Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sveriges sista hopp i Paris

Frankrikes intåg i USA på hingstmarknaden. Värt att kämpa för. Ett sista farväl på Jägersro. Lämnar handicap till fjolårets champion. Fyra hästar slåss om titeln ”Årets Häst.” Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh och ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola efter Powers seger i Europaderbyt 2020. Idag startar han i Prix de Belgique. Foto ​Gerard Forni
Robert Bergh och ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola efter Powers seger i Europaderbyt 2020. Idag startar han i Prix de Belgique. Foto ​Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Idag är det dags för det fjärde- och sista B-loppet inför Prix d’Amerique då Prix de Belgique (€120.000) avgörs på Vincennes (13.23). Två svensktränade hästar syns bland de 15 deltagarna då Tomas Malmqvist selar ut franskfödde Express Jet (e. Goetmals Wood) i lag med Björn Goop och Robert Bergh själv ska köra Power (e. Googoo Gaagaa).

Robert Bergh och Power. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Senast en svenskfödd häst stod som vinnare av Prix de Belgique var 2014 då Trond Anderssen-tränade Yarrah Boko (e. Coktail Jet) lyckades försvara sin triumf från året innan och under 2000-talet har även Stefan Hultmans duo Naglo (e. Coktail Jet) och Maharajah (e. Viking Kronos) vunnit loppet.

I övrigt är det bara en svensktränad häst till start under tävlingsdagen och då handlar det om Jarmo Niskanens Ingentia Prima (e. Tucson) som startar i Prix de Feneu (€39.000) för fyraåriga ston.

Tävlingsdagen innehåller även Grupp III-loppet Prix de Riberac (€70.000) för franskfödda fyraåringar där den färske banrekordhållaren Idao de Tillard (e. Severino) kommer till start. Thierry Duvaldestins häst slaktade det gamla banrekordet med nio tiondelar då han kutade 1.10,7a/2.100 meter i treåringssäsongens sista start och står med sju segrar på nio starter.

Dagens lopp blir Idao de Tillards första framträdande i Grupp-sammanhang och nu är förutsättningarna annorlunda kontra rekordloppet då det handlar om 2.700 meter voltstart.

Startlistorna hittar ni i Sulkysports spelkalender.

***

2 Travsporten i staten Pennsylvania är under attack. Under rubriken ”Worth Fighting For” i Hoof Beats senaste utgåva skriver USTA:s president Russell C. Williams, som också är vd och koncernchef på Hanover Shoe Farms, att nyligen beslutade en guvernör att han skulle försöka förstöra staten Pennsylvanias tävlings- och avelsindustri bara för att samla in pengar för att främja sin egen framtida politiska karriär.

Hanover Shoe Farms. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Samtidigt – fortsätter Williams – har fullblodsindustrin skapat ett dyrt och onödigt federalt regleringsprogram som ska gälla hela hästkapplöpningsindustrin nationellt. Detta innebär att en industri som sysselsätter hundratusentals förvandlas till en hobby för några få rika personer. Var och en av dessa saker, om de genomförs, kan sätta oss ur verksamheten.

Hårda ord för den normalt lågmälde Russell C. Williams.

***

3

Bo W Takter. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Bo W Takter efter segern i Svenskt Travderby med Micko Fripé. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

I fredags begravdes Bo William Takter i Hyllie Park kyrka i Malmö, men innan dess fick han besöka Jägersro en sista gång.

Begravningsbilen med kistan avverkade distansen 1.609 meter på Jägersros oval – den bana som Bo W Takter firade så många fina stunder på och den största när han vann Svenskt Travderby med Micko Fripé.

Bo William Takter avled den 7 december 2021 och blev 84 år.

***

4 Hela fem franska avelshingstar annonseras ut på den amerikanska hingstmarknaden i år och det är rekord. Dyrast i kvintetten är Bold Eagle och prislappen för honom är satt till 15.000 dollar.

Här kan du läsa mer om det franska intåget i USA och Sulkysports genomgång vilka hingstar som kostar mest på andra sidan Atlanten i år.

***

5 Breeders Crown återvänder till Kanada och Mohawk Raceway i år efter ha arrangerats av Hoosier Park och Meadowlands 2020 respektive 2021. Datum för finalerna är satt till sista helgen i oktober.

Bold Eagle och Brian Sears vid vinsten i Breeders Crown på Mohawk Raceway. Foto: New Image Media

Försöken hålls 21-22 oktober och finalerna den 28-29 oktober. Den garanterade prissumman i samtliga lopp utom för äldre ston ($350.000) uppgår till 600.000 dollar. Totalt ligger 3.350.000 dollar i potten för travarna och lika mycket för passgångarna.

***

6

När många blickar riktar mot Paris och Vincennes för det fjärde och sista B-loppet inför Prix d’Amérique, så är Östersund (start 13.45) är enda svenska bana som tävlar. Bergsåkertränaren Daniel Wäjersten vann tränarligan på ”grannbanan” med en seger till godo på hemmatränaren Oscar Berglund och när Jämtlandsbanan öppnar för en ny säsong jagar Wäjersten nya segrar.

Fyra egentränade hästar plockar han ut i eftermiddag och han kör samtliga själv. Bland dessa finns V75-bekantingen Gooner (e. Brad de Veluwe), som gjort nio av sina 16 senaste starter i just STL-sammanhang. Oscar Berglund lämnar däremot fältet öppet i årspremiären på hemmabanan och startar ingen häst.

– Jag har ställt av hästarna, vintertränar och satsar mot att komma ut igen när det är fina banor. Jag har startat mer än vanligt denna vinter med mina hästar och det har slitit på dem. Nu väntar vi in marspropositionerna och ser till att ha krut kvar när högsäsongen kommer, berättade Oscar i en intervju med Sulkysport i fredags.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar,

***

7

Calgary Games, Don Fanucci Zet, Honey Mearas och Önas Prince är de fyra hästar som gör upp om titeln ”Årets Häst” 2021. Röstningen pågår till den 12 februari och vinnaren presenteras samma dag i V75 Direkt.

Här är kandidaterna:

Calgary Games
hingst 4 år e. Readly Express–Olympia Tilly e. Lindy Lane
Resultat 2021: 6 st: 6-0-0
Prispengar: 6.480.000 kr
Ägare: Stall Timo Nurmos AB, Tullinge
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Tränare: Timo Nurmos
Körsven: Jorma Kontio
Skötare: Fredrica Sandberg

Överlägsen på nytt världsrekord var Calgary Games i Svenskt Travderby. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Don Fanucci Zet
hingst 5 år e. Hard Livin–Kissed By The West e. Western Terror
Resultat: 11 st: 6-4-1
Prispengar: 4.725.000 kr
Ägare: Stall Zet
Uppfödare: Brixton Medical AB
Tränare: Daniel Redén
Körsven: Örjan Kihlström
Skötare: Ellinor Wennebring

Säg hej till publiken. Daniel Redén, Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet segerdefilerar efter 2021 års Elitlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Honey Mearas
sto 4 år e. Readly Express–Khao Manee e. Muscles Yankee
Resultat: 11 st: 6-3-0
Prispengar: 5.873.000 kr
Ägare: Stall Zet
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Tränare: Daniel Redén
Körsven: Örjan Kihlström
Skötare: Caroline Närström

Honey Mearas och Örjan Kihlström tar hem Derbystoet. Foto Adam Ström/stalltz.se

Önas Prince
hingst 4 år e. Chocolatier–Sobra e. Pine Chip
Resultat: 14 st: 12-1-0
Prispengar: 6.880.500 kr
Ägare: Per Nordström AB, P Hansson & R Nilsson
Uppfödare: Tomas Jonsson, Nossebro
Tränare: Per Nordström
Körsven: Per Nordström
Skötare: Emma Nordström

Önas Prince och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport