Fokustema
Inför Hästgalan
Läs senare

”Ta chansen nu när den finns”

PARIS. Galactica kan bli Årets sto och Årets fyraåring på den stora Årets häst-galan i Stockholm ikväll. Hennes uppfödare, ägare och tränare Malin Bergström kan själv bli Årets komet!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Malin Bergström lever just nu drömmen på Grosbois med Galactica och den yngre fuxiga systern Metallica I.R.. Foto Mia Törnberg
Malin Bergström lever just nu drömmen på Grosbois med Galactica och den yngre fuxiga systern Metallica I.R.. Foto Mia Törnberg

– Det Galactica gjorde ifjol är så osannolikt att det ännu inte sjunkit in, säger Malin.

Det Galactica gjorde ifjol är så osannolikt att det ännu inte sjunkit in

Malin Bergström gör en kort avstickare från sitt vinterträningsläger på Grosbois med Galactica och dennas treåriga lillasyster Metallica I.R. för travgalan i Stockholm. Galactica är nominerad till två titlar, Årets sto och Årets fyraåring.

Fakta

Nominerade på Årets häst-galan

Årets häst:
Coin Perdu
Nuncio
Propulsion
Readly Express

Årets tvååring:
Coin Perdu
Current Affair
Executive Caviar
Vanquish Kronos

Årets treåring:
Darling Mearas
Deimos Racing
Grant Boko
Policy of Truth

Årets fyraåring:
Galactica
Otrobanda
Readly Express
Target Kronos

Årets sto:
Darling Mearas
Galactica
Jetset
Otrobanda

Årets äldre:
Call Me Keeper
Dante Boko
On Track Piraten
Sauveur

Årets kallblod:
Månprinsen A.M.
Odin Tabac
Tand Kraft
Uggla i Mossen

Årets tränare:
Svante Båth
Stefan Melander
Daniel Redén
Peter Untersteiner

Årets kusk:
Erik Adielsson
Björn Goop
Örjan Kihlström
Ulf Ohlsson

Årets komet:
Sofia Adolfsson
Malin Bergström
Clara Jonasson
Kevin Oscarsson

Expandera

I den sistnämnda kategorin ”möter” hon kullkungen Readly Express, Breeders Crown-vinnaren Target Kronos och Derbystovinnaren Otrobanda.

När det gäller titeln Årets sto är de övriga nominerade Oaks-vinnaren Darling Mearas, Sto-SM-vinnaren Jetset och nämnda Otrobanda.

Dessutom är Malin Bergström nominerad till titeln Årets komet tillsammans med Sofia Adolfsson, Clara Jonasson och Kevin Oscarsson.

– Det är som en dröm, en saga, alltihop och jag fortsätter att leva i den. Det är därför jag är här på Grosbois nu, med hästarna, istället för hemma och jobbar, säger Malin.

Hon är tjänstledig i två månader från sitt jobb som elevresurs på en skola för att förbereda Galactica inför femåringssäsongen. Malin tackar sin man Jonas som har pushat henne till att göra det här – fortsätta leva sin dröm med hästar när Galactica nu gett möjligheten till det. Galactica och Metallica I.R. är inhysta i Anders Lindqvists borg på Grosbois.

– Det här hade jag velat göra när jag var 20 år. Vilket ställe det här är! Och allt kretsar runt hästarna, säger hon.

Både Malin Bergström och hästarna trivs väldigt bra på Grosbois. Foto Mia Törnberg
Både Malin Bergström och hennes hästar trivs väldigt bra på Grosbois. Foto Mia Törnberg

Så kommer Malin in på det oundvikliga. Omgivningens reaktion när det började pratas om just det här. Att Malin skulle ta med sig två hästar till Grosbois, vara där i två månader och lämna man och de två döttrarna Isa och Hilma, sju och nio år, hemma. Könsrollsmönster lades i öppen dager.

– Det är klart det undrades! Skulle jag vara ledig från jobbet och åka ifrån hemmet och barnen i två månader!? Om det varit Jonas som åkt hit hästarna hade reaktionerna säkert varit annorlunda och uppmuntrande. ”Klart att du ska göra det”, ungefär. Men när det var jag, mamman i familjen, som skulle åka kom istället ifrågasättandet: ”Ska du lämna hemmet och barnen i två månader?! Hur ska det gå?

– Därför är jag så glad och tacksam att jag har Jonas. Han är med mig till hundra procent i detta och det är han som har pushat mig till att göra det. ”Ta chansen nu när den finns, du har ju velat göra det här i hela ditt liv”, sade han.

Ta chansen nu när den finns, du har ju velat göra det här i hela ditt liv

’– Sedan är det klart att jag saknar familjen ibland, särskilt de första dagarna när vi kom hit. Men jag vet ju att allt fungerar där hemma. Våra hästar är liksom familjemedlemmar de också, dem har jag ju med mig!

Galactica vann ifjol Stochampionatet och avrundade med fjärdeplats i Breeders Crown. En annan seger som bet sig fast inombords var den Elitloppshelgen. Fyraåringssäsongen gav 1,5 miljoner kronor i prispengar.

– Det var liksom med segern Elitloppshelgen det började, den här sagan. Sedan bara fortsatte det!

Fakta

Galactica

sto 5 år e. Super Photo Kosmos – Humla Laday
22 st: 8–3-4
Rekord: 1.11,2ak
Prissumma: 1 822 500 kr
Uppfödare och ägare: Malin & Jonas Bergström
Tränare: Malin Bergström (a), Eskilstuna
Körsven: Lars-Åke Söderholm, Eskilstuna

Expandera

Stochampionatssegern var förstås kronan på verket.

– Galactica gjorde sin andra start i karriären, som treåring, just på Axevalla Stochampionatssöndagen. Vi stod där på stallbacken och skämtade att om ett år är vi här igen. Att det sedan hände, och att Galactica vann, var ju helt osannolikt.

Glädjescener i Stochampionatet 2016; Lars-Åke Söderholm kastar sitt körspö i glädje när han och Galactica skär mållinjen. Foto Martin Langels/ALN
Glädjescener i Stochampionatet 2016; Lars-Åke Söderholm kastar sitt körspö i luften när han och Galactica skär mållinjen som segrare. Foto Martin Langels/ALN

Som treåring tränades Galactica av Malins då 70-årige pappa Rolf S Gustafsson. Han förnyade inte licensen 2016 och istället tog dottern Malin över ansvaret för familjens hästar.

Galactica och Metallica I.R. är på Grosbois för att träna. Byggas upp inför säsongen.

– Metallica har inte kvalat. Galactica har klent med startmöjligheter. Eftersom hon vann Stochampionatet är hon ”grupp I-merit-utestängd” från vanliga lopp, så ska hon göra någon start här blir det mot de bästa jämnåriga. Anders hjälper mig att hålla koll. Om det skulle finnas något lopp som passar innan vi åker hem vore det ju helt fantastiskt om vi får vara med om att Galactica startar här i Frankrike också, säger Malin Bergström.

Galactica kommer hem I mars, lagom till högsäsongen går igång i april-maj. Femåringsloppet för ston på Färjestad långfredagen och Lovely Godivas lopp på Åby, även det för femåriga ston, är tänkbara första uppgifter.

– Ta inte ifrån Jonas hans jobb nu! Det är hans grej att sitta hemma och lusläsa propositioner. Vi får se vad det blir för lopp och matchning men det vore ju en fin fortsättning på drömmen om Galactica är med i stoeliten Elitloppshelgen, säger Malin.

Malin både rider och kör Galactica och skickar hem videorapporter som läggs ut på sundbhyolm.com. De fina träningsmöjligheterna på Grosbois har enligt Malin nästan varit för bra för Galactica.

– Ja, jag är rädd att hon kommer i tävlingsform för tidigt! Jag ger mig ut med henne på eftermiddagarna när det är lugnare på träningsbanorna. Vi trivs fantastiskt bra, både jag och hästarna. Att vi får stå hos Anders Lindqvist är tryggt och perfekt. Jag tycker att det franska språket är fantastiskt svårt och därför är det så skönt att ha Anders som stöd, som kan hjälpa till och fixa med allt som uppstår runt att vara här med hästarna, avslutar Malin Bergström.

Fokustema
Bollnäs V75
Läs senare

Kallblodskungens V75-dubbel

Den sammanlagda segermarginalen var inte ens en meter.
Ulf Ohlsson dubblade på V75 med Öystein Tjomslands kallblod.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

2020 års norske Derbyvinnare Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) fått upp ångan när han tävlat flitigt i höst och vinter efter att ha årsdebuterat först i slutet av september efter avelsarbete.

Nu såg den urstarke travaren närmast slagen ut hela loppet i sin tröga och oinspirerade stil och Jan Ove Olsen tycktes ha stulit loppet med nyblivne 14-åringen Faks Nils (e. Järvsöfaks), men metrarna före mål fick Öystein Tjomsland-tränade Grisle Odin G.L. nosen först tillsammans med Ulf Ohlsson.

– Jag körde mot de andra hästarna, men Jan Oves häst var riktigt bra och det räckte precis, sade Ulf Ohlsson.

Grisle Odin G.L. fortsätter att växa in i absoluta eliten och har nu 29 starter (19–4–4) innanför västen. Förutom segern i norska Derbyt vann han som treåring norska Kriteriet, Biris Uppfödningslopp och slutade trea i svenska Kriteriet där Tjomsland valde spår åtta (!) med sin försöksvinnare för att säkra en felfri avgång.

Grisle Odin G.L. ägs av ett stort svenskt andelsstall med Sundsvall som bas.

Sjö Stjerna slapp dödens

Samma år som Grisle Odin G.L. vann Derbyt slutade Sjö Stjerna (e. Lome Kongen) trea i Derbystoet i Östersund bakom två stallkamrater. Sedan början av hösten har hon funnits på Tjomslands Sundsvallsfilial och efter att ha inlett Sverigesejouren med ett femtepris har hon inte varit sämre än tvåa på sex starter. Redan i Umeå på juldagen såg det ut att bli V75-seger, men då kunde hon inte stå emot raketspurtande Hallsta Vinnex.

Nu serverade Ohlsson henne en rakt igen perfekt resa och då blev det seger, om än en knapp sådan. Ohlsson hittade ryggen på en av huvudkonkurrenterna Rönningsgutten (e. Qvadrigo) per omgående och släppte den inte förrän in i slutsvängen, då Rönningsgutten tog över ledningen och Sjö Stjerna klev fram utvändigt. Det syntes tidigt varthän det barkade om segern och en bit in på upploppet kopplade det norska stoet segergreppet.

– Jag hade de värsta konkurrenterna precis framför mig och det blev perfekt. Jag tycker att hästen fungerar bättre när hon får tävla bakifrån. I Umeå tvingades hon gå i dödens en lång bit av loppet innan hon tog över täten, sade Ulf Ohlsson.

Jag ringde upp Petri och frågade om jag fick köpa

I övrigt från omgången noteras…

…att Salaamatören Emma-Sara Sjöberg fortsätter att skörda framgångar med syskonen Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos) och Red Hot Roadster (e. Red Hot Dynamite). Ikväll var det storebror Dark Roadsters tur att triumfera. Från fjärde utvändigt följde körande Ida Riesterer med som tvåa i tredjespår 700 meter från mål och 350 kvar valde Ida att attackerade fullt ut i fjärdespår. Det blev segergivande när Dark Roadsters starka spurt gav Ida första V75-segern.
Dark Roadster har två år i rad sprungit in nästan halvmiljonen kronor vardera och öppnade nu den nya säsongen på allra bästa sätt. Det var hästens sjätte STL-start och första seger efter att tidigare varit tvåa en gång och trea två gånger. Andraplatsen togs bakom Chapuy i Rommes omgång veckan före jul.

Hanna Forslin. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

…att Emma-Sara Sjöberg inte var ensam kvinnlig B-tränare att vinna V75-lopp. Bollnäsamatören Eva-Jeanette Liljeberg har hittat fin vinterform på sitt sto Noras Princess (e. Noras Bean) och tillsammans med Hanna Forslin i sulkyn bjöds det en jätteskräll sedan Noras Princess spurtat vassast efter smygresa.
– Hon var tvåa bakom mig när jag vann med Soul Tan och då spurtade hon jättebra, sade Hanna Forslin som även vann STL-lopp i januari förra året, med egentränade Malkin (e. Mr Pine Chip) i Eskilstuna.

…att när blott sju hästar kände sig kallade till gulddivisionen – Bengt Ivarssons Minne – så lades loppet utanför V75-kupongen. Det brydde sig inte Per Lennartssons Hazard Boko (e. S.J.’s Caviar) om när hästen från ledningen tog livets första seger i STL:s högsta klass.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 6–5–9–8–10–2–4
Omsättning: 62.688.222 kr
Antal system: 979.392 st

Utdelning:
Sju rätt: 83.767 kr
Sex rätt: 320 kr
Fem rätt: 32 kr

Expandera

…att Astrum (e. Lexus Font) fortsatte på fjolårets inslagna väg. Då vann hästen 13 lopp och i klass I-försöket inledde han det nya året i vinnande stil. Mika Forss prickade perfekt från springspår och från ledningen stod Astrum i en klass för sig.
Antti Veteläinen tränar hästen och 33-åringen arbetade länge i Sverige innan han för 5,5 år sedan flyttade tillbaka till Finland och blev proffstränare.

…att fjolårets segerrikaste tränare i Sverige, Robert Bergh, plockade årets första seger med Jano di Quattro (e. Bird Parker). I ett långlopp där favoriten Global Classified (e. Bold Eagle) fick lägga en hel del kraft i ledningen första halvvarvet klev Bergh fram utvändigt 1.300 meter från mål och fortsatte massagen. Mitt i slutsvängen tappade Jano di Quattro stilen kort och Global Classified fick någon längds försprång, men det hade inte Berghs travare några problem att äta ikapp på upploppet.
– Jag såg hästen i Petri Salmelas regi och var intresserad. Jag ringde upp Petri och frågade om jag fick köpa, hästen var lite dyr, men det blev affär, sade Robert Bergh.

Mikael Cedergren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

…att hemmatränaren Mikael Cedergren fick en fullträff med Tale of Jacks (e. Intoxicated), som kördes förtjänstfullt av 22-årige Linus Lönn. Tale of Jacks kördes till ledningen och släppte till favoriten Arch Lane (e. Chocolatier). En bit in på upploppet kom luckan och Tale of Jacks sköt till pilvasst till knapp seger.
– Jag kände in på upploppet att jag hade rubbet kvar, men trodde inte att hästen skulle accelerera så snabbt på så kort bit, sade Linus Lönn som jobbar hos pappa Thomas.
Tale of Jacks har tävlat flitigt på V75 och kvällens start var den 15:e i karriären där. En seger har det blivit tidigare, på Hagmyren sommaren 2019. Då i klass II – nu klev han in i silverdivisionen.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Drömstart för Goop

Björn Goop fick bästa tänkbara start på det nya året.
Bakom årets första styrning Balsamine Font (e. Filipp Roc) tog han hem Prix d'Angouleme (€70.000) på Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop slog till direkt under det nya årets första uppsittning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Björn Goop slog till direkt under det nya årets första uppsittning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Goop har själv tränat det femåriga, italienskfödda stoet Balsamine Font (e. Filipp Roc) i omgångar och i hans regi har hon bland annat vunnit finalen av Sikta mot Stjärnorna.
Numera finns hon hemma hos ägaren Filippo Rocca, men det var alltså Goop som satt upp bakom hästen i nyårsdagens Quinté-lopp.

Från spår 13 bakom bilen fick Balsamine Font tillbringa första halvan av det 2.100 meter långa loppet ute i tredjespår innan hon kom fram utvändigt om den ledande favoriten Gaspar de Brion (e. Singalo).
Det fanns en chans för Goop att välja att bli avlöst då Johan Untersteiner-tränade Gina Mearas (e. Cantab Hall) kom fram i tredjespår i lag med Franck Nivard, men Goop försvarade sin position med rätta.
Balsamine Font hade kopplat grepp om Gaspar de Brion vid upploppets början och vann med en säker längd före Erik Bondo-tränade tillika svenskfödde Usain Töll (e. Googoo Gaagaa).

Spetsade från bakspår

Att den sistnämnde är startsnabb är en illa dold hemlighet, men frågan är om han inte slog alla rekord denna gång genom att ta sig igenom så raskt från bakspår att han kunde flyttas ner i invändigt läge och nå ledningen då Alexandre Abrivard flyttade ut Gaspar de Brion för att undvika att bli fastlåst.
Därefter släppte Gabriele Gelormini ledningen till samma häst med Usain Töll och sexåringen avslutade jättebra till andrplatsen.

Balsamine Font belönades med 31.500 euro för sin seger på 1.11,0a/2.100 meter och Usain Töll nöp 17.500 euro som tvåa på 1.11,1.
Johan Untersteiners Gina Mearas höll ställningarna väl som femma efter sin tuffa speed i tredjespår och fick 3.500 euro efter att kommit i mål på 1.11,5.

Svenskt brons

Björn Goop startade egentränade Tabasco C.D. (e. Wishing Stone) i Prix du Tournon (€51.000) för sexåriga hingstar och valacker, men där hade han däremot ingen lycka med sig.
Hästen var aldrig nära att sätta en fot rätt när starten gick och blev diskvalificerad.

Bäste svensk blev istället Jarmo Niskanens Cyrano de B. (e. S.J.’s Caviar) som slutade trea i lag med Franck Ouvrie. Efter att spetsat släppte Ouvrie halvvägs in i loppet, hamnade kort senare som trea längs sargen varifrån Cyrano de B. höll farten väl till tredjeplatsen värd 7.140 euro, men han var aldrig nära att utmana toppduon Gigolo Lover (e. Royal Lover) och Gently de Muze (e. Perlando).
Gigolo Lover vann loppet på 1.12,7/2.700 meter och Cyrano de B. noterades för 1.12,9.

Tävlingsdagens högst doterade lopp var Grupp III-klassade Prix Yvonnick Bodin (€90.000). Det var lärlingar som satt upp på ryggen i detta montélopp med 40.500 euro till vinnaren och det såg en väldigt imponerande vinnare i form av Florida Sport (e. Tornado Bello), riden av Loanne Fauchon.
Charles Antoine Marys sto drog stenhårt i ledningen, men std pall för det upplägget och kom i mål på 1.12,5/2.700 meter.
Tidigare under detta vintermeeting har stoet vunnit Prix Auguste Francois (€90.000) på 1.10,4/2.175 meter och framstår alltmer som en häst för Prix du Cornulier.

Fokustema
Australien
Läs senare

Sofia Arvidsson vann Gr. I-lopp

Svenskan Sofia Arvidsson guidade passgångaren Heza Son of Agun till Grupp I-vinst igår på Tabcorp Melton Park i Australien.
Dessutom blev det en andraplats för John Bootsman-ägda Aldebaran Vera i finalen i Vicbred Super Series ($100.000) för tvååriga ston.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sofia Arvidsson. Foto: privat
Sofia Arvidsson. Foto: privat
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sofia Arvidsson håller på att göra sig ett namn ”down under” och igår satt hon bakom tvåårige passgångaren Heza Son of Agun (e. Art Major) när duon vann finalen i Vicbred Super Series ($100.000) på 1.11,6a/2.240 meter. Förstapriset uppgick till 50.000 australienska dollar.

Sofia Arvidsson.

Totalt har det blivit 65 vinster och 682.999 inkörda dollar i karriären för Sofia Arvidsson, som ligger på en segerprocent på starka 18! Tidigare har hon vunnt två Grupp II-lopp, varav ett med Heza Son of Agun och det andra med travaren Gus An Maori.

Andraplats för Bootsman

För John Bootsman-ägda Aldebaran Vera (e. Trixton) och Jason Lee blev det en andraplats och 16.000 australienska dollar i Vicbred Super Series ($100.000). Hon var slagen med en halv längd av vinnaren Ebonys Avenger (e. Kvintet Avenger-Death Defying) på 1.14,6a/2.240 meter.

Det hölls inte bara finaler i Vicbred Super Series ($100.000) för tvååringar utan också för tre- och fyraåringar på Tabcorp Melton Park.

Här är alla vinnarna:

  • Tvååriga hingstar/valacker – Plymouth Chubb (e. Majestic Son) – 1.14,5
  • Tvååriga ston – Ebonys Avenger (e. Kvintet Avenger) – 1.14,6
  • Treåriga hingstar/valacker – Parisian Artiste (e. Love You) – 1.12,8
  • Treåriga ston – Fancy (e. Quaker Jet) – 1.14,1
  • Fyraåriga hingstar/valacker – Rules Dont Apply (e. Muscle Hill) – 1.12,8
  • Fyraåriga ston – Queen of Crime (e. Sportswriter) – 1.13,6