Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Takter-tvååringar glänste

I natt drog Lexington-meetinget igång på allvar när fem divisioner i Bluegrass Series ($73.000) för tvååriga hingstar och valacker avgjordes på Red Mile. Två av vinnarna kom från Jimmy Takters stall och både You Know You Do och Maxus behövde inte anstränga sig fullt ut för att gå segrande ur respektive lopp.
Av
Claes Freidenvall
You Know You Do. Foto Adam Ström/stalltz.se
You Know You Do. Foto Adam Ström/stalltz.se

Peter Haughton Memorial-vinnaren You Know You Do (e. Muscle Hill-You Want Me) lämnade tredje inner efter 700 meter och 750 kvar hade Yannick Gingras placerat honom i täten. På upploppet kunde You Know You Do gå ifrån med närmare tre längder – odriven! – och vinna på 1.11,3/1.609 meter efter 1.07,1 sista quartern.

You Know You Do delägs av Stefan Balazsi (Order By Stable) och har tidigare i sommar vunnit Peter Haughton Memorial ($360.650), en division av Champlain Stakes (C$75.104) och slutat tvåa i försök och final i William Wellwood Memorial (C$328.000).

Modern You Want Me (e. Credit Winner), 1.11,7*/$220.980, gjorde nio starter, vann fem lopp och däribland finalen i New York Sire Stakes ($225.000) som tvååring. You Know Yo Do är hennes första avkomma.

Tim Tetrick lämnade tredje inner med Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy) efter 600 meter och satt i täten 100 meter senare. Sedan kunde Jimmy Takters häst hålla undan med en dryg längd på 1.10,9, utan att pressas.

Maxus och Tim Tetrick. Foto Adam Ström/stalltz.se

För Maxus var det tredje årssegern och han delägs av Christina Takter och Stall Zet. Sedan tidigare finns också en fjärdeplats i finalen i Peter Haughton Memorial för Maxus. Hans mor Gerri’s Joy (e. Enjoy Lavec), 1.109*/$641.905, vann Merrie Annabelle och Phil Tully Memorial. Hennes bästa avkomma är Hambletonian-tvåan Smilin Eli (e. Muscles Yankee), 1.09,7ak*/5.088.689 kr.

Tapper från dödens

Fashionwoodchopper (e. Donato Hanover-Woodshopper) tog fjärde raka segern sedan David Miller hittat till ledningen 750 meter före mål. Därmed blev Marcus Melanders Fourth Dimension (e. Chapter Seven) lämnad ensam i dödens. Trots det bjöd Courant-ägde Fourt Dimension ledaren på en match in på linjen. Endast huvud skiljde dem åt och båda noterade 1.10,3.

Femma slutade Jimmy Takter-tränade Bautista (e. Muscle Hill) på 1.11,1, medan Staffan Linds Naturalle Muscle hamnade utanför prisbordet. Fasthionwoodshopper har tidigare i år vunnit finalen i Pennsylvania Sire Stakes ($252.000) och han tränas av Jim Campbell.

Fashionwoodchopper. Foto Lisa Photo

Förra hösten ropades Fashionwoodchopper in för 100.000 dollar i Harrisburg. Han är undan Woodshopper (e. Muscles Yankee), 1.13,2/$25.810, och hon har sin främsta avkomma i tidigare Åke Svanstedt-tränade Windowshopper (e. Donato Hanover), 1.10,6*/$144.514, som numera finns hos Björn Goop och som startar i ett montélopp på Färjestad den 2 oktober.

Mer Jim Campbell blev det genom Crystal Fashion (e. Cantab Hall-Window Willow), vilken spurtvann med nos för Tim Tetrick efter ha attackerat i tredjespår 350 kvar. Det var långt fram till ledande Can’t Afford It, men efter snabba 1.07,1 sista 400 meterna hann valacken fram till vinst på 1.10,5. I de oplacerades skara fanns Åke Svanstedt och Srf Stables Gemoligst.

Tidigare i år har Crystal Fashion vunnit två försök i Pennsylvania Sire Stakes. Han köptes för 100.000 dollar i Harrisburg förra året och valacken är undan Window Willow (e. Tagliabue), 1.18,0/$1.899, vilken startade fem gånger och var tvåa som bäst. Modern är helsyster med Lolique, 1.10,1*/$1.091.435, som tog 48 vinster på 162 starter. I samma syskonskara ingår också Farmer Jones (e. Credit Winner), 1.09,8*/$374.337.

Linda Toscanos Seven Iron (e. Chapter Seven-Beyond Blue) tog sin största seger i natt och tidigare har han vunnit ett försök i Kindergarten ($10.000). Från andra utvändigt satte Tim Tetrick in attacken i tredjespår 400 kvar och efter 1.08,1 sista quartern nosvann duon på 1.11,8. Här galopperade Jimmy Takters Hill Street bort sig.

Stefan Balazsi (Order By Stable) är uppfödare till Seven Iron och i höstas såldes ettåringen i Harrisburg för 100.000 dollar. Seven Iron är undan Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, som tidigare lämnat Homen Dry (e. Credit Winner), 1.11,0/$173.694.

Dubbelt svenskt

Det blev svensk dubbelseger i Late Closer ($10.000) sedan Christian Lind och Lady Palema (e. Cantab Hall-Margarita Momma) hållit undan med nos i spurten för Jan Johnson-tränade Glide Onin Sabrina (e. Yankee Glide) på 1.12,1.

Tränar Lady Palema gör Staffan Lind och ägaren Karl-Erik Bender kunde kvittera ut 5.000 dollar. För Cantab Hall-dottern var det första segern i karriären. Tidigare hade hon en andra- och en tredjeplats på sex starter.

Lady Palema vinner för Christian Lind. Foto Adam Ström/stalltz.se

Lady Palema köptes för 120.000 dollar ifjol i Lexington och hon är undan Margarita Momma (e. Yankee Glide), 1.10,7*/$612.262, som har sin främsta avkomma i Marquis Volo (e. 1.10,6*/$168.794. I samma syskonskara ingår också Margarita M (e. Donato Hanover), 1.11,2ak/154.242 kr, som vann på Solvalla i sin senaste start.

Jimmy Takter kunde också räkna in en vinnare på Yonkers Raceway igår. Från ledningen vann Jordan Stratton med treårige Sir John F (e. Donato Hanover-Emmylou Who) på 1.13,9. Förstapriset uppgick till 11.000 dollar och bland delägarna finns Jimmy Takters hustru Christina.

På samma bana vann Jenny Melanders Hilarious Hero (e. Deweycheatumnhowe-Paycheck Lavec) för Jason Bartlett på 1.13,1 efter en resa i vinnarhålet. Segermarginalen skrevs till nos och Jenny deläger den fyraårige valacken, vars belöning var 13.500 dollar.

Fokustema
Solvallas onsdagar
Läs senare

”Matlappen” fortsätter i april

Legolas.bet fortsätter med att ge direktstöd till hästägare under april.
– Den positiva responsen från hästägarna har gett oss härlig energi så vi kan inget annat än att fortsätta en månad till, säger verkställande direktören Martin Bengtsson.
Av
Lars G Dahlgren

Under tre onsdagar i mars ger Legolas.bet marknadsbidrag till hästägare i vissa lopp på Solvalla, nämligen spelformen Pick76 tre första avdelningar.

– Tanken var att endast köra detta i mars. Matlappen var ett sätt för oss att fira alla hästägare som tyvärr allt för länge fått kämpa stenhårt i motvind med villkor som är helt under isen. Nu kör vi även april ut så får vi se sedan var vi är och vad vi kan hitta på, säger Martin Bengtsson.

”Matlappens återinförande” kallar man det för, att bättra på vad hästägarna får för tredje-sjätteplaceringar i de här utvalda loppen. Det här är kopplat till att spelbolaget satsar på att etablera spelformen Pick76 som det renodlade Solvallaspelsalternativet till ATG:s saxade V86:a. Omsättningen på Pick 76 har de två första onsdagarna sedan lanseringen varit 179.000 respektive 217.000 kronor.

– Vi har strategiskt besluta att fokusera vår relansering av hästspel utifrån Solvallas onsdagar. Det är glädjande att resultatet under de två inledande omgångarna är stigande så jag tycker det är godkänt. Fler och fler kommer närmaste veckorna förhoppningsvis hitta till P76 på onsdagar, säger Martin Bengtsson.

Svensk Travsports generalsekretare Ulf Hörnberg säger att Legolas.bets satsning på hästägarna är ”fel väg att gå” och vill att spelbolaget tecknar samarbetsavtal med Svensk Travsport istället.

.– Jag har lämnat förslag till Ulf Hörnberg om att träffas nu i slutet av mars men han kunde inte. Jag har blivit hänvisad till några av hans kollegor istället. Vår dörr har alltid varit öppen men av olika anledningar har den stängts både en och två gånger i ansiktet. Vi har sedan den nya spellagstiftningen trädde i kraft januari 2019 inte fått ett enda avtalsförslag att ta ställning till. Så vi får se vad som händer. Får vi fart på vår P76:a på onsdagar har vi massor av idéer för att kunna bidra till sporten. säger Martin Bengtsson.

Legolas.bet saltar och pepprar nu sin onsdagssatsning lite till.

.– Vi har haft två lopp de första onsdagana där sjättepriset inte fallit ut. Istället för att vi behåller de pengarna får alla skötare som har en häst startande på P76 en matkupong. Det är bara för alla skötarna att på The Onion-restaurangen på stallbacken visa upp vem dom är och vilken häst som startar, så har de en matkupong. På Pick76-spelet kör vi nu också en tävling under april, säger Martin Bengtsson.

Fokustema
Bologna
Läs senare

Uppfödningsvinnare i årsdebut

Elva treåringar gör upp om Gran Premio Italia (€40.040) i Bologna på söndag och bland de anmälda finns Erik Bondos All Wise As.
Av
Claes Freidenvall

Distansen är 1.660 meter på Bolognas 800-metersbana och All Wise As (e. Varenne-Temple Blue Chip) årsdebuterar. Hon avslutade fjolåret med att vinna stoavdelningen i det italienska uppfödningsloppet Gran Premio Mipaaft Filly (€88.000) och den gången skötte Björn Goop tömmarna. Vem som kommer köra stoet på söndag är inte klart ännu.

Bland motståndarna finns Ayrton Treb (e. Majestic Son) och han jagar femte raka segern och i senaste starten vann han Gran Premio Etruria (€40.040) i Florens.

Startlista:

Gran Premio Italia (€40.040)
1.660 meter, autostart.

 1. Axel Degli Ulivi (e. Look Mp)
 2. Ayrton Treb (e. Majestic Son)
 3. A Sexygirl Par (e. Varenne)
 4. Antony Leone (Libeccio Grif)
 5. Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar)
 6. Amancio (Love You)
 7. All Wise As (e. Varenne)
 8. Atomica Fas (e. Varenne)
 9. Ares Caf (e. Ideale Luis)
 10. Aida Francis (e. Zola Boko)
 11. Anastasia Trio (e. Nad Al Sheba)
Fokustema
Sulkysports krönikör
Läs senare

Klaus Koch tar över Lunden

Klaus Koch återvänder till sin gamla hemmabana och har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund. Idag klockan 10.30 presenterades Klaus Koch som ny vd.
Av
Claes Freidenvall
Klaus Koch har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund och började sin tjänst idag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Klaus Koch har utsetts till verkställande direktör på Charlottenlund och började sin tjänst idag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har redan hunnit arbeta några timmar, säger Klaus Koch.

Det har blåst runt Charlottenlund de senaste veckorna. Banans verkställande direktör Michael Juul Nielsen sade upp sig och kort efteråt blev också banans ordförande Anders Hendriksen avsatt efter att misstroendevotum väckts mot honom.

Klaus Koch går knappast in på okänt vatten. Han har tidigare varit sportchef på Charlottenlund och han har också suttit i styrelsen i Det Danske Travselskab (DTS).

– Jag fick förfrågan dagen efter Michael Juul hade sagt upp sig och det var minst sagt överraskande. Någon tanke på att ta jobbet hade jag inte, men efter ha sovit på saken sade jag ja.

Arrangerade 24 Elitlopp

När Koch slutade på Lunden utsågs han till sportchef på Solvalla. Där började han den 1 november 1991 och under många år skötte han Elitloppet.

Klaus Koch som Elitloppspromotor. Foto: stalltz.se

– Totalt var jag med och arrangerade 24 Elitlopp på Solvalla och det sista 2015.

Efter ha avslutat sin tjänst på Solvalla har han också varit internationell promotor för flera storlopp, däribland VM-loppet på Yonkers, och även direktör för Bahrenfeld-banan i Hamburg. Klaus Koch är också krönikör på Sulkysport och han har fortfarande några uppdrag kvar i Hamburg.

Nu återvänder Klaus Koch till den danske huvudstadsbanan och han tillträder sin tjänst omgående.

– Det har alltid funnits i planen att någon gång flytta tillbaka till Köpenhamn och jag tyckte det var rätt läge nu också. Dessutom får jag närmare till mina barn eftersom de bor i Skåne.

”Sandgate” på Lunden

Sport