Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Takters dröm om Elitloppet

Krossade svenska rekordet, världens bästa mot Elitloppet, vässar formen inför Derbyt och dubbla V75 med sportsliga höjdare.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tjejerna i blickfånget: Emilia Leo och Nancy Takter. Foto Mia Törnberg och Stalltz.se
Tjejerna i blickfånget: Emilia Leo och Nancy Takter. Foto Mia Törnberg och Stalltz.se

1

För åtta år sedan vann Stefan Melander-tränade Standout (e. Ganymede) sin korta E3-final i Gävle på 1.10,9. Tre år senare tangerade en annan E3-finalvinnare tiden på samma bana, Roger Walmann-tränade Heavy Sound (e. Ken Warkentin) och Kenneth Haugstad. Ifjol var det dags för Aetos Kronos (e. Bold Eagle) att bli den tredje 1.10.9-travaren när han vann korta E3-finalen i Örebro för Johan Untersteiner.

No Doubt och Emilia Leo. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Det har också varit svenska rekordet, men igår rök det all världens väg när Emilia Leos familjehäst No Doubt (e. Make It Happen) från dödens dundrade runt på 1.10,5 i sitt E3-kval. Snabbaste treåring alla kategorier på svensk mark är annars Going Kronos (e. Viking Kronos) som travade 1.10,4 vid seger i E3-consolation. På Gävletravet förstås.

På stosidan hittades den mest imponerande vinnaren också utvändigt ledaren. Därifrån hade Mattias Djuse full koll på konkurrenterna bakom M.T.Perette (e. The Bank), som på 1.11,3 var snabbast av alla ston i kvalen.

Här är Sulkysports rapportering från E3-försöken igår.

Här är startlistorna till finalerna.

***

2V75 med Åby Stora Pris och två miljoner kronor till vinnaren på lördag – V75 med Kallblodskriteriet och Kriteriestoet på Dannero på söndag. En härlig helg med sportsliga och spelmässiga höjdare väntar.

Här är Sulkysport tidiga tankar inför Åbyomgången.

Här är startlistorna till Åbys tävlingar.

Här är startlistorna till Danneros tävlingar.

***

Manchego håller undan för Plunge Blue Chip och blir världens snabbaste sto någonsin med 1.07,7. Foto Simon Hagen/Sulkysport

3Manchego (e. Muscle Hill) satte världsrekord – 1.08,1a/1.609 meter – på Plainridge Racecourse tusenmetersoval för en dryg vecka sedan och när hon är i bästa slag finns det inget sto som kan mäta sig med Nancy Takters femåring. Sedan tidigare är Nancys sto också det snabbaste i världen på milebana med tiden 1.07,7, noterat i Lexington förra året.

Matcningsplanen för 2020 innehöll egentligen en satsning mot Elitloppet, men det satte corondapandemin stopp för. Var det sista chansen att se Manchego på svensk mark?

Är hon stark i slutet av året finns det ingen anledning att inte tävla nästa år också

– Jag har aldrig varit på Elitloppet och i år var min chans med Manchego, men det kanske kan bli nästa år istället? För min del blir jag inte glad om hon blir fölmärr, men vi får se hur hon kommer igenom den här säsongen och ta en diskussion efteråt. Vi har inte fattat något beslut än, men är hon stark i slutet av året finns det ingen anledning att inte tävla nästa år också, sade Nancy Takter till TV12 i söndags.

Hon var mycket imponerad av sitt sto i världsrekordloppet.

– Den mile hon gick på Plainridge är den mest fantastiska jag sett i hela mitt liv för det är ingen bra bana, det finns träningsanläggningar som är bättre. Tiden hon gick där motsvarar 1:48 (1.07,1 i kilometertid, reds. anm.) på Pocono Downs, sade Nancy.

Totalt ståtar Manchego med 2.342.705 dollar på bankboken och 31 vinster på 48 starter.

***

4Tre svenskfödda hästar mot tre duktiga jänkare. Så ser det uti ett intressant fyraåringslopp på Hagmyren ikväll, där ett av Robert Berghs Derbyhopp, segerstaplaren Hail Mary (e. Googoo Gaagaa), ska försöka återupta segerraden efter två raka förluster. I sin senaste start i Norrlands Grand Prix noterade hingsten 1.11,3am, men fick se sig slagen av Björn Goops italienare Aramis Bar (e. Napoleon Bar) som travade vassa 1.11,0 och startar i Ragnar Thorngrens Minne på Åby på lördag.

De andra två svenskfödda hästarna är Jörgen Westholms Exodus Brick (e. Make It Happen), som var trea i Kriteriet förra året och finalist i Kungapokalen i våras, samt Svante Båths Alien Kronos (e. Infinitif), som inte statrat sedan i oktober ifjol. Hästen har finalplatser i Svensk Uppfödningslöpning och båda E3-finalerna ifjol på meritlistan.

Uttagningsloppen till Derbyt och Derbystoet körs på Jägersro den 25 augusti.

***

5Tre svenska banor tävlar under tisdagen. Boden (första start 12.20) bjuder på lunchtävlingar och två uttagningslopp till Greivins lopp för kallblod. De sju främsta i varje försök går vidare till finalen under Bodens V86-kväll den 12 augusti med 100.000 kronor till vinnaren. Huvudbana är Hagmyren (18.20) där Hästägareföreningen står i centrum med vandringspriset för både kall- och varmblod, där 60.000 kronor väntar i förstapris. Saxbanan Jägersro (18.30) bjuder på ett bonuslopp i Breeders Course-serien med 125.000 kronor till vinnaren, där den efter två starter obesegrade Ready Tonight (e. Ready Cash) är en av blott fyra deltagare.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Petri Salmela. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

6Petri Salmela-tränade Nonchalant Hoss (e. Lindy’s Crown) vann i sin sista treåringsstart i regi Bodentränaren Stokriteriet i Tammmerfors 2002. Efter ägarbyte flyttades hon till veijo Heiskanen som körde både i försöket och finalen i det finska stoloppet. Nonchalant Hoss återbördades till Salmela ett år senare där karriären avslutade efter 25 starter (9–3–1) och 651.473 kronor intjänat.

På lördag är det dags för årets upplaga av Stokriteriet (€64.500) och Petri Salmela har kvalat in en finalist igen. Det handlar om Maharajah-dottern Lara Luca, som var tvåa i sitt försök på 1.14,2a/2.100 meter bakom den snabbaste kvalvinnaren Wishing Dreams (e. Wishing Stone) som noterade 1.14,0. Övriga försök vanns av An-Dorra (e. Maharajah) på 1.14,8a och Sahara Kellyanne (e. Conway Hall) 1.15,0a.

Magnus A Djuse kör för första gången Salmelas sto i finalen. Hon har tidigare vunnit två treåringslopp på hemmabanan Boden samt slutat trea i Stohambot i Lahtis bakom Sahara Kellyanne och An-Dorra.

Startlista finskt Stokriterium (€64.500), Tammerfors lördag

2.100 meter autostart:

Häst (far) – Kusk – Tränare

 1. Wishing Dreams (e. Wishing Stone) – Juho Ihamoutila – Juho Ihamoutila
 2. An-Dorra (e. Maharajah) – Jukka Torvinen – Reino Palamäki
 3. Sahara Kellyanne (e. Conway Hall) – Santtu Raitala – Tapio Mäki-Tolukas
 4. Lara Luca (e. Maharajah) – Magnus A Djuse – Petri Salmela
 5. Artful Drop (e. Quite Easy) – Jarmo Saarela – Timo Korvenheimo
 6. Fiorini (e. S.J.’s Caviar) – Olli Koivunen – Harri Koivunen
 7. Magical Princess (e. Maharajah) – Pekka Korpi – Pekka Korpi
 8. For A Reason (e. Even Better Odds) – Ari Moilanen – Salla Koskio
 9. Lady Rock (e. Ready Cash) – Tuomas Korvenoja – Tuomas Korvenoja
 10. Didi Dam (e. Donato Hanover) – Kari Rosimo – Tuomas Korvenoja
 11. Credit To Hope (e. Le Monteil) – Esa Holopainen – Sanna Kuusimäki
 12. Perfect Time (e. Zola Boko) – Antti Teivainen – Hannu Isotalo

Förstapris: 30.000 euro.

***

7Radioprogrammet ”Godmorgon, världen!” i P1 handlade i söndags handlade om cotonapandemin och dess effekter. Där framkom att Carina och Ulrika Brydling, som har drivit restaurangen på galoppbanan Bro Park sedan anläggningen öppnade 2016, nu tvingas sälja i spåren av coronakrisen. Precis som för travet har Bro Park och övriga svenska galoppbanor tävlat utan publik sedan i mars.

Fokustema
Kriterieauktionen
Läs senare

Nuncio-son dyrast

Temperaturen höjdes under den fjärde auktionskvällen och då kom också den dyraste ettåringen. Stefan Hultman hade högsta budet och köpte Nuncio-sonen Perkins för 775.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elitloppsvinnaren Nuncio är pappa till den dyraste ettåringen på Kriterieauktionen. Foto Mia Törnberg
Elitloppsvinnaren Nuncio är pappa till den dyraste ettåringen på Kriterieauktionen. Foto Mia Törnberg

Kvällens första häst blev dyrast och hingsten Perkins (e. Nuncio-Lightning Kronos) såldes av Annette och Lars Palm från Valdemarsvik.

Perkins mor Lightning Kronos (e. Varenne), 1.12,5ak/609.568 kr, har sin tredje avkomma i Perkins. Själv är hon undan kanadensiska toppstoet C.L. Brightness (e. King Conch), 1.12,5ak*/1.830.133 kr, som bland annat lämnat dubbelmiljonären Unicorno S.L.M. (e. Love You) och Oxygen Bi (e. Toss Out), 1.12,3ak/€110.645.

Perkins är den dyraste ettåringen på Kriterieauktionen efter fyra dagar. Foto: stalltz.se

Jörgen Westholm lade beslag på Stochampionats-vinnaren Some Summits första avkomma. För stoet Sun Summit (e. Maharajah) betalde han en halv miljon kronor. Modern Some Summit (e. Dream Vacation), 1.11,5am/2.470.788 kr, vann inte bara Stochampionatet, hon slutade tvåa i EM för ston och satte också världsrekord för fyraåriga ston över medeldistans med tiden 1.12,0.

Sun Summit undan Stochampionatsvinnare Some Summit.

Tredje dyraste travaren ropade också den förre topptränaren och numera tv-personligheten Stefan Hutlman in. För hingsten Conrads Bengt (e. Django Riff-Restless Legs) slogs klubban på 400.000 kronor.

Stefan Hultman och Daniel Redén har båda vunnit Kriteriet.

Modern Restless Legs (e. Credit Winner), 1.13,0ak/254.800 kr, har en avkomma sedan tidigare; tvååriga stoet Conrads Anette (e. Django Riff). Själv ingår modern i samma syskonskara som Whether Or Not (e. Cantab Hall), vilken sprungit in över en miljon kronor på amerikansk mark.

Medelpriset ökade

Snittet blev 130.648 kronor under den fjärde auktionsdagen och det är det bästa hittills. Totalt såldes det 54 hästar ikväll för 7.055.000 kronor.

Efter dyra dagar har 170 ettåringar sålts för 19.425.000 kronor och medelpriset är 114.264 kronor. Nu återstår det en dag på ASVT:s Kriterieauktion och den hålls på torsdag.

Fakta

Alla resultat från Kriterieauktionen:

Nummer – Namn – Kön Stamtavla – Pris/köpare

 • 257 Perkins (hingst e. Nuncio-Lightning Kronos)
  Pris: 775.000 kr, S.H. Trav AB.
 • 314 Sun Summit (sto e. Maharajah-Some Summit)
  Pris: 500.000 kr, Team Westholm AB.
 • 298 Conrads Bengt (hingst e. Django Riff-Restless Legs)
  Pris: 400.000 kr, S.H. Trav AB.
 • 297 Nash Hall (hingst e. Nuncio-Ready Hall)
  Pris: 325.000 kr, Team Westholm AB.
 • 280 He’s A She (sto e. Bold Eagle-Naughty Me Hanover)
  Pris: 275.000 kr, Berg Stable.
 • 308 Hot Lane (sto e. Up and Quick-Shosholoza As)
  Pris: 275.000 kr, Granath Trotting & Invest AB.
 • 301 Great Maple (hingst e. Bold Eagle-Rica Neo)
  Pris: 240.000 kr, Christoffer Eriksson AB.
 • 273 Gizelliore (sto e. Cash and Go-Misty Elettra)
  Pris: 230.000 kr, Lennart Johansson.
 • 259 Net Lane (sto e. Bold Eagle-Longleg Lane)
  Pris: 220.000, Berg Stable.
 • 313 Staro Quantico (hingst e. Make It Happen-Sole Mate)
  Pris: 170.000 kr, Ark of Health Sweden AB.
 • 305 Staro Quincy (hingst e. Villiam-Thai Sarahya)
  Pris: 170.000 kr, Leif Falk AB.
 • 316 Timotejs Lina (sto e. Django Riff-Monas Speranza)
  Pris: 170.000 kr, Tmi Petra Huhti.
 • 327 Ezme (sto e. Brillantissime-Up Front Lady)
  Pris: 160.000 kr, Markus B Svedberg Trotting AB.
 • 340 M.T. Superieur (hingst e. Bird Parker-Ivy L.B.)
  Pris: 150.000 kr, Mattias Djuse Stable AB.
 • 325 Night Art (hingst e. Googoo Gaagaa-Twiceanight)
  Pris: 150.000 kr, Robert Bergh Travstall AB.
 • 282 Staro Quentin (hingst e. Resolve-Nirvana F.H.)
  Pris: 140.000 kr, Langesö Träningscenter.
 • 300 Marit di Quattro (sto e. Mosaique Face-Rhiannon Face)
  Pris: 130.000 kr, J:son Fors AB.
 • 322 Argos Tess (hingst e. Bird Parker-T.M. Hotline)
  Pris: 120.000 kr, Hållbara Hus i Västerås AB.
 • 326 Bottnas Jaguar (hingst e. S.J.’s Caviar-Ulka d’Ourville)
  Pris: 120.000 kr, Stall Joakim Hansen A/S.
 • 279 Brazil Broline (sto e. Quite Easy-Naiad Broline)
  Pris: 110.000 kr, Jan Waaler.
 • 261 Mayfly Sock (sto e. Donato Hanover-Love Sock)
  Pris: 110.000 kr, Brixton Medical AB.
 • 274 Othilia (sto e. Maharajah-Miu Miu Bi)
  Pris: 110.000 kr, Lars-Åke Bergström.
 • 269 Mint Brodda (sto e. Raja Mirchi-Marine Brodda)
  Pris: 100.000 kr, Josefine Ivehag.
 • 270 Starcatcher (hingst e. Djali Boko-Meaning Broline)
  Pris: 100.000 kr, AB Horsebiz.
 • 318 Surprice Trot (sto e. Chocolatier-Still On Broadway)
  Pris: 100.000 kr, Stall Skoggärdet HB.
 • 333 Cookie Avenue (hingst e. Chocolatier-Yuma Dreamcatcher)
  Pris: 90.000 kr, T. Erixon Entreprenad AB.
 • 317 Edionora (sto e. Infinitif-Spirit of the Day)
  Pris: 90.000 kr, Anonym köpare.
 • 310 Can’t Touch This (hingst e. Djali Boko-Silver Face)
  Pris: 80.000 kr, Joakim Lindh.
 • 335 M.T. Sooleawa (sto e. Quite Easy-M.T. Minninnewah),
  Pris: 80.000 kr, Travtränare Svante Båth AB.
 • 278 Vicky Brodda (sto e. S.J.’s Caviar-Västerbo My Melody)
  Pris: 80.000 kr, Berg Stable.
 • 321 Maximum (hingst e. Nuncio-Sävaflickan)
  Pris: 70.000 kr, Tommy Bjerkely.
 • 339 M.T. Sanches (hingst e. Ken Warkentin-M.T. Julia Roberts)
  Pris: 70.000 kr, Anders Zackrisson AB.
 • 338 M.T. Stallone (hingst e. Muscle Massive-M.T. Kirsten)
  Pris: 70.000 kr, Travtränare Lars-Åke Söderholm.
 • 336 M.T. Sugar Pie (sto e. The Bank-M.T. Katarina)
  Pris: 70.000 kr, Stall Katrin Frick AB.
 • 328 Ottens Juvel (hingst e. The Bank-Uptown B. Girl)
  Pris: 70.000 kr, Håkan K Persson.
 • 303 Rosetta Brodda (sto e. Broadway Hall-Rosie la Marc)
  Pris: 70.000 kr, Stall Högåsen.
 • 315 Sparkling Night (sto e. Magic Tonight-Sparkling Kronos)
  Pris: 70.000 kr, Lars-Göran Söderberg.
 • 292 Västerbo Google (hingst e. Captain Sparrow-Västerbo Pumpkin)
  Pris: 70.000 kr, Marie Wahlgren.
 • 334 Elysses Boom (sto e. Orecchietti-Yvette Silvio)
  Pris: 60.000 kr, Thomas Linder.
 • 281 Kiss Money (hingst e. Cristal Money-New Kiss)
  Pris: 60.000 kr, Team Westholm AB.
 • 260 Lord of Silver (hingst e. S.J.’s Caviar-Love Leg)
  Pris: 60.000 kr, Anna-Lena Örneholm-Johansson.
 • 263 Bonnie Lane (sto e. S.J.’s Caviar-Lovers Lane)
  Pris: 50.000 kr, Angelica Herlin.
 • 276 Canepa Avenue (hingst e. Canepa Hanover-Murmur)
  Pris: 50.000 kr, Wfi AB.
 • 329 Dino Hall (hingst e. Victor Gio-Varouka)
  Pris: 50.000 kr, Sara Norström.
 • 272 Eton Degato (hingst e. Raja Mirchi-Miss America)
  Pris: 50.000 kr, Berg Stable.
 • 337 M.T. Sweet Dreams (sto e. Quite Easy-M.T. Izadora)
  Pris: 50.000 kr, Daniel Karlsson.
 • 275 Bless Me (hingst e. Zola Boko-Moons Madeira)
  Pris: 45.000 kr, Svante Häger.
 • 267 Västerboimpressive (hingst e. King On the Hill-Västerbomagnifique)
  Pris: 45.000 kr, Berg Stable.
 • 293 Tobi Hall (sto e. Tobin Kronos-Quite Hall)
  Pris: 40.000 kr, Petter Karlsson.
 • 291 Valnes Nicke (hingst e. Village Mystic-Promised Child)
  Pris: 40.000 kr, AB Erik Berglöf.
 • 284 Brioche (sto e. Orlando Vici-Olanda Lavec)
  Pris: 35.000 kr, Mikael Hedström.
 • 331 Sioux Kung X. (hingst e. Ken Warkentin-Mellby Vitesse)
  Pris: 35.000 kr, Fanny Andersson.
 • 309 Mill Etna (sto e. Uncle Lasse-Mill Sienna)
  Pris: 30.000 kr, Sylvia Taikumer.
 • 277 Unique Lady (sto e. Infinitif-My Lilian)
  Pris: 25.000 kr, Karl Aikio Hovslagare

Åter:

 • 286 Mint Newport (sto e. Cantab Hall-Onda Su) – 240.000
 • 323 That’s So Spicy (hingst e. Maharajah-That’s So Ironic) – 150.000
 • 294 Exiting Lane (sto e. Muscle Mass-Racing Memory) – 120.000
 • 265 Candyman Trot (hingst e. Chocolatier-Lucilu Hanover) – 110.000
 • 266 Denaro Nero (hingst e. Cash Gamble-Madame Nicole) – 60.000
 • 304 Electricity (sto e. Djali Boko-Sagitta R.L.) – 60.000
 • 283 Oak L.A. (hingst e. Infinitif-Oak di Girifalco) – 50.000
 • 296 Timeiko Tess (sto e. Timoko-Raya Lavec) – 40.000
 • 312 Utara Southwind (sto e. Ken Warkentin-So Cute Indika) – 35.000
 • 307 G.K. Fly Zolo (sto e. Zola Boko-G.K.A. Shinginglight) – 30.000
 • 299 La Petite Fleur (sto e. Pato-Reve d’Or Boheme) – 30.000
 • 302 Tessie (sto e. Djali Boko-Global Romance) – 30.000

Ston fortsatt populärast

Sto dyrast andra dagen också!

Ston dyrast under öppningskväll

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Malmqvists flyt håller i sig

Seger i fredags, vinst i lördags och en ny triumf idag. För Tomas Malmqvist har det varit en härlig helg i Frankrike. Dagens triumf kom i Vire Normandie.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tomas Malmqvist räknade in en tränarseger för tredje dagen i rad i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tomas Malmqvist räknade in en tränarseger för tredje dagen i rad i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Adrien Lamy satt i sadeln ovanpå Fighter Kiss (e. Memphis du Rib-Timora Kiss) och duon tog hem Prix Jm Prestations (€14.000) på 1.17,1/2.825 meter. Ägarna Team Fantastique kunde kvittera ut 6.300 euro.

Den femårige valacken räknade in sin andra raka triumf och i starten innan vann han Prix de Pierrepont (€16.000) i Caen och det var också under sadel.

Fokustema
Italien
Läs senare

Derbyvinnaren höll undan

Alrajah One (e. Maharajah) segrade direkt i debuten för Alessandro Gocciadoro.
Grupp I-klassade Gran Premio Continentale (€180.180) lades till på hästens redan digra cv efter att loppet artat sig till rena krypcasinot.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro tog en ny storseger. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro tog en ny storseger. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Något som i sig inte var särskilt konstigt. Gocciadoro tränade nämligen sex av de nio deltagarna och satt själv upp bakom fjolårets italienska Derbyvinnare Alrajah One när denne gjorde debut i sin nya regi.

Stallkamraten Amon You Sm (e. Love You) tog hand om ledningen, men Gocciadoro slank ut från innerspåret i första kurvan varpå Alrajah One smärtfritt fick överta ledningen.

Därefter uteblev all körning fram tills 400 meter återstod. Då flyttade Federico Esposito ut Amon You Sm på utsidan och försökte skapa spänning, men närmare Alrajah One än en halv längd kom han aldrig.

Båda hästarna noterades för 1.13,6a/2.040 meter medan trean Arnas Cam (e. Ready Cash) kom i mål på 1.14,1.

Förstapriset uppgick till 64.045 euro.

Krönika