Fokustema
Inför Hästgalan
Läs senare

”Ta chansen nu när den finns”

PARIS. Galactica kan bli Årets sto och Årets fyraåring på den stora Årets häst-galan i Stockholm ikväll. Hennes uppfödare, ägare och tränare Malin Bergström kan själv bli Årets komet!
Av
Lars G Dahlgren
Malin Bergström lever just nu drömmen på Grosbois med Galactica och den yngre fuxiga systern Metallica I.R.. Foto Mia Törnberg
Malin Bergström lever just nu drömmen på Grosbois med Galactica och den yngre fuxiga systern Metallica I.R.. Foto Mia Törnberg

– Det Galactica gjorde ifjol är så osannolikt att det ännu inte sjunkit in, säger Malin.

Det Galactica gjorde ifjol är så osannolikt att det ännu inte sjunkit in

Malin Bergström gör en kort avstickare från sitt vinterträningsläger på Grosbois med Galactica och dennas treåriga lillasyster Metallica I.R. för travgalan i Stockholm. Galactica är nominerad till två titlar, Årets sto och Årets fyraåring.

Fakta

Nominerade på Årets häst-galan

Årets häst:
Coin Perdu
Nuncio
Propulsion
Readly Express

Årets tvååring:
Coin Perdu
Current Affair
Executive Caviar
Vanquish Kronos

Årets treåring:
Darling Mearas
Deimos Racing
Grant Boko
Policy of Truth

Årets fyraåring:
Galactica
Otrobanda
Readly Express
Target Kronos

Årets sto:
Darling Mearas
Galactica
Jetset
Otrobanda

Årets äldre:
Call Me Keeper
Dante Boko
On Track Piraten
Sauveur

Årets kallblod:
Månprinsen A.M.
Odin Tabac
Tand Kraft
Uggla i Mossen

Årets tränare:
Svante Båth
Stefan Melander
Daniel Redén
Peter Untersteiner

Årets kusk:
Erik Adielsson
Björn Goop
Örjan Kihlström
Ulf Ohlsson

Årets komet:
Sofia Adolfsson
Malin Bergström
Clara Jonasson
Kevin Oscarsson

Expandera

I den sistnämnda kategorin ”möter” hon kullkungen Readly Express, Breeders Crown-vinnaren Target Kronos och Derbystovinnaren Otrobanda.

När det gäller titeln Årets sto är de övriga nominerade Oaks-vinnaren Darling Mearas, Sto-SM-vinnaren Jetset och nämnda Otrobanda.

Dessutom är Malin Bergström nominerad till titeln Årets komet tillsammans med Sofia Adolfsson, Clara Jonasson och Kevin Oscarsson.

– Det är som en dröm, en saga, alltihop och jag fortsätter att leva i den. Det är därför jag är här på Grosbois nu, med hästarna, istället för hemma och jobbar, säger Malin.

Hon är tjänstledig i två månader från sitt jobb som elevresurs på en skola för att förbereda Galactica inför femåringssäsongen. Malin tackar sin man Jonas som har pushat henne till att göra det här – fortsätta leva sin dröm med hästar när Galactica nu gett möjligheten till det. Galactica och Metallica I.R. är inhysta i Anders Lindqvists borg på Grosbois.

– Det här hade jag velat göra när jag var 20 år. Vilket ställe det här är! Och allt kretsar runt hästarna, säger hon.

Både Malin Bergström och hästarna trivs väldigt bra på Grosbois. Foto Mia Törnberg
Både Malin Bergström och hennes hästar trivs väldigt bra på Grosbois. Foto Mia Törnberg

Så kommer Malin in på det oundvikliga. Omgivningens reaktion när det började pratas om just det här. Att Malin skulle ta med sig två hästar till Grosbois, vara där i två månader och lämna man och de två döttrarna Isa och Hilma, sju och nio år, hemma. Könsrollsmönster lades i öppen dager.

– Det är klart det undrades! Skulle jag vara ledig från jobbet och åka ifrån hemmet och barnen i två månader!? Om det varit Jonas som åkt hit hästarna hade reaktionerna säkert varit annorlunda och uppmuntrande. ”Klart att du ska göra det”, ungefär. Men när det var jag, mamman i familjen, som skulle åka kom istället ifrågasättandet: ”Ska du lämna hemmet och barnen i två månader?! Hur ska det gå?

– Därför är jag så glad och tacksam att jag har Jonas. Han är med mig till hundra procent i detta och det är han som har pushat mig till att göra det. ”Ta chansen nu när den finns, du har ju velat göra det här i hela ditt liv”, sade han.

Ta chansen nu när den finns, du har ju velat göra det här i hela ditt liv

’– Sedan är det klart att jag saknar familjen ibland, särskilt de första dagarna när vi kom hit. Men jag vet ju att allt fungerar där hemma. Våra hästar är liksom familjemedlemmar de också, dem har jag ju med mig!

Galactica vann ifjol Stochampionatet och avrundade med fjärdeplats i Breeders Crown. En annan seger som bet sig fast inombords var den Elitloppshelgen. Fyraåringssäsongen gav 1,5 miljoner kronor i prispengar.

– Det var liksom med segern Elitloppshelgen det började, den här sagan. Sedan bara fortsatte det!

Fakta

Galactica

sto 5 år e. Super Photo Kosmos – Humla Laday
22 st: 8–3-4
Rekord: 1.11,2ak
Prissumma: 1 822 500 kr
Uppfödare och ägare: Malin & Jonas Bergström
Tränare: Malin Bergström (a), Eskilstuna
Körsven: Lars-Åke Söderholm, Eskilstuna

Expandera

Stochampionatssegern var förstås kronan på verket.

– Galactica gjorde sin andra start i karriären, som treåring, just på Axevalla Stochampionatssöndagen. Vi stod där på stallbacken och skämtade att om ett år är vi här igen. Att det sedan hände, och att Galactica vann, var ju helt osannolikt.

Glädjescener i Stochampionatet 2016; Lars-Åke Söderholm kastar sitt körspö i glädje när han och Galactica skär mållinjen. Foto Martin Langels/ALN
Glädjescener i Stochampionatet 2016; Lars-Åke Söderholm kastar sitt körspö i luften när han och Galactica skär mållinjen som segrare. Foto Martin Langels/ALN

Som treåring tränades Galactica av Malins då 70-årige pappa Rolf S Gustafsson. Han förnyade inte licensen 2016 och istället tog dottern Malin över ansvaret för familjens hästar.

Galactica och Metallica I.R. är på Grosbois för att träna. Byggas upp inför säsongen.

– Metallica har inte kvalat. Galactica har klent med startmöjligheter. Eftersom hon vann Stochampionatet är hon ”grupp I-merit-utestängd” från vanliga lopp, så ska hon göra någon start här blir det mot de bästa jämnåriga. Anders hjälper mig att hålla koll. Om det skulle finnas något lopp som passar innan vi åker hem vore det ju helt fantastiskt om vi får vara med om att Galactica startar här i Frankrike också, säger Malin Bergström.

Galactica kommer hem I mars, lagom till högsäsongen går igång i april-maj. Femåringsloppet för ston på Färjestad långfredagen och Lovely Godivas lopp på Åby, även det för femåriga ston, är tänkbara första uppgifter.

– Ta inte ifrån Jonas hans jobb nu! Det är hans grej att sitta hemma och lusläsa propositioner. Vi får se vad det blir för lopp och matchning men det vore ju en fin fortsättning på drömmen om Galactica är med i stoeliten Elitloppshelgen, säger Malin.

Malin både rider och kör Galactica och skickar hem videorapporter som läggs ut på sundbhyolm.com. De fina träningsmöjligheterna på Grosbois har enligt Malin nästan varit för bra för Galactica.

– Ja, jag är rädd att hon kommer i tävlingsform för tidigt! Jag ger mig ut med henne på eftermiddagarna när det är lugnare på träningsbanorna. Vi trivs fantastiskt bra, både jag och hästarna. Att vi får stå hos Anders Lindqvist är tryggt och perfekt. Jag tycker att det franska språket är fantastiskt svårt och därför är det så skönt att ha Anders som stöd, som kan hjälpa till och fixa med allt som uppstår runt att vara här med hästarna, avslutar Malin Bergström.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Portland tvåa med galopp

Portland och Björn Goop kunde inte stå emot 23-oddsaren Victor Ferm i Prix de Fontainebleau (€47.000) på Vincennes idag och fick glädja sig åt en andraplats efter ha inlett med startgalopp.
Av
Claes Freidenvall
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni

Björn Goop tog sats från jumboplats med Portland drygt 1.200 kvar och övertog täten från Victor Ferm (e. Nad Al Sheba-Gavina di Casei) 800 meter från mål. Från rygg ledaren slank Victor Ferm ut vid upploppets början för Andrea Guzzinati och femåringen hade inga större problem att plocka ner 17-för-tio-favoriten på 1.14,4/2.850 meter.

Portland (e. Ganymede) noterade 1.14,5 som tvåa och andraplatsen var värd 11.750 euro. Björn Goop hade också Pelle Barosso (e. Explosive Matter) till start och han slutade femma på 1.14,7, medan Goops tredje häst – Mac Smily – hamnade utanför prisbordet.

Förra året vann Mauro Baroncini-tränade Victor Ferm bland annat Gran Premio Citta di Follonica (€33.000) och den femårige hingsten ståtar med 13 vinster på 43 starter och drygt 150.000 euro på kontot.

Victor Ferm är undan Gavina de Casei (e. Uronometro), 1.13,9ak/€106.336, och hon har också lämnat Renuka Ferm (e. Love You), 1.13,1ak/€69.420.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.