt från tredje invändigt utan fick nöja sig med ett femtepris på 1.13,0. Däremot slutade Jimmy Takter-tränade Keystone Cash oplacerad.

Cantab Fashion ståtar med fyra raka segrar efter fem starter och nattens triumf är hans överlägset största. Modern Defiant Donato (e. Donato Hanover), 1.11,0/$35.070, tävlade också för Jim Campbell och vann tre lopp på sju starter. Mormor är tidigare absoluta världsrekordhållarinnan Beat the Wheel (e. Defiant Yankee), 1.09,5*/$303.178, som har sin främsta avkomma i Beatgoeson Hanover (e. Andover Hall), 1.09,5*/$1.151.959.

På Hoosier Park hölls det två försök i Indiana Sire Stakes ($20.000) för treåriga hingstar och valacker och där kunde Anette Lorentzon räkna in ett tredjepris för Lion Safari Ås (e. Lionhunter) på 1.12,0. Han var dock utan chans mot Got the Groove (e. Guccio-Grooveykindaluv) och John de Long, som försvann ifrån med 6,75 längder på 1.11,0.

Fiftydallarbill. Foto: Linscott Photography

I det andra försöket var Jenny Melander-tränade All On Black (e. Swan For All) fyra på 1.12,0, men det det var långt fram – närmare nio längder – till vinnaren Fiftydallarbill (e. Swan For All-Cr Dixie Chic) och Trace Tetrick. Fjolårets Breeders Crown-etta kom hem på 1.10,9 efter ha travat sista 400 meterna på 1.08,7.

Andraplats för Kerwood

Svenskan Susanne Kerwoods Jula Downton (e. Kadabra) var tapper tvåa i ett försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$124.200) för treåriga hingstar och valacker på Mohawk Raceway för Chris Christoforou.

Run Director. Foto: New Image Media

Efter en resa i vinnarhålet och dödens kunde hon inte stå emot Run Director (e. Kadabra-Keep the Spirit) i spurten och duon vann med huvud på 1.11,0. Samma tid noterade svenskägde Jula Downton som tvåa.

För Sylvain Filion och Run Director var det femte segern för säsongen och den tredje försöksvinsten i Ontario Sire Stakes Gold i år. Modern Keep the Spirit, 1.11,6/$122.619, är en dotter till Revenue. Hon ingår i en syskonskara där fyra avkommor sprungit in 100.000 dollar eller mer. Toppar gör Superfast Stuart (e. Kadabra), 1.11,0*/$279.347.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Inför V86: ”Gissar att det behövs lopp”

Efter ett 20 månader långt tävlingsuppehåll är det äntligen dags för Jaguar Dream att göra comeback under onsdagskvällen.
– Det har varit strul i omgångar, men det har aldrig känts hopplöst, säger hästens tränare Claes Sjöström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jaguar Dream och Claes Sjöström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jaguar Dream och Claes Sjöström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tvåa i korta E3-finalen, fyra i Breeders Crown samma år och vinnare av Margaretas tidiga Unghästserie som fyraåring.

Claes Sjöström. Foto Mia Törnberg
Claes Sjöström har inlett året starkt. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tiden går fort och det är lätt att glömma bort hur bra Jaguar Dream (e. Love You) var innan fyraåringssäsongen hastigt fick att avbrott halvvägs in på året.
– Efter Fyraåringseliten fick han ett reaktion på ett gaffelbandsfäste. Prognosen sade konvalescent i tre-fyra månader samtidigt som han kunde joggas lätt. Det såg bra ut, men plötsligt blev han rädd för något när han var ute och joggade lugnt, skakade ur sig bomullen, skenade och landade i ett dike, säger Claes Sjöström och fortsätter:
– Han ådrog sig massa småbekymmer i samband med det. Det tog längre tid att läka ut det än själva skadan.

När Jaguar Dream var tillbaka på tävlingsbanan skrevs datumet till den 13 juli i fjol. Då genomförde han ett godkänt kvallopp på Solvalla på 1.16,7/2.140 meter.
– Han var jättefin i kvalet även om det fattades lite på konditionen. Dock fick han problem med hovsprickor kort senare. Hovarna blev torra och det där höll i sig och hädade under fyra månader. Vi fick till slut ordning på det och nu har han tränat bra en längre period, men jag har inte riktigt kunnat träna så som jag önskat eller planerat.

”Jag utvecklas hela tiden”

Comebacken är emotsedd, men Sjöström ligger – fullt naturligt – lågt inför återkomsten.
– Han är mycket tränad, men inte i så höga farter. Senast han tävlade så var det mot fyraåringar och nu är det mot äldre konkurrenter. Jag tycker det är en väsentlig skillnad i den här höga klassen. Jag tror att han kommer kunna växa in i klassen och tror hästen har ett antal fina säsonger kvar som tävlingshäst, men jag gissar att han behöver ett par lopp innan han är helt där.

Fakta

Sjöström om sina övriga V86 och V75-hästar

Happy Romeo (V86-8, onsdag) blir lite bättre hela tiden efter ett uppehåll. Från andraspår i voltstart tror jag dock inte på någon snabbstart och han kan dessutom vara lite osäker från ett sådant här spår. Hästen är två klasser bättre i ledningen och dit tror jag inte att han når denna gång.

– Up to Me (V75-5, lördag) står perfekt inne i bronsdivisionen så det känns givet att testa när det körs på Sundbyholm och hästen har jättebra form. Hon kommer från en lunchseger och normalt sett ska det vara mycket tuffare i en sådan här omgivning. När jag tittar på startpoängen kanske det inte är det allra värsta bronsloppet, men jag tror det måste stämma våldsamt bra på vägen för att hon ska kunna vinna. Jag vann ju med Deede Star som startar i samma lopp på Solvalla för två veckor sedan som kändes väldigt stark och rejäl på 1.13,5 full väg på en inte allt för snabb bana så den tror jag kan bli svårslagen om den är lika bra igen.

Expandera
Sjöström har annars inlett året starkt. Stallets hästar har gjort 20 starter, tagit fyra segrar och ytterligare nio placeringar bland de tre främsta.
– Jag tycker nog att jag har hållit en ganska jämn och bra form på stallet under en längre period. Sakta, men säkert blir material vi arbetar med bättre och jag tycker också att jag själv utvecklas som travtränare hela tiden. Vi gjorde en unghästsatsning för fyra år sedan och den börjar bära frukt. Vi har haft runt 15 hästar varje kull på senare år och jag tror det är en av anledningarna till att vi kan hålla upp en fin procent när vi kan byta ut hästarna i större utsträckning.

Något han däremot inte bytt ut är personalen.
– Nej, vi har många som jobbat hos mig i fyra-fem år och vet vad som gäller. De behöver inte läras upp i vårt system från början och det tror jag också betyder mycket.

När Sulkysport når Sjöström under tisdagseftermiddagen har han precis varit inne på Solvalla och kört fort med åtta hästar. Fem av dem var just treåringar.
– Vi har 14 hästar i den kull som nu är tre år gammal och 13 av dem kvalade som tvååringar på tider mellan 1.18-1.23. För flera av dem var det här första snabbare jobbet efter vinterträningen och det känns att många börjar närma sig start, avslutar Claes Sjöström.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Årsdebuten som lovar gott

Några galopper för mycket som treåring.
Nu verkar bitarna ha fallit på plats för Viva la Vida Face.
Gårdagens årsdebut lovar gott!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Viva la Vida Face (e. Joke Face) visade både fin styrka och snabbhet föra året, men en del galopper var satte käppar i hjulen. Seger på 1.14,2/2.140 mneter med voltstart på hemmabanan Jägersro i augusti var en av de starka insatserna under treåringssäsongen, rekorden långsammare än stallkamraten Rajesh Face (e. Raja Mirchi) svenska rekord.

Att förhoppningarna från stallet fanns på hästen berättade Adrian Kolgjini i Sulkysports populära serie Treåringskullen förra våren:

”Ingen enkel häst, men när han väl hittar rätt med sina ben och lite fart på dem kan han å andra sidan springa i samma tempo en hel förmiddag. Kommer att bli en stayertyp som får göra jobbet den tunga vägen ute i spåren.”

Efter knappa 200.000 kronor insprunget under treåringssäsongen årsdebuterade Viva la Vida Face i Halmstad igår efter drygt två månaders uppehåll och det var en återkomst med mersmak. Adrian Kolgjini var offensiv från bakspår i volten och redan på första långsidan satt han i tät. Efter 1.17,5 första kilometern skärptes farten rejält på sista bortre långsidan.

Via 1.13,3 sista 800 när han stack undan med flera längder 400 kvar och skar mållinjen med fin spänst i steget. Segertiden skrevs till 1.16,0/2.140 meter.

Samma möderne som Southwind Frank

Viva la Vida Face tillhör Derbyvinnaren Joke Face (e. Viking Kronos) sista kull och är vinstrikast bland 46 svenskfödda i årgången.

Fakta

Viva la Vida Face

Valack 4 år e. Joke Face – Que Sera Sera e. Varenne
Resultat: 12 st: 3–1–4
Rekord: 1.14,2m* – 1.13,7am
Intjänat: 227.000 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson.
Ägare: Ryka Invest AB, Eskilstuna
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Jessie Wandenberg

Expandera

Modern Que Sera Sera (e. Varenne) var ostartad och betäcktes som fyraåring. Förutom Viva la Vida Face har även Tipsy Face (e. Joke Face) startat och vunnit tre lopp. Själv är hon en dotter till amerikanskan Out Of The Game (e. Muscles Yankee), som Staffan Svensson köpte för 50.000 dollar i Harrisburg hösten 2003.

Out Of The Game var duktig som tävlingshäst, vann elva lopp på 31 starter och tjänade 827.800 kronor i regi Staffan Svensson och Hans Adielsson. Bland annat slutade hon trea i Stosprintern 2006, där Flicka Kronos vann. Segerrekordet sattes till 1.12,0ak*.

Viva la Vida Face kommer från samma möderne som USA-kulltoppen och avelshingsten Southwind Frank (e. Muscle Hill-Flawless Lindy), 1.09,8ak/$1.950.887, som bland annat satte världsrekord med 1.09,8ak som tvååring.

Que Sera Sera är i år dräktig med Raja Mirchi.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Två svensktränade i Luxembourg?

13 hästar kvarstår i Prix de Luxembourg efter första strykningsomgången och två svensktränade travare finns bland de anmälda.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. var fyra i årsdebuten i Prix de Brest på Vincennes med Björn Goop i sulkyn. Ett lopp som vanns av Dorgos de Guez och som också står kvar i anmälningslistan till Prix du Luxembourg, där samtliga som vill kan starta.

Björn Goop-tränade Zlatan årsdebuterar och han har inte varit ute och tävlat sedan han slutade oplacerad i Prix Tenor de Baune den 26 december på Vincennes.

Nämnas ska också att Anders Ströms uppfödning Frisbee d’Am är anmäld till loppet.

Senast en svenskfödd travare vann Prix du Luxembourg var 2015. Då skötte Erik Adielsson tömmarna bakom Hans R Strömberg-tränade On Track Piraten.

Imorgon klockan 09.30 blir den definitiva startlistan till loppet klar.

Prix du Luxembourg (€100.000)
Priser: 45.000-25.000-14.000-8.000-5.000-2.000-1.000 euro.
2.100 meter, autostart.

 • Desir Castelets
 • Violetto Jet
 • Romanesque
 • Eclair de Gloire
 • Frisbee d’Am
 • Dreambreaker
 • Zlatan (Björn Goop)
 • Tamure Roc
 • Drole de Jet
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Dorgos de Guez
 • Anzi des Liards
 • Ble du Gers