Fokustema
Solvalla
Läs senare

Svenskt rekord i Wallenius Cup

Treåringsloppet Wallenius Cup blev en riktig fartfest i vilken Global Dancer drog det längsta strået på 1.10,8a/1.640 meter.
En tidsnotering som innebar nytt svenskt rekord för treåriga ston.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Dancer vid en tidigare seger på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Global Dancer vid en tidigare seger på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

För det har kretsen kring hästen Alessandro Gocciadoro en hel del att tacka. Han skickade nämligen iväg Don’t Say Gar (e. Varenne) med hög fart genom första kurvan för att få ta över taktpinnen från Dixiechick Hanover (e. Cantab Hall).
Något som kostade 1.07,9 första halvvarvet och en pigg Don’t Say Gar drog iväg med 1.10,1 på varvet.
Magnus A Djuse satt placerad som trea bakom det av Fredrik Wallin-tränade stoet, men tog sig fram på Don’t Say Gars utsida när 550 meter återstod.

Tempot till trots såg Don’t Say Gar stark ut länge och väl, men sista 50 meterna tog inledningen ut sin rätt och Global Dancer kunde ta sig förbi till vinst på strålande 1.10,8a/1.640 meter.
En tidsnotering som innebar att Globalizers svenska rekord för treåriga, svenskfödda ston blev utraderat med en tiondel.
– Det kändes bra sista 100 meterna för hon närmade sig allt mer. Jag har inte kört henne sedan tvååringssäongen, men visst är det så att hon är ett par snäpp bättre i år. Hon är mer med på noterna nu, sade Magnus A Djuse i Solvallas vinnarcirkel.

***

Segern var värd 150.000 kronor, men Wallenius Cup var inte det enda penningstinna loppet som avgjordes innan V75-spelet tog vid.
Än mer – 200.000 kronor – stod på spel i Jämtungens lopp för fem- och sexåriga kallblod och de gick till Öystein Tjomslands Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin).
Från dödspositionen löste han uppgiften på ett mycket övertygande vis och vann på 1.21,4/2.160 meter före stallkamraten Havglimt (e. Moe Odin) som gick ett mycket bra avslutande halvvarv från tredje utvändigt.
– Två otroligt fina hästar och det känns trevligt att få visa upp dem i såhär bra form på Solvalla, sade Öystein Tjomsland i Solvallas vinnarcirkel.

Den sjufaldige miljonären Zarenne Fas (e. Varenne) spårade hem Energetics lopp. Jerry Riordans sjuåring blev en aning uppskruvad framme i tät efter att Jonathan Carre ”tryckt på knappen” och stilen var rullig över spurtrakan, men den franske toppryttaren höll hästen till rätt gångart.
Att det var rätt häst som tog hem segerchecken på 100.000 kronor rådde ingen tvekan om även om tioårige Linus Boy (e. Zola Boko) var urtapper tvåa efter att följt med tätt bakom.