Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskdubbel i Chester

Två blågula tränarsegrar blev det på Harrah's Philadelphia i Chester igår och bakom dubbeln stod Jonas Czernysons Lauderdale och Anette Lorentzons New Plymouth.
Av
Claes Freidenvall

Jonas Czernysons åttaårige valack Lauderdale (e. Deweycheatumnhowe-Dornello) vann efter en resa mestadels i rygg på ledaren och han avgjorde med 1,5 längd i spurten för Andrew McCarthy.

Jonas Czernyson. Foto: Lina Alm

Lauderdale landade på 1.11,3/1.609 meter och förstapriset uppgick till 5.500 dollar. Det var andra årssegern och den 22:a i karriären på 134 starter. Totalt har Lauderdale tjänat 434.629 dollar.

Vann från spets

På samma bana guidade David Miller Anette Lorentzon-tränade New Plymouth (e. Andover Hall-Podagros) till seger med tre längder från spets. Segertiden för den treårige hingsten skrevs till 1.12,1 och närmast sörjande var Marcus Melander-tränade Muscle Playmate (e. Muscle Hill), vilken noterade 1.12,5 från rygg ledaren.

Förstapriset var 7.000 dollar och äger gör Lennart ”Srf Stable” Ågren. New Plymouth kostade 37.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale och gårdagens seger var den andra i karriären på sju starter.

Vinnaren är undan Podagros (e. Muscles Yankee), 1.14,2/$6.380, och är hennes första avkomma. Mormor Marla Bar (e. Malabar Man) tjänade 227.116 dollar, tog rekordet 1.11,3 och har också lämnat Hambletonian Oaks-segrarinnan Bar Slide (e. Yankee Glide), 1.10,1*/$649.392.

Intressanta kvalhästar

Pocono Downs bjöd på några intressanta kvallopp för tvååringar och Ray Schnittker dubblade med avkommor till två av hans tidigare stjärnor. Störst intresse drog Trixton-dottern Check Out Trixe (u. Check Me Out e. Donato Hanover) till sig och hon vann med drygt fyra längder från spets.

Check Me Out. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Segertiden skrevs till 1.13,2 och Check Out Trixes mor Check Me Out, 1.09,2*/$1.906.468, slog fyra världsrekord under sin karrär. Bland hennes 27 segrar märks Bluegrass Stake, Breeders Crown, Champlain Stake, International Stallion Stake, Matron Stake och Merrie Annabelle som tvååring.

Treåringssäsongen innehöll triumfer i Delvin Miller Memorial, Elegantimage Stake, Hudson Filly Trot, Pennsylvania Sire Stakes och Zweig Memorial Filly.

Check Out Trixie kostade 95.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och det var deluppfödaren Ray Schittker som köpte ut sin partner Steve Jones.

Jezzys Legacy (e. Donato Hanover-Jezzy) utklassade sina motståndare från spets med närmare nio längder på 1.13,6 efter ha avslutat med 1.09,6 sista quartern.

Modern Jezzy (e. Credit Winner), 1.09,8/$834.491, vann 21 lopp på 39 starter och hennes tyngsts triumfer togs i finalerna i Empire Breeders Classic, Hudson Filly Trot och New York Sire Stakes.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

”Det här är helt magiskt”

Axevalla hade turen på sin sida med vädret och det lockade hela 11.872 personer. Stefan Melanders Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen tillsammans med Ulf Eriksson.
Av
Cecilia Kristoffersson
Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen. Foto Simon Hagen
Milligan's School var överlägsen i Axevallalöpningen. Foto Simon Hagen

I det inledande V75-loppet på Axevalla, ett försök till bronsdivisionen som kördes över 2.140 meter, var det ledning från start till mål för Björn Goops Grandfather Bill (e. Cantab Hall). Efter att ha fått varva på 1.15,2 blev segern enkel på 1.13,6/2.140 meter.
– Det blev en kanonstart för vår del och han har varit lite omogen och inte redo i kroppen. Han har haft tålmodiga ägare och jag har sagt att det kommer att bli bra om de ger honom lite tid och nu kommer det, sade Björn Goop om varför sexåringen endast gjort 13 starter.

Fakta

V75-resultat Axevalla 20 juli

Rätt rad:

V75-1: 6 Grandfather Bill
V75-2:  8 Emmylou
V75-3: 2 Mcgarrett
V75-4: 6 Callmesally
V75-5: 11 Ural
V75-6: 4 Milligan’s School
V75-7: 1 Marcello Wibb

Utdelning:

Sju rätt: 28.880 kronor
Sex rätt: 257 kronor
Fem rätt: 30 kronor

Omsättning: 73.337.847 kronor
Antal system: 932.108 stycken

Expandera

Tvåa blev Stefan Arvidssons B.B.S.Jhonny (e. Campbell Hall) från ledarryggen.

I ett femåringslopp för ston tog Björn Goop sin fjärde triumf för dagen och denna gång hette segervapnet Emmylou (e. Orlando Vici) som tränas av David Persson. Goop hittade tredje par invändigt från sitt åttondespår, vilket löste sig perfekt in mot slutsvängen och Goop hittade ut i andraspår efter perfekt lucka. Favoriten Hevin Boko (e. Going Kronos) fick ett tungt slutvarv i tredjespår och det höll på att hålla hela vägen, men Emmylou hade bäst fart över upploppet och segertiden blev 1.13,5/2.140 meter.
– Jag är jätteskakig och det är svårt att beskriva den här känslan. Det här är det absolut största hittills sedan jag blev tränare, sade hemmatränaren David Persson.

Från ett andraspår hittade Micael Stjernström fjärde par invändigt bakom Jesper Hedqvists Mcgarret (e. Weingartner) och då Istanbul Boko (e. Muscle Hill) drog i ensamt majestät i ledningen efter en kortare startgalopp bidade Stjernström sin tid i klass II-försöket. 1.15,1/3.140 meter blev segertiden.

Iina Aho lade sin pappas Mikko Aho Callmesally (e. Turbo Sund) i andra par utvändigt och via ett anfall i tredjespår på bortre långsidan var de bara starkast över upploppet. Segertiden blev 1.12,8/2.160 meter och detta var den sjätte starten och tredje segern i Mikko Ahos regi.
– Det här är helt magiskt, sade ägarinnan i vinnarcirkeln och hon kunde inte hålla tårarna tillbaka. Lika rörd var Iina Aho:
– Känslan upploppet ner är svår att förklara och det är så roligt att få uppleva detta tillsammans med detta ägargäng.

Callmesally och Iina Aho vann lärlingsloppet. Foto Simon Hagen

I silverdivisionen var Susanne Richters Ural (e. Jaded) bara bäst och trots en kortare galopp kunde han vinna på 1. . Efter att ha legat i fjärde par utvändigt följde han med i attacken i tredjespår i Floris Baldwins  (e. Passing Renka) rygg.
–  Jorma behövde skärpa till honom lite och han är vanligtvis väldigt travsäker. Jag har varit nere och vänt i Skåne i veckan på pappas begravning och mamma blev dålig samma dag den var, dådet har varit en tung vecka och det var skönt att hästen gick bra, sade tränaren i vinnarcirkeln.

I Axevallalöpningen, gulddivisionen, var det spel mot ett mål för Stefan Melanders Milligan’s School (e. Yankee Glide) och han fick överta ledningen från Mack Dragan (e. Zola Boko) i stort sett per omgående. Efter att fått inleda varvet på 1.14,9 kunde han glida undan till en överlägsen seger på 1.12,2a/2.640 meter. Ulf Eriksson satt som vanligt i sulkyn och segern var värd 200.000 kronor.
– Hästen har utvecklats jättemycket sedan fyraåringssäsongen då vi var lite besvikna på honom och det krånglade mycket. Då han var fem släppte det och det är kul att han är så stark och rejäl, sade en glad Catharina Lundström.

I det avslutande loppet blev det ledning från start till mål för Johan Untersteiners Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) och segertiden blev 1.12,6a/2.140 meter.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Cleangame bäst i Buenos-Aires

Jean Michael Bazires Cleangame stod utan minsta problem pall för favorittrycket i lördagens styrkeprov Prix de Buenos-Aires (€100.000) på Enghien.
Av
Emil Persson
Cleangame vände ut och in på sina konkurrenter i Prix de Buenos-Aires. Foto: Gerard Forni
Cleangame vände ut och in på sina konkurrenter i Prix de Buenos-Aires. Foto: Gerard Forni

Det Grupp II-klassade loppet blev en munsbit för Cleangame (e. Ouragan de Celland) som kom fram fint från sina 50 meters tillägg. När fältet väl formerat sig satt han som trea i andraspår och när attacken sattes in med 700 meter kvar att köra gick det fort. I ett nafs var samtliga konkurrenter passerade och Cleangame kom hem på 1.15,5/4.200 meter på den regntunga banan på Enghien. Triumfen var värd 45.000 euro och det här var andra året i följd som Bazires häst vann loppet.

Cerenzo Turbo (e. Ganymede) bärgade andraplatsen och Baladin Hongrois (e. Bon Conseil) tog bronspengen.

Svenskbekant skräll

Treåringsloppet Prix de Rome (€70.000) såg en överraskande vinnare i form av In Your Dreams (e. Donato Hanover). Det treåriga stoet var tillbaka på fransk mark efter en mindre lyckad sejour hos Jerry Riordan och vann alltså direkt i återkomsten hos Yves Boireau.
Körande Mathieu Abrivard tassade med som fyra längs sargen, kom fram utvändigt om ledande storfavoriten Gotland (e. Ready Cash) in mot slutkurvan och avväpnade densamma utan större problem de sista 100 meterna.

Segertiden blev 1.13,9a/2.150 meter och förstapriset låg på 31.500 euro.

Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Kallblodskung bäst i Norge

Nummer ett bland kallbloden just nu? Given på den positionen är norske Odd Herakles.
Idag på Sörlandet lekte han hem sitt andra raka norska mästerskap tillsammans med Tom Erik Solberg.
Av
Mathias Hedlund
Odd Herakles. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Odd Herakles. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För förhand talades det om att Frode Hamre-tränare Roli Eld (e. Lome Elden) skulle utmana om segern från innerspår och det var inte långt ifrån att Vidar Hop kunde försvara ledningen, men efter 150 meter blev han av med tät och lite senare galopperade hästen. Att Roli Eld gjorde en fenomenal upphämtning till tredjeplatsen var klen tröst – galoppen efter 400 meter var nämligen så lång att hästen diskvalificerades.

Istället var det öppna gatan för kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin). Från niondespår smög Tom Erik Solberg fram i andraspår med Lars I Romtvets nioåring och efter 600 meter satt ekipaget behagligt i ledningen.

Resten blev rena uppvisningen. Efter rejäl temposänkning ökade farten igen på sista bortre långsidan och Odd Herakles gick utan pryt undan till enkel seger på 1.23,4a/2.609 meter före Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) som avslutade bra efter att ha dragit tåget bakifrån från tredje utvändigt. Tredjeplatsen gick till Troll Solen. Fördstapriset var 250.000 norska kronor.

– Han hade krafter kvar och har haft det i de senaste starterna också, sade segerkusken Tom Erik Solberg.

För Odd Herakles var det fjärde raka segern i tuffaste konkurrens, inkluderat Alm Svartens Äreslopp på Bjerke och Nordic King i Finland mot internationellt motstånd.

Vassare än Lannem Silje

Kallblodssportens bästa sto visade att hojn är bäst i Norge också. Tolvåriga Ulsrud Tea (e. Åsajerven) visade inga ålderskrämpor när hon var tillbaka i toppförfattning i norskt mästerskap för ston, detta efter ebn svagare insats i Alm Svartens Äreslopp under Oslo Grand Prix-dagen.

Det speciella, humörbetonade stoet kördes till ledningen efter 300 meter, men någon promenad i parken blev det inte. Det var inte Ulsrud Tea intresserad av helt enkelt. Ett inledande 1.21-varv gjorde konkurrenterna möra, men samtidigt hade Ulsrud Tea spillt kraft. Runt slutsvängen anslöt Åsrud Vilja på utsidan, men sista 150 meterna handlade det bara om Ulsrud Tea, som länsade undan till lätt seger på 1.22,4a/2.140 meter. Åsrud Vilja var tvåa på 1.22,9, medan Lykkje Borka knep tredjepriset på 1.23,3.

– Jag är otroligt glad att Norges bästa sto får vinna mästerskapet också, det förtjänar hon, sade segerkusken Svein Ove Wassberg.

Segern var värd 250.000 norska kronor och därmed passerade Ulsrud Tea som första kallblodssto sju miljoner norska kronor intjänat. Lannem Silje stannade på 6.881.134 kronor.

– Hon är världens bästa kallblodssto genom tiderna, jublade Forustränaren Ove Kenneth Karlsen.

Ulsrud Tea har gjort 168 starter (80–28–19) och sprungit in 7.031.117 norska kronor. Titeln i NM för ston var hennes fjärde. Som snabbast har hon travat 1.18,9, som tvåa bakom Tekno Odin i ett lopp i Bergen för tre år sedan.