Fokustema
The Black Book
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Svenskarna köpte dyrast igen!

Köpintresset från svensk sida mattades av något under andra dagen på Harrisburg-auktionen, men fem ettåringar ropades in för 100.000 dollar eller mer. Allra mest spenderade Åke Svanstedt för ettårige hingsten Delayed Hanover, vilken han ropade in för Rune ”Mellby” Anderssons räkning.
Av
Claes Freidenvall
Delayed Hanover blev dyrast under andra kvällen i Harrisburg och bakom köpet stod Rune Andersson, Mellby Gård. Foto: Ryan Randolph.
Delayed Hanover blev dyrast under andra kvällen i Harrisburg och bakom köpet stod Rune Andersson, Mellby Gård. Foto: Ryan Randolph.

Sonen till Southwind Frank och Don’t Wait Up (e. Credit Winner) ropades in för 230.000 dollar och Delayed Hanover blev dessutom den dyraste ettåringen under andra auktionsdagen i Harrisburg. Delayed Hanover är Don’t Wait Ups första avkomma. Själv var modern ostartad, och Don’t Wait Up är undan Fabulous Kemp (e. Yankee Glide-Emelie Cas El), 1.12,7/$36.002, som är halvsyster med Hambletonian-vinnaren Trixton (e. Muscle Hill), 1.08,7*/$947.057.

Av svenskköpen blev Ghetto Boy (e. Cantab Hall-Galloway) näst dyrast med 200.000 dollar och det var agenten Robert Lindström som ropade in hingsten. Ghetto Boy är första avkomman undan Galloway (e. Credit Winner), 1.14,5*/$17.194, vars mor Glide By (e. Yankee Glide), 1.11,7*/$98.030, bland annat är halvsyster med storstjärnan Maven (e. Glidemaster), 1.09,1/$2.001.461.

Ghetto Boy. Foto: Ryan Randolph

Anders ”Courant” Ström köpte Special Verses (e. Chapter Seven) för 140.000 dollar och hon är en dotter undan ostartade Lavendar Fields (e. Muscle Hill) och hennes första avkomma. Själv ingår Lavendar Fields i samma syskonskara som Deweycheatumnhowe-avkommorna Flowers N Songs, 1.09,6/$559.303, och Win the Day, 1.10,7/$116.828. Mormor Pleasure Song (e. Windsong’s Legacy), 1.12,1/$49.547, är bland annat halvsyster med Hambletonian-vinnaren American Winner.

Fler 100.000-dollartravare

För Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöbergs räkning ropade Björn Norén in stoet Maddalena (e. Chapter Seven) för 100.000 dollar. Modern Traviata (e. Kadabra), 1.12,5/$44.926, har sin första avkomma i Maddalena. Mormor Nirvana Blue Chip (e. Credit Winner) travade 1.12,8 som slagen och sprang in 181.741 dollar.

Lika mycket betalade Lucas Wallin för stoet All Square (e. Cantab Hall) och hennes mor Falls For You (e. Yankee Glide), 1.09,7/$1.311.152, vann bland annat Goldsmith Maid, Kentucky Futurity Filly och Armbro Flight Stakes. Av hennes tidigare avkommor har Flagstaff (e. Credit Winner), 1.11,2/$80.448, lyckats bäst.

14 ettåringar till svenskar

Tredje dyrast under andra auktionsdagen var stoet Donna Soprano (e. Donato Hanover-Windsong Soprano) för 190.000 dollar. Modern Windsong Soprano (e. Windsong’s Legacy), 1.09,2/$1.231.325, utsågs till ”Årets Äldre Sto” i Kanada 2010.

I aveln har hon sina främsta avkommor i Tony Soprano (e. Kadabra), 1.09,7*/$442.096, och den Karl-Johan Blank-ägda tvååringen Jula She’s Magic (e. Kadabra), 1.11,5*/$208.612, som tränas av Susanne Kerwood.

Totalt igår köptes det 14 ettåringar från svensk sida för sammanlagt 1.189.000 dollar. Efter två dagar i Harrisburg har det sålts 202 travare för 16.718.000 dollar och medelpriset uppgår till 82.762 dollar. För stona (94) är snittpriset 84.617 dollar, medan hingstarna (108) ligger något lägre; 81.148 dollar. Samtliga resultat från Harrisburg-auktionen hittar ni här.

Svenska köp i Harrisburg:

 • Delayed Hanover (hingst e. Southwind Frank-Don’t Wait Up),
  Pris: 230.000 dollar, Rune Andersson.
 • Ghetto Boy (hingst e. Cantab Hall-Galloway),
  Pris: 200.000 dollar, Robert Lindström i kom.
 • Special Verses (sto e. Chapter Seven-Lavendar Fields),
  Pris: 140.000 dollar, Stall Courant.
 • All Square (sto e. Cantab Hall-Falls For You),
  Pris: 100.000 dollar, Lucas Wallin.
 • Maddalena (sto e. Chapter Seven-Traviata),
  Pris: 100.000 dollar, Knutsson Trotting.
 • Magical Muscle Man (hingst e. Muscle Hill-Magical Steph),
  Pris: 95.000 dollar, Marcus Melander i kom.
 • Tesseract (sto e. E L Titan-Marabou),
  Pris: 77.000 dollar, Stall Courant.
 • Extra Fancy (sto e. Bar Hopping-Fancy),
  Pris: 65.000 dollar, Lina Alm.
 • Preacher Man (hingst e. Father Patrick-Choir Robe),
  Pris: 40.000 dollar, Lucas Wallin.
 • Upwind Hanover (hingst e. Southwind Frank-Up Front Laura),
  Pris: 40.000 dollar, Nancy Johansson.
 • Elsie May Hanover (sto e. Cantab Hall-Evemore),
  Pris: 37.000 dollar, Lucas Wallin.
 • Frieswthat Hanover (hingst e. Kadabra-Frenchfrysnvinegar),
  Pris: 25.000 dollar, Susanne Kerwood.
 • Capital T Storm (hingst e. Father Patrick-Missy’s Mission),
  Pris: 20.000 dollar, Åke Svanstedt.
 • Goodgollymissmolly (sto e. Love You-Duolotta),
  Pris: 20.000 dollar, Jonas Czernyson.

 

Svenskt rally i Harrisburg

Fokustema
Prix d'Amerique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Vill att han ska få sätta en snygg punkt”

PARIS. Prix d’Amérique blir Elitloppsvinnaren Ringostarr Trebs sista föreställning. Efter det övergår den italienske tioåringen fullt ut till avel.
– Det kommer att vara en speciell känsla för mig, sista gången vi selar ut Ringo för ett lopp, säger tränaren Jerry Riordan.
Av
Lars G Dahlgren
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ringostarr Treb kom till Jerry Riordan för två och och ett halvt år sedan och var då redan en fullfjädrad europeisk elithäst. Det sista Ringostarr Treb gjorde för Holger Ehlert innan han kom till Jerry var att sluta trea i Sweden Cup Elitloppshelgen på 1.09,5.

Fakta

Ringostarr Treb

hingst tio år e. Classic Photo – Farsaro Egral e. Supergill
95 st: 33–11–19
Rekord: 1.11,6l – 1.08,2ak
Insprunget: 16.675.315 kr
Uppfödare: Az.Agr. Trebisonda, Italien
Ägare: E.V.A.M.Racing Trotter SRLS, Italien
Tränare: Jerry Riordan
Körsven i Prix d’Amérique: Jean-Philippe Monclin
Skötare: Heli Tarrimaa

Expandera

Hos Riordan hittade hästen ännu mer inombords och 2018 vann han både Elitloppet och Olympiatravet. Förra sommaren var Ringostarr Treb till synes ännu lite bättre: vann Hugo Åbergs Memorial och Sundsvall Open Trot. Och så sattes siktet slutgiltigt på att avsluta karriären i Prix d’Amérique.

Ringostarr Treb åker direkt till Italien efter Prix d’Amérique och återvänder till Sverige som avelshingst senare i vår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Ja, det känns som ett bra tillfälle. Det är inte så att det är hästen som säger ifrån nu, han är lika pigg och glad som alltid, och vi kunde till exempel lika gärna ha valt att åka till Boden i sommar och avsluta i Norrbottens Stora Pris under midnattssolen…men nu blir det så här och det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns, Prix d’Amérique. Efter helgen åker han direkt härifrån Grosbois (hästen står i familjen Roussels borg) till Italien för samling av sperma för infrysning en månad innan han sedan i mars flyttar till Småland som avelshingst, säger Jerry Riordan.

det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns

I genrepet Prix de Bourgogne för fyra veckor sedan galopperade Ringostarr Treb i sista kurvan.

– Sådant som händer i lopp, det gick väldigt fort i det skedet och det blev lite trångt. Ringostarr Treb har jobbat på som vanligt efter det. Jag har inte försökt hitta på något speciellt i toppningsväg för att det är sista starten, det enda jag skruvat lite på i den normala träningen är att köra jobben utifrån att han nu ska ut på Vincennes över 2.700 meter, det är lite skillnad mot ett sprinter- eller medeldistanslopp hemma, säger Jerry Riordan.

Hur långt sträcker sig då förhoppningarna i karriärens sista start?

– Vi ska vara rättframma: Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique. Men han kommer säkert att som vanligt göra ett hederligt lopp och stämmer det på vägen har han förhoppningsvis sitt kännemärke speeden kvar till slut och tar då en bra peng, säger Jerry Riordan.

Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique

Jerry tycker som många andra att årets Prix d’Amérique ser öppet ut.

– Ja, verkligen. Belina Josselyn var jättebra i Prix de Belgique för två veckor sedan, men hon kanske ”lade sitt Prix d’Amérique” där? Åt vilket höll har hon gått formmässigt efter den topprestationen? Det tycker jag är en relevant fråga. Och Face Time Bourbon, well, han hade inte slagit Campo Bahia i Criterium Continental och det är en färsk femåring som kliver från årgångsloppen rakt upp i det hårdaste som finns. Det finns alltså om och men runt dessa båda, och då är det plötsligt många som kan och vill vara med och slåss om segern. Ja, Prix d’Amérique är ett ovisst lopp i år och jag tror att det kan komma att avspegla sig direkt i starten, med några kuskar som vill chansa lite för att försöka få en avgörande fördel direkt, säger Jerry Riordan.

Jerry Riordan selade ut Ringostarr Treb i Prix d’Amérique för två år sedan. Foto Mia Törnberg

Ringostarr Treb har varit med i ett Prix d’Amérique tidigare, 2018 när Readly Express vann. Då knep han sista matlappen, sjundepriset, på 1.11,6. Det mest bestående minnet från det loppet för kuskens Gabriele Gelormini del blev ett ärr på ena axeln; han blev biten av en ilsken konkurrent – förmodligen Voltigeur de Myrt – i startträngseln och behövde sy några stygn!

– Om det blir rörigt och stökigt är det egentligen bara till Ringostarr Trebs fördel. Han hetsar inte upp sig för något. Jag tänker dock inte så att om det går si eller så kan Ringostarr Treb sluta si eller så, utan vill att han ska få sätta en snygg punkt på sin tävlingskarriär genom att göra en bra prestation i Prix d’Amérique. Det är ett fantastiskt lopp och ännu mer fantastiskt är det när man har ynnesten att få vara med i det själv som tränare, säger Jerry Riordan.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Otroligt mycket känslor”

Tuffe femåringen Ready To Roll svarade stark comeback under fredagen och det var en minst sagt känslomässig seger för den nye tränaren.
Av
Pär Gustafsson

Ready To Roll (e. Classic Photo) tränades tidigare av Rebecca Paulsson. Hon var på väg att genomföra proffstränarkursen när hon hastigt och tragiskt gick bort i november. Hennes goda vän, tillika ordinarie körsven till Ready To Roll, Jan Silvén tog över träningen av femåringen.

Han var väldigt laddad idag och det får vi jobba med

I Örebro igår kväll gjorde Ready To Roll comeback och debut med som Silvén som tränare. Hästen började med dubbla tillägg och Färjestadkusken var offensiv. Redan 1.350 kvar placerades den starke travaren i ledningen och sedan var det spel mot ett mål.

Ready To Roll efter segern i Örebro igår. Foto Martin Langels/ALN

– Det är otroligt mycket känslor med tanke på Rebecca och att hästen är så bra. Det här är den mest känslosamma segern jag tagit. Hästen var väldigt laddad och det får vi jobba med, men det kan också ha berott på att Ready To Roll inte startat på länge, sade Jan Silvén.

Har varit tvåa på V75

Hästen segrade med hela sex längder på 1.15,9 /2.180 meter. Förstapriset uppgick till 25.000 kronor. Totalt har Ready To Roll åtta vinster på 21 försök och 372.800 kronor på kontot. Femåringen var tvåa i klass II förra sommaren och besitter styrka för att hävda sig i rikstoton.
– Hästen har kapacitet och det är viktigt att hålla honom fräsch. Han har fint psyke och stressar aldrig upp sig. En trevlig individ.

Fakta

Ready To Roll

Kön: mörkbrun hingst
Född: 2 juni 2015
Härstamning: Classic Photo-Markatta
Intjänat: 372.800 kronor
Resultat: 21 st: 8-1-2
Rekord: 1.13,4m – 1.14,1am*
Ägare: Bernertorp Consulting AB, Kil
Uppfödare: Bernertorp Consulting AB, Kil
Tränare: Jan Silvén (a), Färjestad
Körsven: Jan Silvén (a), Färjestad

Expandera
Fokustema
Meadowlands
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Okänd svensk debutvann i USA

Run Lindy Run har bytt tränare från Ron Burke till svenskan Susanne Kovacic och i natt på Meadowlands debuterade det fyraåriga stoet med vinst för Corey Callahan.
Av
Claes Freidenvall

Susanne Kovacic, från Blentarp i Skåne, var inte själv på plats och fick se Run Lindy Run (e. Cantab Hall-Tough Girl Lindy) utan befann sig i Paris.

Susanne Kovacic. Foto: privat

För Corey Callahan avgjorde det fyraåriga stoet med närmare en längd på 1.13,0/1.609 meter och förstapriset uppgick till 4.500 dollar. Susanne Kovacic har ägt Cantab Hall-dottern sedan i somras och redan i första starten blev det seger. Dessutom var det första starten för Susanne Kovacic som tränare.

Run Lindy Run kostade 20.000 dollar som ettåring och har tränats av Ron Burke. I hans regi startade stoet 28 gånger (3-3-1) och sprang in 44.875 dollar.